La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

Tipus de dietes enterals

Presentaciones similares


Presentación del tema: "Tipus de dietes enterals"— Transcripción de la presentación:

1 Tipus de dietes enterals

2 La selecció de la dieta bé donada per una sèrie de consideracions com:
les necessitats nutricionals del malalt la patologia (malaltia) de base que existeix la part del tub digestiu en què està allotjada la sonda la capacitat d’absorció les dades bioquímiques del pacient,etc.

3 Així podem trobar: 1.Dietes preparades: es confeccionen a partir de productes naturals barrejats entre si. Són de conssistència líquida o semilíquida (en forma de purés). Aquest tipus de dietes només es pot usar quan tots els processos digestius estan integres. Ex; tipus “farinetes”

4 2. Dietes comercials: amb fórmules preparades a base d’homogeneïtzats d’aliments naturals. Les prepara la indústria farmacèutica.

5

6 Cada 100 ml contiene: energía 100 kcal, proteínas 4 g
Cada 100 ml contiene: energía 100 kcal, proteínas 4 g. (100 % caseína), libre de gluten, carbohidratos 12.3 g. (maltodextrina) libre de lactosa y sacarosa, lípidos 3.9 g. (mezcla de aceites vegetales), ácido linoleico 1 g., ácido a-linolénico 0.2 g., fibra dietaria 1.5 g. Minerales: Na 100 mg, K 150 mg, Cl 125 mg, Ca 80 mg, P 72 mg, Mg 23 mg, Fe 1.6 mg, Zn 1.2 mg, Cu 180 mg, Mn 0.33 mg, F 0.1 mg, Mo 10 mg, Se 5.7 mg, Cr 6.7 mg, I 13 mg. Vitaminas: A 273 UI (82 mg RE), Carotenoides 0.2 mg, D 28 UI (0.7 mg), E 1.9 UI (1.3 mg a TE), K 5.3 mg, B mg, B mg, Niacina 1.1 mg (1.8 mg NE), Ac. Pantoténico 0.53 mg, B mg, Ac. Fólico 27 mg, B mg, Biotina 4 mg, C 10 mg, Colina 37 mg. Contraindicaciones Obstrucción abdominal completa, falla gastrointestinal, preparación previa a un estudio exploratorio de intestino, galactosemia, uso intravenoso, niños menores de 1 año y administrar con precaución en niños de 1 a 6 años. Fórmula enteral líquida, nutricionalmente completapara ser administrada por sonda o via oral

7 3.Dietes de fórmula definida: es tracta de dietes preparades (en pols estèril per diluir en aigua o en forma líquida a punt d’utilitzar) en recipients especials. Són d’escassa viscositat i residus, de manera que són excel·lents per a l’administració de sondes de petit calibre. Estan constituïdes pels tres nutrients bàsics: HC, greixos i proteïnes, aigua, oligoelements, electròlits, vitamines.

8

9 Segons el temps d'administració
  Formes d’administració de la nutrició enteral Segons el temps d'administració EN BOLUS: Administració intermitent (15’, mètode de la xeringa). INTERMITENT. varies hores de durada, s’utilitza equip de perfusió manual o bomba. CONTINUA. S’utilitza bombes de prefusió.

10 Segons els instruments utilitzats
AMB XERINGA És el mètode tradicional, s'utilitza una xeringa de cc. Es carrega la xeringa amb l’aliment i s’introdueix l’aliment per la sonda. El temps d’administració sol ser uns 15’ i les tomes són cada 4-6 hores. S’utilitza més a geriàtrics, sociosanitaris.

11

12 SISTEMA DE GOTEIG La solució nutritiva va dintre d’un equip de perfusió o es col·loca dins d’una bossa especial que s’adapta a l’equip. La regulació del flux (gotes/minut) es fa manualment. El temps sol ser de vàries hores.

13 Bolsa de pvc transparente para mezclas de nutrición enteral para administrarse con SISTEMA DE GOTEO
Bolsa de 500 ml y 1,500 ml estériles.

