Mesures organitzatives

Slides:



Advertisements
Presentaciones similares
CATÀLEG DE QUALIFICACIONS PROFESSIONALS
Advertisements

DEFINICIÓ I OBJECTIU DEL SERVEI COMUNITARI
ELS EQUIPS D´ASSESSORAMENT PSICOPEDAGÒGIC
Elaboració de Plans Individualitzats
Unitat de Suport a l’Educació Especial (U.S.E.E.)
Cap a l’escola dels grans de la mà del CDIAP i l’EAP
1 u n i t a t L’educador infantil.
Què és un pla Individualitzat ?
La funció dels Centres d’educació Especial en el nou marc legal en relació amb l’escola ordinària.
ATENCIÓ A LA DIVERSITAT Atenció educativa a l’alumnat immigrant
INTERVENCIÓ DE L’EAP ALS CENTRES CONCERTATS
L’atenció a la diversitat i la LOE (l’escola inclusiva)
AVALUAR-QUALIFICAR PER COMPETÈNCIES
LÍNIES DE TREBALL EN ATENCIÓ A LA DIVERSITAT
IES SABADELL Juvenal nº 1 Sabadell (Barcelona)
APRENENTATGE MULTINIVELL
Decret d’autonomia dels centres educatius
CURS PRESENTACIÓ 20 de maig de 2014.
PROPOSTA PEDGÒGICA M02 - UF3 - NF1.
Orientacions i criteris de la UIB per adaptar la docència a l’EEES
L’ATENCIÓ A LA DIVERSITAT I ELS PLANS INDIVIDUALITZATS
TIPUS D’ALUMNAT.
Esquema de treball Josep Minguell M. Mercè Fernández
PLA INDIVIDUALITZAT (PI)
LES UNITATS DE SUPORT A L’EDUCACIÓ ESPECIAL (USEE)
ACCIONS GRUPALS AMB EL PROFESSORAT
Treball col·laboratiu
TRETS DIFERENCIADORS 3r ESO
EL PLA INDIVIDUALITZAT
ESCOLA MUNICIPAL D’EDUCACIÓ ESPECIAL FÀTIMA
AVALUACIÓ DE L’ACCIÓ DOCENT
COMUNICACIÓ I INTERACCIÓ EDUCATIVA II (CIE II)
PLA DE FORMACIÓ DEL CENTRE
Decret d’autonomia dels centres educatius
SEEZ Formació en xarxa per a docents d’educació especial a la zona
EAP ANOIA COMPOSICIÓ PROFESSIONALS
LES FUNCIONS DE SUPORT A L’ESCOLA.
Grups interactius a L’Esquitx
PROGRAMA AMB EL LLIBRE SOTA EL BRAÇ!
Seminari d’Educació Especial
Presentació de 1r d’ESO Curs
Proposta metodològica inclusiva per treballar en contextos plurilingües l’aprenentatge de les ciències i la llengua i el desenvolupament del treball cooperatiu.
Les pràctiques curriculars del grau d’Informació i Documentació
Coneixements i idees previs
PLA D’ATENCIÓ A LA DIVERSITAT
Elaboració de Plans Individualitzats
Equip d’Assessorament i Orientació Psicopedagògica EAP DE SANT ANDREU
Formació per als equips directius d’educació secundària
INSTRUCCIONS PER A L’ORGANITZACIÓ I EL FUNCIONAMENT DELS CENTRES PÚBLICS Tenen per objecte aprovar les instruccions que concretaran i desenvoluparan aspectes.
INSTRUCCIONS PER A L’ORGANITZACIÓ I EL FUNCIONAMENT DELS CENTRES PÚBLICS Tenen per objecte aprovar les instruccions que concretaran i desenvoluparan aspectes.
Gestió participativa dels projectes de centre
Continuació: el temps II
Departamento de Pedagogia Aplicada
Suports en l’elaboració del Projecte Educatiu de Centre
PLA DE FORMACIÓ DE ZONA DE NOU BARRIS
PLA DE FORMACIÓ DE ZONA DE GRÀCIA
Curs 18/19: Sessió 1 25/10/2018 Seminari de coordinació
“SALUT MENTAL I EDUCACIÓ”
en el desenvolupament de les competències bàsiques
Metodologia per treballar per competències:Consideracions generals
La resolució de conflictes a través de l'assemblea de classe
ALUMNAT ALTES CAPACITATS Pla Individualitzat
Convivència i Mediació Escolar
5 PROPOSTES PER AL FOMENT DE L’ÈXIT ESCOLAR
IMPULS DE LA LECTURA FORMACIÓ
Metodologia per treballar per competències:Consideracions generals (1)
Miquel Navarro i Oriach.
DIVERSITAT I INCLUSIÓ L’atenció als alumnes amb MNM
Servei Educatiu Baix Llobregat 5 EAP B 07 Cornellà-St.J.Despí
Àmbits d’organització i gestió de la formació
Transcripción de la presentación:

