Tallers d’intercanvi d’experiències

Slides:



Advertisements
Presentaciones similares
Desarrollo del taller (1) Presentación (2) Experiencias docentes
Advertisements

Canvi cultural: la transformació a partir de les persones
Projecte Agrega. Què és el Projecte Agrega? El projecte Agrega és un projecte dirigit als membres de la comunitat educativa El projecte Agrega és un projecte.
BATXILLERAT 34R/1I/1P-212. EL BATXILLERAT LOE EL BATXILLERAT ÉS UNA ETAPA FORMATIVA Durada: 2 ANYS Titulació: BATXILLER SORTIDES: a)Estudis universitaris.
¿Para qué (nos) sirven las encuestas docentes? Miguel Valero.
Avaluem què han après Objectius
UNIVERSITAT DE BARCELONA Última actualització, octubre 2004 Grup d’Innovació Docent GID-CAV.
ITINERARIS A 4t d’ESO. CURRÍCULUM ESO LOE PREVIST PER AL CURS Segona llengua estrangera: s’oferirà en franja de matèries optatives un mínim.
ELS PROCESSOS DE SELECCIÓ DE PERSONAL
Activitats artístiques al CFA Miquel Martí i Pol De l’expressió oral i escrita a la cohesió social.
Entorns col.laboratius Dolors Reig (dreig),
ETC1 1er parcial Resultats enquestes Anàlisi de resultats Accions a prendre.
PORTAFOLI O CARPETA DOCENT
Projecte EduCAT 1x1: Desplegament exploratori del model 1:1 i els llibres de text en format digital Xavier Kirchner – Fundació Catalana per a la Recerca.
CONTEXTUALITZACIÓ I GESTIÓ DE L’AULA DIGITAL Román Rodríguez Cap de projectes del CETEI 30 de juny de 2010.
Cicle Superior MARISTES VALLDEMIA Quin camí hem fet fins que hem arribat aquí? PRIMERA FASE: CURSET PER MESTRES INFANTIL I PRIMÀRIA (04-05) SEGONA FASE:
REUNIÓ DE PARES I MARES C.P. L’HORTA Catarroja Curs Tutora: Teresa Luz Pitarch.
Página 1 Creade - LHH, Programes d´Outplacement. Página 2 Què és Creade - LHH ? Context Com ho fem Components bàsics Consultoría Visió Global Consultoría.
Jornada Intercampus Japonès I: introducció a la llengua i l’escriptura japonesa.
La llengua amb les TAC…. UN NOU MODEL SOCIAL ELS DOCENTS NO ENS PODEM QUEDAR ATURATS DAVANT ELS CANVIS SOCIALS. LA TECNOLOGIA ÉS EN TOTS ELS ÀMBITS (administratiu,
ASSIGNATURES DE LLIURE ELECCIÓ EN ENTORNS VIRTUALS O SEMIPRESENCIALS (INTERCAMPUS, METACAMPUS, CAMPUS GLOBAL O INTRACAMPUS). Dos exemples: DOCUMENTACIÓN.
Memòria científica 2000 – 2002 Corporació Sanitària Parc Taulí.
WEBQUEST: aprenentatge a través d’Internet Rosabel Roig Vila Universitat d’Alacant.
Infermeria Podologia. Infermeria  Ofereix a l’estudiant el coneixement del procés salut-malaltia i de les mesures preventives i assistencials per a la.
ELS BLOCS I LA SEVA APLICACIÓ A L’AULA Recull de propostes sobre els usos didàctics dels blocs Material del Curs de l’Escola d’Estiu Virtual d’Espiral.
Catalunya escola d’emprenedors Mesures per fomentar l’esperit emprenedor Barcelona, 8 de novembre de 2011.
COMISSIÓ MIXTA DE SEGUIMENT DEL DESPLEGAMENT DE LA LLEI 39/ de desembre del 2009.
Conselleria d’Educació i Cultura Conselleria de Benestar Social El treball socioeducatiu en xarxa Conselleria d’Educació i Cultura Conselleria de Benestar.
L’EQUIP DOCENT COM A ESTRATÈGIA ADAPTATIVA A L’EEES Benedí, Carles; Blanché, Cèsar; Bosch, Maria; Rovira, Ana & Simon, Joan EDBAF, Equip Docent de Botànica.
