Competències bàsiques i l’educació en Comunicació

Slides:



Advertisements
Presentaciones similares
Competències ètiques en la formación universitària
Advertisements

ELS LLENGUATGES VISUALS
Les competències i la coeducació
“Programar per gestionar la progressió dels aprenentatges”
Tema 3. Aplicacions de les TIC a l’educació.
Elaboració d’un projecte telemàtic de primària
Toca fusta FENT DECORATS
PROJECTE DE PASTORAL I EDUCACIÓ EN VALORS
APLICACIÓ DEL CONTACT IMPROVISACIÓ A L’ENSENYAMENT SECUNDARI
1 u n i t a t L’educador infantil.
El disseny curricular d’educació primària
ATENCIÓ A LA DIVERSITAT Atenció educativa a l’alumnat immigrant
CRAI: Unitat de Procés Tècnic
IES SABADELL Juvenal nº 1 Sabadell (Barcelona)
Estudi per a la identificació de
La presa de decisions per al desenvolupament de les Cb en l’alumnat de Primària CERDANYOLA, Curs
L’Expressió escrita.
PROPOSTA PEDGÒGICA M02 - UF3 - NF1.
3a PART Interpretació de les experiències a partir del treball per al desenvolupament de les competències bàsiques Anàlisi de les experiències en clau.
Orientacions i criteris de la UIB per adaptar la docència a l’EEES
Desplegament del currículum competencial i model didàctic
Universitat i RSE: com podem ajudar? Universitat Rovira i Virgili
Esquema de treball Josep Minguell M. Mercè Fernández
Tema 3. Aplicacions de les TIC a l’educació.
El disseny curricular a partir de les COMPETÈNCIES
ACCIONS GRUPALS AMB EL PROFESSORAT
TRETS DIFERENCIADORS 3r ESO
MIREMMATEMÀTIQUES Lleida 24 d’octubre de 2009.
Les competències bàsiques a la LOE i als “curricula”
UTILITZACIÓ DE GINYS EN EDUCACIÓ INFANTIL 3 ANYS
Parlar per escriure a partir de Hablar para escribir. Oriol Guasch. (2002) Aula de Innovación educativa, núm. 111.
COMUNICACIÓ I INTERACCIÓ EDUCATIVA II (CIE II)
C.R.P. CIUTAT DE L’HOSPITALET DE LLOBREGAT SETEMBRE 2008
Glòria Durban, Anna Blasco Olivares (2010)
Les competències i la coeducació
Formació per a responsables del programa Biblioteca escolar: PUNTEDU
IES DE VILADECAVALLS (VALLÈS OCCIDENTAL) 678 ALUMNES DISTRIBUÏTS EN:
El disseny curricular a partir de les COMPETÈNCIES
1r trimestre: “Respecte a la diversitat”
Reptes per a incorporar les competències transversals a les nostres assignatures  M.Jesús Marco Galindo Estudis d’Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació.
Formació per a responsables del programa Biblioteca escolar: PUNTEDU
Gestió de les emocions PEX. SPR Curs U B.
Proposta metodològica inclusiva per treballar en contextos plurilingües l’aprenentatge de les ciències i la llengua i el desenvolupament del treball cooperatiu.
Les pràctiques curriculars del grau d’Informació i Documentació
COMPETÈNCIES BÀSIQUES I CURRÍCULUM
Coneixements i idees previs
BIBLIOTECA ESCOLAR PuntEdu Curs 2007/08
Mapes conceptuals Jordi Guim.
Formació per als equips directius d’educació secundària
INSTRUCCIONS PER A L’ORGANITZACIÓ I EL FUNCIONAMENT DELS CENTRES PÚBLICS Tenen per objecte aprovar les instruccions que concretaran i desenvoluparan aspectes.
El desplegament de les COMPETÈNCIES BÀSIQUES en el currículum
PLA DE FORMACIÓ DE ZONA DE NOU BARRIS
OBJECTIUS DE LA WEBQUEST
Nova taxonomia de tasques Webquest de Berni Dodge
El currículum a l’educació primària
Les competències bàsiques TIC
Les 10 PISTES per desenvolupar les activitats TIC...
Teoria de les intel·ligències múltiples: Punts clau
Metodologia per treballar per competències:Consideracions generals
Coneixement del medi natural
Tractament de la informació: gestió, comunicació i aplicació
Convivència i Mediació Escolar
Formació per a responsables del programa Biblioteca escolar: PUNTEDU
IMPULS DE LA LECTURA FORMACIÓ
Metodologia per treballar per competències:Consideracions generals (1)
TRETS DIFERENCIADORS 4t ESO
Eixos bàsics del currículum de l’educació obligatòria
Miquel Navarro i Oriach.
Què són les TIC ? ( Tecnologies de la informació i Comunicació)
Aprendre a Viure / Aprendre a Conviure
Transcripción de la presentación:

Competències bàsiques i l’educació en Comunicació II JORNADA Educació en Comunicació i Currículum a debat. Infantil i Primària Presentació del nou currículum d’educació primària. Com hi està representada l’educació en Comunicació? Competències bàsiques i l’educació en Comunicació Barcelona, 26 de novembre de 2007

