La nutrició i l’alimentació
Alimentació L’ alimentació és el procés mitjançant el qual el nostre organisme ingereix els aliments que necessita per viure. És un acte voluntari i conscient.
Nutrició La nutrició extreu els nutrients dels aliments i els fa arribar a totes les cèl·lules del cos. Conjunt de processos pels quals l’organisme rep, transforma i incorpora en les cèl·lules els nutrients. És un acte involuntari i inconscient.
Una persona pot estar ben alimentada i malament nutrida? Sí, perquè no ha pres tots els nutrients necessaris per al seu cos. Som el que mengem
Els nutrients Es classifiquen en: Micronutrients: Minerals Macronutrients: Aigua Glúcids o Hidrats de carboni Lípids Proteïnes Micronutrients: Minerals Vitamines
Aigua Refrigera el cos És el vehicle de desplaçament de les substàncies per a l’organisme Ajuda a eliminar els residus És el mitjà on es produeixen les reaccions químiques de les cèl·lules.
Glúcids Fibra Funció energètica (no s’assimila) Funció energètica Aporten entre el 45%-50% de l’energia diària Glúcids simples: molècules petites: glucosa, fructosa i sacarosa En la fruita i sucre. Glúcids complexos: midó (vegetals) i glucogen (fetge i múscul) En pasta, arròs, patata, cereals,…
Proteïnes Formades per aminoàcids Funció estructural i reguladora Els aminoàcids essencials el cos no els fabrica i s’obtenen de la dieta Formades per aminoàcids Funció estructural i reguladora Han d’aportar entre el 10% -15% de l’energia diària Proteïnes vegetals Associades a greixos insaturats Proteïnes animals Associades a greixos saturats
Lípids Funció energètica i reguladora Formen part de les membranes cel·lulars Funció energètica i reguladora Menys d’un 30% de l’energia ha de provenir dels greixos Greixos saturats: Són d’origen animal. En excés són perjudicials per a la salut . Greixos insaturats o poliinsaturats: Són d’origen vegetal Recomanables i saludables
Minerals Funció estructural, com el calci i el fòsfor, que constitueixen l’estructura dels ossos. Funció reguladora, com el ferro (forma part de l’hemoglobina), el calci, el magnesi, el fòsfor... calci fòsfor ferro magnesi sodi, clor i potassi
Vitamines Funció reguladora: controlen les reaccions químiques de la cèl·lula Vitamines liposolubles: són solubles en lípids. Vitamina A Vitamina D Vitamina E Vitamina K Vitamines hidrosolubles: són solubles en aigua. Vitamina B1 Vitamina B2 Vitamina B3 Vitamina B6 Vitamina B12 Vitamina C
La dieta La dieta és el conjunt de nutrients que ingerim al llarg d’un dia.
La dieta equilibrada Una dieta equilibrada inclou tots els nutrients necessaris en les quantitats adequades per mantenir bona saluts i fer les activitats diàries.
La dieta Mediterrània És equilibrada i variada perquè: És rica en: cereals llegums verdures hortalisses fruites peix oli d’ oliva fruits secs Té un consum moderat de: carn
La piràmide dels aliments
Grups d’ aliments Farinàcies Verdures i Hortalisses Fruites Làctics Càrnics Aliments grassos Complementari dels sucres Complementari de les begudes
Farinacis Aliments: cereals (arrós, pa, pasta…), tubercles (patates), llegums (mongetes, cigrons…) Nutrients: glúcids complexos.
Verdures i Hortalisses Aliments: col, tomata, carxofa , pebrot… Nutrients: vitamines, minerals Fibra.
Làctics Aliments: llet, iogurt, formatge, mató... Nutrients principals: proteïnes, glúcids, vitamines, lípids, sals minerals i aigua
Fruites Aliments: taronja, poma, kiwi… Nutrients: vitamines, minerals, aigua i glúcids simples
Càrnics Aliments: carn, peix, ous, fruits secs… Nutrients: proteïnes
Aliments grassos Aliments: oli, mantega, nata, embotits... Nutrients: lípids