Organització, funcionament i gestió dels centres docents públics Les competències bàsiques Jornada de participació Tarragona, Materials a càrrec.
Projecte Èxit L’ÈXIT ESCOLAR PER A TOTHOM, un objectiu de la ciutat Reforç escolar Per alumnat de 5è i 6è de primària i 1r i 2n d’ESO febrer 2009.
LA PROGRAMACIÓ DE LLENGUA PER COMPETÈNCIES Equip Lic de L’Hospitalet de Llobregat Febrer 2008.
El portafoli d'aprenentatge de l’estudiantat
DECRET PEL QUAL S’ESTABLEIX L’ORDENACIÓ DELS ENSENYAMENTS DE L’EDUCACIÓ PRIMÀRIA 2007.
Recursos Informàtics en Història
2c. Les pàgines web i l’hipertext. Les bases de dades a la xarxa
3 Ara proposeu el portafoli a la vostra assignatura (2,5 h) presencials (4 h de treball fora de l’aula (presentació de resultats a l’Atenea 6 de març.
Tema 3. Aplicacions de les TIC a l’educació.
Presentació dels resultats de la primera fase del projecte PLANS DOCENTS i MATERIALS BÀSICS Barcelona, 22 setembre de 2016.
El nou pla docent de la UB: Adequació al sistema ECTS
Vilafranca del Penedès Curs 2015/16
TRETS DIFERENCIADORS 3r ESO
El viatge de Primària a Secundària
COMUNICACIÓ I INTERACCIÓ EDUCATIVA II (CIE II)
ESPAI DE REFLEXIÓ I DEBAT AMB JOVES UNIVERSITARIS INQUIETUDS NECESSITATS DEMANDES ROL DEL COL·LEGI ESPAI DE REFLEXIÓ I DEBAT AMB JOVES UNIVERSITARIS.
SEEZ Formació en xarxa per a docents d’educació especial a la zona
Matèries de modalitat i optatives de 2n de batxillerat
Com introduir les Guies Docents
OBJECTIUS TALLER Saber d’on partim (PRIMÀRIA) i cap a on anem (SECUNDÀRIA) Descobrir els principals CANVIS que es produeixen. Saber què implica el canvi.
Introducció i objectius
Reptes per a incorporar les competències transversals a les nostres assignatures  M.Jesús Marco Galindo Estudis d’Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació.
Títol: Un exemple de lliçó a Atenea: Teoria de la simetria
Seminari d’Educació Especial
Reconeixement de crèdits en els graus Formació en terceres llengües
Docublog El blog del Programa de Documentació dels Estudis de Ciències de la Informació i la Comunicació de la Universitat Oberta de Catalunya Núria Ferran.
El portafoli d'aprenentatge de l’estudiantat
Prof. José Miguel Santacreu Soler Dep. d’Humanitats Contemporànies
PROJECTE LINGÜÍSTIC És l’instrument que possibilita que els centres educatius organitzin i gestionin determinats aspectes en referència a l’estat i a l’ús.
Resultats de l’Estudi 1Q 1R ESCOLA TÈCNICA SUPERIOR D’ENGINYERIA Curs Grau d’Eng.Elèctrica Grau d’Eng.Electrònica Ind. i Automàtica Grau d’Eng.Informàtica.
COMPETÈNCIES BÀSIQUES I CURRÍCULUM
Coneixements i idees previs
Llorenç Seguí capllonch 11 de juny de 2018
El treball en equip a la Xarxa: estratègies docents
Personalització del Procés d’Aprenentatge en Entorns Virtuals
Suports en l’elaboració del Projecte Educatiu de Centre
CRAI: Unitat de Docència
Grup de Treball en el Portafoli de l’Estudiant
BONES PRÀCTIQUES MODELS D’ÚS DIDÀCTIC DE LES TICS
Activitats en línia amb Moodle
El desplegament de les COMPETÈNCIES BÀSIQUES en el currículum
Transcripción de la presentación:

