Les etiquetes dels productes domèstics: publicitat i ciència Els Juliols de la UB'08 Curs: "Bona química entre nosaltres" Barcelona, 14 a 18 de juliol de 2008 Claudi Mans Departament d’Enginyeria Química Universitat de Barcelona
"Objectes" i productes alimentaris naturals artificials nous clàssics conill enciam pa, caramel fideu, fuet farina vi flor de carbassó gelats “muslitos de mar” bitter Kas Nescafé Tendència a processat, envasat, conservació perllongada, monodosi
química fina, extractiva productes naturals animals i vegetals altres productes química fina, extractiva INDÚSTRIA PROCESSAMENT trituració, barreja... REACCIÓ QUÍMICA fermentació, cocció... CONSERVACIÓ salmorra, congelació, pasteurizació, fumat... CONTROL sanitari legal CONSUM
Conservació Publicitat Mostreig Ingredients Informació nutricional Quantitat Producte Fabricant Envàs
Nom del producte Nomenclatura: del Codigo Alimentario Español Marca vs. nom del producte "Bio", "eco", "light", ... Ambigüitat dels elaboradors: per exemple, llet - preparat làctic
Ingredients "leche, cacao, avellanas y azúcar" Nomenclatura: Codi Alimentari (moltes opcions) Ordre decreixent de components 56,5% sucres 33,4% greix 4,7% proteïnes Total 545 kcal/100 g
Publicitat
Informació nutricional No obligatòria Regulada en Codi Alimentari CDR: Quantitat diària recomanada (valors promig)
Quantitat Pes net Unitats en Sistema Internacional (SI) ml ó mL Tolerància (0% o 0,0%) Pes o volum al moment d’envasar
Envàs – Conservació - Fabricant Informació per a reciclatge Normativa europea Altres etiquetes voluntàries “Caducitat” no vol dir pèrdua de propietats “Consum preferent” no vol dir caducitat
Bio’s, light "Bio", legislat: agricultura biològica "light", no legislat
El món del iogurt sense sabors 1/10/2006