La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

Elaboració d’un mapa temàtic

Presentaciones similares


Presentación del tema: "Elaboració d’un mapa temàtic"— Transcripción de la presentación:

1 Elaboració d’un mapa temàtic
Xavier Sintes Norte Febrer 2011

2 Objectius competencials de l’activitat:
Entendre els processos de representació de la terra. Observar i treballar els diferents tipus de mapes i projeccions. Diferenciar entre mapes temàtics i topogràfics. Saber llegir un mapa i extreure’n la informació. Aprendre els signes convencionals que conformen un mapa (escala cartogràfica, llegenda, colors o trames...)

3 Objectius competencials de l’activitat
Conèixer la tasca dels cartògrafs. Treballar amb diferents tipus de mapes i de formats. Conèixer l’ús de les noves tecnologies a l’hora de confeccionar una projecció geogràfica. Gestionar i entendre les variables i les dades que intervenen en l’elaboració d’un mapa. Apreciar i respectar el patrimoni (cultural, historicoartístic,mediambiental) d’arreu.

4 Títol de l’activitat proposada: distribució dels arbres monumentals a Catalunya
Aquesta pràctica va dirigida a un alumnat de primer cicle d’ESO i es pot treballar des del camp de les ciències socials i naturals. L’activitat constarà de quatre sessions: La primera sessió serà teòrica, i anirà adreçada a familiaritzar l’alumnat en la cartografia. La segona sessió, també teòrica, servirà per fer conèixer als alumnes els diferents tipus de mapes i els elements convencionals que els acompanyen.

5 L’activitat proposada
La tercera sessió és d’introducció al software que farem servir per crear el nostre mapa. Facilitar les eines principals del programa. Finalment la quarta sessió ens conduirà a la creació d’un mapa temàtic on observarem la distribució geogràfica dels arbres monumentals.

6 Material necessari per a la pràctica
Un ordinador per cada dos alumnes. Connexió a internet. Cal disposar del software SIG “KOSMO” . Cal baixar en format shp la base municipal de Catalunya 1:50000 de l’ICC. Finalment l’arxiu arbmon.zip que el trobem a

7 Procediment Obrirem el Kosmo i anirem a carregar en la cartografia 1:50000 municipal de Catalunya que trobarem en la carpeta de la pràctica. Tot seguit anirem a obrir i carregar l’arxiu de dades d’arbmon, que també trobarem a la carpeta. Un cop creada la projecció anirem a la icona d’imprimir del Kosmo i crearem el nostre mapa. Amb el menú d’eines anirem afegint tot allò que necessita el nostre mapa: títol, llegenda, escala...

8 Treball amb les dades obtingudes
Indica quins són per exemple, els arbres monumentals més pròxims al teu municipi. Recorda que amb la icona d’informació del Kosmo podràs accedir a aquesta informació mantenint seleccionada les capes. Quines són les espècies d’arbres monumentals que estan més representades. Tingues present que les taules et poden ajudar a cercar la informació.

9 Treball amb les dades obtingudes
Quin municipi i comarca catalans tenen un nombre més elevat d’arbres monumentals? Per quines raons geogràfiques creieu que apareixen més o menys concentracions d’arbres monumentals en un espai o altre de la geografia catalana?

10 Valoració personal de l’activitat que heu dut a terme
T’ha resultat poc o molt complicada l’activitat? Què has après? En quin moment i situació de la teva vida podries emprar un altre cop aquesta pràctica. Estàs acostumat a utilitzar fonts de dades geogràfiques com el google earth o google maps? Has preparat alguna vegada alguna ruta amb una guia on-line?


Descargar ppt "Elaboració d’un mapa temàtic"

Presentaciones similares


Anuncios Google