La nutrició i l’alimentació

Slides:



Advertisements
Presentaciones similares
La nutrició i l'alimentació
Advertisements

EL PRINCIPAL ALIMENT DE LA GUERRA CIVIL
ALIMENTACIÓ SALUDABLE
INTRODUCCIÓ A L’ALIMENTACIÓ VEGANA
ALIMENTACIÓ i NUTRICIÓ
Octubre 2017 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
GENER 2018 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
METABOLISME i BALANÇ ENERGÈTIC
Nutrició i Dieta Els principis immediats font de matèria i energia.
L’ALIMENTACIÓ DE L’ESPORTISTA
La Nutrició i l’ Alimentació
Anabolisme Emma Reina Jornet.
Tema 2: Els glícids. Característiques dels glícids.
LA DIETA SALUDABLE 4t de Primària – curs
Bones vacances de Nadal i feliç 2017
ESCOLA CAMBRILS Basal OCTUBRE 17 Al.lergògens FESTA LA CASTANYADA
DIETES RACIONS ALIMENTÀRIES.
AIGUA I ACTIVITAT FÍSICA
L’ALIMENTACIÓ EN L’ETAPA ESCOLAR
Setembre 2018 MALLORCA ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL www
Desembre 2017 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
Institut Front Marítim
GENER 2018 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
LA NUTRICIÓ DELS VEGETALS
Biologia i geologia 4t ESO
L’alimentació saludable
Nutrició i Dieta Els principis immediats font de matèria i energia.
MENU ESCOLETA PIUS XII P2 I P3 DESEMBRE
5 Els elements i els compostos químics ESQUEMA ESQUEMA INTERNET
Alimenta el teu cos.
La Piràmide dels aliments
Els elements i els compostos químics 5.
Octubre 2017 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
Perquè mengem el que mengem?
SOPARS NOVEMBRE ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
Setembre 2016 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
CIÈNCIES NATURALS TEMA 1. LES FUNCIONS VITALS
Nutrició i Dieta És el procés d’entrada a l’organisme de les substàncies que el formen i que asseguren el seu funcionament. Una bona alimentació és requisit.
MARÇ 2018 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
SESSIÓ V PES i EXERCICI FÍSIC.
ESCOLA BRESSOL SOL SOLET- MENÚ TRITURATS 7 MESOS FEBRER
LES DIETES MIRACLE Raquel Campos Andújar Ana Sancho Aguilera
Nutrició i Dieta És el procés d’entrada a l’organisme de les substàncies que el formen i que asseguren el seu funcionament. Una bona alimentació és requisit.
Octubre 2018 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
LA NUTRICIÓ EN LES PLANTES
TEMA 5 : FUNCIÓ DE NUTRICIÓ
Son mamífers, vertebrats i herbívors.
SOPARS OCTUBRE 2018 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL www. alcoescat
ESCOLA VALL DE PALAU SENSE OU
Aquest exercici, és per comprovar el que has aprés.
TEMA 5 : FUNCIÓ DE NUTRICIÓ
NUTRICIÓ I PREVENCIÓ DEL CÀNCER DE MAMA
Tema 1: Organització del cos humà
Vitamines Estructura química variada.
COMBINAR ALIMENTS PER OBTENIR MÉS NUTRIENTS
Ajuntament de Vic. Regidoria de joventut: Judit Ramos.
Voleibol Ada S. David J. Álvaro S..
Octubre 2016 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
L’ALIMENTACIÓ HUMANA Tema 2.
Setembre 2018 MALLORCA ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL www
Què mirar d’una etiqueta alimentaria?
La dieta dels futbolistes
LA NUTRICIÓ I LA SALUT.
CUINAR, UNA ACTIVITAT HUMANA
FESTA DE LLIURE DISPOSICIÓ
ABRIL 2018 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
La cèl·lula eucariota Ana Paco Clara Solaz 1r Batx. A Biologia.
LA NUTRICIÓ I LA SALUT.
ABRIL 2017 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
INGESTIÓ DIGESTIÓ ABSORCIÓ EGESTIÓ dents llengua Glàndules salivals
Transcripción de la presentación:

La nutrició i l’alimentació

Alimentació L’ alimentació és el procés mitjançant el qual el nostre organisme ingereix els aliments que necessita per viure. És un acte voluntari i conscient.

