ALIMENTACIÓ SALUDABLE

Slides:



Advertisements
Presentaciones similares
EL PRINCIPAL ALIMENT DE LA GUERRA CIVIL
Advertisements

TIPOS DE DIETAS..
MALALTIES CARDIOVASCULARS EN LES DONES
ALIMENTACIÓ i NUTRICIÓ
Octubre 2017 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
GENER 2018 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
Que els teus aliments siguin la teva medicina i els medicaments el teu aliment Hipòcrates Les dues paraules més boniques que es poden dir no son “t’estimo”,
Malnutrició Infantil a Catalunya Malnutrició Infantil a Catalunya.
APORTACIÓ CALÒRICA D’ALGUNS ALIMENTS
LA DIETA SALUDABLE 4t de Primària – curs
Bones vacances de Nadal i feliç 2017
ESCOLA CAMBRILS Basal OCTUBRE 17 Al.lergògens FESTA LA CASTANYADA
DIETES RACIONS ALIMENTÀRIES.
L’ALIMENTACIÓ EN L’ETAPA ESCOLAR
Setembre 2018 MALLORCA ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL www
Desembre 2017 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
Institut Front Marítim
GENER 2018 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
Novembre 2017 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
Biologia i geologia 4t ESO
La nutrició i l’alimentació
L’alimentació saludable
Nutrició i Dieta Els principis immediats font de matèria i energia.
MENU ESCOLETA PIUS XII P2 I P3 DESEMBRE
5 Els elements i els compostos químics ESQUEMA ESQUEMA INTERNET
Alimenta el teu cos.
La Piràmide dels aliments
Els elements i els compostos químics 5.
Octubre 2017 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
Novembre 2017 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
Octubre 2015 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
MAIG 2018 POVEDA ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
SOPARS MAIG 2017 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
Perquè mengem el que mengem?
Setembre 2016 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
MARÇ 2018 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
SESSIÓ V PES i EXERCICI FÍSIC.
Cuideu-vos per gaudir d’una bona salut
Novembre 2015 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
MAIG 2018 MALLORCA ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL www. alcoescat
Octubre 2018 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
FEBRER 2017 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
SOPARS OCTUBRE 2018 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL www. alcoescat
ESCOLA VALL DE PALAU SENSE OU
TEMA 5 : FUNCIÓ DE NUTRICIÓ
NUTRICIÓ I PREVENCIÓ DEL CÀNCER DE MAMA
PER QUÈ NO PODEM CAMINAR DAMUNT L’AIGUA?
Ajuntament de Vic. Regidoria de joventut: Judit Ramos.
Les Plantes Guillem Soler Garcia.
CIÈNCIA GASTRONÒMICA O GASTRONOMIA CIENTÍFICA?
Octubre 2016 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
L’ALIMENTACIÓ HUMANA Tema 2.
Setembre 2018 MALLORCA ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL www
Què mirar d’una etiqueta alimentaria?
La dieta dels futbolistes
LA NUTRICIÓ I LA SALUT.
Saltells Menú Basal Febrer 19
HAMBURGUESA DE BRÒQUIL
FESTA DE LLIURE DISPOSICIÓ
ABRIL 2018 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
Setembre 18 Institut Front Marítim dilluns 10 dimarts 11 dimecres 12
Sopars MAIG 2018 POVEDA ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL www
Proposta de SOPARS octubre 2015 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
Desembre 2015 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
Maig 2017 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
LA NUTRICIÓ I LA SALUT.
BONES VACANCES D’ESTIU
SOPARS OCTUBRE 2018 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL www. alcoescat
ABRIL 2017 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
Transcripción de la presentación:

ALIMENTACIÓ SALUDABLE Dra Marina Vidal Castelló Dr José Otal Bareche Alfés

Per a què serveixen els aliments? --- Aquí la idea es intentar preguntar durante 3-4 minutos para acabar concluyendo que los alimentos son lo que nos va formando y nos permite seguir vivos, por lo que nuestra salud depende mucho de lo que comemos.

TIPUS D’ALIMENTS

CEREALS, TUBERCLES I LLEGUMS HIDRATS DE CARBONI CEREALS, TUBERCLES I LLEGUMS Tenen una coberta que... PERÒ... és bona per la Diabetis i el Colesterol Blat Arròs Patata Moniato Cigrons Llenties Pèsols Soja Quasi tantes proteïnes com la carn INTEGRALS!! Per no perdre vitamines ni proteïnes

FRUITES, VERDURES I HORTALISSES 2-3 peces de fruita/dia per vitamines FIBRA! VITAMINES! MINERALS! Molt poques proteïnes i greixos. Poc sucre però cal vigilar les fruites en DM!! 80-90% aigua  Molt bones a l’estiu ?? Semblants a les verdures!

