La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

EL PACIENT SONDAT APARELL DIGESTIU.

Presentaciones similares


Presentación del tema: "EL PACIENT SONDAT APARELL DIGESTIU."— Transcripción de la presentación:

1 EL PACIENT SONDAT APARELL DIGESTIU

2 Sondatge rectal Catèter de l'esfínter anal al recte. Indicació:
Disminuir distensió abdominal per gasos o estrenyiment Medicació rectal Ènemes de neteja Disminuir la temperatura corporal Contrastos de diagnòstic Contraindicació: Post-cirugia rectal o de pròstata Patologia rectal Inestabilitat cardíaca per risc d’estimulació de nervi vagal

3 El nervi vague ( X parell cranial)
Faringe, esòfag i laringe Estómac i fetge Tràquea i bronquis

4 PROTOCOL Material - Guants - Xopador - Gases estèrils
- Material per a la higiene - Sonda rectal estèril del calibre adequat - Lubricant hidrosoluble - Col·lector: orinal o bossa de drenatge - Esparadrap hipoal·lèrgic - Pinça de Clamp

5 Sondes De silicona, làtex, cautxú o plàstic. Rígides, semirígides o toves Amb globus o sense globus Escala de French o francesa. 1 u = 0,33mm de diàmetre Adults : 30 cm llarg aprox. i french (7,26 mm). Inserció de 7,5 a 10 cm. Nens: french. Inserció de 2.5 a 7,5 cm.

6 En pacients amb incontinència fecal, amb deposicions líquides o semilíquides
Poden romandre fins a 29 dies

7 Procediments Preparar material. Informar al pacient. Preservar intimitat. Rentar mans i posar guants. Posició de Sims o DLE, si és possible Posar xopador i realitzar higiene de la zona. Posar l’orinal pla o connectar la sonda a la bossa. Lubricar 5-10 cm de l’extrem distal de la sonda Separar les natges amb la mà no dominant fins a visualitzar l’anus. Demanar al pacient que respiri profundament i introduïm suaument la sonda mentre expira, en direcció al melic. Uns 10 cm en adults i 5 cm en nens. Ha de sobrepassar l’esfínter anal intern.

8 Connectar la sonda a la bossa, si es vol recollir el contingut extret, o col·locar-la a l’orinal pla. Fixar la sonda al gluti i la bossa a la cara interna de la cuixa esquerra, deixant un espai per permetre el moviment sense extreure la sonda. Esperar el temps pautat, retirar la sonda i netejar la zona Treure guants (contaminats) i rentar mans Col·locar el pacient i retirar el material. Anotar dades (data, hora, durada del sondatge) i incidències Observar l’evolució del pacient durant els propers 30 minuts.

9 Sondatge rectal amb sonda amb globus

10 COMPLICACIONS Perforació intestinal. Ansietat i molèsties.
Danys en morenes externes. Demanar que faci l’esforç d defecar en el moment d’introduir la sonda

11 Administració d'ènemes
Ènemes evacuadors (sabonosos, oliosos...) Restrenyiment Pre-operatori Abans d’una prova diagnòstica Pre-part Entre 0,5 i 1,5 l. Ènemes de retenció Medicaments com antibiòtics Contrastos Olis de retenció per estovar la femta i lubricar.

12 PROTOCOL Seguir el protocol del sondatge fins al cinquè punt.
Purgar el sistema irrigador i tancar-lo. Lubricar i introduir la sonda Mantenir la bossa amb la solució a 30 o 40 cm per sobre la sonda. Obrir la clau del sistema lentament. Si el preparat és un comercial, simplement comprimir lentament l'envàs. Pinçar i retirar la sonda. Mantenir les natges del pacient juntes uns minuts i demanar que retingui la solució 5-10 min. Indicar al pacient que vagi al bany o posar l’orinal. Realitzar la neteja de la zona... (igual que en el protocol anterior)

13 Sonda nasogàstrica Alimentació: No pot o no vol ingerir aliments
Aspiració: Per analitzar el contingut o descomprimir l'estómac. Compressió: Per aturar hemorràgies de varius esofàgiques. En desús. L’usuari ha d’estar conscient i amb l'estómac funcional. Màxim durant 6-8 setmanes. Llit mínim semifowler (30º) o pacient en decúbit lateral Alimentació a base de preparats parcialment hidrolitzats (semilíquids) comercials o elaborats. Sondes de polivinil, poliuretà, silicona...

14 Funció: Cobrir les necessitats calòriques i nutritives: dieta principal, suplement dietètic o complement a la nutrició parenteral. Mantenir el funcionament de l’intestí prim Indicació: Pacients desnodrits Pacients amb problemes de deglució o masticació Intervencions quirúrgiques digestives Problemes metabòlics Anorèxia nerviosa, depressió, dolor, càncer... Aspiració del contingut gàstric Rentat d’estómac.

15 Contraindicació: Pacient inconscient Obstrucció nasofaríngea ó esofàgica Traumatismes maxil·lofacials severs o fractures a la base del crani Sospita o evidencia de perforació gàstrica Varius esofàgiques i esofagitis severa

16 PROTOCOL Material - Guants - Xopador - Sèrum fisiològic
- Sonda Levin o Salem - Lubricant hidrosoluble - Xeringa de 30 o 50cc - Esparadrap hipoal·lèrgic - Batea

17 Procediments Informar al pacient. Fowler 45º
Retirar pròtesis dentaries i revisar la cavitat oral. Confirmar permeabilitat de fosses nasals Rentar mans i guants Mesurar la longitud aproximada de la sonda que es vol col·locar Lubricar i introduir la sonda suau i progressivament. Indicar al pacient que flexioni el cap endavant Comprovar que la sonda està al’estómac, tapar-la i fixar-la Realitzar una marca a la sonda per tal de controlar que no es mogui.

18

19 Sonda gàstrica


Descargar ppt "EL PACIENT SONDAT APARELL DIGESTIU."

Presentaciones similares


Anuncios Google