Aspectes sobre atenció a la diversitat Plans Individualitzats Josefina Masip EAP T-04

Mesures organitzatives Intervenció de dos mestres a l’aula Agrupaments flexibles Atenció en petits grups Atenció individualitzada dins o fora de l’aula Han d’incidir fonamentalment en les estratègies didàctiques i metodològiques i en el procés d’avaluació de l’alumnat. El professorat de suport, han de destinar prioritàriament les hores que quedin disponibles, un cop cobertes les prescripcions curriculars dels diferents cicles, a l'atenció específica de l'alumnat que presenti més necessitats.

Cal preveure en la programació d’aula 1. Verificar l’adequació dels objectius de la programació a les característiques de l’alumnat. 2. Preveure diverses activitats amb diferent grau de complexitat per assolir un determinat objectiu, i identificar les més adequades per a cada alumne/a. 3. Preparar noves activitats que permetin a aquest alumnat aprendre i participar a l’aula, i incloure de manera progressiva aquestes noves opcions de treball en la programació d'aula com a propostes que també poden ser útils per a la resta de l'alumnat. 4. Avaluar prenent com a referent les opcions recollides específicament en les programacions.

Quan s’elabora un Pla Individualitzats ? Quan les adaptacions incorporades a la programació de l’aula i les mesures de suport previstes són insuficients per atendre l’alumnat amb nee cal elaborar un pla individualitzat que reculli el conjunt d’ajudes, suports i adaptacions que pugui necessitar en els diferents moments i contextos escolars .

*La CAD ha de promoure aquest Pla i marcar les línies d’atenció d’aquests alumnat durant un període de temps màxim un curs, i adaptar les decisions, d’acord als progressos de l’alumne/a. * Responsable d’elaborar-lo és el Tutor/a amb col.laboració de l’equip docent,EAP, també hi pot col.laborar el propi alumne/a i família , si les circumstàncies ho aconsellen. * Aprova el Director/a amb el vist-i-plau de la CAD.

Funcions del tutor/a Dinamitzar i liderar la realització del Pla Individualitzat. Presentar-lo a la CAD perque hi doni el vist-i-plau. Recollir l’acord dels pares . Aprovació del Pla Individual pel director/a. Fer-ne el seguiment i la coordinació , tot prenent les decisions escaients, conjuntament amb l’equip docent, la junta d’avaluació i la CAD. Ser l’interlocutor amb la família, als quals en lliurarà una còpia del PI. Avaluar l’alumne/a prenent com a referent el Pla Individual.

Tipus de suports que ha d’incloure el Pla Individual - Companys i companyes de l’alumne/a - Professorat especialista i altre personal del centre - Pròpia família d’aquells aspectes en que hi pot col.laborar, i a la qual se la de mantenir informada.

