Els aliments ecològics

Slides:



Advertisements
Presentaciones similares
Los alimentos ecológicos
Advertisements

TFG – Àrea Enginyeria del programari
ALIMENTACIÓ i NUTRICIÓ
Nutrició i Dieta Els principis immediats font de matèria i energia.
SINECOLOGIA La sinecologia estudia les relacions tròfiques (alimentació) dins els ecosistemes. Els cicles de matèria i energia en els ecosistemes.
El canvi climàtic i la humanitat al segle XXI
Els aliments ecològics
Generalitat de Catalunya
AIGUA I ACTIVITAT FÍSICA
LA PETJADA ECOLOGICA DE SANT BOI DE LLOBREGAT
La nutrició i l’alimentació
BIOTECNOLOGIA BACTERIANA
L’ÓS POLAR EDUARD ARGENTE TALENS.
El canvi climàtic CURS
EL SISTEMA SOLAR.
UD 7 EL MEDI NATURAL.
AVALUAR-QUALIFICAR PER COMPETÈNCIES
Que es un bacteri? Els bacteris són éssers unicel·lulars. Són tan petits que per poder-los observar cal un microscopi especial,anomenat microscopi electrònic.
El mercat i els sistemes d’organització industrial
Tecnologia i Medi Ambient
Anàlisi econòmica i financera
AGRICULTURA DE PLANTACIÓ
Nutrició i Dieta És el procés d’entrada a l’organisme de les substàncies que el formen i que asseguren el seu funcionament. Una bona alimentació és requisit.
Ens visita el dentista a P3, P4 i P5!!!
Un animal en perill d’extinció
Les formigues.
MILLORA DE LA COMPETITIVITAT DELS COMERÇOS
Unitat 3: El sector primari
Contaminació per co2. efecte hivernacle.
1r TRIMESTRE 2n TRIMESTRE 3r TRIMESTRE
Per Robert Casal.
Nutrició i Dieta És el procés d’entrada a l’organisme de les substàncies que el formen i que asseguren el seu funcionament. Una bona alimentació és requisit.
Éssers vius i éssers inerts
ANÀLISI DELS ESTATS FINANCERS DE L´EMPRESA
“ENQUESTA DE PERCEPCIÓ SOBRE EL MÓN RURAL “
ALIMENTACIO ESCOLAR I GRASSES TRANS
SINECOLOGIA La sinecologia estudia les relacions tròfiques (alimentació) dins els ecosistemes. Els cicles de matèria i energia en els ecosistemes.
ALIMENTACIO ESCOLAR I GRASSES TRANS
Impressions sensibles
PLA DE FORMACIÓ DEL CENTRE
Son mamífers, vertebrats i herbívors.
Impressions sensibles
ELS DRETS SOCIALS Rics i pobres
ELS DRETS DE L’INFANT 1959, Nacions Unides: «Declaració dels Drets del Nen», 10 principis, caràcter no obligatori. 1978, Polònia presenta la versió provisional.
Informe trimestral de conjuntura. Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre. 1TRIMESTRE 2014.
TEMA 5 : FUNCIÓ DE NUTRICIÓ
Resultats DIAGNOSI SOCIO CULTURAL DE L’ENTORN FAMILIAR DELS I DE LES
NUTRICIÓ I PREVENCIÓ DEL CÀNCER DE MAMA
Un territori equilibrat i ben connectat Política territorial Un territori equilibrat i ben connectat La República Catalana és l’oportunitat per redissenyar.
Epilèpsia i educació. Epilèpsia i educació Epilèpsia L’epilèpsia és un trastorn del cervell en el qual un grup de cèl·lules presenta un excés de.
EN EL VENTRE DE LA TEVA MARE
Ajuntament de Vic. Regidoria de joventut: Judit Ramos.
Gèneres Musicals.
TEMA 4. LA CLASSIFICACIÓ DELs ÉSSERS VIUS.
L’ALIMENTACIÓ HUMANA Tema 2.
L’electricitat i el circuit elèctric
La dieta dels futbolistes
LA NUTRICIÓ I LA SALUT.
APICULTURA.
CUINAR, UNA ACTIVITAT HUMANA
ELS ORÍGENS DE LA PRIMERA REVOLUCIÓ INDUSTRIAL
LA MEDUSA És un animal terrestre o aquàtic ? Les meduses son animals aquàtics i es mouen per l'aigua arrossegades pels corrents .
La literatura i les matemàtiques van de la mà.
LA NUTRICIÓ I LA SALUT.
més enllà del PIB: de la mesura a la política i les polítiques
La vulneració dels drets socials
CARTA AL LLOGATER.
Pluja àcida.
Xarxa de lluita contra el maltractament i la violència de gènere
de materials i instruments
Transcripción de la presentación:

Els aliments ecològics Cuida el que menges. Menja el que et cuida.