14 C) Amb una bomba de perfussió:
S’utilitza una bomba de perfusió. Es una màquina que es pot graduar la velocitat de perfusió, és a dir, ml/h. Fàcils de manipular i porten alarmes acústiques i visuals que t’avisen quan l’administració finalitza, quan hi ha acodament de la sonda que no permet que pase el flux adequat, bombolles, etc. Va bé per a tot tipus de sondes (nasogàstriques, nasoentèriques). És el sistema més ben tolerat pel pacient.

15 Bomba de perfusió volumétrica

16 2.5.1 Tècnica de nutrició per SNG/enteral amb xeringa
Materials: dieta enteral. (Si és un preparat comercial, cal controlar la data de caducitat) - got amb aigua xeringa d’alimentació guants batea tovalló o empapadors un tap per la SNG

17 Procediment: Posar al pacient en posició de Fowler.
Col·locar-li un tovalló o empapador Comprovar la correcta col·locació de la sonda (per exemple, intentant aspirar contingut gàstric). Si no és correcta, avisar a la infermera, ¡no administreu la dieta! Comprovar el contingut gàstric residual. Si és superior a 100 ml, avisar a la infermera i ¡no administreu la dieta!

18 PROCEDIMENT EN BOLUS O EMBOLADES
Irrigar la sonda amb 30 ml d’aigua aproximadament. Aspirar la dieta amb la xeringa. El preparat deu estar tebi. Connectar la sonda amb el con de la xeringa e introduir l’aliment de forma lenta i continua, per gravetat o exercint una lleugera pressió. Pinçar o tapar la SNG cada cop que desconnectéssim la xeringa.

19

20 Després d’introduir el volum indicat, rentar la sonda un altra vegada amb 30 ml d’aigua. Amb això, evitem la formació de crostes, la proliferació bacteriana i l’obstrucció. Tapar o pinçar la sonda. Deixar al pacient en posició de fowler (20 o 30 minuts per evitar el reflux) Retirar l’equip, acomodar al pacient ……

21 Cures d’infermeria en el SNG, sonda nasoduodenal i sonda nasojejunal
Comprovar la correcta col·locació i permeabilitat de la sonda. Comprovar la presència de peristaltisme i bon buidatge gàstric. Netejar les foses nasals i mantenir la cura de la pell per evitar les UPP o formació de costres. Canviar el punt de suport de la sonda diàriament (si no està contraindicat). Realitzar la higiene bucal completa en cada torn i evitar la sequetat de mucoses (el pacient sondat tendeix a respirar per boca).

22 Complicacions de la nutrició enteral
Pneumònia per broncoaspiració: es controla amb una sonda de petit diàmetre (disminueix el reflux gàstric i disminueix el risc d’aspiració). Deixar el pacient en Fowler fins a un hora després de l’alimentació. Nàusees i vòmits. Sensació de plenitud: si li administrem el preparat de manera ràpida o el pacient no tolera el preparat.

23 Tècnica de nutrició per una sonda de gastrostomia
Material: guants aliment de consistència i Tª adequada (aprox. 38ºC) aigua tèbia EMBOTELLADA xeringa gran tovallola

24

25

26 Procediment alimentació en pacient gastrostomitzat
Explica al pacient el que vas a fer. Proporciona intimitat al pacient. Incorpora al pacient (fowler). Col·loca un tovallola o similar per evitar tacar el llit. Fes els mateixos passos que en l’administració de nutrició enteral o sonda nasogàstrica i al final comprova que la zona al voltant del tub està neta i seca.

27 Les cures del pacient amb gastrostomia
Controlar diàriament la posició i el sistema de fixació de la sonda (la sutura a la pell). Realitzar la higiene de la pell periostomal amb aigua i sabó neutre. Protegir la pell periestomal i canviar l’apòsit quan siga necessari (la pell periestomal es pot irritar per la sortida del contingut gàstric o intestinal)


Descargar ppt "Tipus de dietes enterals"

Presentaciones similares


Anuncios Google