les competències bàsiques

Slides:



Advertisements
Presentaciones similares
AUTOGESTIÓ I INNOVACIÓ EN L’AULA OBERTA
Advertisements

PROGRAMA DE FORMACIÓ EN CIÈNCIES A L’ESO
Conxita Mayós Servei d’Ordenació Curricular
Les competències i la coeducació
PENSAMENTS O HABILITATS COGNITIVES
PROJECTE A.V.A.C. Aprendre a Viure / Aprendre a Conviure
“ESCOLTA’M” La vinculació del tutor/a com a factor protector i alhora creador de resiliència en els infants de risc d’exclusió social.
PROJECTE DE PASTORAL I EDUCACIÓ EN VALORS
DECRET PEL QUAL S’ESTABLEIX L’ORDENACIÓ DELS ENSENYAMENTS DE L’EDUCACIÓ PRIMÀRIA 2007.
SEMINARI: L’ORIENTACIÓ I LA PREVENCIÓ DE L’ABANDONAMENT ESCOLAR ALS CENTRES D’ADULTS. CURS Grup 1 La informació dels centres d’adults.
EL CÀLCUL MENTAL A L’EDUCACIÓ INFANTIL
L’atenció a la diversitat i la LOE (l’escola inclusiva)
AVALUAR-QUALIFICAR PER COMPETÈNCIES
PETITS REPORTERS Títol.
Autor: Samuel Lozano Alcodori
Desplegament del currículum competencial i model didàctic
EduCaixa Des de l’Obra Social ”la Caixa”, a través d’eduCaixa donem suport a la formació dels més joves i apostem per una educació de qualitat que els.
TRETS DIFERENCIADORS 3r ESO
Avaluació de preparació Agile <nom de la solució>
(Robert S. Baron & Norbert L.Kerr )
Les competències bàsiques a la LOE i als “curricula”
Parlar per escriure a partir de Hablar para escribir. Oriol Guasch. (2002) Aula de Innovación educativa, núm. 111.
PLA DE FORMACIÓ DEL CENTRE
SEEZ Formació en xarxa per a docents d’educació especial a la zona
Les competències i la coeducació
IES CAN JOFRESA Terrassa PROCÉS D’ELABORACIÓ D’UN
Eines d’internet per al professorat d’EOI.
ORGANITZACIÓ TERRITORIAL DE CATALUNYA I ESPANYA
OBJECTIUS TALLER Saber d’on partim (PRIMÀRIA) i cap a on anem (SECUNDÀRIA) Descobrir els principals CANVIS que es produeixen. Saber què implica el canvi.
Presentació de la Guia per a la identificació i
VIII Primavera Pedagògica Institut d’Estudis Catalans
WEBQUEST WEB...QUÈ ? Alumnes de l’Escola ESTEL VALLSECA.
Col·legi Sant Josep Obrer L’Hospitalet de Llobregat
d'ensenyança-aprenentatge
PROJECTE D’IMPLANTACIÓ SISTEMA DE GESTIÓ PER COMPETÈNCIES (SGC)
“Modelització d’un treball interdisciplinari amb la utilització de les TIC tenint com un dels elements de referència competències transversals i amb una.
L’avaluació com a motor de l’aprenentatge TALLER D’AVALUACIÓ A L’EDUCACIÓ PRIMÀRIA Primera sessió Març 2018.
“El perfil de mestre i professor”
La pràctica reflexiva Conceptes i mirades del que implica aquest tipus de modalitat formativa.
El repte d’incloure Recursos i estratègies
PROJECTE LINGÜÍSTIC És l’instrument que possibilita que els centres educatius organitzin i gestionin determinats aspectes en referència a l’estat i a l’ús.
COMPETÈNCIES BÀSIQUES I CURRÍCULUM
Coneixements i idees previs
Proves de competències bàsiques als 14 anys
Llorenç Seguí capllonch 11 de juny de 2018
Les taules de multiplicar
BIBLIOTECA ESCOLAR PuntEdu Curs 2007/08
Agent Tutor Eloi Puertas Prats 13/04/2019 Agent Tutor.
La imatge corporativa Una eina fonamental en l’actualitat
de Transferència Educativa
Caixes de descobriment
La literatura i les matemàtiques van de la mà.
Principi del canvi (immanent)
El currículum a l’educació primària
ELS AMBIENTS A EDUCACIÓ INFANTIL
En desplegar un currículum competencial haurem de prendre decisions que afectaran al model didàctic de cada docent.
Metodologia per treballar per competències:Consideracions generals
més enllà del PIB: de la mesura a la política i les polítiques
Plantilla per realitzar un projecte
Promoció de la salut i programació sanitària
2. El problema de la naturalesa i del coneixement als inicis de la reflexió filosòfica 2.1. El concepte de physis Pàgina 21 Primer problema: Què és la.
3. Karl Marx: el materialisme històric 3. 5
ARTS PLÀSTIQUES Eva Navas Vela 1.
Elaboració del Pla de formació ajuntament de viladecans
Metodologia per treballar per competències:Consideracions generals (1)
Els contextos: ús didàctic, tipologia, inconvenients i avantatges
Biblioteca escolar “puntedu”, espai de coneixement i aprenentatge
La intervenció dels especialistes d’Educació Especial al centre
FASES DE PROJECTE TECNOLÒGIC
Aprendre a Viure / Aprendre a Conviure
Transcripción de la presentación:

les competències bàsiques Diem que algú és competent quan resol una situació amb eficàcia, perquè domina uns coneixements i una tècnica, i a més, té prou capacitat d’improvisació per reconduir la situació si surt algun imprevist. En aquesta línia i traslladant aquesta idea a l’escola, es demana que l’alumnat, a partir del que ha après a l’escola, pugui resoldre unes determinades situacions i, en el cas que les coses no surtin exactament com s’havien planificat, puguin reconduir-les. Això va més enllà de tenir uns coneixements i de dominar unes tècniques, i exigeix poder fer servir el que s’ha après en el moment adequat.

les competències bàsiques com aquelles que han de permetre a l’individu afrontar una gamma àmplia de situacions que se li poden plantejar en la vida quotidiana amb facilitat i eficàcia, i que seria desitjable que tothom qui ha passat per un període determinat d’ensenyament obligatori hagués adquirit. Web del Centre de Recursos Pedagògics del Garraf. Seminari sobre competències bàsiques al Garraf

PISA (Programme for International Student Assessment) Donada la coincidència entre molts del països del nostre entorn cultural i econòmic en valorar els resultats del període d’ensenyament obligatori en termes de competència, a partir del 1995 l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), organisme que agrupa la major part dels països d’Europa, els Estat Units, Austràlia, Islàndia, Japó, Corea, Mèxic i Nova Zelanda, va iniciar un projecte d’avaluació anomenat PISA

PISA proposa valorar fins a quin punt s’aconsegueixen aquests objectius en aquests països en finalitzar l’ensenyament obligatori. Arran de l’inici d’aquest Programa es va crear una comissió que tenia per objectiu definir i seleccionar competències, anomenada DeSeCo (Definició i Selecció de Competències), que també treballa en el marc de l’OCDE. Aquesta comissió, que treballa des de 1997, ha elaborat material de gran interès per ajudar a comprendre què significa el terme competència i com es pot incidir des de l’escola per ajudar a desenvolupar competències.

És el subjecte qui durant l’acció va reformulant les accions, seguint els estímuls que l’informen de l’eficàcia dels seus actes i l’adequació de les etapes a l’objectiu final. • Les tasques complexes generalment impliquen coneixements de diverses àrees. • Alguns coneixements són components crítics de nombroses competències.

desenvolupament de competències. • L’enfocament del terme competència és eminentment funcional, d’acord amb aquest principi les competències s’estructuren a l’entorn de demandes i tasques. • Les competències són tasques complexes. Atendre tasques complexes requereix coneixements, habilitats, estratègies, rutines, actituds i emocions apropiades i un efectiu govern de tots aquests elements. • L’exercici d’una competència és un projecte, no consisteix en una sèrie d’accions o comportaments identificats prèviament.

• Les competències s’aprenen, el seu aprenentatge és un procés llarg que es produeix en diversos llocs dins i fora de l’escola. Aquest procés requereix tenir les necessitats bàsiques cobertes i depèn de la quantitat i qualitat d’oportunitats d’aprenentatge. • La competència és una forma diferent de conèixer, un canvi en la construcció del coneixement.

orientacions didàctiques Quan s’aprenen les coses en un context real, l’objectiu és més present i la motivació més clara. Cal que l’alumnat se senti en llibertat d’usar estratègies pròpies per resoldre les situacions. El llenguatge també és important en l’aprenentatge de la matemàtica,

Noció de competència S’entén per competència la capacitat d’usar funcionalment i de manera integrada els coneixements, les habilitats i les actituds que tenim, en contextos i situacions diferents, i implica comprensió, reflexió i discerniment. La competència va més enllà del “saber” i del “saber fer o aplicar”, perquè inclou també el “saber ser o estar”.

Es consideren competències bàsiques aquelles que són imprescindibles perquè la persona es pugui inserir i desenvolupar plenament en la societat. Aquestes competències estan recollides en els objectius i continguts de l’ESO i inclouen conceptes, procediments i actituds, valors i normes. Les competències bàsiques s’assoleixen progressivament al llarg de l’etapa.