TEXT I CONTEXT DE LES CONDUCTES PROBLEMÀTIQUES

Slides:



Advertisements
Presentaciones similares
CARLOS ALBERTO SANCHIS BARRAGÁN CURS
Advertisements

XARXA DE DEBAT EDUCATIU
P-3 P-4 P-5 QUÈ FEM AL LABORATORI ? ESCOLA PAU DELCLÒS. TARRAGONA Curs FEM HIPÒTESIS SOBRE ELS FENÒMENS FÍSICS I QUÍMICS OBSERVEM,
EBM LA FONTANA Escola Bressol Municipal de gestió directa de l’Ajuntament de Barcelona Districte de Gràcia Escola de tres grups: 1 de 18 infants de 2-3.
Programa de Transició Escola Treball
Compartim el que feim: conviure en positiu a l’escola
Toca fusta FENT DECORATS
“ESCOLTA’M” La vinculació del tutor/a com a factor protector i alhora creador de resiliència en els infants de risc d’exclusió social.
1 u n i t a t L’educador infantil.
Què és un pla Individualitzat ?
Programa Pacient Expert ICS en MPOC
IES SABADELL Juvenal nº 1 Sabadell (Barcelona)
Reflexions al fil de l’Euneos
El Pare Claret és un regal per a tots
Escola de cuidadors. Escola de cuidadors Una mica d'Història.
L’Expressió escrita.
CURS PRESENTACIÓ 20 de maig de 2014.
PROPOSTA PEDGÒGICA M02 - UF3 - NF1.
PETITS REPORTERS Títol.
Autor: Samuel Lozano Alcodori
@sebastiani64.
I ARA, QUÈ PUC FER?.
Escola de Karate do Salvador Àlvarez
Universitat i RSE: com podem ajudar? Universitat Rovira i Virgili
TIPUS D’ALUMNAT.
ACCIONS GRUPALS AMB EL PROFESSORAT
L’escola, l’entorn i la línia pedagògica.
Presentació projecte interdisciplinari M’ORGANITZO LES COLÒNIES.
EL PLA INDIVIDUALITZAT
MIREMMATEMÀTIQUES Lleida 24 d’octubre de 2009.
ESCOLA MUNICIPAL D’EDUCACIÓ ESPECIAL FÀTIMA
Parlar per escriure a partir de Hablar para escribir. Oriol Guasch. (2002) Aula de Innovación educativa, núm. 111.
Aprendre junts alumnes diferents: Una escola per a tothom
DIADA DE La pau i la no violència.
P E L C 0 a 3 anys Programa Per l’Estimulació Del Llenguatge
CEIP Mercè Rodoreda - Martorell Educació Primària
Incorporació de la Perspectiva de Gènere en la Prevenció del vih en l’àmbit de les drogodependències  La perspectiva de gènere ens ofereix l’oportunitat.
La gestió per processos
WEBQUEST WEB...QUÈ ? Alumnes de l’Escola ESTEL VALLSECA.
LES FUNCIONS DE SUPORT A L’ESCOLA.
Reptes per a incorporar les competències transversals a les nostres assignatures  M.Jesús Marco Galindo Estudis d’Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació.
ACTITUDS I APTITUDS D’UN EMPRENEDOR Novembre 2004
INFLUÈNCIA DELS JOCS DE LLUITA I EL JUDO A SECUNDÀRIA
La gestió curricular de competències
PLA DE SERVEIS INDIVIDUALITZATS
Objectiu Educatiu Trienni
L’APRENENTATGE COOPERATIU. Una eina pel tractament a la diversitat
“El perfil de mestre i professor”
Com preparar una unitat per a l’avaluació
Enriqueta GARRIGA Universitat Ramon Llull. Blanquerna Febrer 2011
El repte d’incloure Recursos i estratègies
Treball i aprenentatge en xarxa
Coneixements i idees previs
SALUT MENTAL.
Aprenentatge de matemàtiques a partir de la creació de videojocs.
PLA D’ATENCIÓ A LA DIVERSITAT
Introducció Al posicionament Web.
PLA DE FORMACIÓ DE ZONA DE NOU BARRIS
Metodologia per treballar per competències:Consideracions generals
Assessorament de la Formació en Competències
Valors i actituds polítiques en perspectiva comparada
Convivència i Mediació Escolar
un camí cap a la convivència i el diàleg
Metodologia per treballar per competències:Consideracions generals (1)
Setmana de la Solidaritat 2010 – 2011 Escola Pública “Josep Carner” (Badalona) L’ EDUCACIÓ, UN FUTUR EN IGUALTAT: el que han de fer nens i nens de tot.
TRETS DIFERENCIADORS 4t ESO
La intervenció dels especialistes d’Educació Especial al centre
Què són les TIC ? ( Tecnologies de la informació i Comunicació)
“Recursos Educatius en la Web” Rafa Atienza Blasco
Aprendre a Viure / Aprendre a Conviure
Transcripción de la presentación:

TEXT I CONTEXT DE LES CONDUCTES PROBLEMÀTIQUES Josep Font i Roura Suport Conductual Positiu. Un enfocament pel tractament de les conductes problemàtiques a l’escola Barcelona 22 i 23 de febrer de 2008

El Text El percentatge de conductes problemàtiques a les nostres escoles. El tipus de tractament que es porta a terme. La percepció que tenen els mestres i professors.