¿Què és un aliment ecològic? La Producció Agroalimentària Ecològica (PAE) és un sistema d’obtenció de productes agraris i alimentaris que posa una cura especial en la utilització de productes i tècniques al més naturals i sostenibles possibles, excloent-ne aquelles que potencialment poden afectar negativament la qualitat del producte final o al medi ambient. . BIOLÒGIC ECO ORGÀNIC A la dreta veiem totes les possibles nomenclatures per a referirnos a aquests tipus d’aliments. BIO ECOLÒGIC

Qualsevol tipus d’aliment pot ser ecològic! 3

Destaquem: PRÀCTIQUES Produïts sense pesticides ni adobs de síntesi química Prohibides les tècniques per forçar les produccions vegetals i animals Ús restringit d’additius alimentaris Alimentació del bestiar a base de pastura, cereals, farratges i pinsos procedents de l’agricultura ecològica Utilització de teràpies naturals per a garantir la salut dels animals. Restricció en l’ús d’antibiòtics No organismes modificats genèticament (OGM) Control i regulació molt exigents No antibiotics com a ús preventiu

Destaquem: RESULTATS Aliments segurs. Aliments saborosos. Aliments d’alta qualitat. Aliments nutritius. Respecte pel medi ambient. Aliments segurs.

Elevada qualitat organolèptica Aliments saborosos Els resultats de la recerca fins a l’actualitat, principalment en relació a fruites i hortalisses, han mostrat que els productes ecològics tendeixen a tenir un gust accentuat i plaent. Elevada qualitat organolèptica

Aliments d’alta qualitat Elevada qualitat del procés productiu Atès que en producció ecològica no s’utilitzen fertilitzants ni fitosanitaris de síntesi química, és improbable que hi hagi residus en els seus productes, la qual cosa suposa una gran garantia per al consumidor. D’aquesta manera, es protegeixen les persones i el medi. Elevada qualitat del procés productiu

Elevada qualitat nutritiva Aliments nutritius Tot i que alguns estudis no detecten diferències, d’altres indiquen que els aliments produïts ecològicament contenen nivells més alts d’alguns nutrients (antioxidants, vitamina C i àcids grassos saludables). Elevada qualitat nutritiva

La llet i la carn Diversos estudis mostren que tenen un contingut més elevat d’àcids grassos poliinsaturats com omega 3 i àcid linoleic.

Fruites i verdures En el cas de les fruites i les verdures, tot i que hi ha estudis que no mostren diferències significatives, n’hi ha d’altres que mostren una major concentració de minerals (Ferro, Magnesi, Calci, Fòsfor i Potassi), vitamina C i alguns components antioxidants i una menor concentració de nitrats per a aquells aliments produïts de forma ecològica.

Respecte pel medi ambient Elevada qualitat mediambiental La producció ecològica redueix significativament els problemes mediambientals com la contaminació de les aigües per nitrats, redueix l’emissió de gasos amb efecte d’hivernacle, actua sobre la pèrdua de la biodiversitat i evita l’erosió del sòl. La producció agrària ecològica representa, doncs, un camí cap al desenvolupament sostenible. El producte ecològic de temporada i local és el que mostra tot el seu potencial en relació al benefici mediambiental. Elevada qualitat mediambiental

Benestar animal La ramaderia ecològica s’ha d’adaptar a les necessitats pròpies de cada espècie, prestant especial atenció a les condicions dels allotjaments, garantint l’accés a les pastures a l’aire lliure i no forçant els ritmes de creixement dels animals. La salut dels animals es basa en la prevenció de malalties, l’ús de teràpies naturals i la restricció en l’ús d’antibiòtics. 12

Seguretat alimentària Aliments segurs Seguretat alimentària Compliment de totes les normatives de seguretat alimentària obligatòries i comunes a tots els aliments.

Aliments segurs Qualitat certificada Compliment de les normatives específiques de la producció agroalimentària ecològica. Sistema de control específic que implica com a mínim una visita anual i un elevat nivell de control analític. 14

Els productes ecològics són massa cars! Mites i realitats En el cost dels aliments es veu reflectida la seva forma d’obtenció i sobretot la seva elevada qualitat: El conjunt dels costos de producció són més cars, principalment a causa de la mà d’obra. Com que són productes encara minoritaris, els costos de distribució són elevats. Els preus dels productes ecològics acostumen a tenir un comportament més equilibrat al llarg de la temporada. Els productes ecològics són massa cars!

Consumir ecològics és una moda. Mites i realitats Les modes són processos que no tenen continuïtat, mentre que el consum d’aliments ecològics és una tendència que va en augment. El consum d’aquests aliments significa una aposta per uns valors permanents. Consumir ecològics és una moda.

Els productes ecològics no estan controlats Mites i realitats Tots els productes alimentaris passen un mateix nivell de control, inclosos els ecològics. A més a més, els productes ecològics, pel fet de ser productes de qualitat certificada, estan obligats a rebre una sèrie de controls addicionals més exigents. Els productes ecològics no estan controlats

La producció ecològica no pot alimentar al món Mites i realitats La fam que hi ha al món no és un problema de producció d’aliments, sinó de distribució de riquesa. Una dieta basada en una elevada ingesta de carn produeix problemes de salut i utilitza una superfície de producció desmesurada. La producció ecològica produeix amb més eficiència energètica, menys consum d’aigua i menys gasos d’efecte hivernacle, però necessita més terra. Malgrat tot, aquest últim aspecte negatiu podria quedar compensat per la recerca i l’experimentació. La producció ecològica no pot alimentar al món

Com reconèixer un aliment ecològic? És molt senzill: només has de buscar-hi el segell identificatiu!

www.gencat.cat/dar/pae Moltes gràcies!