La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

LA ORGANITZACIÓ DEL COS HUMÀ

Presentaciones similares


Presentación del tema: "LA ORGANITZACIÓ DEL COS HUMÀ"— Transcripción de la presentación:

1 LA ORGANITZACIÓ DEL COS HUMÀ
Tema 1

2 Nivells d’organització
Tipus de cèl·lules La cèl·lula Estructura Els teixits. Tipus Aparells i sistemes

3 Nivells d’organització
La matèria té diferents nivells d’organització, segons el seu grau de complexitat. De manera que el nivell més simple és l’àtom i el més complexe és l’Univers. Per això podem diferenciar els següents nivells:

4 Àtom: és la part més petita i “indivisible” de la matèria
Àtom: és la part més petita i “indivisible” de la matèria. El conjunt d’àtoms formen els diferents elements (= conjunt d’àtoms de la mateixa espècie), els qui formen part dels éssers vius s’anomenen bioelements, els quals són C,H,O,N,P i S.

5 Carboni Hidrogen Oxigen Nitrogen Phòsphor i Sofre

6 Molècula: és la unió de dos o més àtoms, els quals poden ser iguals o diferents. Per ex
O2 O=O CH4 metà (pet) 1 de C i 4 d’H Les molècules que formen part dels éssers vius s’anomenen biomolècules.

7 Les molècules es poden classificar en:
- inorgàniques: són aquelles molècules que es troben tant en la matèria inert (ex: roques) com en els e.v Aquestes molècules són: aigua, sals minerals, O2 i CO2 - orgàniques: són aquelles molècules que tant sols podem trobar en els e.v per ex: glucosa

8 Cèl·lula: és la part més petita i fonamental (realitza les funcions vitals) dels e.v
Segons la seva organització interna es poden calssificar en: - procariotes: significa fals nucli i es caracteritzen perquè tenen el material hereditari dispers pel citoplasma.

9

10 - eucariotes: significa vertader nucli, és a dir tenen el material hereditari envoltat d’una membrana, de manera que es forma el nucli. Aquestes donen lloc a les cèl·lules animals i les vegetals.

11 Teixit: és el conjunt de cèl·lules que realitzen una mateixa funció
Teixit: és el conjunt de cèl·lules que realitzen una mateixa funció. D’aquesta manera podem diferenciar els següents teixits: - tx ossi - tx muscular - tx conjuntiu - tx cartilaginós - tx adipós (lípids)

12 Una altra def seria conjunt de cèl·lules que estan envoltades d’una matriu, la qual pot ser sòlida i líquida. Per ex: sang.

13 Òrgan: és el conjunt de tx que realitzen una mateixa funció
Òrgan: és el conjunt de tx que realitzen una mateixa funció. D’aquesta manera podem diferenciar els òrgans. Sistema: conjunt d’òrgans que intervenen en una mateixa funció i estan formats pel mateix tipus de tx. Aparell: diferents òrgans que a més de realitzar la seva funció intervenen en una altra de més complexe.

14 Organisme: és el conjunt de sistemes i d’aparells que realitzen les funcions vitals. Ex humà, altres animals, plantes Població: conjunt d’organismes de la mateixa espècie que comparteixen un mateix temps i espai. Comunitat: conjunt de poblacions que comparteixen un mateix temps i espai.

15 Ecosistema: és el conjunt de diferents comunitats, és a dir és el conjunt de factors biòtics (biocenosi = el conjunt d’ev que formen part de l’ecosistema) i abiòtics (biòtop = són els elements inerts de l’ecosistema i on habiten els ev).

16 Bioma: és el conjunt d’ecosistemes que comparteixen unes mateixes propietats climatològiques i unes grans extensions de terra. Ex Bioma Mediterrani, Tundra, Sabana, desert Planeta: és el conjunt de tots els biomes.

17 Sistema Solar: és el conjunt de planetes.
Galàxia: conjunt de Sistemes Solars. Univers: conjunt de galàxies.

18 Tipus de cèl·lules Les cèl·lules poden ser de moltes mides, poden ser microscòpiques, com per exemple els espermes o bé poden ser visibles a simple vista, com per exemple els ous de les aus.

19 El coneixement de la cèl·lula començà a partir del descobriment o fabricació del microscopi.
Va ser en Robert Hoock qui va visualitzar la primera cèl·lula vegetal, però les cèl·lules animals foren visualitzades per Matthias Jakob Schleiden i Theodor Schwann, els quals varen veure que tots

20 Els éssers vius estaven formats per cèl·lules
Els éssers vius estaven formats per cèl·lules. A partir d’aquí varen establir la Teoria cel·lular, la qual diu:

21 Tots els éssers vius estan formats per cèl·lules.
Tota cèl·lula prové d’una altra cèl·lula. El material hereditari es transmet de generació en generació. La cèl·lula és la part més petita i fonamental (realitza les funcions vitals) de tot ésser viu.

22 La cèl·lula Les cèl·lules tenen el seu citoplasma organitzat en orgànuls (= cada una de les parts en que es divideix la cèl·lula i que realitza una determinada funció). Els orgànuls es poden dividir en:

23 Copiar els orgànuls de la pàgina 45

24

25 Citoesquelet: són filaments de fibrina, els quals s’encarreguen de donar forma a la cèl·lula, com també s’encarrega de fabricar els filaments anomenats flagel o cilis.

26 Centríols: són unes estructures cilíndriques, que s’encarreguen de la divisió cel·lular (mitosi = procés pes qual les cèl·lules es divideixen i per tant també divideixen el seu material hereditari).

27

28 La Mitosi És el procés pel qual les cèl·lules divideixen el seu material hereditari i per tant tota ella. Aquest procés consisteix en unes determinades fases, les quals són:

29 Profase: consisteix en que la membrana nuclear es romp de manera que el material hereditari (ADN) es comença a condensar i es formen el que anomenam cromosomes.

30 Metafase: consisteix en que els centríols es van separant i emigren cap els pols de la cèl·lula i els cromosomes es col·loquen a l’equador cel·lular, formant la placa equatorial. Per altra banda els centríols van formant el

31 fus mitòtic (= filament que té la funció de separar els cromosomes durant la mitosis).

32 Anafase: consisteix en que els centríols van separant cada un dels cromosomes i els porten a cada un dels pols

33 Telofase: consisteix en que els cromosomes es repleguen entorn dels centríols ja que es va formant la membrana nuclear, de manera que els cromosomes una vegada que s’ha format la membrana es descondensen.

34

35 Citocinesi: consisteix en que el citoplasma es comença a deprimir per l’equador de la cèl·lula a fi que es dugui a terme la divisió cel·lular.

36

37 Copiar pàgina 46 i 47. Els teixits
Def de teixit Tipus de teixits Del teixit epitelial: formen les glàndules tipus de glàndules: - endocrines - exocrines - mixtes

38

39


Descargar ppt "LA ORGANITZACIÓ DEL COS HUMÀ"

Presentaciones similares


Anuncios Google