El Text Del conjunt de problemes socials i d’aprenentatge que presenten els alumnes, les conductes problemàtiques és la preocupació més important. Agressions físiques Agressions verbals No seguir les ordres Molestar als companys Destrucció de la propietat Etc.

El Text Les conductes problemàtiques poden adoptar formes diverses. Tot i així, el que defineix una conducta problemàtica és l’impacte que té en l’alumne i en els sistema social on viu i aprèn. La conducta problemàtica es defineix com a tal per que interfereix amb el benestar social i educatiu dels alumnes i suposa un repte significatiu pels mestres, professors i famílies.

El Text Un 60% dels professors de secundària creuen que la falta de respecte i la violència verbal són el principal maldecap a la feina. Falta d’autoritat per sancionar actituds incorrectes. Pèrdua de temps de classe per haver de dedicar esforç a controlar la disciplina.

El Text Què afecta més als professors? Manca de respecte dels alumnes. Falta d’interès dels alumnes per aprendre. Falta d’autoritat per sancionar actituds incorrectes. Desinterès dels alumnes per qualsevol activitat que impliqui esforç. Alumnes amb diferent nivell a l’aula, fet que implica una quantitat de feina inassolible. Pèrdua de temps de classe per haver de dedicar esforç a controlar la disciplina.

El Text Escala d’autoeficàcia davant les conductes problemàtiques Et sents segur a l’hora de fer front a les conductes problemàtiques dels alumnes que atens? Personalment, trobes difícil fer front a les conductes problemàtiques dels alumnes que atens? Fins a quin punt creus que la manera que tractes les conductes problemàtiques dels alumnes que atens té un efecte positiu? Estàs satisfet amb la manera que tractes les conductes problemàtiques dels alumnes que atens? Fins a quin punt creus que controles les conductes problemàtiques dels alumnes que atens?

Escala d’autoeficàcia

Escala d’autoeficàcia

El Text La manera tradicional de percebre les conductes problemàtiques i els nens amb dificultats conductuals han generat una sèrie de pràctiques poc adequades:    1.    El predomini d’enfocaments reactius. 2.    Diverses formes d’exclusió o expulsió. 3.    Emplaçament en entorns educatius més restrictius.

El Context Un abordatge actual pel tractament de les conductes problemàtiques exigeix plantejar els següents aspectes: Una manera diferent d’entendre les conductes problemàtiques i els alumnes que les presenten. Un enfocament global i positiu a nivell d’escola. Un nou model de formació i de suport als professors i als centres.

El Context Les conductes problemàtiques estan relacionades amb el context.  2. Les conductes problemàtiques tenen alguna funció per l’alumne. 3. La conducta comunica. 4. Les conductes problemàtiques poden estar causades i mantingudes per diferents factors 5. La relació entre conducta problemàtica i determinades característiques personals no és unívoca.

El Context Necessitem un abordatge que il·lumini més que elimini. És urgent seguir un enfocament preventiu davant de les conductes desafiadores. Cal una perspectiva sistèmica. Cal anar més enllà de l’ús d’intervencions úniques i desenvolupar plans de suport positius, comprensius i multicomponents.

El Context 5. La necessitat de dissenyar i/o modificar els entorns (escolar, familiar, comunitari). 6. Un treball conjunt i d’equip entre professors, famílies i altres agents socials. 7. Cal promoure l’ús de procediments actius, positius i que siguin socialment vàlids. 8. El tractament de les conductes problemàtiques s’ha de basar en valors centrats en la persona.

El Context Interessa que els centres augmentin la seva capacitat per adoptar i mantenir bones pràctiques per a tots els alumnes. Cal que el professorat tingui coneixement d’estratègies d’avaluació i d’intervenció tant a nivell de centre, d’aula com d’alumne per tal de millorar la conducta i la convivència escolar. L’estratègia bàsica d’intervenció i prevenció és elaborar un pla de conducta que impliqui a tot el centre, que estigui elaborat i consensuat pel professorat, pares i alumnes i que parteixi de les necessitats identificades

El Context L’estratègia del Suport Conductual Positiu proporciona un sistema que serveix per augmentar la capacitat que tenen les escoles per adoptar i mantenir pràctiques i estratègies per front a les conductes problemàtiques de tots els alumnes.

A manera de conclusió Quan el món es mou d’un model vertical (ordre i control) a un d’horitzontal (relació i col·laboració) moltes coses es veuen afectades. La malaltia més freqüent d’un món pla és un trastorn d’identitat múltiple.

A manera de conclusió Adaptar-se a les realitats canviants actuals exigeix noves maneres de pensar i operar, i desenvolupar noves capacitats per a un aprenentatge, una innovació i una adaptació continuats.