QUÈ ÉS L’ART? L’art com a expresssió. Contempla...

Slides:



Advertisements
Presentaciones similares
EL CUBISME PICASSO I LA SEVA OBRA
Advertisements

Tema 6 La cultura espanyola des dels inicis de l’Edat de Plata a 1936.
LES NOVES IDEOLOGIES DINS DEL MOVIMENT OBRER
EXPRESSIONISME ABSTRACTE
Anàlisi d’una obra d’art
Activitats artístiques al CFA Miquel Martí i Pol De l’expressió oral i escrita a la cohesió social.
FILOSOFIA MODERNA IMMANUEL KANT. 2 IMMANUEL KANT- XVIII (1) PRINCIPIS GENERALS  De formació racionalista, la lectura de l’obra de Hume li fa plantejar.
“L'ART ÉS UN REFLEX DEL SEU TEMPS”. ESQUEMA DE LA COMUNICACIÓ Artista Obra Espectador.
Els surfistes van utilitzar la cooperació per fer públic el seu desacord amb el projecte d’espigons. En primer lloc van utilitzar les seves planxes per.
Del llenguatge visual al missatge visual Su Richardson Burnt Breakfast Adaptació d’una presentació de M. Acaso.
EL TEMPS. ¿QUÈ ÉS EL TEMPS? El temps és un concepte físic que tots experimentem quotidianament, però que es difícil de definir formalment. Es pot partir.
María Carmona Iván Zamora Sergio Gerra. S’anomena tren a una sèrie de vagons agafats units, generalment van sobre carrils especialitzats al cap dels anys.
ART GREC -II- ESCULTURA.
¿QUÈ ÉS L’ART?.
Segueix-nos! La Caseta - Serveis Educatius. Servei Municipal d’Educació Itineraris: L’arquitectura de Rafael Masó a Girona.
Activitat CALCULA: ESPORT MASCULÍ I ESPORT FEMENÍ Observatori Crític de l’Esport Autora: Susanna Soler i Prat INEFC Barcelona.
L’illa dels 5 Fars.
ELS BLOCS I LA SEVA APLICACIÓ A L’AULA Recull de propostes sobre els usos didàctics dels blocs Material del Curs de l’Escola d’Estiu Virtual d’Espiral.
Catalunya escola d’emprenedors Mesures per fomentar l’esperit emprenedor Barcelona, 8 de novembre de 2011.
El pensament d’Immanuel Kant.
En el seu compromís d’adaptació constant del projecte pedagògic de Pere Vergés als últims recursos tecnològics, l’escola presenta el projecte d’introducció.
TECNOLÓGIC-CIENTÍFIC
El pensament de Descartes.. 1. Precedents. La Revolució Científica basada en l’Experiència Sensible i la Matemàtica. La necessitat d’un Mètode per a la.
Eduard Lara , Carles Mallol IES CAR SANT CUGAT
Conselleria d’Educació i Cultura Conselleria de Benestar Social El treball socioeducatiu en xarxa Conselleria d’Educació i Cultura Conselleria de Benestar.
Organització, funcionament i gestió dels centres docents públics Les competències bàsiques Jornada de participació Tarragona, Materials a càrrec.
TFG – Àrea Enginyeria del programari
Palau de Cnossos (1700 – 1400 a.C.) Heraklion (Creta) Grècia.
EL CUBISME PICASSO I LA SEVA OBRA
L’EDAT MODERNA.
L’Art Europeu del S. XIX De Goya al Modernisme I
EL REALISME.
“ESCOLTA’M” La vinculació del tutor/a com a factor protector i alhora creador de resiliència en els infants de risc d’exclusió social.
L’activitat econòmica i el patrimoni empresarial
Anàlisi econòmica i financera
CLAUDE MONET.
Materialisme històric
ANÀLISI EL CAFÈ DE LA MARINA
3. Karl Marx: el materialisme històric 3. 5
ART GREC.
FINANÇAMENT EUROPEU PER LA CREATIVITAT, LA INNOVACIÓ I LES NOVES TECNOLOGIES Promoció de la cooperació cultural mitjançant els EEA Grants ( )
La mesura i modelització de la sostenibilitat
Wassily Kandinsky 1866, Moscú – 1944, París
Pàgina John Stuart Mill ( ) 3.2 El problema de l’ésser humà: l’ésser humà progressiu La seva concepció de l’ésser humà combina elements.
2.- CARACTERÍSTIQUES GENERALS
El catecisme Testimonis del Senyor
TRETS DIFERENCIADORS 3r ESO
Estat de benestar i drets socials
Història i Cultura de les Religions
El Pensador Auguste Rodin
LA DEFINICIÓ D'ART Activitat intel·lectual i tècnica que té, a més d’altres possibles funcions (religiosa, social, pràctica...), una intencionalitat estètica:
2. El materialisme històric de Marx
3. Karl Marx: el materialisme històric 3. 3
2. L’utilitarisme de Stuart Mill
L’electricitat i el circuit elèctric
ITINERARIS EDUCATIUS Marc Escalé, Bruna Riera i Marta Arumí.
ERRORS FREQÜENTS A L'EXAMEN DE HISTÒRIA - PAU
LLENGUATGE PENSAMENT I REALITAT
La narrativa de la postguerra
SORTIDA PER BARCELONA CAIXAFORUM.
LA NOVA SELECTIVITAT I L’ACCÉS A LA UNIVERSITAT
La literatura i les matemàtiques van de la mà.
BARRI SAGRADA FAMÍLIA.
El patrimoni empresarial.
3. Karl Marx: el materialisme històric 3. 3
EL TEATRE Per començar aquest projecte ens hem de situar. Què és això del teatre? Quan es va inventar? Quina ha estat la seva evolució al llarg de la.
3. Karl Marx: el materialisme històric 3. 5
TRETS DIFERENCIADORS 4t ESO
ART MODERN.
Aproximació telemàtica a l’art contemporani: Comunicació, art i educació Modalitat A. Classificació: Educació artística. Educació Visual i Plàstica.
Transcripción de la presentación:

QUÈ ÉS L’ART? L’art com a expresssió

Contempla...

1. La creació artística ART: ART:  Concepte canviant al llarg de la història  Llenguatge: forma de comunicació i expressió  Interpretació de la realitatL’artista crea... Transforma...  Una necessitat vital (depen de la sensibilitat...)  Una habilitat (ars)

Bellesa?? Antigament L’art com a recerca de l’ideal de bellesa (sobretot fins l’art contemporani) Antigament L’art com a recerca de l’ideal de bellesa (sobretot fins l’art contemporani) Quelcom espiritual, interior en l’art... Quelcom espiritual, interior en l’art... Concepte canviant al llarg de la història (cànons, modes...) Concepte canviant al llarg de la història (cànons, modes...) Tendència a valorar l’art des d’aquest punt de vista Tendència a valorar l’art des d’aquest punt de vista

Contempla...

Bellesa femenina?

Bellesa masculina?

2. Natura de l’obra d’art Què s’ha de tenir en compte quan parlem d’OBRA D’ART? Què s’ha de tenir en compte quan parlem d’OBRA D’ART?

Obra d’art (consideracions) Aspectes tècnics (valorar les capacitats de cada època, les innovacions...) Aspectes tècnics (valorar les capacitats de cada època, les innovacions...) Aspectes intel.lectuals i espirituals o religiosos (idees i creences) Aspectes intel.lectuals i espirituals o religiosos (idees i creences) Elements socials (clientela, mecenes...) Elements socials (clientela, mecenes...) Ambient que envolta l’artista (influencies,escoles, tendències, situacions personals...) Ambient que envolta l’artista (influencies,escoles, tendències, situacions personals...) Elements individuals (personalitat, “geni”...) Elements individuals (personalitat, “geni”...) Interpretació (reflexió) de la realitat per tal de crear, innovar... Interpretació (reflexió) de la realitat per tal de crear, innovar...

Definicions Habilitat a través de l’estudi i l’experiència Habilitat a través de l’estudi i l’experiència Forma de fer mitjançant normes establertes Forma de fer mitjançant normes establertes Obra en la qual predomina la creativitat, inspiració, singularitat... Obra en la qual predomina la creativitat, inspiració, singularitat... Allò que provoca bellesa o emoció estètica Allò que provoca bellesa o emoció estètica Allò que complau els sentits Allò que complau els sentits Forma de comunicació Forma de comunicació Proposta cultural que captiva per la seva forma i/o contingut Proposta cultural que captiva per la seva forma i/o contingut Reflexe de la història Reflexe de la història

Classificació de les arts Arts liberals/ manuals Arts liberals/ manuals Majors /Menors Majors /Menors Figuratives (Pintura, escultura...) Figuratives (Pintura, escultura...) Plastiques (o espacials) Plastiques (o espacials) Dinàmiques (o temporals) Belles Arts Belles Arts

Estil artístic Del llatí stilos i aquesta del grec stylos Del llatí stilos i aquesta del grec stylos “Manera pròpia de fer d’un artista o d’una època” “Manera pròpia de fer d’un artista o d’una època” Terme ja utilitzat al s.XVI Terme ja utilitzat al s.XVI S.XVIII. Winckelman (Teòric de l’art clàssic) S.XVIII. Winckelman (Teòric de l’art clàssic) Anàlisi biològica de l’estil: 3 fases (arcàica, clàssica, barroca) Anàlisi biològica de l’estil: 3 fases (arcàica, clàssica, barroca)

Exercici Per què són obres d’art? Per què són obres d’art? La llibertat guiant al poble de Delacroix

