Què mirar d’una etiqueta alimentaria?

Slides:



Advertisements
Presentaciones similares
LA PIRÁMIDE DE LA ALIMENTACIÓN SALUDABLE
Advertisements

ALIMENTACIÓN Y NUTRICIÓN
CONCEPTOS RELACIONADOS CON DIETA BALANCEADA
Composición de los alimentos
ALIMENTACIÓN Y NUTRICIÓN BIOLOGÍA Y GEOLOGÍA 3º ESO Profesora: Milagros López.
BLOQUE 6. NUTRICIÓN.
CHOCOLATINAS.
NUTRICIÓN Y ALIMENTACIÓN
NUTRICIÓN.
Alimentación y Buena Salud.
1 CORRECTA ALIMENTACIÓN
BOLLERIA.
¿QUÉ NOS DICE UNA ETIQUETA?
Presentación de: ALIMENTACIÓN SANA.
La nutrició i l'alimentació
ACEITES.
LOS DISTINTOS ALIMENTOS NOS APORTAN LOS SIGUENTES NUTRIENTES
Realidad alimentaria Argentina Comemos lo que debemos ?
Elaborado por: Manighi Gabriela Caceres Coca Sucre – Bolivia.
Fecha: 9 de noviembre Tema: Los nutrientes Objetivo: Analizar las necesidades de nutrientes de los seres vivos para tener una mejor alimentación.
Pirámide de la Alimentación saludable. SENC 2004 Patricia Henríquez Sánchez Universidad de Las Palmas de Gran Canaria.
DIBUSMINIS ¿Sabemos lo que comemos?. ÍNDICE - INGREDIENTES -VALOR NUTRICIONAL -PROS VS CONTRAS -SUSTITUCIÓN DEL ALIMENTO -CONCLUSIÓN.
ALIMENTACIÓN Conjunto de actividades y procesos mediante los cuales tomamos, preparamos e ingerimos alimentos Es consciente y voluntario, y está influenciado.
Alimentándonos bien NM1 Biología Biología humana y salud.
NUTRICIÓN Y ALIMENTACIÓN 1. CONCEPTO DE NUTRICIÓN 2. ALIMENTACIÓN 3. ALIMENTOS 4. NUTRIENTES 5. NECESIDADES ENERGÉTICAS 6. CLASIFICACIÓN DE LOS ALIMENTOS.
ALIMENTACIÓN Y NUTRICIÓN “BIOLOGÍA Y GEOLOGÍA” 3º ESO Profesora: Milagros López.
RECOMENDACIONES DIETÉTICAS GENERALES Ingesta de ml/día. Principal fuente de calcio como prevención de la osteoporosis en etapas adultas. Principalmente.
PLATO DEL BIEN COMER.
Clasificación y Funciones
¿SABEMOS LO QUE COMEMOS?
EL PRINCIPAL ALIMENT DE LA GUERRA CIVIL
Les etiquetes dels productes domèstics: publicitat i ciència
ALIMENTACIÓ SALUDABLE
ALIMENTACIÓ i NUTRICIÓ
Nutrició i Dieta Els principis immediats font de matèria i energia.
ENERGIA Energia és allò capaç de transformar la matèria.
La Nutrició i l’ Alimentació
AIGUA I ACTIVITAT FÍSICA
Biologia i geologia 4t ESO
La nutrició i l’alimentació
L’alimentació saludable
La Condició Física i les Qualitats Físiques Bàsiques
Nutrició i Dieta Els principis immediats font de matèria i energia.
MENU ESCOLETA PIUS XII P2 I P3 DESEMBRE
5 Els elements i els compostos químics ESQUEMA ESQUEMA INTERNET
Reaccions de precipitació
La Piràmide dels aliments
MESCLES I DISSOLUCIONS
Els elements i els compostos químics 5.
Que es un bacteri? Els bacteris són éssers unicel·lulars. Són tan petits que per poder-los observar cal un microscopi especial,anomenat microscopi electrònic.
Perquè mengem el que mengem?
Nutrició i Dieta És el procés d’entrada a l’organisme de les substàncies que el formen i que asseguren el seu funcionament. Una bona alimentació és requisit.
SESSIÓ V PES i EXERCICI FÍSIC.
NM1 Biología Biología humana y salud
Nutrició i Dieta És el procés d’entrada a l’organisme de les substàncies que el formen i que asseguren el seu funcionament. Una bona alimentació és requisit.
Aquest exercici, és per comprovar el que has aprés.
TEMA 5 : FUNCIÓ DE NUTRICIÓ
NUTRICIÓ I PREVENCIÓ DEL CÀNCER DE MAMA
COMBINAR ALIMENTS PER OBTENIR MÉS NUTRIENTS
DETECCÓ PRECOÇ ÉS PREVENCIÓ
L’ALIMENTACIÓ HUMANA Tema 2.
THE COMMERCE KINGS CATÀLEG DE PRODUCTES IES LA BISBAL CURS 2016/17.
La dieta dels futbolistes
LA NUTRICIÓ I LA SALUT.
CUINAR, UNA ACTIVITAT HUMANA
DNA als meus aliments??.
SESIÓN 6 Conteo de Carbohidratos. 1.- ¿Qué son los carbohidratos? Es un nutrimento que contienen los alimentos que son lo principal fuente de energía.
LA NUTRICIÓ I LA SALUT.
TASA DE METABOLISMO BASAL SEGÚN SEXO, PESO Y EDAD Edad (años)MujeresHombres 0-361x Kg -5160,9 x Kg ,5x Kg ,7 x Kg ,5 x.
Transcripción de la presentación:

Què mirar d’una etiqueta alimentaria? Etiquetes nutricionals i Informació Nutricional

Contingut en sucres i/o hidrats de carboni Contingut en greixos saturats Contingut en sal Additius alimentaris (ex: glutamato monosòdic=GMS=E-621) Al·lèrgens (ex: fruits secs, marisc, peix, gluten)

Ingredients: La llista d’ingredients ha d’estar ordenada començant per l’ingredient més abundant.

1. Quin és l’ingredient principal d’aquesta llet d’ametlles?

El contingut de certes biomolècules s’expressa per a 100 g (sòlids) o 100 ml (líquids) o bé per cada ració. Vigileu per que sempre es millor mirar el contingut amb referencia a 100 g o ml de producte.

Greixos Mentre que els greixos saturats i els trans, o greixos hidrogenats, (sòlids a temperatura ambient) augmenten els nivells de colesterol LDL, els greixos monoinsaturats com l’oli d’oliva (líquids a temperatura ambient) els redueixen. Els greixos saturats son principalment d’origen animal, mentre que els insaturats acostumen a tenir una procedència vegetal. Nota: Esl greixos trans no tenen cap relació amb els aliments transgènics.

Els greixos omega (3, 6....) Donat que no podem sintetitzar els àcids grassos poliinsaturats, aquests son essencials a la nostra dieta, per això cada vegada és més freqüent els aliments que contenen Omega 3 i 6.

Per què hem de prendre greixos? El greix sacia la gana i l’ansietat. Ajuden a equilibrar la calor corporal; per això les persones primes solen tenir sempre més fred. Són una font d’energia. Ajuden a absorbir vitamines liposolubles. Participen en la coagulació sanguínia i la pressió arterial. Són part de les membranes cel·lulars i de les hormones; per tant, els necessitem per al manteniment estructural i el funcionament de tot el cos.

Hidrats de carboni: Dels hidrats de carboni és obligatori indicar la quantitat de sucres.

Al·lèrgens. Substàncies que poden provocar al·lèrgia o intoleràncies- Ex: fruits secs, peix, gluten, etc.

Fibra Fibra: es recomana 25 g de fibra diària. Es considera alt contingut en fibra un aliment amb 6 g de fibra per cada 100 g de producte o bé 3 g de fibra per 100 Kcal.

