AL RIU NOMÉS HI HA AIGUA? UN CONTEXT PER TREBALLAR BIODIVERSITAT, ESTADÍSTICA I ÚS DE LES TIC A 1r D’ESO.

Slides:



Advertisements
Presentaciones similares
TECNOLÓGIC-CIENTÍFIC
Advertisements

Conxita Mayós Servei d’Ordenació Curricular
Sistemes microinformàtics i xarxes
Xarxa Productes de la terra
CEIP PAU CASALS Viladecans
“ESCOLTA’M” La vinculació del tutor/a com a factor protector i alhora creador de resiliència en els infants de risc d’exclusió social.
DECRET PEL QUAL S’ESTABLEIX L’ORDENACIÓ DELS ENSENYAMENTS DE L’EDUCACIÓ PRIMÀRIA 2007.
Eines digitals TIC © McGraw-Hill.
Com iniciar el treball de recerca
Recursos Informàtics en Història
Tema 3. Aplicacions de les TIC a l’educació.
Antecedents (el context) Centre IATIC
GAUDÍ I LES SEVES MERAVELLES!
COMISSIÓ DE MEDI AMBIENT IES FELANITX
GRUP DE MEDI AMBIENT IES Guillem Sagrera 1997/2008.
IMPLICA’T PER MILLORAR EL NOSTRE ENTORN
Desplegament del currículum competencial i model didàctic
Presentació dels resultats de la primera fase del projecte PLANS DOCENTS i MATERIALS BÀSICS Barcelona, 22 setembre de 2016.
Esquema de treball Josep Minguell M. Mercè Fernández
Experimentam amb la ciència
1 organització, 3 estudis, 1600 aprenentatges
COMENTARI DE GRÀFICS.
TRETS DIFERENCIADORS 3r ESO
MIREMMATEMÀTIQUES Lleida 24 d’octubre de 2009.
PROJECTE CIENTIFICTECNOLÒGIC
COMUNICACIÓ I INTERACCIÓ EDUCATIVA II (CIE II)
PLA DE FORMACIÓ DEL CENTRE
SEEZ Formació en xarxa per a docents d’educació especial a la zona
BIBLIOTECA ESCOLAR PuntEdu Curs 2007/08
CIÈNCIES NATURALS CURS
RELACIONS EN L’EQUIP DE TREBALL
IES CAN JOFRESA Terrassa PROCÉS D’ELABORACIÓ D’UN
ORGANITZACIÓ DEL 4t d’ESO
Eines d’internet per al professorat d’EOI.
Seminari d’Educació Especial
“Modelització d’un treball interdisciplinari amb la utilització de les TIC tenint com un dels elements de referència competències transversals i amb una.
Promoure l’activitat física en alumnes d’aula oberta a través d’activitats a la natura en un projecte interdisciplinari Autor: VILLARREAL MORENO, Jose.
Tesis Doctorals en Xarxa
Presentació de 1r d’ESO Curs
GIMCANA MATEMÀTICA AL PATI
QUÈ, COM I QUAN ENSENYAR I AVALUAR
L’avaluació com a motor de l’aprenentatge TALLER D’AVALUACIÓ A L’EDUCACIÓ PRIMÀRIA Primera sessió Març 2018.
Prof. José Miguel Santacreu Soler Dep. d’Humanitats Contemporànies
millora de la qualitat de l’ensenyament.
Pla estratègic de desenvolupament econòmic local i l’ocupació del Vallès Oriental ( ) Presentació del Pla de treball Consell d’Alcaldes del.
PROJECTE LINGÜÍSTIC És l’instrument que possibilita que els centres educatius organitzin i gestionin determinats aspectes en referència a l’estat i a l’ús.
Presentació de la matèria de Química Curs 1r de Batxillerat
COMPETÈNCIES BÀSIQUES I CURRÍCULUM
Coneixements i idees previs
Proves de competències bàsiques als 14 anys
Llorenç Seguí capllonch 11 de juny de 2018
“M’ORGANITZO LES COLÒNIES” (al CdA del Delta de l’Ebre)
MPGM Ciutat Meridiana Procés participatiu Gener 2019.
ESCOLA IGNASI MELÉ I FARRÉ
CULTURA NÀUTICA I APRENDRE A NAVEGAR
INFORMÀTICA BÀSICA 1r ESO curs
Projecte Fi de Carrera - J2EE Alumne: Daniel Clemente Marcè
La literatura i les matemàtiques van de la mà.
CRAI: Unitat de Docència
CEIP “MESTRE AGUSTÍ BARBERÀ” - AMPOSTA
ESTRATÈGIES I OBJECTIUS
Les competències bàsiques TIC
BONES PRÀCTIQUES MODELS D’ÚS DIDÀCTIC DE LES TICS
FUNCIÓ DE PROPORCIONALITAT I FUNCIÓ AFÍ
CEIP CA N’ALZAMORA Escola pública Centre de nova creació
Aproximació telemàtica a l’art contemporani: Comunicació, art i educació Modalitat A. Classificació: Educació artística. Educació Visual i Plàstica.
Knowing by sharing ( Ens coneixem compartint)
El desplegament de les COMPETÈNCIES BÀSIQUES en el currículum
Àmbits d’organització i gestió de la formació
Transcripción de la presentación:

AL RIU NOMÉS HI HA AIGUA? UN CONTEXT PER TREBALLAR BIODIVERSITAT, ESTADÍSTICA I ÚS DE LES TIC A 1r D’ESO

ORGANITZACIÓ I LOGÍSTICA DEL PROJECTE Grups de 4 alumnes barrejats de dues línies Codocència: 3 docents, 54 alumnes PROJECTE 4 hores lectives cada setmana provinents de: 1h Biologia i Geologia 1h Matemàtiques 1h Complementària Informàtica 1h franja optativitat

ANTECEDENTS Centre col·laborador des de 2011 17 campanyes de recollida i publicació de dades Vehiculat a través d’una comissió de medi ambient amb alumnat voluntari de 1r a 4t d’ESO

COMPETÈNCIES BÀSIQUES DELS ÀMBITS INVOLUCRATS ÀMBIT DIGITAL Dimensió Instruments i aplicacions Competència 2. Utilitzar les aplicacions d’edició de textos, presentacions multimèdia i tractament de dades numèriques per a la producció de documents digitals. Dimensió Tractament de la informació i organització dels entorns de treball i aprenentatge Competència 5. Construir nou coneixement personal mitjançant estratègies de tractament de la informació amb el suport d’aplicacions digitals. Dimensió Comunicació interpersonal i col·laboració Competència 8. Realitzar activitats en grup tot utilitzant eines i entorns virtuals de treball col·laboratiu.

COMPETÈNCIES BÀSIQUES DELS ÀMBITS INVOLUCRATS ÀMBIT CIENTIFICOTECNOLÒGIC Dimensió indagació de fenòmens naturals i de la vida quotidiana Competència 1. Identificar i caracteritzar els sistemes físics i químics des de la perspectiva dels models, per comunicar i predir el comportament dels fenòmens naturals. Competència 2. Identificar i caracteritzar els sistemes biològics i geològics des de la perspectiva dels models, per comunicar i predir el comportament dels fenòmens naturals. Competència 5. Resoldre problemes de la vida quotidiana aplicant el raonament científic. Dimensió Medi Ambient Competència 11. Adoptar mesures amb criteris científics que evitin o minimitzin els impactes mediambientals derivats de la intervenció

COMPETÈNCIES BÀSIQUES DELS ÀMBITS INVOLUCRATS ÀMBIT MATEMÀTIC Dimensió Raonament i prova Competència 6. Emprar el raonament matemàtic en entorns no matemàtics. Dimensió connexions Competència 8. Identificar les matemàtiques implicades en situacions properes i acadèmiques i cercar situacions que es puguin relacionar amb idees matemàtiques concretes. Dimensió comunicació i representació Competència 11. Emprar la comunicació i el treball col·laboratiu per compartir i construir coneixement a partir d’idees matemàtiques.

OBJECTIUS DEL PROJECTE Col·laborar amb el Projecte Rius mitjançant un estudi de la qualitat mediambiental del riu i publicar el resultat en xarxes locals i generals. Valorar la biodiversitat d’éssers vius i ser-ne conscient a través de la classificació organismes fent ús de claus d’identificació. Elaborar una wiki amb contingut digital que permeti identificar i localitzar organismes tant del regne vegetal com animal presents en el tram de riu apadrinat. Comparar la biodiversitat del riu Mèder al seu pas pel pont del blanqueig amb els resultats de cursos anteriors. Realitzar alguna acció triada per l’alumnat per tal de millorar la qualitat mediambiental del riu en el tram apadrinat.

LLANÇAMENT, EXPLOREM IDEES PRÈVIES El llançament és una sortida al riu observant l’espai de manera globalitzada. Retorn: Presentació lliure i artística que respongui a la pregunta: El riu només és aigua?

PUNTS D’AVITUALLAMENT: biologia Hi ha una sèrie de continguts previs necessaris per poder fer la investigació mediambiental: Grups animals. Elaboració de pòsters Taller al MIT “De peus al riu” Taxonomia i classificació d’éssers vius

FITXES DE TREBALL Fitxes Enciclopèdia Països Catalans

PUNTS D’AVITUALLAMENT: matemàtiques i informàtica Hi ha una sèrie de continguts previs necessaris per poder fer la investigació mediambiental: Proporcionalitat i percentatge (per calcular % d’organismes de cada grup taxonòmic) Elaboració de gràfics amb Excel per comparar resultats entre dos moments temporals diferents

PRODUCTES FINALS Una entrada en una Wiki Publicar resultats a les webs: Projecte Rius Programa Medi Ambient Gràfic comparatiu dels resultats d’aquesta primavera i la primavera passada o la tardor passada

PRODUCTES FINALS VARIABLES Farem un herbari? Farem una batuda de neteja? Què farem? ...