EL PACIENT OSTOMITZAT APARELL DIGESTIU.

Slides:



Advertisements
Presentaciones similares
ASSECAT IR i UV.
Advertisements

L’electricitat:l’energia més versatil.
EL PACIENT SONDAT APARELL DIGESTIU.
Impress 3... Posa-hi un fons!
Tipus de dietes enterals
AIGUA I ACTIVITAT FÍSICA
La nutrició parenteral (NP)
MANUAL NOMINAPLUS.
Salut mental i prevenció
5.4. Tractament pal·liatiu: Orinal i ampolla
La Condició Física i les Qualitats Físiques Bàsiques
Noms: Franco i Julio Grup i nivell: 5è B Escola: CEIP Anselm Clavé
MESCLES I DISSOLUCIONS
Famílies Solidàries Trobada de Llars Don Bosco
EL NEN/A AMB TDAH “ORIENTACIONS PER A LES FAMÍLIES”
Perquè mengem el que mengem?
Writer 4... mira’t bé la pàgina
Ens visita el dentista a P3, P4 i P5!!!
2ª Qüestió: Quin tipus de mesures cal distingir
MILLORA DE LA COMPETITIVITAT DELS COMERÇOS
MINIPROJECTES DE L’AGENDA 21 IES JOAN MIRÓ 3r ESO
III Jornada de transport sanitari
FERIDES HEMORRÀGIES CONTUSIONS TRAUMATISMES CREMADES
EXTINTORS TIPUS D’EXTINTORS ÚS D’EXTINTORS
PERIFÈRICS ... Descobreix el que envolta l’ordinador!
UNITAT 4 L’aula de tecnologia
EXPERIMENT SOBRE EL TABAC
Son mamífers, vertebrats i herbívors.
PRIMERS AUXILIS OBJECTIU PRINCIPIS D’ACTUACIÓ EN PRIMERS AUXILIS (PAS)
6è ESCOLA CERVANTES. BARCELONA.
Paula Aguilar Ian Garcia Ayoub Garra Paula Cabrera Vano Barbakadze
UD1- L’activitat científica
TEMA 5 : FUNCIÓ DE NUTRICIÓ
NUTRICIÓ I PREVENCIÓ DEL CÀNCER DE MAMA
FORMACIÓ EN PREVENCIÓ DE RISC BIOLÒGIC PELS PROFESSIONALS D'INFERMERIA
WEBQUEST WEB...QUÈ ? Alumnes de l’Escola ESTEL VALLSECA.
Epilèpsia i educació. Epilèpsia i educació Epilèpsia L’epilèpsia és un trastorn del cervell en el qual un grup de cèl·lules presenta un excés de.
LA DISTRIBUCIÓ DE TASQUES DE NETEJA DINS DE LA LLAR
Ajuntament de Vic. Regidoria de joventut: Judit Ramos.
Noms: Cristobal Grup i nivell: 5èA Escola: CEIP Anselm Clavè
L’hoquei.
Perifèrics ... Memòria USB, per guardar arxius!
DINÀMICA DELS FACTORS BIOLÒGICS: Grans grups d’edat
HORT = TREBALL EN EQUIP - 4t
La dieta dels futbolistes
LA NUTRICIÓ I LA SALUT.
MORFOLOGIA i SINTAXI PRONOMS RELATIUS i PRONOMS INTERROGATIUS
LA CONTAMINACIÓ La contaminació, és la introducció d'un contaminant dins d'un ambient natural que causa inestabilitat, desordre, dany, o malestar.
Dibuix Tècnic Sistemes de representació.
Conselleria d’Hisenda i Administracions Públiques
CUINAR, UNA ACTIVITAT HUMANA
COMPROVACIÓ DE LA SONDA
Evolució des de 2016: revisió i ajust a les lliçons apreses des del 17 d’agost de 2017 Pla Hospitalari de Resposta a Incidents amb Múltiples Afectats (IMA-MAR)
Passes a seguir per iniciar un nou curs acadèmic en el GestIB
PRIMERS AUXILIS OBJECTIU PRINCIPIS D’ACTUACIÓ EN PRIMERS AUXILIS (PAS)
LES ITS: Mecanismes de transmissió i prevenció
L’HANBOL.
Transport incorrecte de l’escala Transport correcte de l’escala
Propostes de millora en el GIR
Incorporacions o canvis substancials des del 2016
LA NUTRICIÓ I LA SALUT.
DEFINICIONS DEL TREBALL EN EQUIP
DINÀMICA DELS FACTORS BIOLÒGICS
PROPOSTES D’AVALUACIONS FIGUROANALÒGIQUES
ESCOLES VERDES PAUTES D’ACTUACIÓ.
ESQUEMA DE LA UNITAT DIDÀCTICA 1
EXPERIMENTEM AMB L'AIGUA
El desplegament de les COMPETÈNCIES BÀSIQUES en el currículum
Transcripción de la presentación:

EL PACIENT OSTOMITZAT APARELL DIGESTIU

Introducció Estoma: obertura Ostomia: Intervenció quirúrgica mitjançant la qual es comunica un òrgan buit amb l’exterior, a través d’un orifici artificial. Estomes d’eliminació: sortida artificial per la evacuació de la femta. - Ileostomia. Femta semilíquida i corrosiva. Pocs gasos. (2,4-4cm enfora) - Colostomia ascendent. Femta semilíquida i irritant. - Colostomia transversa. Femta semilíquida i poc irritant. - Colostomia descendent. Femta sòlida no irritant. - Colostomia sigmoïdal. Femta molt sòlida i no irritant.

