INDEX. Capoeira Infantil 3 Presentació 5 Justificació 6 Objectius 7

Slides:



Advertisements
Presentaciones similares
JOC I APRENENTATGE El joc és la disfressa de l'aprenentatge perquè motiva, emociona, fomenta la curiositat, fa que les experiències siguin significatives,
Advertisements

Connecta Joven Imatges: NECESSITAT SOCIAL APRENENTATGE SERVEI
EBM LA FONTANA Escola Bressol Municipal de gestió directa de l’Ajuntament de Barcelona Districte de Gràcia Escola de tres grups: 1 de 18 infants de 2-3.
Ponència Una educació per a un nou país.
Toca fusta FENT DECORATS
“ESCOLTA’M” La vinculació del tutor/a com a factor protector i alhora creador de resiliència en els infants de risc d’exclusió social.
1 u n i t a t L’educador infantil.
MOBILITAT INTERNACIONAL I PROGRAMES EUROPEUS
SEMINARI: L’ORIENTACIÓ I LA PREVENCIÓ DE L’ABANDONAMENT ESCOLAR ALS CENTRES D’ADULTS. CURS Grup 1 La informació dels centres d’adults.
INTRODUCCIÓ Educar en valors. Eix transversal En tots els àmbits Epp
CICLE D’EDUCACIÓ INFANTIL
L’ÚS DE LES LLIBRETES A LES SESSIONS DE FILOSOFIA 3/18
Tema 3. Aplicacions de les TIC a l’educació.
Els recursos de la TET. Un punt de partida.
PETITS REPORTERS Títol.
APRENENT JUNTS.
DE L´ESCOLA TRADICIONAL A L´ESCOLA NOVA
PSICOMOTRICITAT.
GRUP DE MEDI AMBIENT IES Guillem Sagrera 1997/2008.
PROPOSTA DE PROJECTE INTERDISCIPLINARI A TRAVÉS
Escola de Karate do Salvador Àlvarez
Desplegament del currículum competencial i model didàctic
Qui som? Escola concertada formada per una Cooperativa de mestres i una Associació Cultural Catalana Laica Ambient familiar, una sola línia Nivells educatius:
Esquema de treball Josep Minguell M. Mercè Fernández
EduCaixa Des de l’Obra Social ”la Caixa”, a través d’eduCaixa donem suport a la formació dels més joves i apostem per una educació de qualitat que els.
1r TRIMESTRE 2n TRIMESTRE 3r TRIMESTRE
TRETS DIFERENCIADORS 3r ESO
L’educació en valors cívics a través de l’educació física i l’esport
PORTAFOLI AULA D’ACOLLIDA
PLA DE FORMACIÓ DEL CENTRE
INTERVENCIÓ COMUNITÀRIA INTERCULTURAL
SEEZ Formació en xarxa per a docents d’educació especial a la zona
Eines d’internet per al professorat d’EOI.
WEBQUEST WEB...QUÈ ? Alumnes de l’Escola ESTEL VALLSECA.
ALOHA ALOHA Mental Arithmetic proporciona als seus alumnes els mecanismes necessaris per aprofitar al màxim el seu potencial a partir del desenvolupament.
Grups interactius a L’Esquitx
PROGRAMA AMB EL LLIBRE SOTA EL BRAÇ!
RACONS RECURS PEDAGÒGIC QUE PERMET CREAR ESPAIS DE JOC ORGANITZATS A L’AULA Amb els racons es simbolitza la realitat exterior i es recrea un escenari.
Equips docents: Una forma diferent de fer docència
d'ensenyança-aprenentatge
XARXA D’ESCOLES PER LA SOSTENIBILITAT DE VIC
“EL PALIC, un model per a les illes”
QUÈ, COM I QUAN ENSENYAR I AVALUAR
L’avaluació com a motor de l’aprenentatge TALLER D’AVALUACIÓ A L’EDUCACIÓ PRIMÀRIA Primera sessió Març 2018.
“El perfil de mestre i professor”
ASSAMBLEA GENERAL ASSOCIACIÓ DE FAMÍLIES D’ALUMNES CURS 17/18
ITINERARIS EDUCATIUS Marc Escalé, Bruna Riera i Marta Arumí.
La Presència Educadora
Coneixements i idees previs
Llorenç Seguí capllonch 11 de juny de 2018
BIBLIOTECA ESCOLAR PuntEdu Curs 2007/08
Cap a una educació plurilingüe: conceptes clau, estratègies i eines
Interacció escola - entorn.
L’organització del temps
QUI SOM? SOM UNA ASSOCIACIÓ SENSE ÀNIM DE LUCRE, QUE PRETÉN ACOSTAR LA CULTURA MUSICAL A TOTHOM.
Suports en l’elaboració del Projecte Educatiu de Centre
ELS AMBIENTS A EDUCACIÓ INFANTIL
Metodologia per treballar per competències:Consideracions generals
PLA EDUCATIU D’ENTORN DEL BARRI DE SANT ILDEFONS DE CORNELLÀ DE LLOBREGAT 11/07/2019.
DOMINIQUES de l'ENSENYAMENT Presentació del CARÀCTER PROPI
2. El problema de la naturalesa i del coneixement als inicis de la reflexió filosòfica 2.1. El concepte de physis Pàgina 21 Primer problema: Què és la.
Convivència i Mediació Escolar
ARTS PLÀSTIQUES Eva Navas Vela 1.
CEIP CA N’ALZAMORA Escola pública Centre de nova creació
Metodologia per treballar per competències:Consideracions generals (1)
Biblioteca escolar “puntedu”, espai de coneixement i aprenentatge
La intervenció dels especialistes d’Educació Especial al centre
Aproximació telemàtica a l’art contemporani: Comunicació, art i educació Modalitat A. Classificació: Educació artística. Educació Visual i Plàstica.
Knowing by sharing ( Ens coneixem compartint)
ESTADA A L’EMPRESA AL BATXILLERAT
Transcripción de la presentación:

INDEX. Capoeira Infantil 3 Presentació 5 Justificació 6 Objectius 7 Metodologia 9 Preus 10

CAPOEIRA INFANTIL. La capoeira, art , dansa i lluita, que ja fa més de quatre-cents anys que resisteix com a font de la cultural latent del poble brasiler, va conquerir, en els últims anys, un espai important en el camp educatiu, en diverses institucions d’ensenyament públic i privat. Aquest art, que sorgeix de la barreja cultural de negres, blancs i indis, defineix amb el seu entramat ritual nombroses possibilitats per contribuir al procés educatiu de nens i nenes, ja que, a través de la pràctica de la capoeira podem desenvolupar coordinació motriu, lateralitat, oralitat, capacitat interpretativa, treball de grup, etc... a més d’altres capacitats. És important de ressaltar que teòrics com Piaget, Vygotsky i Wallon se serveixen dels seus estudis per fonamentar la pràctica de la capoeira escolar infantil. El constructivisme, desenvolupat per Piaget, pot ser reconegut fàcilment en una roda de capoeira per mitjà d’una gran “zona de desenvolupament proper”, desencadenada per un col·lectiu que es relaciona harmoniosament intercanviant experiències, cantant, tocant i jogant.  

El socioconstructivisme de Vygotsky es fa present en la capoeira, principalment per la valoració de les referències prèvies de cada individu, el que fa de la roda un espai d’inclusió democràtica amb gran importància en la formació de nens i nenes. L’efectivitat en el procés d'ensenyament - aprenentatge, abordada per Wallon en els seus estudis, enclou un altre caràcter de gran importància en l'ensenyament de la capoeira, perquè educand i educador es relacionen en sintonia completa trencant les barreres que col·loquen el professor com a “amo del saber”. La capoeira a més, representa un valor important en les activitats d’educació física, ja que és citada en els PCN com a contingut cultural que promou la regionalització i obre possibilitats per a la interdisciplinarietat i per als temes transversals de pràctica pedagògica.

PRESENTACIÓ. L’Associació Cultural GUETO, (Grup Unit per l’Educació i el Treball d’Orientació), és una entitat que procura educar per mitjà de pràctiques culturals. Aquesta entitat té una experiència de gairebé deu anys, treballant amb una gran contribució a la formació dels nostres joves. La capoeira és l’activitat principal que GUETO utilitza com a eina educativa. El seu caràcter lúdic, de lluita/defensa personal, dansa, filosofia, teràpia, etc,... forma un gran entramat ideològic que fa que aquest art resistís quatre cents anys de persecució i que es divulgués en setanta-vuit països, a més de per totes les unitats de la federació brasilera, a fi de formar ciutadans a partir de les referències culturals en clubs, escoles, universitats, clíniques, acadèmies, centres d’educació especial, etc...

JUSTIFICACIÓ Aquest projecte es fa necessari perquè utilitza la capoeira per a finalitats educatives i altres actuacions, de forma no distanciada per als homes i el medi, és a dir, l’individu es transformarà constructivament a partir de la seva pròpia realitat social, fins i tot perquè la capoeira abans que qualsevol cosa, és un moviment social que tradueix el pensament del seu temps a través del sentiment i de l'expressió dels seus moviments.

OBJECTIUS. - Educar l’infant en tota la seva integritat personal. Estimular una reflexió historicocultural. Promoure la cultura popular brasilera i el coneixement dels aspectes rituals, filosòfics, històrics, tècnics i pedagògics. Estimular el seu desenvolupament cognitiu. Desenvolupar la motricitat treballant molts valors físics com: força, velocitat, explosió muscular, flexibilitat, equilibri dinàmic i estàtic, coordinació motriu i rítmica, entre d’altres aspectes. Treballar valors socials i personals que envolten aquestes pràctiques populars brasileres com: ciutadania, col·lectivitat, solidaritat,cooperació, afectivitat, respecte, disciplina, organització, responsabilitat, compromís,...

METODOLOGIA. L’organització de la metodologia es pautarà segons les disponibilitats de la institució i amb un acord comú entre professor i alumne; amb tot, alguns procediments metodògics són fixos i indispensable com: Aules d’exposició vertebrades, amb contes i paisatges relacionats amb l’univers infantil. Aules pràctiques on es tracti la tècnica des d’una perspectiva lúdica (Capoeira, Maculelê, Samba de roda, etc...). Tallers d’instruments (Construcció de Birimbaus, caixixis, etc...) Aules d’interpretació (Part instrumental). Aules de cant (Capoeira, Samba de Roda, Maculelê,..) Organització conjunta de mostres culturals, congressos, conferències i “Batizados” (Batejos: inserció en el sistema de graduació)

PREUS. La direcció de la institució farà una reunió per valorar i decidir els preus d'instal·lació i manutenció d’aquest projecte.