L’ALIMENTACIÓ HUMANA Tema 2.

Slides:



Advertisements
Presentaciones similares
Els ocells.
Advertisements

LES PLANTES.
ALIMENTACIÓ SALUDABLE
INTRODUCCIÓ A L’ALIMENTACIÓ VEGANA
ALIMENTACIÓ i NUTRICIÓ
METABOLISME i BALANÇ ENERGÈTIC
El camí de l’energia: l’alimentació
Nutrició i Dieta Els principis immediats font de matèria i energia.
L’ALIMENTACIÓ DE L’ESPORTISTA
ENERGIA Energia és allò capaç de transformar la matèria.
La Nutrició i l’ Alimentació
L’aparell digestiu i aparell respiratori
Anabolisme Emma Reina Jornet.
Tema 2: Els glícids. Característiques dels glícids.
La resistència Concepte:
AIGUA I ACTIVITAT FÍSICA
LA NUTRICIÓ DELS VEGETALS
HISTOLOGIA E. i F. de la Sang
NUTRICIÓ CEL·LULAR Conjunt de processos mitjançant els quals les cèl·lules obtenen la matèria i l’energia necessàries per fer les funcions vitals.
Energia solar Núria.J i Alexia.
Biologia i geologia 4t ESO
La Recepta de la Vida Els elements químics que constitueixen majoritàriament als éssers vius són el C , H , O i N. Altres elements hi són en quantitats.
La nutrició i l’alimentació
L’alimentació saludable
La Condició Física i les Qualitats Físiques Bàsiques
BIOTECNOLOGIA BACTERIANA
QUÍMICA 2 BATXILLERAT Unitat 6 DE LA HIDRÒLISI A LA NEUTRALITZACIÓ.
Nutrició i Dieta Els principis immediats font de matèria i energia.
MENU ESCOLETA PIUS XII P2 I P3 DESEMBRE
La Piràmide dels aliments
MESCLES I DISSOLUCIONS
LA ORGANITZACIÓ DEL COS HUMÀ
Tema 3 ELS ÉSSERS VIUS.
EL SISTEMA NERVIÓS i endocrí
La respiració: Funció vital dels éssers vius.
Perquè mengem el que mengem?
CIÈNCIES NATURALS TEMA 1. LES FUNCIONS VITALS
Nutrició i Dieta És el procés d’entrada a l’organisme de les substàncies que el formen i que asseguren el seu funcionament. Una bona alimentació és requisit.
APARELL REPRODUCTOR FEMENÍ
SESSIÓ V PES i EXERCICI FÍSIC.
LES DIETES MIRACLE Raquel Campos Andújar Ana Sancho Aguilera
Nutrició i Dieta És el procés d’entrada a l’organisme de les substàncies que el formen i que asseguren el seu funcionament. Una bona alimentació és requisit.
Éssers vius i éssers inerts
TEMA 5 : FUNCIÓ DE NUTRICIÓ
(Robert S. Baron & Norbert L.Kerr )
L’aparell respiratori
Nutrició i Dieta Necessitats de l’organisme
LA NUTRICIÓ EN LES PLANTES
TEMA 5 : FUNCIÓ DE NUTRICIÓ
Son mamífers, vertebrats i herbívors.
TEMA 5 : FUNCIÓ DE NUTRICIÓ
Obesitat en edat pediàtrica
NUTRICIÓ I PREVENCIÓ DEL CÀNCER DE MAMA
Tema 1: Organització del cos humà
Vitamines Estructura química variada.
QUÍMICA 2 BATXILLERAT Unitat 7 EQUILIBRIS IÒNICS HETEROGENIS.
BIOMOLÈCULES.
Ajuntament de Vic. Regidoria de joventut: Judit Ramos.
Les Plantes Guillem Soler Garcia.
Voleibol Ada S. David J. Álvaro S..
L’APARELL REPRODUCTOR
L’APARELL DIGESTIU.
L’Aparell Circulatori
Què mirar d’una etiqueta alimentaria?
La dieta dels futbolistes
LA NUTRICIÓ I LA SALUT.
CUINAR, UNA ACTIVITAT HUMANA
LA REPRODUCCIÓ DELS ANIMALS
L’ ELEFANT.
LA NUTRICIÓ I LA SALUT.
Transcripción de la presentación:

L’ALIMENTACIÓ HUMANA Tema 2

La nutrició i alimentació La nutrició. Tipus de nutrients L’alimenatció Els aliments. Les necessitats energètiques La dieta Mediterrània. Els aliments transgènics. Mètodes de conservació d’aliments. Trastorns alimentaris.

