La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

ALIMENTACIÓ SALUDABLE

Presentaciones similares


Presentación del tema: "ALIMENTACIÓ SALUDABLE"— Transcripción de la presentación:

1 ALIMENTACIÓ SALUDABLE
Dra Marina Vidal Castelló Dr José Otal Bareche Alfés

2 Per a què serveixen els aliments?
--- Aquí la idea es intentar preguntar durante 3-4 minutos para acabar concluyendo que los alimentos son lo que nos va formando y nos permite seguir vivos, por lo que nuestra salud depende mucho de lo que comemos.

3 TIPUS D’ALIMENTS

4 CEREALS, TUBERCLES I LLEGUMS
HIDRATS DE CARBONI CEREALS, TUBERCLES I LLEGUMS Tenen una coberta que... PERÒ... és bona per la Diabetis i el Colesterol Blat Arròs Patata Moniato Cigrons Llenties Pèsols Soja Quasi tantes proteïnes com la carn INTEGRALS!! Per no perdre vitamines ni proteïnes

5 FRUITES, VERDURES I HORTALISSES
2-3 peces de fruita/dia per vitamines FIBRA! VITAMINES! MINERALS! Molt poques proteïnes i greixos. Poc sucre però cal vigilar les fruites en DM!! 80-90% aigua  Molt bones a l’estiu ?? Semblants a les verdures!

6 LLET I DERIVATS LLET FRESCA: Aliment molt complet i 89% aigua
IOGURT: Semblant a la llet però amb flora intestinal. Es digereix millor que la llet. FORMATGE: Alguns amb molt greix. Vigilar una mica! Però... a la LLET INDUSTRIAL es destrueixen moltes vitamines I si es DESNATADA... encara més!

7 Els tres tenen proteïnes de bona qualitat. De l’ou, sobretot la clara.
CARN, PEIX I OUS Clara: Aigua (88%) i proteïnes de bona qualitat Rovell: greixos, proteïnes, vitamines i ferro Vitamina D Les espines porten Calci El marisc té bastant colesterol 2 clares d’ou cuites al dia Fonts de vitamina B12: carn, peix i ous. N’hi ha una quantitat molt petita en alguns cereals, però no és suficient en dietes vegetarianes estrictes i cal suplementació. - lo de las clares de huevo, aclararé que solo lo recomendamos en gente mayor con proteínas bajas que apenas come ↑Ferro i Vitamina B12 Les vísceres tenen molt àcid úric

8 OLI D’OLIVA VERGE EXTRA!!
ALIMENTS GREIXOSOS OLI D’OLIVA VERGE EXTRA!! (2 cullerades/dia) OLI DE GIRASOL: si també és de primera pressió GREIXOS LÀCTICS: mantega, nata, crema de llet GREIXOS VEGETALS: margarina  poc recomanable, greixos hidrogenats (“trans”) FRUITS SECS: “greixos bons”, proteïnes, hidrats de carboni, vitamines, calci i ferro  un grapat al dia Oli d’oliva verge extra: 2-3 cullerades al dia

9 ≠ SUCRE DE FRUITES I VERDURES
≈ MEL: molt similar ≠ SUCRE DE FRUITES I VERDURES També aporten vitamines, minerals i fibra CALORIES SUPÈRFLUES CÀRIES

10 I què fem en el dia a dia?

11

12 Tots hem de menjar igual?
Però... Tots hem de menjar igual?

13 HIPERTENSIÓ ARTERIAL Vinagre, llimó Cuinar al vapor
All, ceba, porros... Pebre negre, pebre roig, canyella, safrà, cúrcuma... Oli d’oliva Alfàbrega, llorer, menta, julivert, romaní, timó...

14 Pastisseria industrial
Què més porta sal? Carn i peix fumats Embotits Formatge Pastisseria industrial Pa amb sal Menjars preparats Conserves Patates de bossa Begudes amb gas OLIVES Fruits secs salats

15 COLESTEROL ELEVAT Fruites Mantega Verdures
Llet sencera, formatges greixosos Hortalisses Carns processades Llegums Cansalada, greix de la carn Cereals integrals Menjar preparat Peix blau (sardines, anxoves, salmó...) Pastisseria Oli d’oliva, oli de gira-sol Oli de palma, oli de coco Fruits secs naturals

16 >2-3 copes/dia és perjudicial
I el vi? ↑ pes ↑ triglicèrids >2-3 copes/dia és perjudicial A més a més de l’alimentació: pèrdua de pes, exercici físic regular, disminuir l’estrès, stop tabaquisme SUCRE AMB MODERACIÓ!!

17 ÀCID ÚRIC ELEVAT ALCOHOL
CARNS GREIXOSES, VÍSCERES, PEIXOS GREIXOSOS (anxoves, sardines) I MARISC LLET SENCERA I FORMATGE CURAT En un atac de gota, NI GOTA!!! Tots els cereals i verdures estan permesos!!

18 DIABETIS MELLITUS 2 Menjar POCS SUCRES SIMPLES
VIGILAR amb la llet i la fruita PRIORITZAR sucres complexes i integrals: Sucre de taula Blat Pastisseria Arròs Sucs de fruita i refrescos Civada Llegums Patata, ... ALIMENTACIÓ SALUDABLE + pèrdua de pes

19 OBESITAT Excés de pes corporal Risc cardiovascular Artrosi Varius

20 I què em pot passar si tinc obesitat?
Augmenta la mortalitat per qualsevol causa!!! I què em pot passar si tinc obesitat? ↑ Risc cardiovascular: HTA, colesterol, Diabetis mellitus 2, Insuficiència cardíaca ↑ Incontinència urinària ↑ Àcid úric ↑ Ictus ↑ Varius ↑ SAOS ↑ Risc operatori ↑ Artrosi i fractures ... ↑ Càncer de còlon, pròstata, mama i endometri

21 I què podem fer-hi? Perdre, com a màxim, 200-1000gr/setmana
Caminar 30 minuts/dia, 5 dies per setmana ↓pes, ↓TA, ↓ estrès, ↓articulacions, ↓risc de demència ↑funció cardiovascular MENJAR SALUDABLE + EXERCICI BEURE AIGUA!! Dins i fora de les menjades No picar entre hores

22

23 I ara... Bon profit!!!!!


Descargar ppt "ALIMENTACIÓ SALUDABLE"

Presentaciones similares


Anuncios Google