INTRODUCCIÓ A L’ALIMENTACIÓ VEGANA

Slides:



Advertisements
Presentaciones similares
EL PRINCIPAL ALIMENT DE LA GUERRA CIVIL
Advertisements

LES PLANTES.
ALIMENTACIÓ SALUDABLE
ALIMENTACIÓ i NUTRICIÓ
METABOLISME i BALANÇ ENERGÈTIC
Nutrició i Dieta Els principis immediats font de matèria i energia.
ENERGIA Energia és allò capaç de transformar la matèria.
La Nutrició i l’ Alimentació
AIGUA I ACTIVITAT FÍSICA
LA NUTRICIÓ DELS VEGETALS
NUTRICIÓ CEL·LULAR Conjunt de processos mitjançant els quals les cèl·lules obtenen la matèria i l’energia necessàries per fer les funcions vitals.
Energia solar Núria.J i Alexia.
La Recepta de la Vida Els elements químics que constitueixen majoritàriament als éssers vius són el C , H , O i N. Altres elements hi són en quantitats.
La nutrició i l’alimentació
Els virus.
BIOTECNOLOGIA BACTERIANA
QUÍMICA 2 BATXILLERAT Unitat 6 DE LA HIDRÒLISI A LA NEUTRALITZACIÓ.
Nutrició i Dieta Els principis immediats font de matèria i energia.
5 Els elements i els compostos químics ESQUEMA ESQUEMA INTERNET
Alimenta el teu cos.
LES PLANTES I LES SEVES PARTS
Alumnes de 4t Coneixement del medi natural Curs
MESCLES I DISSOLUCIONS
Els elements i els compostos químics 5.
Que es un bacteri? Els bacteris són éssers unicel·lulars. Són tan petits que per poder-los observar cal un microscopi especial,anomenat microscopi electrònic.
Característiques dels cucs:
La respiració: Funció vital dels éssers vius.
Perquè mengem el que mengem?
CIÈNCIES NATURALS TEMA 1. LES FUNCIONS VITALS
1.9. Nivells d’organització
Nutrició i Dieta És el procés d’entrada a l’organisme de les substàncies que el formen i que asseguren el seu funcionament. Una bona alimentació és requisit.
Les formigues.
La reproducció dels animals
EL RECICLATGE I LES SEUES CONSEQÜÈNCIES.
Nutrició i Dieta És el procés d’entrada a l’organisme de les substàncies que el formen i que asseguren el seu funcionament. Una bona alimentació és requisit.
Éssers vius i éssers inerts
Energia i velocitat de les reaccions químiques
Coneixement del Medi Natural
LA NUTRICIÓ EN LES PLANTES
Son mamífers, vertebrats i herbívors.
FORA POLLS ! Estudi dels polls..
Paula Aguilar Ian Garcia Ayoub Garra Paula Cabrera Vano Barbakadze
TEMA 5 : FUNCIÓ DE NUTRICIÓ
LES ESTRELLES Joan Osiris Zoey Carlota .
NUTRICIÓ I PREVENCIÓ DEL CÀNCER DE MAMA
L’ANABOLISME HETERÒTROF
ENERGIA SOLAR Anna Sorribes Mir 2on E.S.O. C
Tema 1: Organització del cos humà
Vitamines Estructura química variada.
Ajuntament de Vic. Regidoria de joventut: Judit Ramos.
TEMA 5: VIVIM EN ECOSISTEMES
Les Plantes Guillem Soler Garcia.
Voleibol Ada S. David J. Álvaro S..
TEMA 4. LA CLASSIFICACIÓ DELs ÉSSERS VIUS.
L’Aparell Circulatori
L’ALIMENTACIÓ HUMANA Tema 2.
L’electricitat i el circuit elèctric
Què mirar d’una etiqueta alimentaria?
La dieta dels futbolistes
LA NUTRICIÓ I LA SALUT.
XIII a Setmana de la solidaritat
APICULTURA.
BIODIVERSITAT A L’HORT
CUINAR, UNA ACTIVITAT HUMANA
LA MEDUSA És un animal terrestre o aquàtic ? Les meduses son animals aquàtics i es mouen per l'aigua arrossegades pels corrents .
SISTEMA DUNAR.
El cos humà: Els aparells i els seus òrgans
LA NUTRICIÓ I LA SALUT.
CONCURS BÍBLIC NOM: CÉSAR COGNOMS: GARCÍA MEDINA GRUP B DATA NAIXAMENT: 02/07/2003 COL·LEGI: SANT JOSEP OBRER CARRER: COVADONGA S/N
Pluja àcida.
Transcripción de la presentación:

