La Bassa: estació de servei per a les aus aquàtiques.

Slides:



Advertisements
Presentaciones similares
PERQUÈ ELS RIUS HAN D’ARRIBAR AL MAR?
Advertisements

AIGUAMOLLS DE L’ALT EMPORDÀ CdA Empúries.
Els ecosistemes i el medi ambient
Experimentem amb l’elasticitat escola arc iris roger soto, laura torcal, pere ros, lluc rodó, júlia aicart i jan sanfulgencio.
Escola Montserrat Sant Just Desvern
La Terra.
BICENTENARI 12 de febrer de 2009
Tema 2. DIVISIBILITAT.
LA TARDOR Cicle Inicial.
Us proposem no tocar el ratolí i gaudir-ne
Us proposem no tocar el ratolí i gaudir-ne
OBSERVEM EL PAISATGE 3r Primària
ELS PAISATGES I ELS POBLES
La Ràpita, platja i port.
El Planeta Terra.
EL LLEÓ Maite Rodriguez.
ELS ECOSISTEMES CURS TERCER.
Fet per:Oriol Talavero,Júlia Salvador,Anne Chloë i Raúl Segura
3a PART Els nens i nenes de P- 4
El mercat ELS NENS I NENES DE P-4.
PETITS REPORTERS Títol.
El control dels simúlids a la part baixa de l’Ebre
DE LA GARROTXA A L’EMPORDÀ, VIU EL FLUVIÀ
ESTADÍSTIQUES I WEBQUEAST
LA METEOROLOGIA.
PRESENTACIÓ CRÈDIT DE SÍNTESI 1r ESO
EGIPTE I EL NIL Maria Turu Arnau Carbonell Juan Cambra Curs
Coneixement del Medi Social i Cultural
Éssers vius i éssers inerts
LA LLUM És una forma d’energia que percebem amb el sentit de la vista
IMPLIQUEM A TOTES LES CLASSES EN EL NOSTRE PROJECTE
EL DIA SENSE COTXES 5è de Primària.
EL BOSC DE COLLSEROLA A LA PRIMAVERA
QUAN EL RIU ARRIBA AL MAR: EL GALATXO D’EN SORRAPA
Aprendre junts alumnes diferents: Una escola per a tothom
HORT = TREBALL EN EQUIP - 4t
FORA POLLS ! Estudi dels polls..
L ´ AIGUA QUE ENS ENVOLTA
Cicle Superior (Curs 2015 / 2016) CIM D’ÀLIGUES.
Situacions Simuladores Preferencials (SSP)
MUTACIÓ Eduardo Chillida Escultura segle XX.
1r trimestre: “Respecte a la diversitat”
AIGUAMOLLS DE L’ALT EMPORDÀ.
L’ASSUT DE L’EBRE.
LA FESTA MAJOR I ELS GEGANTS
Writer Fora dels límits!
PROTECCIÓ DEL MEDI AMBIENT
LA MUNTANYA.
L’AIGUA A LA NATURA.
Objectiu Educatiu Trienni
EL BOSC MEDITERRANI Cicle Inicial
LES MATEMÀTIQUES AL MÓN
-FIGURA SEGONA SETMANA: JOSEP I MARIA DIMECRES 9 -FIGURA SEGONA SETMANA: JOSEP I MARIA SOMRIU, JA QUEDA POC PER CELEBRAR EL NAIXEMENT DE NEN JESÚS.
Projecte: el mercat 2a PART P -4.
Els corriols Piu i Piua.
Tema 5: Nombres naturals i enters
PRIMAVERA GRUP III 01a.
HORT = TREBALL EN EQUIP - 4t
BIODIVERSITAT A L’HORT
“M’ORGANITZO LES COLÒNIES” (al CdA del Delta de l’Ebre)
PLA D’EVACUACIÓ Curs 2016/17 Generalitat de Catalunya
Treball efectuat per GUILLEM BIRBA i MARIA JORDANA
Els alumnes de 3r ens presenten SANT HILARI SACALM
AIGUAMOLLS DE L’ALT EMPORDÀ
XESVic Avaluem projectes del pati de l’escola
ECLIPSI ANULAR DE SOL Dilluns, 3 d’octubre de 2005
Tema 4: Clima i Vegetació d’europa
Fennec FET PER LUCIA I DIANA
Setmana de la Solidaritat 2010 – 2011 Escola Pública “Josep Carner” (Badalona) L’ EDUCACIÓ, UN FUTUR EN IGUALTAT: el que han de fer nens i nens de tot.
L’AIGUA ÉS VIDA.
Transcripción de la presentación:

La Bassa: estació de servei per a les aus aquàtiques.

Per què vénen tants ocells aquàtics al delta de l’Ebre? Podem qüestionar als alumnes perquè que el delta atrau a tantes espècies d’ocells aquàtics. Coneixements prèvis.

Per què els arrossars i les basses del Delta són les àrees de servei de les autopistes per on viatgen els ocells aquàtics.

Autopistes Un senyal en el camí... Un lloc on descansar Una àrea de servei Es tracta d’establir un paral·lelisme entre les estacions de servei de les autopistes, i el viatge migratori d’alguns ocells (al títol de la presentació també és present).

Les autopistes del cel Tot i que al cel no hi ha autopistes, molts ocells segueixen sempre els mateixos itineraris per a fer els seus desplaçaments. A la imatge de l’esquerra es veu clarament com els itineraris intenten evitar grans trajectes sobre el mar, aprofitant els estrets i les illes del Mediterrani, per a poder parar a descansar. Alguns ocells no són nedadors i el fet de esgotar-se al mig del mar pot tenir fatals consequències.

