La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

ORACIONS SUBORDINADES ADJECTIVES

Presentaciones similares


Presentación del tema: "ORACIONS SUBORDINADES ADJECTIVES"— Transcripción de la presentación:

1 ORACIONS SUBORDINADES ADJECTIVES
Llengua catalana i literatura

2 Característiques S’insereixen a l’oració principal mitjançant un pronom relatiu. La oració subordinada té la funció de complement del nom. És a dir actua com un adjectiu. Hi ha quatre pronoms invariables (que, què, qui, on) i un de variable (el qual, la qual, els quals, les quals)

3 Funcions del pronom relatiu
El noi (que havia quedat amb la Laia) l’ha deixat plantada. antecedent _______________________ Oració subordinada adj. (CN) El pronom relatiu fa 2 funcions: 1) com a relatiu, fa de nexe 2) com a pronom, té una funció dins de l’oració subordinada pel fet de referir-se a un antecedent anterior de l’oració principal.

4 Exemples La pel·lícula (de què et parlo) és obra d’un director francès. __CRV_______ Pronom relatiude què O. Sub. Adj. (Cn) ) nexe 2) funció: CRV (parlar de) L’assignatura (que he triat) sembla interessant. __CD________ Pronom relatiu que O. Sub. Adj. (Cn) ) nexe 2) funció: CD

5 Classes de subordinades adjectives
Segons la relació de significat que té la subordinada amb l’antecedent: 1) O. SUB. ADJ. EXPLICATIVES: afegeixen una informació al nom antecedent. Van entre comes. p. ex: Els treballadors, que han fet vaga, han estat sancionats. 2) O. SUB. ADJ. ESPECIFICATIVES: restringeixen o limiten el significat del nom que és l’antecedent. p. ex: Els treballadors que han fet vaga han estat sancionats. (només els que han fet vaga, no tots els de l’empresa)

6 Formes i funcions dels relatius
Forma Funció QUE (persones i coses) sense preposició S, CD, CCT QUÈ (coses) amb preposició CRV, CC... QUI (persones) CI, CC, CRV... ON en pot portar CCLloc EL QUAL, LA QUAL, ELS QUALS, LES QUALS pot substituir el relatiu que i els relatius què, qui i on S i CD (sense preposició,. Són sempre oracions explicatives) CI, CRV, CC... LA QUAL COSA, COSA QUE (relatiu neutre) Substitueix tota l’oració pral. S, CD, CC, CRV... DE+ EL QUAL sentit possessiu (cuyo castellà) CN


Descargar ppt "ORACIONS SUBORDINADES ADJECTIVES"

Presentaciones similares


Anuncios Google