La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

MALALTIES CARDIOVASCULARS EN LES DONES

Presentaciones similares


Presentación del tema: "MALALTIES CARDIOVASCULARS EN LES DONES"— Transcripción de la presentación:

1 MALALTIES CARDIOVASCULARS EN LES DONES
ALFONS AGUIRRE Factor de riesgo es un predictor de sucesos futuros. Puede predecir el alcance de una enfermedad XXIV Setmana de la Prevenció. Mútua General de Catalunya.

2 1ª causa de mort a l’Estat Espanyol.
Introducció Malalties cardiovasculars. 1ª causa de mort a l’Estat Espanyol. 40% de les defuncions. AVC: infarto cerebral o trombosis o embolia. XXIV Setmana de la Prevenció. Mútua General de Catalunya.

3 XXIV Setmana de la Prevenció. Mútua General de Catalunya. www.mgc.es
Artèria Sana Una arteria sana tiene una superficie lisa, suave. Cuando se acumula demasiado colesterol en las paredes de sus arterias, sin embargo, se forman depósitos gruesos llamados placas. El aumento de la placa estrecha la arteria, y así su corazón debe trabajar más para forzar la sangre a través de la misma XXIV Setmana de la Prevenció. Mútua General de Catalunya.

4 XXIV Setmana de la Prevenció. Mútua General de Catalunya. www.mgc.es
Placa d’Ateroma Las placas pueden limitar o bloquear el flujo de sangre en la arteria. También pueden romperse y formar coágulos de sangre. Cuando estos fenómenos ocurren en una arteria mayor que alimenta el corazón o en una arteria mayor que alimenta el cerebro, el flujo sanguíneo puede ser bloqueado completamente. El resultado puede ser un ataque cardíaco o un accidente cerebral vascular XXIV Setmana de la Prevenció. Mútua General de Catalunya.

5 XXIV Setmana de la Prevenció. Mútua General de Catalunya. www.mgc.es
Malaltia vascular perifèrica XXIV Setmana de la Prevenció. Mútua General de Catalunya.

6 XXIV Setmana de la Prevenció. Mútua General de Catalunya. www.mgc.es
Accident vascular cerebral XXIV Setmana de la Prevenció. Mútua General de Catalunya.

7 XXIV Setmana de la Prevenció. Mútua General de Catalunya. www.mgc.es
Angina de pit / Infart de miocardi Angina e infarto Por tanto las personas que padecen una enfermedad coronaria (angina o infarto), o una enfermedad vascular cerebral, (si se afectan las carótidas o las arterias cerebrales), no lo hacen por “mala suerte” si no por que han sufrido una serie de factores que han contribuido a la aparición y progresión de estas lesiones. XXIV Setmana de la Prevenció. Mútua General de Catalunya.

8 Factors de risc no modificables
Edat Sexe masculí Antecedents familiars Pare/germà mort abans dels 55 anys Mare/germana morta abans dels 65 anys Edad: el 80% de los que fallecen tienen más de 65 años. Varón >45; mujer>55 Sexo: Hasta los 60 varones> mujeres. Las mujeres que sufren un infarto mueren más. En España, muere 1 mujer por cada 5 hombres XXIV Setmana de la Prevenció. Mútua General de Catalunya.

9 Factors de risc modificables
Colesterol elevat. Tabac. Hipertensió arterial. Diabetes mellitus. Altres: manca d’exercici, estrès, obesitat, alcohol. XXIV Setmana de la Prevenció. Mútua General de Catalunya.

10 XXIV Setmana de la Prevenció. Mútua General de Catalunya. www.mgc.es
Colesterol elevat Colesterol major de 200 mg./dl. Colesterol LDL “perjudicial” Colesterol HDL “beneficiós” A major colesterol LDL major probabilitat d’infart. Depèn de l’herència i la dieta. Colesterol <260 aumenta 20 veces el riesgo de enfermedad coronaria. Las grasas saturadas , de origen animal aumenta el colesterol ldl. El ejercicio aumenta el colesterol HDL. Un HDL bajo se considera un factor de riesgo más LDL oxidadas. Un colesterol normal También puede asociarse a infarto cuando existen otros factores, que ayudan a oxidarlo. El colesterol LDL oxidado es el que se deposita en las paredes arteriales. XXIV Setmana de la Prevenció. Mútua General de Catalunya.