INTRODUCCIÓ A L’ALIMENTACIÓ VEGANA Perquè m’atreveixo a fer aquesta exposició? www.iniciativaanimalista.cat

Ni l’elefant ni el cavall han fet cap curs d’alimentació vegana www.iniciativaanimalista.cat

Som primats Homo sapiens, uns membres de l'ordre dels primats www.iniciativaanimalista.cat

www.iniciativaanimalista.cat

Som primats Nosaltres pertanyem al grup dels primats. O siga als de les mones. No és correcte dir que descendim de les mones com si ja no ho fóssim. (J.L.Arsuaga) Som primats i els primats son tots vegetarians...Algunes especies de primats incorporen a la dieta petits vertebrats i insectes... www.iniciativaanimalista.cat

Desmuntant tòpics Les persones veganes som l’evidencia que els productes d’origen animal son totalment accessoris. El ideal de la dieta mediterrània s’acosta molt a la vegetariana. És falsa la idea popular que les proteïnes s’obtenen dels animals www.iniciativaanimalista.cat

www.iniciativaanimalista.cat

Desmuntant tòpics No existeix ningú nutrient en els productes animals que no es puga obtenir d’una font vegetal. Es fàcil mantenir una nutrició adequada mitjançant una dieta vegana. La menor ingesta de proteïnes dels i les veganes és un avantatge, no un inconvenient www.iniciativaanimalista.cat

Desmuntant tòpics Els perills dels productes làctics. El màrqueting ens ha convençut que no podem viure sense dos o més racions de làctis al dia. És un dels negocis del segle. Cap espècie beu llet desprès de la infantessa. Cap espècie beu llet d’altra espècie www.iniciativaanimalista.cat

Els problemes de la llet www.iniciativaanimalista.cat

Els problemes de la llet Al·lèrgies, amígdales, problemes d’oïda, asma, anèmia, diabetis juvenils, coronaries, artritisme, sinusitis, leucèmia, càncer, esclerosis múltiple, osteoporosis, cataractes. La llet de vedella està adequada a les necessitats de les vedelles. La llet te unes tres vegades més de proteïnes i 50% més greixos que la llet humana www.iniciativaanimalista.cat

Els problemes de la llet La llet te calci, però també te calci el bròquil, les carxofes, els llegums, les creïlles, xampinyons, fruits secs, llavors... D’on trauen el calci les vedelles? Molts aliment elaborats porten llet d’amagat. Els aliments anomenats desnatats, tenen menys greixos però més proteïna i això els fa ser més perjudicials, més al·lèrgics i més tòxics. www.iniciativaanimalista.cat

El mite de la carn Les persones que consumeixen aliments animals amb la idea d'obtindre proteïnes completes, en realitat, no ho estan fent. La carn te una toxina, la prolactina que és cancerígena www.iniciativaanimalista.cat

Els nutrients essencials Carbohidrats Proteïnes Fibra Vitamines Minerals Aigua. www.iniciativaanimalista.cat

Carbohidrats Quan les plantes verdes reben la llum del sol, elaboren les seves substancies a partir de diòxid de carbono i aigua, gràcies a la clorofil·la. Els sucres i els midons son dos tipus d’aquestes substancies que les plantes produeixen per emmagatzemar energia. www.iniciativaanimalista.cat