Tallers d’intercanvi d’experiències Les competències TIC a la UOC en el marc de l’EEES Universitat Oberta de Catalunya Teresa Romeu i Marc Romero Àrea de Capacitació Digital

Índex Punt de partida: UOC cap a l’EEES. Assignatura competències TIC Característiques Objectius Metodologia Continguts Recursos Avaluació Estratègies docents

UOC cap a l’EEES: Definició de les competències 1. Punt de partida La institució defineix dues competències pròpies de la UOC, en el marc dels 60 crèdits ECTS de la formació bàsica i més concretament en els 24 de matèries transversals: Ús i aplicació de les TIC en l’àmbit acadèmic i professional Comunicació en una llengua estrangera Curs 2008-09: desplegament dels nous graus de Dret, Psicologia i Humanitats amb la implementació d’aquestes competències pròpies La competència pròpia “Ús i aplicació de les TIC en l’àmbit acadèmic i professional” s’ha concretat en els plans d’estudi amb una assignatura obligatòria de primer semestre de 6 crèdits ECTS anomenada Competències en TIC adaptada al Grau. UOC cap a l’EEES: Definició de les competències

2. Assignatura Competències TIC Impacte alt d’estudiants (3000 per semestre) Nombrós equip de docents (70 consultors) fet que facilita el treball en equip Model d’avaluació basat en l’avaluació continuada Perfil del consultor: dinamitzador virtual Característiques UOC cap a l’EEES: Definició de les competències

2. Assignatura Competències TIC Aquesta assignatura té per objectiu dotar als estudiants d'una base de coneixements i competències en TIC a nivell acadèmic i professional sobre: Cerca, localització i recuperació de la informació a la xarxa. Tractament i elaboració la informació digital. Presentació i difusió de la informació digital. Estratègies de comunicació a la xarxa. Funcions bàsiques de tecnologia digital. Planificació i gestió d’un projecte virtual. Actitud digital cívica. Habilitats de treball en equip en xarxa. Objectius competencials

2. Assignatura Competències TIC Metodologia: Treball per projectes en equip

2. Assignatura Competències TIC Continguts de tipus reflexiu, metodològic i instrumental per l’adquisició de les competències TIC. Continguts reflexius Ús racional i crític de les TIC Aplicació de les TIC en l’àmbit d’estudi La xarxa social Actitud digital Continguts metodològics Planificació i gestió de projectes virtuals Treball en equip en entorns virtuals d’aprenentatge Estils de comunicació a la xarxa Continguts instrumentals Nocions bàsiques de tecnologia Cerca, localització de la informació Tractament i presentació de la informació digital Continguts

2. Assignatura Competències TIC Recursos

2. Assignatura Competències TIC Model d’avaluació continuada, cada fase és una Pràctica d’Avaluació Continuada (PAC) Avaluació per competències Criteris fixats en els enunciats de les PAC’s Criteris específics per l’avaluació del treball en grup Avaluació a dos nivells: L’avaluació del treball individual L’avaluació del treball en grup PAC 1 PAC 2 PAC 3 PAC 4 Avaluació Continuada Avaluació

3. Estratègies docents Perfil del consultor Animador i motivador. Proactiu davant els problemes a l’aula. Facilitador de pautes i orientacions pel treball i l’estudi en xarxa Provenen del món acadèmic universitari i no universitari, amb perfils professionals heterogenis. Amb capacitat d’ús de les TIC a l’àmbit de la docència i facilitat en d’adaptar-se constantment als canvis. Perfil del consultor