11 Tractar l’excés de colesterol
Analítica. Dieta. Tractaments: Resines. Fibrats. Estatines. XXIV Setmana de la Prevenció. Mútua General de Catalunya.

12 XXIV Setmana de la Prevenció. Mútua General de Catalunya. www.mgc.es
Tabac 70% més de risc que els no fumadors Responsable del 30% de les morts Disminueix el colesterol “bo” HDL Afavoreix la trombosi Fumador de pipa y puros, menos riesgo, pero no riesgo 0. XXIV Setmana de la Prevenció. Mútua General de Catalunya.

13 XXIV Setmana de la Prevenció. Mútua General de Catalunya. www.mgc.es
Deixar el tabac Una sola cigarreta pot ser fatal. Fumadors passius. Augmenta el risc si es prenen anticonceptius Aumenta el risc de iam o avc si prenen ACHO y fumen XXIV Setmana de la Prevenció. Mútua General de Catalunya.

14 XXIV Setmana de la Prevenció. Mútua General de Catalunya. www.mgc.es
Hipertensió arterial Tensió normal inferior a 140/90 mm. Hg. Infart i hemorràgia cerebral. Angina i infart de miocardi. Insuficiència cardíaca. Insuficiència renal. Pèrdua de visió. El riesgo se relaciona tanto con la máxima como con la mínima. XXIV Setmana de la Prevenció. Mútua General de Catalunya.

15 Control de la tensió arterial
Reducció de la sal Exercici Control del pes Tractament XXIV Setmana de la Prevenció. Mútua General de Catalunya.

16 XXIV Setmana de la Prevenció. Mútua General de Catalunya. www.mgc.es
Diabetis Produeix una arteriosclerosi accelerada. En dones x 3-7 vegades el risc d’infart Es relaciona amb altres factors: Disminució de colesterol HDL. Obesitat. Hipertensió. Trombosi. Diabetis + hipertensió Insuf. cardíaca x 6-10 XXIV Setmana de la Prevenció. Mútua General de Catalunya.

17 XXIV Setmana de la Prevenció. Mútua General de Catalunya. www.mgc.es
Altres factors Obesitat (abdominal) Estrès, personalitat competitiva Manca de exercici XXIV Setmana de la Prevenció. Mútua General de Catalunya.

18 XXIV Setmana de la Prevenció. Mútua General de Catalunya. www.mgc.es
Evitar l’obesitat Dieta hipocalòrica. Exercici físic. No per estètica. XXIV Setmana de la Prevenció. Mútua General de Catalunya.

19 Evitar el sedentarisme
Sessions de min. Caminar 1 hora/dia. Millora: Colesterol. Tensió arterial. Excés de pes. Diabetis. XXIV Setmana de la Prevenció. Mútua General de Catalunya.

20 Reduir el consum d’alcohol
Més de tres gots es perjudicial. Un got de vi negre/dia (8-10 g alcohol). No en cas de problemes de fetge. Fenoles y flavonoides como antioxidantes Relación alcohol y triglicéridos; alcohol y HTA , alcohol i obesidad XXIV Setmana de la Prevenció. Mútua General de Catalunya.

21 XXIV Setmana de la Prevenció. Mútua General de Catalunya. www.mgc.es
Dieta mediterrània Oli d’ oliva Cereals Verdures Llegums Fruites Fruits secs Peix Evitar greixos saturats Paradoja francesa XXIV Setmana de la Prevenció. Mútua General de Catalunya.

22 Recomanacions per a la població general
XXIV Setmana de la Prevenció. Mútua General de Catalunya.

23 XXIV Setmana de la Prevenció. Mútua General de Catalunya. www.mgc.es
Què passa amb les dones? XXIV Setmana de la Prevenció. Mútua General de Catalunya.

