La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

Vitamines Estructura química variada.

Presentaciones similares


Presentación del tema: "Vitamines Estructura química variada."— Transcripción de la presentación:

1 Vitamines Estructura química variada.
En general, els animals no les poden sintetitzar (exepte la K: flora intestinal). Els obtenim dels aliments o en forma de provitamines (A: Betacarotens, D: S’acaba de formar a la pell amb ajuda de la llum solar). S’alteren amb facilitat per la temperatura, llum. Algunes actuen com a coenzims o formen part de l’estructura dels mateixos. La seva carència provoca greus trastorns en l’organisme.

2 Hormones Hormona: Substància química secretada per una glàndula a la sang, on és transportada a una part del cos on exerceix la seva acció (cèl·lules diana). La funció de les hormones és controlar, regular i coordinar òrgans interns. Glàndula: Teixit de l’organisme que allibera hormones, necessàries per regular l’activitat dels distints òrgans. Les glàndules poden ser: Endocrines: aboquen el seu contingut directament al torrent sanguini. Exocrines: el producte secretat acaba fora de l’organisme (teixits cutanis, mucosa intestinal o conductes pancreàtics). Mixtes: que fan les dues funcions anteriors. 2 2

3 Citocina (citokina): Hormona secretada per cèl·lules del sistema immunitari.
Feromona: Una és una molècula secretada al medi extern i que actua damunt altres organismes de la mateixa espècie. Neurohormones: Hormones secretades per neurones.

4 Regulació i coordinació
Jerarquia endocrina Sistema endocrí Hormones Sistema nerviós Regulació i coordinació

5 Tipus d’hormones Hormones Esteroidees: derivades del colesterol. Travessen la membrana de la cèl·lula diana, s’uneixen a un receptor i el complex hormona-receptor entra dins del nucli i activa o inhibeix gens que codifiquen determinades proteïnes. Corticoides, estrògens. Hormones Derivades d’Aminoàcids: Regulen el múscul llis, la pressió sanguínia, la taxa cardíaca, la lipolisis, la glicogenòlisis. Adrenalina, melatonina, tiroxina. Hormones Peptídiques: Són pèptids hidrosolubles però no poden travessar la membrana de la cèl·lula diana. S’uneixen a receptors de la superfície de la membrana de la cèl·lula diana, que activen sistemes de comunicació intracel·lulars. Vasopressina, oxitocina , hormona del creixement, insulina.

6

7 Feed-back El funcionament del sistema endocrí es realitza per mitjà de retroalimentació negativa o retroinhibició (Feedback): - La glàndula rep la informació per a la secreció de l’hormona. - La glàndula allibera l’hormona. - L’hormona actua en l’òrgan o cèl·lula diana, la qual cosa produeix un canvi en el medi intern. - El canvi en el medi intern és detectat per la glàndula secretora i inhibeix la secreció de l’hormona fins que es rep nova orde de secreció. També pot haver-hi retroalimentació positiva (oxitocina)


Descargar ppt "Vitamines Estructura química variada."

Presentaciones similares


Anuncios Google