SINECOLOGIA La sinecologia estudia les relacions tròfiques (alimentació) dins els ecosistemes. Els cicles de matèria i energia en els ecosistemes.

Slides:



Advertisements
Presentaciones similares
UNITAT 7 EL RIU Biologia i Geologia 1r ESO 1.
Advertisements

LA DINÀMICA DELS ECOSISTEMES
ENERGIA Energia és allò capaç de transformar la matèria.
L’electricitat:l’energia més versatil.
SINECOLOGIA La sinecologia estudia les relacions tròfiques (alimentació) dins els ecosistemes. Els cicles de matèria i energia en els ecosistemes.
AIGUA I ACTIVITAT FÍSICA
LA PETJADA ECOLOGICA DE SANT BOI DE LLOBREGAT
Tema 6: L’ENERGIA.
IES PUIG DE SA FONT “NECESSITATS CENTRE”
L’ÓS POLAR EDUARD ARGENTE TALENS.
UD 7 EL MEDI NATURAL.
AVALUAR-QUALIFICAR PER COMPETÈNCIES
APRENENTATGE MULTINIVELL
Caterina Cesari Antunez Institut Mediterrània
1.9. Nivells d’organització
El mercat ELS NENS I NENES DE P-4.
Sector secundari a) Definició de sector secundari.
PETITS REPORTERS Títol.
GAUDÍ I LES SEVES MERAVELLES!
Nutrició i Dieta És el procés d’entrada a l’organisme de les substàncies que el formen i que asseguren el seu funcionament. Una bona alimentació és requisit.
DE LA GARROTXA A L’EMPORDÀ, VIU EL FLUVIÀ
COMISSIÓ DE MEDI AMBIENT IES FELANITX
GRUP DE MEDI AMBIENT IES Guillem Sagrera 1997/2008.
2ª Qüestió: Quin tipus de mesures cal distingir
GESTIÓ PER PROCESSOS.
SIGUEM SOSTENIBLES.
L’ecosistema és el nivell d’integració dels organismes amb el medi
EL RECICLATGE DELS RESIDUS DOMÈSTICS
1 u n i t a t La funció comercial de l’empresa.
Nutrició i Dieta És el procés d’entrada a l’organisme de les substàncies que el formen i que asseguren el seu funcionament. Una bona alimentació és requisit.
Éssers vius i éssers inerts
ANÀLISI DELS ESTATS FINANCERS DE L´EMPRESA
AUTOECOLOGIA L’autoecologia estudia l’adaptació dels organismes al medi en el qual viuen. Morfologia dels organismes Fisiologia Tipus d’alimentació Tipus.
EL BOSC DE COLLSEROLA A LA PRIMAVERA
Concepte introduït per Ernst Haeckel al 1868
A quina hora i en quin espai hi ha més soroll a l’escola?
FORA POLLS ! Estudi dels polls..
QUÈ FA EL NOSTRE COS AMB L’AIRE QUE AGAFA QUAN INSPIREM?
ELS DRETS SOCIALS Rics i pobres
El contenidor orgànic Jaume Martín Judit Martínez Aram Puig
La gestió per processos
ENERGIA SOLAR Anna Sorribes Mir 2on E.S.O. C
El sector terciari. Concepte de sector terciari
Projecte d’educació en comunicació audiovisual.
Promoure l’activitat física en alumnes d’aula oberta a través d’activitats a la natura en un projecte interdisciplinari Autor: VILLARREAL MORENO, Jose.
Ajuntament de Vic. Regidoria de joventut: Judit Ramos.
TEMA 5: VIVIM EN ECOSISTEMES
L´aprovisionament L´aprovisionament consisteix a comprar els materials necessaris per l´activitat de l´empresa (la majoria matèries primeres), emmagatzemar-los.
Generació d’energia elèctrica
L’electricitat i el circuit elèctric
LA NUTRICIÓ I LA SALUT.
APICULTURA.
El teu esforç, la seva energia
SETMANA DE L'ENERGIA D'OCTUBRE 2005 Granollers L'ENERGIA A L'ESCOLA
MÀGIA POTÀGIA.
INTEGRACIÓ DEL PROGRAMA D’ESCOLES VERDES DINS DE LA GESTIÓ DEL INSTITUT GIOLA Programa escoles verdes de la generalitat té com a objectius principals:
EUROFRAGANCE CAPTUREM SENSACIONS.
L’ENERGIA.
L’AIGUA UN RECURS POC VALORAT?
Tindrem prou energia?.
LA NUTRICIÓ I LA SALUT.
La vulneració dels drets socials
PROPOSTES D’AVALUACIONS FIGUROANALÒGIQUES
ARTS PLÀSTIQUES Eva Navas Vela 1.
RECICLEU AMB NOSALTRES
ESCOLES VERDES PAUTES D’ACTUACIÓ.
ELS ECOSISTEMES. RELACIONS TRÒFIQUES
Pluja àcida.
Aprendre junts alumnes diferents: Una escola per a tothom
R ECICLATGE Lucia Sánchez Aragón [26] Raquel Carrasco Medialdea [23]
Transcripción de la presentación:

SINECOLOGIA La sinecologia estudia les relacions tròfiques (alimentació) dins els ecosistemes. Els cicles de matèria i energia en els ecosistemes

Cicle de matèria i d’energia als ecosistemes El cicle d’energia és obert, precisa d’una entrada contínua perquè es degrada. El cicle de matèria és o potser tancat. Els materials poden ser reutilitzats.