24 XXIV Setmana de la Prevenció. Mútua General de Catalunya. www.mgc.es
1950 consells per tenir cura del cor del marit 1960 prevenció del factors de risc (homes) A partir de 1997 es dona importància en la prevenció cardiovascular en les dones XXIV Setmana de la Prevenció. Mútua General de Catalunya.

25 XXIV Setmana de la Prevenció. Mútua General de Catalunya. www.mgc.es
Què hem après? Els estudis estan fets sobre tot en homes. Els resultats els extrapolem a les dones. Les dones no coneixen bé la importancia d’aquestes malalties. Les dones estan menys tractades (ingressen menys en unitats especialitzades, s’intervenen menys...) XXIV Setmana de la Prevenció. Mútua General de Catalunya.

26 XXIV Setmana de la Prevenció. Mútua General de Catalunya. www.mgc.es
Què hem après? És la primera causa de mort en les dones. És moren més que els homes. > 65 anys el risc tendeix a igualar-se amb els homes. Les dones cada cop fumen més. XXIV Setmana de la Prevenció. Mútua General de Catalunya.

27 No sabem per què estan protegides abans de la menopausa
ESTRÒGENS? XXIV Setmana de la Prevenció. Mútua General de Catalunya.

28 “Es innecessària i és un procés incapacitant per la dona”
Menopausa Augmenta el LDL-c i disminueix el HDL-c Augmenta la tensió arterial (controvèrsia) Augmenten les fractures osteoporòtiques Símptomes: sudació, fogots, trastorns de la son, sequedat vaginal... “Es innecessària i és un procés incapacitant per la dona” XXIV Setmana de la Prevenció. Mútua General de Catalunya.

29 Teràpia hormonal substitutiva
Millora el colesterol Seria bo per disminuir el risc cardiovascular Disminuiria les fractures osteoporòtiques Milloraria els símptomes Augmenta el càncer de matriu Augmenta el càncer de mama Augmenta les trombosis venoses XXIV Setmana de la Prevenció. Mútua General de Catalunya.

30 No s’ha demostrat que sigui efectiu
Febrero de 2004 se suspendió XXIV Setmana de la Prevenció. Mútua General de Catalunya.

31 XXIV Setmana de la Prevenció. Mútua General de Catalunya. www.mgc.es
Estudi HERS. (1998) 2.763 dones amb malaltia cardiovascular prèvia. Estrògens i progesterona No porta prevenció sobre malalties cardiovasculars Provoca més tromboembòlies venoses XXIV Setmana de la Prevenció. Mútua General de Catalunya.

32 WHI (Women’s Health Initiative) (1993)
Estrògens i progesterona dones anys Finalitzat precoçment el 2002 Augmenta el risc de Infarts cerebrals (41%) Infarts de miocardi (29%) Embòlies pulmonars (13%) Disminueix Fractures de maluc (37%) Càncer de colon (34%) Augmenta el risc de càncer de mama (26%) XXIV Setmana de la Prevenció. Mútua General de Catalunya.

33 XXIV Setmana de la Prevenció. Mútua General de Catalunya. www.mgc.es
WHI (Women’s Health Initiative) (1993) Estrògens dones anys Finalitzat precoçment el 2004 No afecta a l’aparició de infart de miocardi-angina Augmenta el risc de Infarts cerebrals (39%) Embòlies pulmonars (34%) Disminueix Fractures de maluc (39%) Càncer de colon (34%) Càncer de mama (23%) ???? XXIV Setmana de la Prevenció. Mútua General de Catalunya.

34 No hem de menysprear la malaltia cardiovascular en les dones
CONCLUSIONS Hem de continuar investigant. També en les dones No hem de menysprear la malaltia cardiovascular en les dones XXIV Setmana de la Prevenció. Mútua General de Catalunya.


Descargar ppt "MALALTIES CARDIOVASCULARS EN LES DONES"

Presentaciones similares


Anuncios Google