El portafoli d'aprenentatge de l’estudiantat

Slides:



Advertisements
Presentaciones similares
¿Para qué (nos) sirven las encuestas docentes? Miguel Valero.
Advertisements

e-health i terciarisme
Eavaluado PROPOSTA D’ADAPTACIÓ DEL GAME PERFORMANCE ASSESSMENT INSTRUMENT (GPAI) PER AVALUAR LA IMPLICACIÓ I LA COOPERACIÓ EN ELS JOCS DE COL·LABORACIÓ-OPOSICIÓ.
Taller: Com introduir el portafoli de l’estudiantat a la meva assignatura Barcelona 23 de febrer de.
Jornades del DEE sobre l'EEES
Avaluació autèntica Instrument de suport: Les rúbriques
JORNADA A L’ I.C.E 6 de novembre de 2008
Recerca “LA PISSARRA DIGITAL A L’AULA DE CLASSE”
SEMINARI: L’ORIENTACIÓ I LA PREVENCIÓ DE L’ABANDONAMENT ESCOLAR ALS CENTRES D’ADULTS. CURS Grup 1 La informació dels centres d’adults.
El model didàctic en el desplegament del currículum a partir de les COMPETÈNCIES BÀSIQUES Mòdul 4: Gestió del Currículum per competències.
AVALUAR-QUALIFICAR PER COMPETÈNCIES
ELS PLANS D’ACCIÓ TUTORIAL A LA UNIVERSITAT DE BARCELONA
Què hem estat fent aquests anys?
APRENENTATGE MULTINIVELL
2c. Les pàgines web i l’hipertext. Les bases de dades a la xarxa
3 Ara proposeu el portafoli a la vostra assignatura (2,5 h) presencials (4 h de treball fora de l’aula (presentació de resultats a l’Atenea 6 de març.
JORNADA D’INTERCANVI D’EXPERIÈNCIES
PETITS REPORTERS Títol.
GAUDÍ I LES SEVES MERAVELLES!
El nou pla docent de la UB: Adequació al sistema ECTS
Tecnologia educativa ii 3r de pedagogia
Jornada de portes obertes 5 de març de 2016
H. EBBINGHAUS. ELS PRIMERS ESTUDIS SISTEMÀTICS SOBRE MEMÒRIA
COMUNICACIÓ I INTERACCIÓ EDUCATIVA II (CIE II)
PLA DE FORMACIÓ DEL CENTRE
PORFOLI. Exemples Flors Moreno i Aguilar
CEIP Mercè Rodoreda - Martorell Educació Primària
Com introduir les Guies Docents
IES CAN JOFRESA Terrassa PROCÉS D’ELABORACIÓ D’UN
Eines d’internet per al professorat d’EOI.
La gestió per processos
L’ACCIÓ TUTORIAL A LA FORMACIÓ PROFESSIONAL
Introducció i objectius
Reptes per a incorporar les competències transversals a les nostres assignatures  M.Jesús Marco Galindo Estudis d’Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació.
Grups interactius a L’Esquitx
Seminari d’Educació Especial
Presentació Cadena de Valor
Student Portfolio and e-Portfolio development in Europe
Francesc J. Sànchez, Josep Jordana
XARXA D’ESCOLES PER LA SOSTENIBILITAT DE VIC
El portafoli d'aprenentatge de l’estudiantat
PROCÉS DE SEGUIMENT DE LES TITULACIONS UNIVERSITÀRIES
L’avaluació com a motor de l’aprenentatge TALLER D’AVALUACIÓ A L’EDUCACIÓ PRIMÀRIA Primera sessió Març 2018.
Educació Infantil i Primària
“El perfil de mestre i professor”
PROJECTE LINGÜÍSTIC És l’instrument que possibilita que els centres educatius organitzin i gestionin determinats aspectes en referència a l’estat i a l’ús.
Grup de treball en el Portafoli de l’estudiant (GtPoE)
COMPETÈNCIES BÀSIQUES I CURRÍCULUM
COM AJUDAR ELS NOSTRES FILLS EN LA TASCA EDUCATIVA
Llorenç Seguí capllonch 11 de juny de 2018
El treball en equip a la Xarxa: estratègies docents
Aprenentatge integrat de continguts i d'anglès
Què passa amb ’examen final?
Cap a l’FCT en els cicles LOE
Departamento de Pedagogia Aplicada
El portafoli d'aprenentatge de l’estudiantat
La literatura i les matemàtiques van de la mà.
Programem les activitats Presentació
Grup d’Aprenentatge en Pressupostos Participatius
En desplegar un currículum competencial haurem de prendre decisions que afectaran al model didàctic de cada docent.
Grup de treball en el Portafoli de l’estudiant (GtPoE)
APRENDRE A NEDAR . Les activitats aquàtiques estan classificades per plantejaments de tipus: -UTILITARI: s’obté un aprenentatge útil -HIGIÈNIC: millora.
Grup de Treball en el Portafoli de l’Estudiant
BONES PRÀCTIQUES MODELS D’ÚS DIDÀCTIC DE LES TICS
La inserció laboral dels graduats de grau de la UPF
Jornada d’Intercanvi d’Experiències Formatives a les EOI
Avaluar per portafolis
L’AVALUACIÓ DE LA CARPETA DE LABORATORI EN UNA ASSIGNATURA DE SEGON CURS D’ENGINYERIA TÈCNICA DE TELECOMUNICACIÓ Josep Jordana, Francesc J. Sànchez Departament.
WEBQUEST Una tècnica per a l´aprenentage en la xarxa Internet.
El portafoli d'aprenentatge de l’estudiantat
Transcripción de la presentación:

El portafoli d'aprenentatge de l’estudiantat francesc.josep.sanchez@upc.edu http://epsc.upc.edu/projectes/ed Barcelona 11 de febrer de 2010 Taller ICE: Com introduir el portafoli de l'estudiant a la meva assignatura (maig 2009)

El portafoli d’aprenentatge de l’estudiantat Què és el portafoli? Elements que conté  evidències del treball i reflexió Context en què és possible usar-lo  Docència de nivell 3 Implementació, seguiment, avaluació Avantatges i inconvenients del portafoli Portafoli electrònic Exemples d’ús del portafoli Bibliografia i referències web Taller ICE: Com introduir el portafoli de l'estudiant a la meva assignatura (maig 2009)

Portafoli d’aprenentatge Què és el portafoli Portafoli per mostrar el procés d’aprenentatge (learning portfolio) Portafoli dels millors treballs (showcase portfolio) Portafoli d’aprenentatge: Es tracta d’un document que conté una recopilació ordenada d’informació per manifestar cert aprenentatge juntament amb reflexió sobre què i com s’ha après És una eina d’avaluació en individual o en grup Documentació Reflexió Col·laboració Portafoli d’aprenentatge E-portafoli: Dóna visibilitat universal al treball o a l’aprenentatge realitzat per l’estudiant. És una eina de projecció futura de l’estudiant Taller ICE: Com introduir el portafoli de l'estudiant a la meva assignatura (maig 2009)

Elements d’un portafoli  evidències del treball i reflexió Relació amb la competència de comunicació escrita Relació amb altres competències genèriques: treball en grup, aprenentatge autònom, anglès, recursos d’informació, etc. Escriure força als estudiants a invertir temps en la reflexió Escriure els força a organitzar-se i a clarificar i ordenar els pensaments per poder-los expressar d’una manera lineal Escriure força la seva atenció i els activa Escriure els ajuda a veure si entenen o no els conceptes que s’estudien. Si no poden explicar una cosa probablement és que tampoc l’entenen Si se’t demana que escriguis sobre un tema concret, és possible que tractis d’aprendre significativament sobre aquest tema, de manera que després et sigui més fàcil redactar les explicacions, o bé les explicacions que proporcionis siguin de més qualitat Escriure ja és un sistema vàlid d’autoavaluació (sobretot si s’han donat indicacions i rúbriques sobre com s’ha de realitzar la tasca) Escriure estimula la creativitat i el pensament crític, a més que permet capturar les idees i connectar amb conceptes i coneixements que ja es posseeixen Taller ICE: Com introduir el portafoli de l'estudiant a la meva assignatura (maig 2009)