Cicle de matèria: compartit entre biòtop i biocenosi

Relacions tròfiques o d’alimentació Cadena tròfica Xarxa tròfica

Exemples de cadenes tròfiques. Són inestables

El nombre d’individus que hi ha de cada espècie està limitat per la quantitat d’aliment disponible

Cadenes i xarxes tròfiques Les cadenes tròfiques són més fràgils. Si un animal just té un tipus d’aliment es pot quedar sense nutrients amb facilitat. Les xarxes tròfiques asseguren diverses fonts d’alimentació que fan que l’alimentació estigui més assegurada.

Xarxa tròfica en el sól

Xarxa tròfica terrestre

Xarxes tròfiques marines

Piràmides de biomassa Representació de l’ecosistema per nivells tròfics i per kilos de biomassa. La forma de piràmide demostra que cada nivell tròfic manté material i energèticament el següent, però que aproximadament cada nivell tròfic té el 10% de la biomassa de l’anterior.

L’espècie humana encara que ECOLOGIA HUMANA L’espècie humana encara que pugui parèixer molt diferent a la resta d’organismes s’ha d’adaptar a les mateixes condicions que la resta d’espècies.

Característiques ecològiques de l’espècie humana La diferència essencial entre l’espècie humana i la resta de les espècies és el consum energètic. Totes les espècies tenen metabolisme intern, l’espècie humana té consum d’energia a l’exterior del organisme: l’exometabolisme. L’exometabolisme és un resultat de l’evolució que ha portat a l’espècie humana a tenir el que diem metabolisme cultural, representat pel conjunt d’estris que usam fora del organisme (edificis, manufactures, transport,…)

Consum d’energia a l’espècie humana Metabolisme intern: 10% Metabolisme extern: 90%

són els ecosistemes propis de l’espècie humana. La ciutat o el poble, són els ecosistemes propis de l’espècie humana. Té un cicle de matèria i energia. Traslladar el model món natural a l’humà ajuda a comprendre millor el funcionament dels ecosistemes.

A l’escola podem estudiar com a models d’ecosistema: La ciutat /el poble L’escola La classe S’ha de fer un balanç d’entrades i sortides de matèria i energia

ACTIVITAT DIDÀCTIQUES SOBRE EL CONSUM ENERGÈTIC HUMÀ. Es presenten un conjunt d’activitats didàctiques que tenen com a objectiu sensibilitzar als alumnes sobre l’excès de consum de les societats avançades. Objectius Conèixer el consum energètic de l’espècie humana: endometabolisme i exometabolisme i com ha evolucionat. Reconèixer l’excès de consum. Sensibilitzar sobre la importància del reciclatge com a aportació a la disminució de consum Considerar l’impacte de l’activitat personal en el consum energètic global Reflexionar sobre el futur del consum energètic

Objectius Conèixer el consum energètic de l’espècie humana: endometabolisme i exometabolisme i com ha evolucionat. Reconèixer l’excès de consum. Sensibilitzar sobre la importància del reciclatge com a aportació a la disminució de consum Considerar l’impacte de l’activitat personal en el consum energètic global Reflexionar sobre el futur del consum energètic

ACTIVITAT DIDÀCTICA 1 ACTIVITAT DIDÀCTICA 2 ACTIVITAT DIDÀCTICA 3 ACTIVITAT DIDÀCTICA 4

Considerar la ciutat o poble on es viu com un ecosistema ACTIVITAT DIDÀCTICA, 1 Considerar la ciutat o poble on es viu com un ecosistema L’aula L’escola

Entrades Sortides Energia Electricitat Gas oil Gas propà Gas butà Gasolineres Matèria Material escolar Neteja Menjador Aigua Sortides Rebuig Paper Plàstic Vidre Aigua

Estació de generació d’electricitat ACTIVITAT DIDÀCTICA, 2 Visita a instal·lacions del poble o ciutat Entrades Estació de generació d’electricitat Planta de gas (butà, propà, natural) Mercat (Mercapalma) Botigues, supermercats Llonja del peix (peixateries) Botigues no relacionades amb alimentació: electrodomèstics, ferreteries, farmàcies.

Sortides Depuradora d’aigua Retirada de residus rebuig, plàstics, vidre, matèria orgànica

ACTIVITAT DIDÀCTICA, 3 Explotació d’ecosistemes pròxims i llunyans Activitat relacionada amb l’assignatura de Socials L’espècie humana ha passat del nomadisme al sedentarisme en un llarg procés històric. Comparar el consum energètic de diverses societats i els ecosistemes que s’exploten en diversos moments de la història.

Mesura de la petjada ecològica ACTIVITAT DIDÀCTICA, 4 Mesura de la petjada ecològica http://www.carbonfootprint.com/calculator.aspx