Un experiment amb pomes i llimones • Els aliments s'oxiden quan algunes substàncies que es troben en aquests reaccionen amb l'oxigen, els deterioren i produeixen males olors, sabors a ranci, alteracions del color i de la textura, etc. • Per exemple, moltes fruites i verdures es decoloren quan entren en contacte amb l'aire. • Els antioxidants són substàncies que eviten l'oxidació. Un experiment amb pomes i llimones 1. Tallam una poma per la meitat.
2. Fregam una de les meitats de la poma amb una llimona.
3. Després d'unes hores observam el que ha passat. La poma fregada amb llimona està en bones condicions. La poma que no s'ha fregat amb llimona està oxidada (enfosquida).
Explicació • Quan la fruita es parteix, s'alliberen unes substàncies que, amb l'oxigen de l'aire, produeixen uns pigments marrons. • El suc de llimona conté vitamina C, que és un antioxidant i evita o fa més lenta la reacció amb l'oxigen.
Conclusions Amb aquest experiment es demostra: • La importància de la cura dels aliments per a evitar-ne el deteriorament per l'acció d'alguns agents externs. • La necessitat de l'ús de determinats productes per a conservar-los.
• Per a fer les activitats sobre aquesta presentació PREMEU
Activitats • Per a tornar a veure aquesta presentació. PREMEU Interpretar resultats 1 Repeteix l'experiment amb tres trossos de poma. Cobreix-ne un amb un paper de plàstic transparent; ruixa l'altre amb una llimona i deixa el tercer a l'aire. a) Què hi observes? b) Proposa una hipòtesi que expliqui els resultats obtinguts. Inicia • Per a tornar a veure aquesta presentació. PREMEU