- Les deposicions de l’estoma poden variar segons la quantitat i el Ileostomia Colostomia - Les deposicions de l’estoma poden variar segons la quantitat i el tipus d’aliments ingerits - Les ostomies poden ser temporals o permanents. - Els estomes poden ser únics (una sortida) o dobles (dues sortides)

Dispositius Han de: - Tenir un diàmetre que correspongui a l’estoma - Evitar la corrosió/irritació de la pell periostomal - Fàcil fixació i subjecció - Evitar fuites i males olors Una sola peça (bossa i adhesius junts) Sistema doble (Bossa + adhesiu) Bossa tancada. Per femta semisòlida. Millor dobles. Bossa oberta. Deposicions líquides, sobretot en ileostomies. Una o dues peces.

Cura del pacient ostomitzat Recolzament psicològic IMPORTANT. Cura de l’auxiliar  cura pacient (facilita autonomia) Mantenir la zona periostomal (sempre neta i seca) - Rentar pell amb aigua, sabó neutre i esponja suau - Assecar suaument. - Si hi ha irregularitats en la zona periostomal, emplenar-lse amb pasta de farciment per evitar fuites. - Si hi ha indici de fuita, canviar el dipositiu. - Utilitzar el dispositiu adequat segons la pell, forma, mida i tipus d’estoma. Cal controlar l’olor, el diàmetre i l’aspecte de l’estoma. Ha de ser rosat. Canviar la bossa sempre quan sigui necessari

Actuacions de l’auxiliar en aspectes biològics Problemes Actuació Males olors Excés de gasos Filtres desodorants. Canviar bossa. Disminuir aliments flatulents i begudes carbonatades Estrenyiment Increment de fibra i líquids Regular horaris àpats Administrar laxants, si cal Diarrea Aliments astringents. Ingerir líquids. Estenosi de la boca de l’estoma Dilatació de la boca de l’estoma Necrosi, prolapse... Avisar al metge Afectació de la sexualitat Determinar si és una seqüela postquirúrgica Facilitar informació, dialogar i derivar, si cal.

Actuacions de l’auxiliar en aspectes psicològics Problemes Actuació Pèrdua d’autoestima Facilitar informació, transmetre tranquil·litat i seguretat. Angustia (olor i deposicions) Dialogar i fomentar l’acceptació. Buscar recolzament d’amics, familiars i de professionals, si és necessari Canvis en hàbits d’higiene, alimentació i estètica. Informar reiterativament sobre les cures que s’ha de realitzar. Dificultat en la integració social Fomentar el diàleg obert amb amics i familiars. Ocupació del temps lliure Reinserció laboral...

Protocol d’higiene ostomia abdominal Material - Aigua tèbia i sabó neutre - Esponja natural - Tovallola suau o gases estèrils - Tisores - Guants i guants estèrils - Equip d’ostomia Procediment 1) Informar al pacient 2) Preparar el material, rentar-se les mans i posar-se els guants no estèrils 3) Retirar la bossa (desplegar-la de dalt cap a baix). Aguantar la pell amb les mans i retirar les restes amb oli d’oliva (no alcohol!!!). Mesurar el contingut de la bossa, si cal.

4) Canviar els guants per uns d’estèrils. 5) Rentar la zona amb aigua i sabó / sèrum fisiològic fent cercles de dins cap a fora. 6) Observar la coloració, el diàmetre i l’aspecte de l’estoma. 7) Assecar-lo bé amb tovallola o gasa estèril. 8) Tallar la mida apropiada del dispositiu perquè s’ajusti al diàmetre de l’estoma. 9) Retirar el paper protector del dispositiu i enganxar-lo a l’estoma (des baix cap a dalt) 10) Acomodar el pacient, recollir tot el material i endreçar l’habitació 11) Treure’s guants, rentar-se mans i anotar dades i incidències

Exercicis Pàg. 275 ex. 6 de Consolidació Realitza un esquema amb les complicacions immediates i tardanes de l’ostomia amb els signes a observar i reconèixer. Tipus d’ostomies abdominals d’eliminació. Quines poden ser les causes de l’ostomia abdominal? Quins problemes pot ocasionar l’ostomia abdominal? Diferència entre dispositiu de recollida d’una peça i el de dues peces. Quin és el tipus de bossa més correcte per una ileostomia? Per què? Què és el prolapse de l’estoma?

http://www. youtube. com/user/MyPerfectColon http://www.youtube.com/user/MyPerfectColon?v=v6vn7yoJnIQ&feature=pyv&ad=7545955719&kw=enema%20evacuante My perfect colon Enema evacuante http://www.youtube.com/watch?v=H8kicZLok_A Càncer de colon: http://www.youtube.com/watch?v=CMXIBqrKN8M&feature=related