Alineament constructiu Context en què és possible usar-lo  metodologies actives  Docència de nivell 3 Disseny sistemàtic del curs (1) Objectius d’aprenentatge específics i genèrics (2) Programació d’activitats i distribució del temps d’estudi (3) Metodologies actives (4) Avaluació contínua de l’aprenentatge (5) Reflexió i millora del procés (En diversos cursos) Alineament constructiu Activitats d’ensenyament i aprenentatge Dissenyades per complir els objectius d’aprenentatge Resultats previstos de l’aprenentatge Mètodes d’avaluació Dissenyades per avaluar els objectius d’aprenentatge Biggs, J.. “Teaching Teaching & Understanding Understanding” vídeo Taller ICE: Com introduir el portafoli de l'estudiant a la meva assignatura (maig 2009)

Implementació, seguiment, avaluació Opció 1: El portafoli en una part d’una assignatura tradicional Opció 2: El portafoli en assignatures centrades en l’aprenentatge de l’estudiant (nivell 3) Opció 3: Portafoli dels estudis complets (showcase portfolio) Seguiment continu del treball dels estudiants  avaluació formativa durant el curs  rúbrica final sobre el document i/o presentació  nota final No fan falta exàmens finals clàssics Taller ICE: Com introduir el portafoli de l'estudiant a la meva assignatura (maig 2009)

Portafoli electrònic Eina d’aprenentatge Eina de promoció personal http://electronicportfolios.org/balance/index.html Taller ICE: Com introduir el portafoli de l'estudiant a la meva assignatura (maig 2009)

A qui pertany el portafoli? Portafoli electrònic A qui pertany el portafoli? Expression Web http://electronicportfolios.org/categories.html Taller ICE: Com introduir el portafoli de l'estudiant a la meva assignatura (maig 2009)

Avantatges del portafoli Promou l’avaluació formativa holística Integra competències genèriques amb les específiques Permet que l’estudiant demostri la profunditat del seu aprenentatge motivació tant de l’estudiant com del professorat Proporciona oportunitats per a que reflexionin sobre el seu aprenentatge i fins on han arribat Aprenen a aprendre i pren més responsabilitat en el seu procés d’aprenentatge Proporciona oportunitats i evidències per avaluar l’ensenyament Facilita la coordinació horitzontal i vertical de continguts (feedback de companys, departament, etc.)

Inconvenients del portafoli Hem d’aclarir-nos i assessorar-nos sobre el nivell de docència que volem impartir  metodologies del nivell 3 (què fa l’estudiant) El temps inicial que representa planificar l’assignatura per incloure aquestes metodologies actives Si no es donen directrius clares, els estudiants poden trobar-se perduts El nombre d'estudiants d’una classe ( < 40 estudiants, 13 grups,  13 portafolis) La familiarització dels estudiants amb aquest mètode actiu d’avaluació (els estudiants estan acostumats al de sempre i són els primers en queixar-se) El context institucional on ens trobem o la manca de suport de companys i direcció (tot i que el nucli de l’EEES és el canvi metodològic)

Exemples de recursos e-portfolio Portafoli electrònic Exemples de recursos e-portfolio Exemple de doc: http://docs.google.com/View?id=dd4dkjvg_12gtg9vjgd

Exemples de recursos e-portfolio Exemple de web: http://sites.google.com/site/eportfoliogx/

Més llibres i referències  (enllaç) Bibliografia i referències web Barrett, Helen. C. (web), "White Paper Researching Electronic Portfolios and Learner Engagement“ Més llibres i referències  (enllaç) Taller ICE: Com introduir el portafoli de l'estudiant a la meva assignatura (maig 2009)

Us convidem al RIMA  GtPoE