Els greixos I Saturades Monoinsaturades Poliinsaturades www.iniciativaanimalista.cat

Els greixos II Els greixos saturats i les monoinsaturats podem ser elaborats pel propi cos a partir de carbohidrats i no son essencials en la dieta. Provenen sobretot dels animals que les emmagatzemem com reserva d’energia. Tenen molt de colesterol www.iniciativaanimalista.cat

Els greixos III Els greixos poliinsaturats no poden ser sintetitzades per l’organisme i hem d’ingerir-les dels vegetals. No contenen colesterol. El consum de greixos saturats provoca acumulació en les arteries, sent les malalties circulatòries la principal causa de mort als països imperialistes www.iniciativaanimalista.cat

Els greixos IV Sols les dietes veganes compleixen les directrius oficials sobre que els greixos no haurien d’aportar més del 35% del consum total de calories. (Gill Langley). Les persones veganes consumeixen la menor quantitat de greixos totals i greixos saturats de tots els grups dietètics. www.iniciativaanimalista.cat

Els greixos V Amb la dieta convencional es pot reduir el consum de greixos obvis, però hi ha que és troben ven amagades en tot tipus d’aliments. Els làctics son el principal aporte de greixos saturats www.iniciativaanimalista.cat

Els greixos VI Una certa quantitat de greixos és necessari per a mantenir els teixits corporals, la producció d’hormones i com vehicles d’alguns tipus de vitamines Els greixos es descompon-se’n en elements més menuts: Els àcids greixos. Dos d’aquests, el omega-6 i el omega-3 son essencials i han de ser-hi a la dieta www.iniciativaanimalista.cat

Els greixos VII Tots els àcids que necessitem es trobem en els vegetals, en quantitats petites però suficients en les fruites i hortalisses. Els olis de palma i coco son rics en greixos saturats i no és recomana el seu ús. www.iniciativaanimalista.cat

Proteïnes I Les proteïnes són substàncies macromoleculars complexes compostes principalment d'un 16% de nitrogen, diverses quantitats menors de carboni, hidrogen, oxigen i un poc de sofre, ferro, fòsfor i iode. Estan en l'estructura de tot ser viu. www.iniciativaanimalista.cat

Proteïnes II Proteïnes endògenes. Estan formades per llargues cadenes d'aminoàcids que són coneguts com els blocs constructors de la proteïna. Amb eixos aminoàcids les cèl·lules construeixen les proteïnes que necessita el teu organisme. Les cèl·lules pateixen processos catabòlics naturals i produeixen rebutjos proteics del seu propi metabolisme que altres cèl·lules són capaces de digerir, de reciclar i descompondre en aminoàcids per a usar-los en la formació de la seva pròpia proteïna. www.iniciativaanimalista.cat

Proteïnes III Aquest procés fisiològic és una font molt important d'aminoàcids que proporciona el 75% de la nostra necessitats totals de proteïnes. El 25% restant s'obté de les proteïnes exògenes (de fora del cos). www.iniciativaanimalista.cat

Proteïnes IV Les proteïnes exògenes provenen del que mengem. Quan les consumim el nostre cos ha de descompondre-les, a través d'un procés digestiu llarg i complex, en els seus constituents bàsics, els aminoàcids, per a després utilitzar-los per a crear la seva pròpia proteïna humana. Les proteïnes de la carn, del peix, dels ous, de la llet, de les fruites seques, de les verdures, dels cereals, de les creïlles, de les fruites, de suplements, etc., no són proteïnes humanes. www.iniciativaanimalista.cat

Proteïnes V L'important no és menjar proteïnes dels aliments sinó aconseguir els aminoàcids de les dites proteïnes. Si consumeixes un menjar al que li falten aminoàcids essencials, la reserva d'aminoàcids del teu organisme actua com a subministrador dels què falten. La teua reserva d'aminoàcids actua com a proveïdor d'aminoàcids essencials de les proteïnes anomenades “incompletes”. www.iniciativaanimalista.cat