Competències bàsiques Integrar els diferents aprenentatges impulsant la transversalitat dels coneixements. L’alumnat integri els seus aprenentatges: Relacioni els diferents tipus de continguts Els utilitzi de manera efectiva en diferents situacions i contextos. Permetre al professorat: identificar continguts i criteris d’avaluació bàsics per a tot l’alumnat i prendre decisions relatives al procés d’ensenyament i aprenentatge

finalitat Desenvolupament de les competències bàsiques Cada una de les àrees curriculars contribueix al desenvolupament de diferents competències Cada una de les competències bàsiques s’assolirà Amb el treball en distintes àrees

Competències transversals Les competències comunicatives Competència comunicativa lingüística i audiovisual Competències artística i cultural Les competències metodològiques Tractament de la informació i competència digital. Competència matemàtica Competència d’aprendre a aprendre. Les competències personals Competència d’autonomia i iniciativa personal

Competències específiques centrades en conviure i habitar el món Competència en el coneixement i la interacció amb el món físic Competència social i ciutadana

Les competències comunicatives Suposa saber interaccionar Oralment, per escrit i amb l’ús dels llenguatges audiovisuals Aprendre a comunicar és saber utilitzar diferents llenguatges i tecnologies de la informació i la comunicació. Aquestes tecnologies condicionen la comunicació i modifiquen la manera de veure el món i de relacionar-se.

1.Competència comunicativa lingüística i audiovisual El seu desenvolupament és responsabilitat de totes les àrees i matèries del currículum. La varietat de textos: Que conten: anècdota, testimoniatge... Que organitzen informació o idees: esquema, mapa conceptual Que descriuen: informe d’observacions, fulletó informatiu... Que impliquen interaccions verbals: entrevista, còmic, conversa, dramatització... Que diuen com fer: dossier de sortida de camp, recepta... Que serveixen d’eines de referència: diccionari, banc de dades... Que expliquen: notícia periodística reportatge... Explicar emocions, sentiments: textos poètics ... Per a convèncer o actuar: anunci, debat... És poden presentar amb l’ús de llenguatges audiovisuals. Presentar-los també

Llenguatges audiovisuals Tenen uns codis que cal conèixer. Poden aparèixer en suport paper o digital. Tenen unes formes diferents que s’han de considerar en el procés d’aprenentatge.

La competència comunicativa lingüística i audiovisual cal que s’apliqui: En la cerca, selecció i processament de la informació provinent de tot tipus de mitjans, convencionals o digitals. En la comprensió i composició de missatges diferents amb intencions comunicatives o creatives, i en suports diversos.

En síntesi, el desenvolupament de la competència lingüística i audiovisual, suposa: El diferent domini de llengües –oral, escrit-, en múltiples suports,i amb el complement dels llenguatges audiovisuals en varietat de contextos i finalitats, com a eina per aprendre a aprendre. L’alumnat sigui conscient del procés seguit. Sigui capaç d’usar funcionalment la reflexió, revisant i reformulant les seves produccions.

2. Competència artística i cultural Saber crear amb paraules, amb el propi cos, amb tota mena de materials, suports i eines tecnològiques (...), les representacions i anàlisi de la realitat. Per viure i conviure en societat. És una competència interdisciplinària, que cal desenvolupar en les activitats de totes les àrees.

Les competències metodològiques 3 Les competències metodològiques 3. Tractament de la informació i competència digital L’ús de diferents suports: Utilització de les tecnologies de la informació i la comunicació com element essencial per Informar-se Aprendre i Comunicar-se.

El tractament de la informació es desenvolupa: en la cerca, captació, selecció, registre i processament de la informació; Amb l’ús de tècniques i estratègies diverses segons la font i els suports que s’utilitzin oral, imprès, audiovisual, digital.

Tractament de la informació i competència digital Requereix el domini: De llenguatges específics bàsics Textual, Numèric, Icònic, Visual, Gràfic Sonor Les seves pautes de decodificació i transferència. L’aplicació en distintes situacions i contextos del coneixement del diferents tipus d’informació, fonts, possibilitats i localització dels llenguatges i suports més freqüents.

Transformar la informació en coneixement significa: Comprendre-la i integrar-la Comunicar la informació i els coneixements adquirits Emprar de manera creativa Recursos expressius que incorporin les possibilitats que ofereixen les tecnologies de la informació i la comunicació.

Competència digital L’ús reflexiu i competent de les tecnologies és clau en el desenvolupament de totes les competències. Tenir una actitud crítica i reflexiva davant de la ideologia que transmeten i que condiciona la vida individual i social.

Les TIC com a eina en l’ús de models de processos: Matemàtics, físics, socials ... Processar i gestionar adequadament informació abundant i complexa Resoldre problemes Treballar en entorns col·laboratius Per ser competents, s’han de mobilitzar estratègies Tenir en compte que els textos no són lineals, format multimèdia L’ús de diferents tipus de processos de comprensió i de variades estratègies per al seu ús en diferents contextos comunicatius.

Competència matemàtica. Competència d’aprendre a aprendre. Les competències personals. Competència d’autonomia i iniciativa personal

Competències específiques centrades en conviure i habitar el món. Competència en el coneixement i la interacció amb el món físic Demostrar esperit crític en l’observació de la realitat i en l’anàlisi dels missatge informatius i publicitaris. La utilització de valors i criteris ètics associats a la ciència i al desenvolupament tecnològic. Competència social i ciutadana.

O bé enllaços a audiovisuals del Departament El so O bé un reportatge ...