Generalitat de Catalunya
Generalitat de Catalunya Principals magnituds del sector ecològic a 31/12/2009
Principals macromagnituds del sector agroalimentari ecològic Evolutiu 1995 - 2009 Dades: CCPAE
Principals macromagnituds del sector agroalimentari ecològic Evolutiu 2000 – 2009 per províncies Dades: CCPAE
Principals macromagnituds del sector agroalimentari ecològic Superfícies certificades 2009 Superfícies controlades (Ha) Conreus 15.028 Pastures, prats i farratges 42.362 Bosc i improductiu 14.123 Total 71.513 Conreus Dades: CCPAE
Principals macromagnituds del sector agroalimentari ecològic Evolució dels conreus 2002 - 2009 Dades: CCPAE
Principals macromagnituds del sector agroalimentari ecològic % conreu ecològic/convencional (2009 provisional) Dades: CCPAE
Principals macromagnituds del sector agroalimentari ecològic Ramaderia 2009 Dades: CCPAE
Principals macromagnituds del sector agroalimentari ecològic Evolució de la ramaderia 2002 - 2009 Dades: CCPAE
Principals macromagnituds del sector agroalimentari ecològic % Ramaderia ecològica/convencional (2008) Dades: CCPAE
Principals macromagnituds del sector agroalimentari ecològic Agroindústria 2009 Dades: CCPAE
Principals macromagnituds del sector agroalimentari ecològic Activitats industrials emergents Dades: CCPAE
Principals macromagnituds del sector agroalimentari ecològic Resultats 31/12/2009 Al 2009 s’ha produït un increment del 14% d’empreses inscrites al Consell respecte 2008 (16,8% de productors i 7% d’elaboradors) La superfície ha augmentat un 14,6% respecte al 2008 20.687 productes agroalimentaris ecològics autoritzats La superfície agrària ecològica representa gairebé el 5% de la superfície agrària útil de Catalunya Catalunya és líder en indústria agroalimentària ecològica a Espanya Dades: CCPAE
Generalitat de Catalunya Baròmetre de percepció i consum dels aliments ecològics Resultats 2009
Baròmetre de percepció i consum dels aliments ecològics Resultats 2009 OBJECTIU: Caracteritzar el consum i la percepció que tenen els consumidors catalans dels aliments ecològics Actuació del Pla d’Acció per a l’alimentació i l’agricultura ecològiques 2008 – 2012 1.600 entrevistes telefòniques Les entrevistes es fan a la tardor Població catalana de 16 anys i més, resident a Catalunya
Baròmetre de percepció i consum dels aliments ecològics Resultats 2009 CONEIXEN 78,8% NO CONEIXEN 21,2% CONSUMIDORS 31% NO CONSUMIDORS 47,8% Consum diari 2,6% Consum setmanal 15,2% Consum mensual 13,2% Consum esporàdic 16,4% No consumeixen 31,4%
Baròmetre de percepció i consum dels aliments ecològics Resultats 2009 – Coneixen els aliments ecològics (78,8%) El 34,1% creu que en el darrer any ha augmentat la informació relativa als aliments ecològics que es facilita als consumidors. El 83,2% confia que els productes certificats com a ecològics realment ho són (gairebé un 5% més que el 2008). Dels que tenen fills en edat escolar, un 76,9% estaria disposat a pagar més perquè els seus fills consumissin aliments ecològics en el menjador escolar (de mitjana, fins a un 27,8% més sobre el preu del menú).
Baròmetre de percepció i consum dels aliments ecològics Resultats 2009 – Consumeixen aliments ecològics (31%) Llet, iogurts i formatges ecològics Verdura i llegums ecològics Fruita ecològica Ous ecològics Pa, cereals i pasta ecològics Carn ecològica Oli ecològic Menjar preparat ecològic Vi ecològic més consumits consum mitjà menys consumits
Baròmetre de percepció i consum dels aliments ecològics Resultats 2009 – Consumeixen aliments ecològics (31%) El 21% té la intenció d’augmentar el consum d’aliments ecològics en els propers 6 mesos, sobretot de verdures i llegums, carn i fruita. Un 38,6% dels consumidors ecològics declaren que es gasten entre un 15 i un 30% de la despesa setmanal total d’alimentació en aliments ecològics, mentre que un 25,6% d’aquests declara un percentatge inferior al 15%. La majoria afirma que el producte ecològic és fresc i està en bon estat, amb l’etiquetatge clar i que la presentació del producte és adequada i atractiva.