Les senyoretes d’Avignon Picasso Picasso

Urinari ( Marcel Duchamp. 1917) Urinari de 60 cm de altura. Sota la signatura de R. Mutt, Marcel Duchamp va presentar un urinari com escultura al Salón de la Sociedat d’Artistas Independients de Nova York. El jurat, del qual ell mateix formava part, la va retirar. L’artista va dimitir com a mesura de protesta. Urinari de 60 cm de altura. Sota la signatura de R. Mutt, Marcel Duchamp va presentar un urinari com escultura al Salón de la Sociedat d’Artistas Independients de Nova York. El jurat, del qual ell mateix formava part, la va retirar. L’artista va dimitir com a mesura de protesta.

Venus de Milo Aprox. 120 aC Aprox. 120 aC

Pantocràtor de Taüll

Sagrada Família Antoni Gaudí Antoni Gaudí 

EL MECENES Ve de Gai Clini Mecenes (s. I) Ve de Gai Clini Mecenes (s. I) Amant de l’art que, a més, el protegeix econòmicament. Amant de l’art que, a més, el protegeix econòmicament. Col.lecionista que estimula la creació d’obres afavorint les condicions per al seu desenvolupament (beques, cursos...) Col.lecionista que estimula la creació d’obres afavorint les condicions per al seu desenvolupament (beques, cursos...) Institucions com a mecenes ( Església, Estat, patrocinadors...) Institucions com a mecenes ( Església, Estat, patrocinadors...)

Patrimoni històrico-artístic També anomenat: BENS CULTURALS (mobles i immobles) També anomenat: BENS CULTURALS (mobles i immobles) Segons el manifest de la Convenció de l’Haia (1945) Segons el manifest de la Convenció de l’Haia (1945) Béns que tinguin una gran importància per als patrimoni cultural dels pobles Béns que tinguin una gran importància per als patrimoni cultural dels pobles UNESCO: Patrimoni cultural de la humanitat UNESCO: Patrimoni cultural de la humanitat

Coves d’Altamira

TOLEDO (centre històric)

Santiago de Compostel.la

Àvila

Parc Güell

L’Alhambra de Granada

Restauració dels bens culturals Restauració: Finalitat d’assegurar la pervivència dels béns que, a causa del valor artístic o de la importància històrica que tenen mereixen ser conservats. Restauració: Finalitat d’assegurar la pervivència dels béns que, a causa del valor artístic o de la importància històrica que tenen mereixen ser conservats.

Passos a seguir Catalogar les peces Catalogar les peces Analitzar l’estat de conservació Analitzar l’estat de conservació Documentació i història Documentació i història S’ha de tenir en compte si només es pretén tornar a l’obra el valor artístic i cultural o donar-li una utilitat diferent

Tipus de restauració Restauració “estilística” (Viollet-le-Duc) Restauració “estilística” (Viollet-le-Duc) Conservació preventiva (John Ruskin) Conservació preventiva (John Ruskin) Restauració científica o moderna (corrent italiana) Restauració científica o moderna (corrent italiana) Restauració intervencionista Restauració intervencionista

Eugène Viollet-le-Duc S.XIX S.XIX Neix el concepte modern de restauració Neix el concepte modern de restauració Màxim exponent de la restauració estilística Màxim exponent de la restauració estilística Restauració de Carcasonne (França) Restauració de Carcasonne (França)

Notre-Dame de Paris

Edifici Can Serra Corrent intervencionista Corrent intervencionista

Conservació dels béns mobiliars: Els museus Orígen Orígen Grècia clàssica: Tresors...Grècia clàssica: Tresors... Renaixement: Col·leccionisme dels mecenes (Mèdicis, Papes...)Renaixement: Col·leccionisme dels mecenes (Mèdicis, Papes...) Continuïtat (Monarques, Burgesos...): base dels museus més coneguts (El Prado, Louvre, Museus Vaticans, British Museum...)Continuïtat (Monarques, Burgesos...): base dels museus més coneguts (El Prado, Louvre, Museus Vaticans, British Museum...)

Definició “Un museu és una INSTITUCIÓ PRIVADA O PÚBLICA, NO LUCRATIVA, AL SERVEI DE LA COMUNITAT” “Un museu és una INSTITUCIÓ PRIVADA O PÚBLICA, NO LUCRATIVA, AL SERVEI DE LA COMUNITAT” Funcions: Conservar, exposar i difondre bens patrimonials que tenen en dipòsit, propietat o intercanvi Funcions: Conservar, exposar i difondre bens patrimonials que tenen en dipòsit, propietat o intercanvi Altres conceptes: Galeria d’Art, Sala d’expossició, Mercat, Fira d’art... Altres conceptes: Galeria d’Art, Sala d’expossició, Mercat, Fira d’art...