La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

Les taules de multiplicar

Presentaciones similares


Presentación del tema: "Les taules de multiplicar"— Transcripción de la presentación:

1 Les taules de multiplicar
Com s’estudien? Jugant les podem aprendre? De quins recursos ens podem ajudar per treballar-les? Hi ha estratègies que ens facilitin la seva memorització? Hi ha trucs que ens puguin ajudar a treballar-les i memoritzar-les?

2 A l’Escola tenim el gran repte d’ensenyar les taules de multiplicar, un dels continguts més importants de l’àrea de matemàtiques al curs de 3r i a tot el Cicle Mitjà. I fruit d’aquesta importància és tot el treball intens i prolongat en el temps que es fa per assolir-les. Però, com ho fem? De quina manera els nostres alumnes acaben assolint les taules de multiplicar? Acompanyeu-nos en l’aventura d’aprendre a multiplicar, un repte apassionant i ple de dificultats!!!

3 MÈTODE MEMORÍSTIC Segurament és un dels mètodes menys atractius i avorrits, però té la seva importància. Aprendre’s les taules de multiplicar de memòria pot ser una feina feixuga, però ens podem ajudar d’altres mètodes més manipulatius i participatius que facilitin la memorització de les taules, o de petits trucs, o inclús de petites cançons.

4 DESCOBRIM TRUCS A LES TAULES
Observant les taules i els seus resultats, observarem alguns detalls que ens ajudaran a trobar els resultats adequats en algunes taules. Les més fàcils seran la del 0, 1, 2, 5 i 10, i la del 9 també la podrem resoldre amb facilitat amb petits trucs. TAULA DEL 2 Es pot veure que qualsevol número multiplicat per 2, sempre dóna un resultat parell, per tant, a la taula del 2 no trobarem cap resultat senar. TAULA DEL 0 Qualsevol número multiplicat per 0, sempre dóna 0, per tant, aquesta és de les taules més fàcils de recordar. TAULA DE L’1 Qualsevol número multiplicat per 1, sempre donarà aquest mateix número.

5 TAULA DEL 5 Quan multipliquem per 5, podem observar que els resultats sempre acabaran en 0 o en 5, cosa que també ens facilitarà força el seu aprenentatge. TAULA DEL 10 En aquest cas, només caldrà afegir un 0 al número que estem multiplicant per 10, i així trobarem el resultat de la multiplicació.

6 En aquest cas podrem utilitzar fins a 3 mètodes diferents:
TAULA DEL 9 En aquest cas podrem utilitzar fins a 3 mètodes diferents: Ho podem fer a partir de la taula del 10. Per calcular, per exemple, 9x7, ho podrem fer així: Calculem 10x7 = 70 A aquest 70 li restem 7, i ens donarà el resultat que busquem, 63.

7 TAULA DEL 9 També ens podrem ajudar dels dits de la mà...
...o amb un petit truc a l’hora d’escriure la taula.

8 NO A TOTES LES TAULES APLICAREM TRUCS
Amb les taules del 3, 4, 6, 7 i 8 podrem ajudar-nos dels dits si ens costa memoritzar-les, fent els càlculs mentals aixecant i abaixant els dits de les mans.

9 LA PROPIETAT COMMUTATIVA
Tot i que fem un bon treball i ens sapiguem les taules força bé, sempre ens poden aparèixer els dubtes amb alguna operació concreta, i no saber com resoldre-la. En aquests casos ens pot anar bé conèixer la propietat commutativa de la multiplicació, que ens diu que l’ordre dels nombres que estem multiplicant no modifica el resultat final, per tant, dóna igual multiplicar el primer pel segon, o fer-ho al revés, el segon pel primer. 9x5 = 5x9 = 45

10 MATIJOCS Els “matijocs” són uns jocs de taula que permeten treballar de manera més participativa i manipuladora, aprofitant molt més el temps i l’esforç. Amb els matijocs cada participant juga de manera activa, sense por a equivocar-se, i aprenent gairebé sense ni adonar-se’n. Amb aquests matijocs podrem treballar i reforçar molts dels continguts treballats a classe, i també, lògicament, les taules de multiplicar.

11

12 JOCS DE DAUS Els jocs de cubs o de daus són jocs que estan inclosos a les pàgines del llibre de matemàtiques, i que ens serveixen per practicar els continguts que es treballen a classe de forma lúdica i divertida. Amb el joc i la manipulació el procés d’aprenentatge surt beneficiat. La majoria d’aquests jocs ens serviran per practicar el càlcul; a 3r molts d’aquests jocs en ajuden a treballar i assolir les taules de multiplicar.

13

14 CARTELLS DE LES TAULES A la classe tenim uns cartells ben grans, un per a cada taula de multiplicar, amb els quals podem treballar les taules enroscant i desenroscant uns taps de forma molt manipulativa.

15 QUADRÍCULES I Amb les quadrícules, podrem fer un treball molt visual que ajudarà molt a l’alumne. Aquestes quadrícules poden ser amb les taules com a eixos i els resultats de les diferents combinacions dins de la quadrícula, com la taula que podem veure.

16 QUADRÍCULES II Però aquestes quadrícules també poden tenir només els números del 0 al 100, i a partir d’aquí treballar-hi a sobre pintant i marcant amb colors els resultats de les diferents taules.

17 De ben segur que les taules es poden treballar de moltes maneres més, totes igual de vàlides que les que utilitzem a l’Escola. El més important serà sempre assolir el que volem assolir: saber-se les taules de multiplicar.


Descargar ppt "Les taules de multiplicar"

Presentaciones similares


Anuncios Google