LLENGUATGE I SIMBOLISME

Slides:



Advertisements
Presentaciones similares
TREBALL FILOSOFIA: “WAKING LIFE”. ÍNDEX 1.Descripció del llenguatge 2.Resum de les idees principals que es plantegen sobre el llenguatge. 3. Cites de.
Advertisements

· MARINA VINYALS · CARLA PALOMARES. 5.1 DESCRIPCIÓ DEL TEMA QUE TREBALLEM. 1. ÉSSER HUMÀ 1.1 Ànima VIII 1.2 Identitat XIII 1.3 Llenguatge V 1.4 Consciència.
Del llenguatge visual al missatge visual Su Richardson Burnt Breakfast Adaptació d’una presentació de M. Acaso.
COMPETÈNCIA COMUNICATIVA
La llegenda m’ajuda a llegir el mapa.... a interpretar el que diu
LA NOTÍCIA I LA PREMSA Realitzat per: Beatriz Gracia Lillo i
ELS LLENGUATGES VISUALS
COM ES TRANSMET O TRANSFEREIX LA CALOR?
L'ELECTRICITAT I CIRCUIT ELÈCTRIC.
LES CATEGORIES GRAMATICALS
Conxita Mayós Servei d’Ordenació Curricular
Com estudiar… El subratllat Organització de la informació Esquemes
QÜESTIÓ NÚM. 16 Joan Francesc Mira ha reflexionat en els seus assajos sobre la nostra realitat contemporània. Explica-ho.
P-3 P-4 P-5 QUÈ FEM AL LABORATORI ? ESCOLA PAU DELCLÒS. TARRAGONA Curs FEM HIPÒTESIS SOBRE ELS FENÒMENS FÍSICS I QUÍMICS OBSERVEM,
Elaboració d’un mapa temàtic
Curs de Llenguatge Administratiu Valencià Juli Martínez Amorós
1.- L’EMPRESA Per què és necessària l’empresa?
“ESCOLTA’M” La vinculació del tutor/a com a factor protector i alhora creador de resiliència en els infants de risc d’exclusió social.
PER QUÈ LA FILOSOFIA VA AL CINEMA?
Ciències per al món contemporani
AVALUAR-QUALIFICAR PER COMPETÈNCIES
Que es un bacteri? Els bacteris són éssers unicel·lulars. Són tan petits que per poder-los observar cal un microscopi especial,anomenat microscopi electrònic.
TÈCNIQUES D’ESTUDI.
1 u n i t a t La comunicació.
EL MODERNISME (1892-// ) OBJECTIU: equiperar la cultura catalana amb qualsevol altra cultura europea. Volen que la literatura sigui nacional.
Les referències creuades
Éssers vius i éssers inerts
1. Aristòtil 1.4 El problema de l’ésser humà i del coneixement
Tecnologia educativa ii 3r de pedagogia
H. EBBINGHAUS. ELS PRIMERS ESTUDIS SISTEMÀTICS SOBRE MEMÒRIA
Impressions sensibles
Impressions sensibles
COM FER ELS MURALS DEL PROJECTE:
5. El problema de la moral: eudemonisme
Intuïcions empíriques
ORGANITZACIÓ DEL 4t d’ESO
1. L’empirisme de Locke 1.3. L’anàlisi dels conceptes de la metafísica escolàstica Pàgina 258 Els dos sentits de la substància: com a substrat i com a.
LA DIVERSITAT LINGÜÍSTICA
XARXES SOCIALS VIRTUALS
Grups interactius a L’Esquitx
Imaginem que fa un segle haguéssim hibernat a un cirurgià i a un mestre...
Curs de Llenguatge Administratiu Valencià Juli Martínez Amorós
Pàgina El problema de realitat en l’empirisme modern 2.3 La crítica dels conceptes de la metafísica de Hume La crítica dels conceptes de la metafísica.
2. L’empirisme de Hume 2.4. La crítica dels conceptes de la metafísica escolàstica Pàgina 270 Posa en qüestió la realitat de la substància entesa tant.
Gestió de les emocions PEX. SPR Curs U B.
3. Karl Marx: el materialisme històric 3. 3
TEMA 2 DEPARTAMENT DE LLENGUA Y VALENCIÀ (Valencià)
EL LLENGUATGE LITERARI
L’electricitat i el circuit elèctric
LES XARXES LOCALS i els seus components.
Excursió:Museu d’Arqueologia de Catalunya
1. Aristòtil 1.4 El problema de l’ésser humà i del coneixement
CULTURA I SOCIETAT.
Curs de Llenguatge Administratiu Valencià Juli Martínez Amorós
Problemes que es poden resoldre amb equacions
LLENGUATGE PENSAMENT I REALITAT
El nen amb pèrdua auditiva a l´escola
Quins nervis! Unitat 1.
Com s’han de signar electrònicament documents en format PDF?
LES ITS: Mecanismes de transmissió i prevenció
La literatura i les matemàtiques van de la mà.
Llengua catalana i literatura
PROTOCOLS DE XARXA Regles i especificacions tècniques que han de seguir els dispositius connectats a la xarxa per poder comunicar-se El protocol més utilitzat.
Les 10 PISTES per desenvolupar les activitats TIC...
ORACIONS SUBORDINADES ADJECTIVES
El model democràtic Tres elements essencials:
Pàgina El problema de realitat en l’empirisme modern 2.3 La crítica dels conceptes de la metafísica de Hume La crítica dels conceptes de la metafísica.
Aproximació telemàtica a l’art contemporani: Comunicació, art i educació Modalitat A. Classificació: Educació artística. Educació Visual i Plàstica.
SonarQube Quality Gates.
Jornada Tècnica per a Coordinadors d’informàtica CEE
Transcripción de la presentación:

LLENGUATGE I SIMBOLISME Unitat07 El llenguatge i el simbolisme QUINS TEMES TRACTAREM? Què és la cultura Cultura i llenguatge Trets específics dels llenguatge humà Llenguatge i pensament Llenguatge i societat Els elements de la comunicació 27/11/2018 LLENGUATGE I SIMBOLISME

ELS CONCEPTES MÉS IMPORTANTS Llenguatge Comunicació Pensament Concepte Signe Senyal Símbol Herència cultutal Societat Aprenentatge Significat Significant Cultura Abstracció Llenguatge articulat Emissor Receptor Animal simbòlic 27/11/2018 LLENGUATGE I SIMBOLISME

LLENGUATGE I SIMBOLISME CULTURA Totes les espècies vivents transmeten una gran quantitat d’informació d’una generació a la següent (herència genètica). Algunes poques espècies transmeten, a més, informació a les generacions següents per via extragenètica. Aquesta transmissió d’informació per via extragenètica és el que anomenem “herència cultural”. 27/11/2018 LLENGUATGE I SIMBOLISME

LLENGUATGE I SIMBOLISME CULTURA HUMANA En els avantpassats dels humans l’evolució cultural (ús i fabricació d’eines) juga un paper essencial: condiciona l’evolució biològica (bipedisme i increment de la capacitat craniana). En d’altres animals, la transmissió d’informació per via extragenètica en produeix a través de codis de comunicació fixats genèticament. En els humans, la creació d’un llenguatge artificial (eina de comunicació) permet un desenvolupament cultural sense precedents. LINK AMB EL “PEQUEÑO SALVAJE” a Cultura humana 27/11/2018 LLENGUATGE I SIMBOLISME

PECULIARITAT DEL LLENGUATGE HUMÀ - 1 Un llenguatge és un sistema de signes. Un signe és un objecte o fenomen (significant) que informa d’un altre fet (significat) La relació entre ambdós pot ésser natural o artificial (convencional) Senyals són els signes en què la relació entre significat i significant és natural (també símptoma o icona) Símbols són els signes en què la relació entre significat i significant és convencional. La peculiaritat de la comunicació humana radica en la presència de símbols, a més de senyals. 27/11/2018 LLENGUATGE I SIMBOLISME

PECULIARITAT DEL LLENGUATGE HUMÀ - 2 És un llenguatge simbòlic (signes convencionals) És un llenguatge abstracte (la majoria dels mots no designen realitats concretes sinó classes) És un llenguatge articulat (potencialment infinit) És la base del pensament pròpiament humà: el pensament conceptual (concepte = representació mental abstracta). En aprendre a parlar aprenem a pensar conceptualment És un llenguatge no només emotiu sinó també descriptiu (del que hi ha i també del que no hi ha) Permet una coordinació social més enllà de la sociabilitat genèticament determinada: normes, lleis... 27/11/2018 LLENGUATGE I SIMBOLISME

Elements de la comunicació La Paula Emissor La veu Una particular sensació, desagradable Missatge Canal Codi “tinc fam” McGraw 155 Referent Receptor Llengua catalana El pare de la Paula 27/11/2018 LLENGUATGE I SIMBOLISME