La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

L’APRENENTATGE COOPERATIU. Una eina pel tractament a la diversitat

Presentaciones similares


Presentación del tema: "L’APRENENTATGE COOPERATIU. Una eina pel tractament a la diversitat"— Transcripción de la presentación:

1 L’APRENENTATGE COOPERATIU. Una eina pel tractament a la diversitat
PROJECTE FET Sta. Coloma de Gramanet.- febrer 2009

2 Objectius Conèixer les bases i principis de l’aprenentatge cooperatiu com una forma d’estructuració de l’entorn de l’aula i de l’aprenentatge. Analitzar i valorar les característiques (avantatges i inconvenients) de l’aprenentatge cooperatiu en relació a altres tipus d’organització de l’aula. Conèixer les principals característiques (finalitats, fases, per quin tipus de continguts curriculars es poden aplicar, etc) d’alguns models d’aprenentatge cooperatiu. Conèixer i comprendre els passos i estratègies que cal seguir per aplicar l’aprenentatge cooperatiu a l’aula.

3 L’aula com a context d’aprenentatge
Per a millorar l’ensenyament, l’objectiu principal consisteix en prestar atenció als processos d’ensenyament i aprenentatge, és a dir, en la pràctica educativa

4 L’aula com a context d’aprenentatge
Aprendre a l’escola suposa construir i reconstruir de manera personal representacions del món associades a la cultura d’un cert grup social. Ensenyar significa oferir ajudes el més ajustades possible que orientin aquest aprenentatge És central el principi de l’ajustament de l’ajuda pedagògica.

5 Interacció social i aprenentatge
Alumne Professor Contingut

6 L’aula com a context d’aprenentatge
La interacció educativa es pot centrar en la interacció professor-alumnes i/o en la interacció entre alumnes. Els processos de negociació i ajuda que es donen a l’aula, no només es produeixen entre professor i alumnes, sinó que a vegades és un altre alumne el que compleix la funció de mediador. L’aprenentatge cooperatiu o el que últimament s’acostuma a anomenar l’aprenentatge mediat pels companys és un bon exemple d’un aprenentatge en que els mediadors principals són els propis alumnes i els ajuts que es proporcionen entre ells

7 L’aula com a context d’aprenentatge
Hem d’entendre, doncs, l’aprenentatge cooperatiu com una forma concreta de mediació entre companys (tutor, aprenentatge cooperatiu, col.laboració entre iguals). És des d’aquesta perspectiva que cal comprendre i entendre el seu significat i la seva importància a l’hora d’afavorir l’aprenentatge dels alumnes.

8 DEFINICIÓ L’aprenentatge cooperatiu és una estratègia educativa en la que els alumnes treballen junts en grups per tal d’aconseguir una finalitat comuna i que es caracteritza per una estructura interna que promou la interdependència positiva.

9 DEFINICIÓ L’aprenentatge cooperatiu s’ha utilitzat amb èxit en tots els nivells educatius, des de pre-escolar fins a secundària i amb una àmplia varietat de matèries. Un mestre necessita com a mínim dos anys d’experiència per dominar i aplicar correctament l’aprenentatge cooperatiu. Cal ser prudents i introduir progressivament propostes diverses d’aprenentatge cooperatiu dins els aules i fer-les extensives a la resta de companys de l’escola.

10 Avantatges de l’aprenentatge Cooperatiu
Augmenta el Rendiment Acadèmic Millora de l'autoestima Estimula l’Aprenentatge actiu Facilita el Desenvolupament d'Habilitats Socials Fomenta l’Acceptació i Amistat entre companys Afavoreix el Pensament Crític l la Creativitat Promou la Precisió en la Presa de Perspectiva Ajuda a Entendre la interdependència

11 Avantatges de l’aprenentatge Cooperatiu
És una estratègia útil per a l’educació inclusiva. Desenvolupa actituds i valors per a la democràcia. La cooperació esdevé motor per a l’aprenentatge.

12 Inconvenients o riscos de l’aprenentatge Cooperatiu
Alguns dels avantatges vistos abans no es donen en el 100% dels casos. Considerar la tutoria entre iguals “l’opció fàcil”. - Pot comportar la sobrevaloració de l’alumne tutor. Pot suposar un sentiment d’imposició i de càrrega sobre tutors que assumeixen alumnes rebutjats. Pot suposar una reacció negativa de les famílies que conserven el model transmisiu tradicional, i una percepció de l’escola com una institució pobre de recursos.

13 Elements de l’aprenentatge cooperatiu
Interdependència positiva Interaccions cara a cara Responsabilitat Individual Habilitats interpersonals o cooperatives Autoreflexió Treball Pràctic

14 Preguntes de reflexió Quin era l’objectiu a aconseguir.
Com us heu organitzat? Quines són les dificultats amb que us heu trobat? Heu aconseguit l’objectiu?

15 Interdependència positiva
L’interdependència positiva existeix quan els alumnes tenen la impressió que estan vinculats als companys de grup de manera que no poden assolir l’èxit a no ser que ho facin els companys. Interacció cara a cara Es pot definir com una manera d’encoratjar i de facilitar els esforços entre els companys a l’hora de produir, completar... Tasques per tal d’assolir els objectius del grup.

16 Responsabilitat individual
És el compromís que han de mostrar els membres del grup tant per aprendre el material com per contribuir a que els demés membres també ho aconsegueixin. S’aconsegueix quan els alumnes pensen en termes de “nosaltres” en comptes només de “jo”. Habilitats socials (cooperatives) Són aquelles que han d’emprar els membres d’un grup per a dur a terme i aconseguir un treball cooperatiu. és a dir, que hi hagi interdependència positiva i responsabilitat individual entre els seus membres.

17 Autoreflexió La finalitat de la valoració del grup és clarificar i millorar l’efectivitat dels seus membres a l’hora de contribuir amb el seu esforç a assolir els objectius del grup. L’autoreflexió s’ha de proposar als alumnes després de cada sessió de treball per identificar quines actuacions són d’ajuda i quines no.

18 El que els infants poden fer avui conjuntament, demà ho podran fer tots sols.
(L. Vigotsky)


Descargar ppt "L’APRENENTATGE COOPERATIU. Una eina pel tractament a la diversitat"

Presentaciones similares


Anuncios Google