El Pla inclou: Les habilitats de l’alumne/a en les diferents àrees o àmbits Objectius i competències prioritaries d’aprenentatge de les àrees o àmbits Altres objectius d’aprenentatge com: habilitats personals, socials, autonomia escolar o en altres àmbits: familiar, salut, lleure... Ajudes tècniques i suports en les activitats en els diferents entorns : aula, pati, menjador, sortides, i altres activitats generals del centre Valoració i registre sistemàtic del progrés que ha d’esdevenir el referent per l’avaluació de l’alumne/a tenint en compte: - Objectius del curs, cicle o etapa - Competències bàsiques - Autonomia personal i social (aula ordinària, grup específic, grup reduït) - Adquisició d’hàbits de treball

Avaluació La Comissió d’avaluació amb col.laboració amb EAP fa el seguiment dels aprenentatges de l’alumne/a. Adopta les decisions que correspongui pel que fa a l’atenció educativa, procurant la màxima participació en entorns i grups ordinaris. Informes trimestrals expliquin l’evolució : continguts treballats i objectius assolits, hàbits d’autonomia i desenvolupament personal i adaptació al centre i grup. Implicació de la família i enregistrament sistemàtic Documents oficials ha de constar les mesures adoptades i el pla individualitzat

Les USEE.- Unitats de recursos són per facilitar l'escolarització ordinaria a alumnat amb dificultats greus d’autonomia per causes de discapacitat motriu, intel.lectual, trastorns greus de desenvolupament i conducta, susceptibles de ser escolaritzats en centres específics, puguin participar en entorns escolars ordinaris .

Professionals de l’USEE Elaborar amb l’EAP i professorat del centre els plans d’atenció educativa: prioritats educatives, estratègies per facilitar la seva participació en les activitats de l’aula ordinària i del centre, activitats d’atenció individual o en grup reduït, criteris de seguiment d’avaluació. Elaborar coordinadament amb el professorat del grup ordinari materials específics i adaptats Concretar estratègies que possibilitin la participació a l’aula ordinària Acompanyar l’alumnat a l’aula ordinària quan calgui. Desenvolupar activitats especifiques, individuals o en grup reduït quan l’alumnat ho requereixi. Participar en les propostes de plans individualitzats i adaptacions de grup. Col.laborar en la tutoria individual dels alumnes que atén i el seguiment i evolució del procés d’aprenentatge

Mestres d’educació especial Prioritzar l’atenció a l’alumnat discapacitat i amb necessitats educatives especifiques Identificar amb l’EAP les necessitats educatives i col.laborar en la concreció del pla d’intervenció Col.laborar en la concreció d’adaptacions i preparació d’activitats i materials didàctics que facilitin l’aprenentatge i participació a la classe ordinaria Suport en la participació a les classes ordinàries Desenvolupar activitats o programes especifics que requereixin Seguiment i avaluació d’aquest alumnat Col.laborar en les adaptacions i plans individualitzats Dins o fora l’aula en grup reduït

Auxiliars d’educació especial Ajudar l'alumnat en els seus desplaçaments per l'aula i pel centre en general, i fora del centre, si cal, amb el seu mitjà de mobilitat (cadira de rodes, caminadors, bastons...). Ajudar l'alumnat en aspectes de la seva autonomia personal (higiene, alimentació...) a fi de garantir que puguin participar en totes les activitats. Realitzar els tractaments específics de l'alumnat en el centre docent.

Educadors/es d’educació especial Donar suport a l'alumnat amb necessitats educatives especials perquè pugui participar en les activitats que organitzi el centre docent, així com aplicar programes de treball preparats pel tutor/a o especialistes i participar en l'elaboració i aplicació de tasques específiques relacionades amb: autonomia personal, adquisició d'hàbits, d'higiene,habilitats socials, mobilitat i desplaçaments, estimulació sensorial, habilitats de vida,transició a la vida adulta i preparació per al món laboral, escolaritat compartida en centres ordinaris/centres d'educació especial. Participar en el projecte educatiu del centre. Conèixer els objectius i continguts dels programes per tal de poder adequar de la millor manera possible la seva tasca de col·laboració amb els mestres-tutors i els especialistes. Proporcionar als mestres-tutors i especialistes elements d'informació sobre l'actuació de l'alumnat, a fi d'adaptar i millorar el seu procés d'aprenentatge.