Pàg TITOL 2. Pàg ÍNDEX 3. Pàg 3 Desenvolupament del treball 4 Pàg TITOL 2. Pàg ÍNDEX 3. Pàg 3 Desenvolupament del treball 4. Darrera pàg webgrafia i bibliografia 5. Els títols en negreta i mida 14. 6. Lletra Times, Arial o Comic. 7. Desenvolupament mida 12. 8. Interlineat 1,5. 9. mllabres@beatramonllull.org

La nutrició i alimentació La nutrició. Tipus de nutrients L’alimenatció Els aliments. Les necessitats energètiques La dieta Mediterrània. Els aliments transgènics. Mètodes de conservació d’aliments. Trastorns alimentaris.

La nutrició i alimentació Def d’alimentació: procés pel qual ingerim els aliments els quals ens aporten els nutrients. Def d’aliment: substància formada per molècules que ens aporten matèria i energia per poder dur a terme les funcions vitals. Els aliments es poden classificar en:

- energètics: són aquells que estan formats per nutrients els quals aporten bàsicament energia. Ex: pasta, pa, sucre, cereals, oli, etc. Pàg 30 Estructurals o formadors: són aquells que aporten nutrients que formaran part de les nostres estructures, com per exemple els ossos, la pell, els cabells... Ex: llet, carn, peix, ous, fruits secs ...

Reguladors o protectors: són aquells que en qualque manera regulen determinades funcions vitals, com per exemple el Na i K intervenen en la sinapsi neuronal. Ex: fruita i verdures Pàg 30

L’alimentació és un procés voluntari que a més depèn de determinats factors: Dels gusts culinaris De l’activitat física De l’economia De la religió De la zona o país De la salut

La nutrició i els nutrients Def de nutrició: procés pel qual obtenim els nutrients que ens aporten matèria i energia per realitzar les funcions vitals. Def de nutrient: substància que obtenim a partir dels aliments una vegada que han estat ingerits i absorbits. D’aquesta manera ens proporcionen matèria i energia per dur a terme les funcions vitals.

Els nutrients segons el seu origen es poden classificar en: Inorgànics: són aquells nutrients que es troben dins la matèria inert i que en són essencials per realitzar les funcions vitals. Aquests es poden dividir en:

Aigua: Sals minerals: Oxigen: és un nutrient essencial per a l’existència i que l’ingerim contínuament i involuntàriament amb el procés de respiració. Pàg 26

Orgànics: són aquells nutrients que es troben dins la matèria orgànica i que en són essencials per realitzar les funcions vitals. Aquests es poden dividir en:

Glúcids o Hidrats de Carboni (CHO): la unitat bàsica són els monosacàrids, com per exemple la Glucosa. A més els monosacàrids es poden combinar i formar disacàrids (per ex la sacarosa). En el cas que siguin més de dos monosacàrids s’anomenen polisacàrids (per ex el midó). Tenen un alt contingut en energia, per això es consumeixen abans de realitzar un gran esforç físic.

Lípids: es troben continguts en els greixos. Es caracteritzen per estar formats per: - àcids grassos: - glicerol: substància que és responsable que els greixos es puguin dissoldre en l’aigua.

Proteïnes: són molècules formades per aminoàcids, els quals estan sintetitzats pels ribosomes. La seva funció és proporcionar matèria per poder formar les cèl·lules, com també s’encarreguen del transport de l’oxigen a la sang, gràcies a la proteïna ferritina que sintetitza el grup Hemo de l’hemoglobina, la qual forma part dels glòbuls vermells. Les podem trobar a la carn, llegums i l’ou.

Vitamines: són nutrients que l’organisme no pot sintetitzar, de manera que els ha de subministrar a partir de la dieta. Generalment la seva absència produeix carència vitamínica, com és el cas de l’escorbut, per falta de vit B. Però per altra banda un excés també pot provocar una hipervitaminosi. S’obtenen a partir de les verdures i les fruites.

Els nutrients a més es poden classificar en dos grups: Essencials: són tots aquells que el nostre organisme necessita per dur a terme les funcions vitals, però no els pot sintetitzar i per això els ha d’obtenir de la dieta. No essencials: són aquells que el nostre organisme necessita, però que no és necessari obtenir de la dieta ja que l’organisme els pot sintetitzar.

Les necessitats energètiques Def: són aquelles que es necessiten per poder realitzar totes les funcions vitals. Generalment es calculen a partir de Kcal. Les necessitats energètiques depenen de: Activitat física Del pes El sexe (si ets mascle o femella) De l’alçada

De l’edat De l’estat d’embaràs Període de lactància “Període d’ovulació” Def: Metabolisme basal: és l’energia necessària per poder dur a terme les constants vitals (batec, respiració i Tª) en estat de repòs

Equacions de Harris i Benedict TMB homes = 66 + [13,7 x pes (kg)] + [5 x alçada (cm)] – [6,8 x edat (anys)] TMB dones = 65,5 + [9,6 x pes (kg)] + [1,8 x alçada (cm)] – [4,7 x edat (anys)]