Proteïnes VI Aquests aminoàcids (exògens) són produïts directament per les plantes. Cap animal, inclòs el ser humà, posseeix la capacitat de sintetitzar aminoàcids. No hi ha aminoàcids en les proteïnes animals que l'animal no obtinguera de les plantes. No hi ha aminoàcids en les proteïnes animals que el ser humà no puga obtindre directament de les plantes. www.iniciativaanimalista.cat

La fibra La fibra està composta de cel·lulosa. La cel·lulosa és un polisacàrid, compost de milers de molècules de glucosa. És el component de l'estructura de les cèl·lules de les plantes. www.iniciativaanimalista.cat

Els minerals       Els minerals són els components inorgànics de l'alimentació, és a dir, aquells que es troben a la naturalesa sense formar part dels éssers vius. Desenvolupen un paper importantíssim dins el nostre organisme, ja que són necessaris per l'elaboració de teixits, per la síntesi d'hormones i per a la major part de les reaccions químiques en les quals intervenen els enzims.        Es poden dividir els minerals en tres grups: els macroelements que són els que l'organisme necessita en major quantitat i que es medeixen en grams, els microelements que es necessiten en menor quantitat i que es medeixen en mil·ligrams i , finalment, els oligoelements que fan falta en quantitats petitíssimes de l'ordre de micrograms (milionèsimes de gram) www.iniciativaanimalista.cat

El ferro Es necessari per als glòbuls vermells de la sang Les possibles mancances afecten per igual a vegans i carnics. Es deu sobre tot a problemes en l’absorció. El ferro de les carns s’absorveix millor (22%). En els vegetals (8%) La vitamina c incrementa l’absorció. www.iniciativaanimalista.cat

El calci Element necessari per els músculs, la sang i els ossos. Son rics en calci el bròquil, hortalisses de fulla verda, els porros, els fruits secs, les llavors, el tofu, la llet de soja, l’ humus, i les figues. www.iniciativaanimalista.cat

Les vitamines Les vitamines son catalitzadors biològics que tenen les següents característiques -.Solament les sintetitzen els vegetals, llavors, els animals han d’ingerir-les en la seva dieta alimentaria. -. La seva carència en l’organisme, o el seu nivell massa baix, provoca trastorns fisiològics. -. L'excés de vitamines també pot provocar trastorns, excepte en aquelles que s’eliminen per mig de l’orina. -. La seva funció es tan variada que pot anar des de formar part en la respiració cel·lular fins a ajudar a l’organisme en l'assimilació del calci. Les vitamines les podem dividir en liposolubles i hidrosolubles, segons si es dissolen en greix o en aigua. www.iniciativaanimalista.cat

L’aigua www.iniciativaanimalista.cat

Els antioxidants Es denominen antioxidants tots aquells elements que tenen con a funció eliminar de l’organisme l'excés de radicals lliures. www.iniciativaanimalista.cat

Com menjar vegà El començament Substituir la carn Substituir els ous Substituir la llet i el formatge Avançar dia rere dia www.iniciativaanimalista.cat

El començament Allò important és contribuir amb un clar compromís públic al moviment contra l'explotació animal i amb el temps anar ampliant les nostres pretensions a mesura que avancem amb els nous hàbits. Observar la regla de la progressió. www.iniciativaanimalista.cat

Substituir la carn Substituir la carn per vegetals: www.iniciativaanimalista.cat

Substituir els ous www.iniciativaanimalista.cat

Substituir la llet i el formatge www.iniciativaanimalista.cat

Nutrició sana i vegana La formula dels herbívors funciona també en nosaltres. Proteïnes: 56g. Homes / 44g dones Calories: 2.800 homes / 2000g dones Calci: 800 mil·ligrams Ferro: 18 mil·ligrams www.iniciativaanimalista.cat

Els 6 grups d’aliments vegans Cereals integrals Llegums Hortalisses verds Fruits secs Fruites Aliments vitamínics i minerals. www.iniciativaanimalista.cat

www.iniciativaanimalista.cat