Nutrició La nutrició extreu els nutrients dels aliments i els fa arribar a totes les cèl·lules del cos. Conjunt de processos pels quals l’organisme rep, transforma i incorpora en les cèl·lules els nutrients. És un acte involuntari i inconscient.

Una persona pot estar ben alimentada i malament nutrida? Sí, perquè no ha pres tots els nutrients necessaris per al seu cos. Som el que mengem

Els nutrients Es classifiquen en: Micronutrients: Minerals Macronutrients: Aigua Glúcids o Hidrats de carboni Lípids Proteïnes Micronutrients: Minerals Vitamines

Aigua Refrigera el cos És el vehicle de desplaçament de les substàncies per a l’organisme Ajuda a eliminar els residus És el mitjà on es produeixen les reaccions químiques de les cèl·lules.

Glúcids Fibra Funció energètica (no s’assimila) Funció energètica Aporten entre el 45%-50% de l’energia diària Glúcids simples: molècules petites: glucosa, fructosa i sacarosa En la fruita i sucre. Glúcids complexos: midó (vegetals) i glucogen (fetge i múscul) En pasta, arròs, patata, cereals,…

Proteïnes Formades per aminoàcids Funció estructural i reguladora Els aminoàcids essencials el cos no els fabrica i s’obtenen de la dieta Formades per aminoàcids Funció estructural i reguladora Han d’aportar entre el 10% -15% de l’energia diària Proteïnes vegetals Associades a greixos insaturats Proteïnes animals Associades a greixos saturats

Lípids Funció energètica i reguladora Formen part de les membranes cel·lulars Funció energètica i reguladora Menys d’un 30% de l’energia ha de provenir dels greixos Greixos saturats: Són d’origen animal. En excés són perjudicials per a la salut . Greixos insaturats o poliinsaturats: Són d’origen vegetal Recomanables i saludables

Minerals Funció estructural, com el calci i el fòsfor, que constitueixen l’estructura dels ossos.  Funció reguladora, com el ferro (forma part de l’hemoglobina), el calci, el magnesi, el fòsfor... calci fòsfor ferro magnesi sodi, clor i potassi

Vitamines Funció reguladora: controlen les reaccions químiques de la cèl·lula Vitamines liposolubles: són solubles en lípids. Vitamina A Vitamina D Vitamina E Vitamina K Vitamines hidrosolubles: són solubles en aigua. Vitamina B1 Vitamina B2 Vitamina B3 Vitamina B6 Vitamina B12 Vitamina C

La dieta La dieta és el conjunt de nutrients que ingerim al llarg d’un dia.

La dieta equilibrada Una dieta equilibrada inclou tots els nutrients necessaris en les quantitats adequades per mantenir bona saluts i fer les activitats diàries.

La dieta Mediterrània És equilibrada i variada perquè: És rica en: cereals llegums verdures hortalisses fruites peix oli d’ oliva fruits secs Té un consum moderat de: carn

La piràmide dels aliments

Grups d’ aliments Farinàcies Verdures i Hortalisses Fruites Làctics Càrnics Aliments grassos Complementari dels sucres Complementari de les begudes

Farinacis Aliments: cereals (arrós, pa, pasta…), tubercles (patates), llegums (mongetes, cigrons…) Nutrients: glúcids complexos.

Verdures i Hortalisses Aliments: col, tomata, carxofa , pebrot… Nutrients: vitamines, minerals Fibra.

Làctics Aliments: llet, iogurt, formatge, mató... Nutrients principals: proteïnes, glúcids, vitamines, lípids, sals minerals i aigua

Fruites Aliments: taronja, poma, kiwi… Nutrients: vitamines, minerals, aigua i glúcids simples

Càrnics Aliments: carn, peix, ous, fruits secs… Nutrients: proteïnes

Aliments grassos Aliments: oli, mantega, nata, embotits... Nutrients: lípids