La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

L’ANABOLISME HETERÒTROF

Presentaciones similares


Presentación del tema: "L’ANABOLISME HETERÒTROF"— Transcripción de la presentación:

1 L’ANABOLISME HETERÒTROF

2

3 Anabolisme dels glúcids
És un tipus d'anabolisme heteròtrof on l'energia necessària s'obté de la defosforilació de la molècula d'ATP, procedents del catabolisme, i en els organismes fotosintètics i quimiosintètics, de la fotosíntesi o quimiosíntesi. En l'anabolisme dels glúcids poden distingir-se dues fases Síntesi de glucosa (Gliconeogènesi) a partir de l’una molècula no glucídica (àcid pirúvic) resultant del catabolisme. A les cèl·lules autòtrofes la glucosa també es pot obtenir a partir del cicle de Calvin. Síntesi de polímers de glucosa o altres hexoses (amilogènesi, glicogenogènesi). Així, en cèl·lules animals s'obté glucogen (glicogenogènesi) i en cèl·lules vegetals s'obté midó (amilogènesi).

4

5 Gliconeogènesi La gliconeogènesi es defineix com la síntesi de glucosa a partir de molècules precursores no glucídiques. La glucosa s'allibera a la sang per intentar restablir els valors normals de glucèmia. En dejú o quan es realitza un exercici prolongat les reserva de glucosa s'esgota i, per mantenir activitat de les cèl·lules, l'organisme necessita sintetizar-la. En cèl·lules animals s'obté a partir de: l'àcid pirúvic (glicòlisi) catabolisme dels aminoàcids Transformació de l’àcid làctic produït per reaccions de fermentació als músculs (l’àcid làctic arriba al fetge a través de la sang) **En els animals la gliconeogènesi es dóna preferentment al fetge i al ronyó. En cèl·lules vegetals i els microorganismes també es pot obtenir a partir dels AG (glicerol). La gliconeogènesi al igual que la glucòlisi té lloc al citoplasma de la cèl·lula. Aquest procés transcorre de manera inversa a com ho fa la glucòlisi, tot i que no es exactament el procés invers: coincidixen sis reaccions però hi ha tres reaccions irreversibles que canvien.

6 Anabolisme dels lípids
Els lípids de reserva més importants són els greixos o triglicèrids. Per a la seva biosíntesi necessita de tres etapes: Obtenció d'AG Obtenció de glicerina Síntesi de triacilglicèrids Obtenció d'AG: la font principal d'AG en els animals són els greixos dels aliments. Aquest no és exactament el procés contrari de la beta-oxidació (que té lloc al mitocondri), sinó que presenta una sèrie de diferències: Té lloc al citoplasma Els transportadors de H+ és el NADPH i no el NADH Obtenció de glicerina, pot obtenir-se de dues maneres: A patir de dihidroxiactenoa-3P de la glucòlisis A patir de la glicerina de la hidròlisi dels greixos dels aliments

7

8 Anabolisme dels lípids
Formació de triacilglicèrids Aquesta reacció té lloc al citoplasma de cèl·lules hepàtiques i adipòcits

9

10 Anabolisme dels aminoàcids
Per aquesta ruta metabòlica es sintetitzen els 10 aminoàcids no essencials en els humans. Les plantes poden sintetitzar els 20 aminoàcids primaris, mentre que en el cas dels microorganismes hi ha certa varietat. Cada aminoàcid presenta una ruta de síntesi pròpia, que pot variar inclús depenent del tipus cel·lular Els aminoàcids es sintetitzen a partir d’un àcid orgànic (de 3 a 5 àtoms de C) al qual s’afegeix un grup amino. Origen del grup amino: Procedent d’un altre aminoàcid: TRANSAMINACIÓ Ió amoni lliure (NH4+) provenent d’un aa que ha perdut el grup amino: DESAMINACIÓ A les plantes poden obtenir-lo a partir de l’amoníac inorgànic (NH3) i de l’ió nitrat (NO3-) presents al sòl. Alguns bacteris el poden obtenir a partir del nitrogen atmosfèric (N2)

11 Anabolisme dels aminoàcids
Els aminoàcids es sintetitzen a partir d’un àcid orgànic (de 3 a 5 àtoms de C) al qual s’afegeix un grup amino. Origen del grup amino: Procedent d’un altre aminoàcid: TRANSAMINACIÓ Ió amoni lliure (NH4+) provenent d’un aa que ha perdut el grup amino: DESAMINACIÓ A les plantes poden obtenir-lo a partir de l’amoníac inorgànic (NH3) i de l’ió nitrat (NO3-) presents al sòl. Alguns bacteris el poden obtenir a partir del nitrogen atmosfèric (N2) Per a la síntesi d’aa és imprescindible l’àcid cetoglutàric (cicle de Krebs). Perque s’uneixi a un grup amino intervé un enzim de la matriu mitocondrial i s’obté l’aa àcid glutàmic, que serveix també com a donador de grups amino per a la síntesi d’altres aa no essencials per TRANSAMINACIÓ.

12 Anabolisme dels aminoàcids
Formació de triacilglicèrids Aquesta reacció té lloc al citoplasma de cèl·lules hepàtiques i adipòcits

13 Anabolisme dels àcids nucleics
Formació de triacilglicèrids Aquesta reacció té lloc al citoplasma de cèl·lules hepàtiques i adipòcits


Descargar ppt "L’ANABOLISME HETERÒTROF"

Presentaciones similares


Anuncios Google