Baròmetre de percepció i consum dels aliments ecològics Resultats 2009 – Consumeixen aliments ecològics (31%) Aproximadament la meitat prefereix comprar un aliment no ecològic però produït a Catalunya que comprar-lo ecològic encara que hagi estat produït a un altre lloc. Els consumidors declaren que el sobrepreu dels aliments ecològics oscil·la entre un 20 i un 30% del preu del mateix aliment en producció convencional. Prefereixo comprar-lo ecològic encara que hagi estat produït a un altre lloc. Prefereixo comprar-lo no ecològic però produït a Catalunya
Baròmetre de percepció i consum dels aliments ecològics Resultats 2009 – Consumeixen aliments ecològics (31%) El 66,3% dels consumidors afirmen que compren aliments ecològics per raons de salut. El 82,9% dels consumidors reconeixen els aliments ecològics per les indicacions o segells presents en l’etiqueta. Els factors que més limiten el consum d’aliments ecològics són el preu i que no es trobin en els llocs habituals de compra. Aquests mateixos factors són els que frenen el consum dels ciutadans que coneixen però no consumeixen aliments ecològics.
Generalitat de Catalunya Pla d’Acció per a l’alimentació i l’agricultura ecològica 2008-2012 Principals actuacions 2010
Principals actuacions 2010 Foment de la informació i el consum Campanya institucional de promoció dels aliments ecològics (interdepartamental)
Principals actuacions 2010 Foment de la informació i el consum Campanya institucional de promoció dels aliments ecològics (interdepartamental) Participació en fires nacionals (BioCultura, Sant Miquel, Sant Narcís, ...) i internacionals (Alimentaria, Biofach) Impulsar la presència dels aliments ecològics en els mercats municipals Crear un apartat específic pels aliments ecològics en el portal www.gastroteca.cat
Principals actuacions 2010 Foment de la informació i el consum Campanya institucional de promoció dels aliments ecològics (interdepartamental) Participació en fires nacionals (BioCultura, Sant Miquel, Sant Narcís, ...) i internacionals (Alimentaria, Biofach) Impulsar la presència dels aliments ecològics en els mercats municipals Crear un apartat específic pels aliments ecològics en el portal www.gastroteca.cat Millorar el portal temàtic de producció agroalimentària ecològica www.gencat.cat/dar/eco
Principals actuacions 2010 Foment de la informació i el consum Fomentar el consum d’aliments ecològics en els menjadors escolars (interdepartamental) Editar un manual pràctic per a la introducció d’aliments ecològics en els menjadors escolars Elaborar materials educatius sobre PAE i crear un apartat específic al web d’educació ambiental Elaborar una nova edició del Baròmetre de percepció i consum dels aliments ecològics a Catalunya
Principals actuacions 2010 Foment de les produccions Ajuts específics inclosos en el Pla de Desenvolupament Rural (PDR): Agricultura ecològica Foment de la ramaderia ecològica Participació en programes de qualitat Prioritzar i/o incentivar els productors ecològics en línies d’ajuts generals inclosos en el PDR: Primera instal·lació de joves Modernització de les explotacions Assessorament agrari Estudiar els costos dels sistemes productius ecològics
Principals actuacions 2010 Foment del sector Ajuts per al foment de la distribució d’aliments ecològics a programes de consum social i/o local Ajuts a organitzacions sense ànim de lucre i entitats locals per actuacions de difusió de l’alimentació ecològica Ajuts per la modernització d’establiments comercials Creació d’una llotja virtual de matèries primeres ecològiques Avançar en la creació d’una plataforma sectorial
Principals actuacions 2010 Altres Desplegament del primer pla de treball anual de l’equip de dinamitzadors territorials de la PAE Creació de l’Observatori de l’alimentació i la producció ecològica Elaborar un sistema específic de control per a les produccions aqüícoles ecològiques Actualitzar la normativa catalana de producció ecològica (nou Quadern de normes tècniques de la PAE)
Generalitat de Catalunya Més informació a: http://www.gencat.cat/dar/eco