Tipus de fibra Fibra soluble. Atreu l’aigua i alenteix el procés digestiu. Redueix el colesterol: Saó de civada, nous, llavors, llenties, fruites i verdures. Fibra insoluble. Accelera el pas dels aliments en l’estómac i els budells: Saó de blat, verdures, gra integral.   Dèficit en la dieta Càncer de còlon, restrenyiment, diverticulosis, síndrome de budell irritable, colitis ulcerosa.

Funcions Un component vegetal necessari per una bona salut. Es necessiten uns 25 g de fibra vegetal al dia. Alimenta la microbiota del còlon. Dona consistència a la femta, afavoreix el trànsit intestinal, redueix l’absorció de colesterol, glucosa i àcids biliars. Prevenció Ajuda a prevenir el restrenyiment, la diverticulosis, la diabetis, l’obesitat i el càncer de còlon i millora la salut cardiovascular i respiratòria.

Valor energètic: S’expressa en Kcal o KJ Valor energètic: S’expressa en Kcal o KJ. Fixeu-vos, son Kilo calories no calories. Valors de referencia de nutrients (VRN) (és el mateix que CDR), Quantitat diària recomanada per a una dieta estàndard de 2000 Kcal diàries. Exemple: si un lacti te 180 mg de Ca per 100 g de producte, considerant que la VRN per a 2000 Kcal fora 800 mg, amb 100 g de producte haurem subministrat al nostre organisme el 22,5% del VRN.

Vigileu amb l’aspecte!!! No sempre l’aspecte del producte correspon al contingut. La majoria de productes processats porten uns embolcalls enganyossos!!!!

Sense mirar l’etiqueta nutricional, tan sols per l’embolcall d’aquest producte: Creus que aquestes galetes tenen sal? Molta, mitjana o poca? Creus que tenen llet? Molta, mitjana o poca? I pel que fa als sucres i greixos?

Una mirada més atenta!

Els ingredients es presenten per ordre de quantitat. Harina de TRIGO, azúcar, grasa de palma, aceite de nabina, cacao magro en polvo 4,5 %, almidón de TRIGO, jarabe de glucosa y fructosa, gasificantes (carbonatos de potasio, carbonatos de amonio, carbonatos de sodio), sal, emulgentes (lecitina de SOJA, lecitina de girasol), aroma. PUEDE CONTENER LECHE.

Els ingredients més dolents? Harina de TRIGO, azúcar, grasa de palma, aceite de nabina, cacao magro en polvo 4,5 %, almidón de TRIGO, jarabe de glucosa y fructosa, gasificantes (carbonatos de potasio, carbonatos de amonio, carbonatos de sodio), sal, emulgentes (lecitina de SOJA, lecitina de girasol), aroma. PUEDE CONTENER LECHE

Ingredients per 100 g de producte hidratos de carbono 68 g valor energético (100 g) 474 Kcal valor energético 1990 kJ fibra alimentaria 2.7 g grasas 19 g proteínas 5.4 g ácidos grasos saturados 5.2 g azúcares 38 g sal 0.74 g

Com qualificaries les galetes oreo? Sucres: molt elevat Greixos saturats: molt elevat Sal: mitjà Al·lèrgens: blat, llet. Additius alimentaris: gasificantes (carbonatos de potasio, carbonatos de amonio, carbonatos de sodio)

Els sucres son elevadíssims doncs tenen: 68 g d’hidrats de carboni per cada 100 g de producte, dels quals 38 g son de sucre i la resta de farines refinades. Mentre que els greixos és l’altre component majoritari d’aquestes galetes (19,9 g per 100 g)

Valor energètic Biomolècules Hidrats de carboni 4 kilocalories per gram Proteïnes 4 kilocalories per gram Greixos 9 kilocalories per gram L’alcohol (considerar-lo com a nutrient és discutible) aporta 7 kilocalories per gram