1. Dinamitzar el procés d’aprenentatge 3. Estratègies docents 1. Dinamitzar el procés d’aprenentatge 2. Animar el procés de comunicació 3. Avaluar el procés d’aprenentatge 4. Eines per a gestionar el procés 5. Facilitar el treball en equip 6.Experimentació pedagògica amb noves eines Estudiant motivat

3. Estratègies docents Dinamitzar el procés d’aprenentatge Oferir informació constant i organitzada sobre la dinàmica de l’assignatura Oferir una temporalizació flexible Fomentar l’autoaprenentatge a partir de tècniques i materials Fer referència als recursos de l’assignatura: materials didàctics, guies,…. Valorar las activitats donant un feedback immediat Proposar exemples il·lustratius Crear guies complementàries per augmentar la comprensió dels continguts i dinamitzar la realització de les PAC. -

3. Estratègies docents 2. Animar el procés de comunicació Comunicació bàsicament asíncrona en un entorn virtual. El grau de reflexió al redactar un missatge és molt superior al d’interacció presencial Comunicació grupal Mantenir una dinàmica a l’aula a través dels espais compartits (tauler, debat i fòrum, tant a nivell docent com discent). Fomentar la interacció entre els estudiants per la construcció conjunta de coneixement. Potenciar activitats d’avaluació compartides Atenció personalitzada mitjançant la bústia personal (seguiment d’estudiants, valoració d’activitats, resposta de dubtes, ...)

3. Estratègies docents 3. Avaluar el procés d’aprenentatge Avaluació continuada: Ofereix una pauta d’activitats (enunciats) i suggereix un ritme de treball concret. Assegura la participació activa de l’estudiant permetent al professor guiar i orientar el procés d’aprenentatge. Permet el seguiment continuat de l’assignatura. Fomenta els processos d’avaluació i autoavaluació grupal

4. Eines per gestionar el procés Eines per a seguir el procés de l’estudiant Seguiment de les connexions a l’aula Seguiment dels espais de debat Historial dels missatges Tenim més evidències que en un entorn presencial per poder avaluar Eina pel lliurament i avaluació d’activitats: Registre d’Avaluació continuada (RAC)

5. Facilitar el treball en equip Dinamitza i guia els processos de creació i consolidació del treball en equip Dóna estratègies i solucions davant els processos crítics Fomenta els processos d’avaluació i autoavaluació grupal

Experimenten amb l’ús pedagògic de les eines web 2.0 3. Estratègies docents 6. Experimentació pedagògica amb noves eines: Major implicació grupal dels alumnes en la construcció conjunta del coneixement a través d’eines web 2.0 Exposició de projectes al Jimdo Marcadors socials Googledocs per l’elaboració de documents de forma col·laborativa Wiki Ús del YouTube Experimenten amb l’ús pedagògic de les eines web 2.0 17

Coordinació Professorat 3. Estratègies docents Abans d’iniciar el semestre Durant el semestre Planificació virtual Docència virtual Comparteixen experiències sorgides a l’aula Resolen dubtes Consensuen orientacions sobre les activitats d’aprenentatge Intercanvien informació i nous recursos Acorden criteris i paràmetres d’avaluació, correccions i valoracions Actualització de materials (recursos) Actualització del pla docent Disseny de les activitats d'aprenentatge (PAC) Selecció recursos: articles i enllaços d’interès Temporització dates clau Definició estratègies docents Coordinació Professorat Etapes del semestre acadèmic 18

Espais virtuals de col·laboració docent 3. Estratègies docents Llistat consultors Bústies compartides Espai de disc compartit Wikis grups de treball Coordinació Espais virtuals de col·laboració docent 19

Espai virtual de recursos compartits 3. Estratègies docents Espai virtual de recursos compartits

Collaboració docent en xarxa 3. Estratègies docents La col·laboració de docents en xarxa com a element imprescindible per la innovació i actualització dels docents. Collaboració docent en xarxa 21