Un lloc on descansar, alimentar-se i nidificar. Un senyal en el camí... Una gran àrea de servei Com en l’exemple de l’autopista, els ocells detecten les àrees idònies per poder descansar, alimentar-se... Les zones humides. Un lloc on descansar, alimentar-se i nidificar.

Les aus aquàtiques Al delta de l’Ebre hi ha unes 350 espècies diferents d’aus. El cens d’aus aquàtiques hivernants el 2010, va ser de prop de 265 000

Coneguem alguns dels protagonistes...

El Bernat pescaire D’octubre A abril Presentació del primer protagonista: El Bernat (hivernant del delta) Característiques: pes i talla (plantejar el perquè de tant poc pes en relació a la seva grandària)= ossos buits, molt poc greix... A abril El Bernat pescaire a l’hivern ... ve del nord d’Europa

Camallarga D’abril a l’agost Presentació del segon protagonista: El Camallarga (estiuejant del delta) Camallarga a l’estiu ... ve del centre i sud d’Africa

Què canvia a les zones humides on viuen els ocells aquàtics quan les temperatures baixen o pugen? Relacions entre els elements naturals. Noció de dependència entre éssers vius. Dinàmiques. Interacció éssers viu – medi (veure diapositives següents)

GEL! SEQUERA Relacions entre els elements naturals. Estructures i dinàmiques. Interacció no immediatament observable sol – medi (les aigües poc profundes es glacen). Canvis no immediatament observables (glaçades). Mecanisme de regulació no observable (energia del sol) i observable (el corrent) SEQUERA

Les plantes i animalets aquàtics desapareixen! GANA! Les plantes i animalets aquàtics desapareixen! Relació entre els elements naturals. Estructures i dinàmiques. Interacció no immediatament observable éssers vius – medi (les plantes aquàtiques minven o desapareixen a l’hivern). Canvis no immediatament observables (poblacionals). Mecanismes de regulació no observables (cicle vital, energia del sol, nutrients)

MIGRAR... per trobar... Què fer? Relacions entre els elements naturals Idea de multicausalitat i multiefecte. Dinàmiques. Interacció no immediatament observable ésser viu – medi (la migració) Canvis no immediatament observables (de lloc, poblacionals). per trobar...

Vegetació aquàtica a l’abast. Invertebrats i altres animalets aquàtics Un clima temperat. Interacció observable éssers vius – medi (els ocells aquàtics són presents al delta de l’Ebre, a l’hivern) Canvis no immediatament observables (arribada d’aus, canvis poblacionals) Mecanismes de regulació no observables (règim climàtic, disponibilitat de nutrients i aigua) Vegetació aquàtica a l’abast. Invertebrats i altres animalets aquàtics Refugi

A l’estiu amb els arrossars inundats, tot el delta és ple d’aigua! A l’hivern, amb els arrossars eixuts, les zones amb aigua se situen al riu, a la vora el mar i a les basses. Relacions entre els elements naturals i socials Estructures i dinàmiques. Interacció home – medi i ésser viu – medi (els pagesos mantenen els camps inundats; hi ha aus aquàtiques als llocs on hi ha aigua) Canvis no immediatament observables (aixugons, poblacionals, de nutrients). Mecanismes reguladors no observables (cicle de conreu, ajuts agroeconòmics, presència de nutrients, tranquil·litat, aigua) A l’estiu amb els arrossars inundats, tot el delta és ple d’aigua!

El delta de l’Ebre, ÀREA DE SERVEI per a molts, QUARTER D’HIVERNADA per a uns quants. Conclusió: El delta, gran zona humida és per a molts un lloc de parada per recuperar forces i segyuir cap als seus destins, i lloc de destinació d’hivernada per a uns altres.

Però al delta hi ha altres protagonistes... Com penseu que poden afectar a les aus? Relacions entre els elements naturals i socials Estructures i dinàmiques. Interacció home – medi i ésser viu – medi Que proposeu per a una bona convivència de tots??

Anirem a veure els arrossars i la bassa en bicicleta! Què farem a la sortida? Anirem a veure els arrossars i la bassa en bicicleta! Plantejament de l’activitat en bicicleta Anem a passejar i gaudir del paisatge. No anem a fer curses!! Ordenadament, en fila, respectant una distància de seguretat i les normes de circulació bàsiques.

Observació amb ulleres i prismàtics Per poder observar amb tots els detalls les aus en el seu hàbitat, emprarem els prismàtics i les ulleres de llarga vista. Podeu portar els vostres prismàtics, si en teniu. Identificarem les aus i farem un inventari de les que hem trobat, per tal de comprovar la diversitat existent. Plantejament de l’observació de les aus 20

Farem un joc per entendre com l’home i les aus conviuen! Plantejament de l’activitat per reflexionar sobre les relacions entre els elements naturals i socials Estructures i dinàmiques. Interacció home – medi i ésser viu – medi

Com ens comportarem a la sortida? En bicicleta anirem: En fila, guardant distància Per la dreta Sense adelantar-nos Amb casc! Quan observem ocells anirem: En silenci Movent-nos poca poc Criteris de comportament

Què farem abans a l’escola? Farem una prova al pati per veure el nostre domini de la bicicleta Jugarem al Clic de les aus: http://clic.xtec.cat/db/act_ca.jsp?id=1047 Informarem de com s’utilitza un prismàtic Activitats prèvies.

Què farem desprès a l’escola? Estudiarem com les accions de l’home que viu i treballa al Delta poden afavorir o perjudicar a la bassa i a les aus. Buscarem més informació sobre les aus que hem vist. Activitats posteriors. CdA Delta de l’Ebre, 2012