LLET I DERIVATS LLET FRESCA: Aliment molt complet i 89% aigua IOGURT: Semblant a la llet però amb flora intestinal. Es digereix millor que la llet. FORMATGE: Alguns amb molt greix. Vigilar una mica! Però... a la LLET INDUSTRIAL es destrueixen moltes vitamines I si es DESNATADA... encara més!

Els tres tenen proteïnes de bona qualitat. De l’ou, sobretot la clara. CARN, PEIX I OUS Clara: Aigua (88%) i proteïnes de bona qualitat Rovell: greixos, proteïnes, vitamines i ferro Vitamina D Les espines porten Calci El marisc té bastant colesterol 2 clares d’ou cuites al dia Fonts de vitamina B12: carn, peix i ous. N’hi ha una quantitat molt petita en alguns cereals, però no és suficient en dietes vegetarianes estrictes i cal suplementació. - lo de las clares de huevo, aclararé que solo lo recomendamos en gente mayor con proteínas bajas que apenas come ↑Ferro i Vitamina B12 Les vísceres tenen molt àcid úric

OLI D’OLIVA VERGE EXTRA!! ALIMENTS GREIXOSOS OLI D’OLIVA VERGE EXTRA!! (2 cullerades/dia) OLI DE GIRASOL: si també és de primera pressió GREIXOS LÀCTICS: mantega, nata, crema de llet GREIXOS VEGETALS: margarina  poc recomanable, greixos hidrogenats (“trans”) FRUITS SECS: “greixos bons”, proteïnes, hidrats de carboni, vitamines, calci i ferro  un grapat al dia Oli d’oliva verge extra: 2-3 cullerades al dia

≠ SUCRE DE FRUITES I VERDURES ≈ MEL: molt similar ≠ SUCRE DE FRUITES I VERDURES També aporten vitamines, minerals i fibra CALORIES SUPÈRFLUES CÀRIES

I què fem en el dia a dia?

Tots hem de menjar igual? Però... Tots hem de menjar igual?

HIPERTENSIÓ ARTERIAL Vinagre, llimó Cuinar al vapor All, ceba, porros... Pebre negre, pebre roig, canyella, safrà, cúrcuma... Oli d’oliva Alfàbrega, llorer, menta, julivert, romaní, timó...

Pastisseria industrial Què més porta sal? Carn i peix fumats Embotits Formatge Pastisseria industrial Pa amb sal Menjars preparats Conserves Patates de bossa Begudes amb gas OLIVES Fruits secs salats

COLESTEROL ELEVAT Fruites Mantega Verdures Llet sencera, formatges greixosos Hortalisses Carns processades Llegums Cansalada, greix de la carn Cereals integrals Menjar preparat Peix blau (sardines, anxoves, salmó...) Pastisseria Oli d’oliva, oli de gira-sol Oli de palma, oli de coco Fruits secs naturals

>2-3 copes/dia és perjudicial I el vi? ↑ pes ↑ triglicèrids >2-3 copes/dia és perjudicial A més a més de l’alimentació: pèrdua de pes, exercici físic regular, disminuir l’estrès, stop tabaquisme SUCRE AMB MODERACIÓ!!

ÀCID ÚRIC ELEVAT ALCOHOL CARNS GREIXOSES, VÍSCERES, PEIXOS GREIXOSOS (anxoves, sardines) I MARISC LLET SENCERA I FORMATGE CURAT En un atac de gota, NI GOTA!!! Tots els cereals i verdures estan permesos!!

DIABETIS MELLITUS 2 Menjar POCS SUCRES SIMPLES VIGILAR amb la llet i la fruita PRIORITZAR sucres complexes i integrals: Sucre de taula Blat Pastisseria Arròs Sucs de fruita i refrescos Civada Llegums Patata, ... ALIMENTACIÓ SALUDABLE + pèrdua de pes

OBESITAT Excés de pes corporal Risc cardiovascular Artrosi Varius

I què em pot passar si tinc obesitat? Augmenta la mortalitat per qualsevol causa!!! I què em pot passar si tinc obesitat? ↑ Risc cardiovascular: HTA, colesterol, Diabetis mellitus 2, Insuficiència cardíaca ↑ Incontinència urinària ↑ Àcid úric ↑ Ictus ↑ Varius ↑ SAOS ↑ Risc operatori ↑ Artrosi i fractures ... ↑ Càncer de còlon, pròstata, mama i endometri

I què podem fer-hi? Perdre, com a màxim, 200-1000gr/setmana Caminar 30 minuts/dia, 5 dies per setmana ↓pes, ↓TA, ↓ estrès, ↓articulacions, ↓risc de demència ↑funció cardiovascular MENJAR SALUDABLE + EXERCICI BEURE AIGUA!! Dins i fora de les menjades No picar entre hores

I ara... Bon profit!!!!!