La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

INTRODUCCIÓ A L’ALIMENTACIÓ VEGANA

Presentaciones similares


Presentación del tema: "INTRODUCCIÓ A L’ALIMENTACIÓ VEGANA"— Transcripción de la presentación:

1 INTRODUCCIÓ A L’ALIMENTACIÓ VEGANA
Perquè m’atreveixo a fer aquesta exposició?

2 Ni l’elefant ni el cavall han fet cap curs d’alimentació vegana

3 Som primats Homo sapiens, uns membres de l'ordre dels primats

4

5 Som primats Nosaltres pertanyem al grup dels primats. O siga als de les mones. No és correcte dir que descendim de les mones com si ja no ho fóssim. (J.L.Arsuaga) Som primats i els primats son tots vegetarians...Algunes especies de primats incorporen a la dieta petits vertebrats i insectes...

6 Desmuntant tòpics Les persones veganes som l’evidencia que els productes d’origen animal son totalment accessoris. El ideal de la dieta mediterrània s’acosta molt a la vegetariana. És falsa la idea popular que les proteïnes s’obtenen dels animals

7

8 Desmuntant tòpics No existeix ningú nutrient en els productes animals que no es puga obtenir d’una font vegetal. Es fàcil mantenir una nutrició adequada mitjançant una dieta vegana. La menor ingesta de proteïnes dels i les veganes és un avantatge, no un inconvenient

9 Desmuntant tòpics Els perills dels productes làctics.
El màrqueting ens ha convençut que no podem viure sense dos o més racions de làctis al dia. És un dels negocis del segle. Cap espècie beu llet desprès de la infantessa. Cap espècie beu llet d’altra espècie

10 Els problemes de la llet

11 Els problemes de la llet
Al·lèrgies, amígdales, problemes d’oïda, asma, anèmia, diabetis juvenils, coronaries, artritisme, sinusitis, leucèmia, càncer, esclerosis múltiple, osteoporosis, cataractes. La llet de vedella està adequada a les necessitats de les vedelles. La llet te unes tres vegades més de proteïnes i 50% més greixos que la llet humana

12 Els problemes de la llet
La llet te calci, però també te calci el bròquil, les carxofes, els llegums, les creïlles, xampinyons, fruits secs, llavors... D’on trauen el calci les vedelles? Molts aliment elaborats porten llet d’amagat. Els aliments anomenats desnatats, tenen menys greixos però més proteïna i això els fa ser més perjudicials, més al·lèrgics i més tòxics.

13 El mite de la carn Les persones que consumeixen aliments animals amb la idea d'obtindre proteïnes completes, en realitat, no ho estan fent. La carn te una toxina, la prolactina que és cancerígena

14 Els nutrients essencials
Carbohidrats Proteïnes Fibra Vitamines Minerals Aigua.

15 Carbohidrats Quan les plantes verdes reben la llum del sol, elaboren les seves substancies a partir de diòxid de carbono i aigua, gràcies a la clorofil·la. Els sucres i els midons son dos tipus d’aquestes substancies que les plantes produeixen per emmagatzemar energia.

16 Els greixos I Saturades Monoinsaturades Poliinsaturades

17 Els greixos II Els greixos saturats i les monoinsaturats podem ser elaborats pel propi cos a partir de carbohidrats i no son essencials en la dieta. Provenen sobretot dels animals que les emmagatzemem com reserva d’energia. Tenen molt de colesterol

18 Els greixos III Els greixos poliinsaturats no poden ser sintetitzades per l’organisme i hem d’ingerir-les dels vegetals. No contenen colesterol. El consum de greixos saturats provoca acumulació en les arteries, sent les malalties circulatòries la principal causa de mort als països imperialistes

19 Els greixos IV Sols les dietes veganes compleixen les directrius oficials sobre que els greixos no haurien d’aportar més del 35% del consum total de calories. (Gill Langley). Les persones veganes consumeixen la menor quantitat de greixos totals i greixos saturats de tots els grups dietètics.

20 Els greixos V Amb la dieta convencional es pot reduir el consum de greixos obvis, però hi ha que és troben ven amagades en tot tipus d’aliments. Els làctics son el principal aporte de greixos saturats

21 Els greixos VI Una certa quantitat de greixos és necessari per a mantenir els teixits corporals, la producció d’hormones i com vehicles d’alguns tipus de vitamines Els greixos es descompon-se’n en elements més menuts: Els àcids greixos. Dos d’aquests, el omega-6 i el omega-3 son essencials i han de ser-hi a la dieta

22 Els greixos VII Tots els àcids que necessitem es trobem en els vegetals, en quantitats petites però suficients en les fruites i hortalisses. Els olis de palma i coco son rics en greixos saturats i no és recomana el seu ús.

23 Proteïnes I Les proteïnes són substàncies macromoleculars complexes compostes principalment d'un 16% de nitrogen, diverses quantitats menors de carboni, hidrogen, oxigen i un poc de sofre, ferro, fòsfor i iode. Estan en l'estructura de tot ser viu.

24 Proteïnes II Proteïnes endògenes. Estan formades per llargues cadenes d'aminoàcids que són coneguts com els blocs constructors de la proteïna. Amb eixos aminoàcids les cèl·lules construeixen les proteïnes que necessita el teu organisme. Les cèl·lules pateixen processos catabòlics naturals i produeixen rebutjos proteics del seu propi metabolisme que altres cèl·lules són capaces de digerir, de reciclar i descompondre en aminoàcids per a usar-los en la formació de la seva pròpia proteïna.

25 Proteïnes III Aquest procés fisiològic és una font molt important d'aminoàcids que proporciona el 75% de la nostra necessitats totals de proteïnes. El 25% restant s'obté de les proteïnes exògenes (de fora del cos).

26 Proteïnes IV Les proteïnes exògenes provenen del que mengem. Quan les consumim el nostre cos ha de descompondre-les, a través d'un procés digestiu llarg i complex, en els seus constituents bàsics, els aminoàcids, per a després utilitzar-los per a crear la seva pròpia proteïna humana. Les proteïnes de la carn, del peix, dels ous, de la llet, de les fruites seques, de les verdures, dels cereals, de les creïlles, de les fruites, de suplements, etc., no són proteïnes humanes.

27 Proteïnes V L'important no és menjar proteïnes dels aliments sinó aconseguir els aminoàcids de les dites proteïnes. Si consumeixes un menjar al que li falten aminoàcids essencials, la reserva d'aminoàcids del teu organisme actua com a subministrador dels què falten. La teua reserva d'aminoàcids actua com a proveïdor d'aminoàcids essencials de les proteïnes anomenades “incompletes”.

28 Proteïnes VI Aquests aminoàcids (exògens) són produïts directament per les plantes. Cap animal, inclòs el ser humà, posseeix la capacitat de sintetitzar aminoàcids. No hi ha aminoàcids en les proteïnes animals que l'animal no obtinguera de les plantes. No hi ha aminoàcids en les proteïnes animals que el ser humà no puga obtindre directament de les plantes.

29 La fibra La fibra està composta de cel·lulosa. La cel·lulosa és un polisacàrid, compost de milers de molècules de glucosa. És el component de l'estructura de les cèl·lules de les plantes.

30 Els minerals       Els minerals són els components inorgànics de l'alimentació, és a dir, aquells que es troben a la naturalesa sense formar part dels éssers vius. Desenvolupen un paper importantíssim dins el nostre organisme, ja que són necessaris per l'elaboració de teixits, per la síntesi d'hormones i per a la major part de les reaccions químiques en les quals intervenen els enzims.        Es poden dividir els minerals en tres grups: els macroelements que són els que l'organisme necessita en major quantitat i que es medeixen en grams, els microelements que es necessiten en menor quantitat i que es medeixen en mil·ligrams i , finalment, els oligoelements que fan falta en quantitats petitíssimes de l'ordre de micrograms (milionèsimes de gram)

31 El ferro Es necessari per als glòbuls vermells de la sang
Les possibles mancances afecten per igual a vegans i carnics. Es deu sobre tot a problemes en l’absorció. El ferro de les carns s’absorveix millor (22%). En els vegetals (8%) La vitamina c incrementa l’absorció.

32 El calci Element necessari per els músculs, la sang i els ossos.
Son rics en calci el bròquil, hortalisses de fulla verda, els porros, els fruits secs, les llavors, el tofu, la llet de soja, l’ humus, i les figues.

33 Les vitamines Les vitamines son catalitzadors biològics que tenen les següents característiques -.Solament les sintetitzen els vegetals, llavors, els animals han d’ingerir-les en la seva dieta alimentaria. -. La seva carència en l’organisme, o el seu nivell massa baix, provoca trastorns fisiològics. -. L'excés de vitamines també pot provocar trastorns, excepte en aquelles que s’eliminen per mig de l’orina. -. La seva funció es tan variada que pot anar des de formar part en la respiració cel·lular fins a ajudar a l’organisme en l'assimilació del calci. Les vitamines les podem dividir en liposolubles i hidrosolubles, segons si es dissolen en greix o en aigua.

34 L’aigua

35 Els antioxidants Es denominen antioxidants tots aquells elements que tenen con a funció eliminar de l’organisme l'excés de radicals lliures.

36 Com menjar vegà El començament Substituir la carn Substituir els ous
Substituir la llet i el formatge Avançar dia rere dia

37 El començament Allò important és contribuir amb un clar compromís públic al moviment contra l'explotació animal i amb el temps anar ampliant les nostres pretensions a mesura que avancem amb els nous hàbits. Observar la regla de la progressió.

38 Substituir la carn Substituir la carn per vegetals:

39 Substituir els ous

40 Substituir la llet i el formatge

41 Nutrició sana i vegana La formula dels herbívors funciona també en nosaltres. Proteïnes: 56g. Homes / 44g dones Calories: homes / 2000g dones Calci: 800 mil·ligrams Ferro: 18 mil·ligrams

42 Els 6 grups d’aliments vegans
Cereals integrals Llegums Hortalisses verds Fruits secs Fruites Aliments vitamínics i minerals.

43


Descargar ppt "INTRODUCCIÓ A L’ALIMENTACIÓ VEGANA"

Presentaciones similares


Anuncios Google