Les TIC i la indústria agroalimentària a Catalunya.

Slides:



Advertisements
Presentaciones similares
La nova eina per l'acer Daniel Fabregat
Advertisements

ECONOMIA DE L’EMPRESA 1 BATXILLERAT UNITAT 1 L’EMPRESA I L’ENTORN.
Índex 1. Estimació emissions totals a Catalunya
La qualitat, garantia de millora.
Barberà del Valles, 19 Novembre 2008
Presentació de la IoT Catalan Alliance
Mesures avançades per empreses / universitat per a incrementar l‘ús del transport públic entre els seus treballadors / estudiants CINESI SL- Consultoria.
Google Llibres i la Biblioteca de Catalunya
LA FAENA.
Nivell d’implantació i ús de les TIC al Maresme.
Els reptes de la indústria a Sant Boi de Llobregat
El benchmarking, una eina que contribueix a la millora dels resultats
Sistemes microinformàtics i xarxes
d' a s s i s t è n c i a al g o v e r n l o c a l
UNITAT 1 L’EMPRESA I L’ENTORN ECONOMIA DE L’EMPRESA 1 BATXILLERAT.
Xarxa Productes de la terra
Pla estratègic del Servei de Biblioteques
IMPLANTACIÓ DE LES TECNOLOGIES DE LA INFORMACIÓ I COMUNICACIÓ A LA CIUTAT DE LLEIDA Anàlisi estadística - desembre 2000 IMPLANTACIÓ DE LES TIC A LA CIUTAT.
Catalunya: 10 pols de competitivitat 8 de juny del 2010
CRAI: Unitat de Procés Tècnic
EL ROL DE LES EMPRESES INSTAL·LADORES EN L’EFICIÈNCIA ENERGÈTICA
INNOVACIÓ AL SECTOR AGROALIMENTARI
El Projecte Qualitat és la proposta pel canvi en el context de l’escola vers una cultura de la Qualitat que cerca la sistematizació com a procés per a.
El paper dels barris en les xarxes socials a Catalunya. Una aproximació. José Luis Molina (UAB) Projecte finançat pel MICINN (CSO /SOCI), Estudio.
El mercat i els sistemes d’organització industrial
Audiència Tramitació Projecte Llei de Comerç, Serveis i Fires (tram
L’activitat econòmica i el patrimoni empresarial
Tema 3. Aplicacions de les TIC a l’educació.
ESTRATÈGIA DE CONTRACTACIÓ TIC PER A LA TRANSFORMACIÓ DIGITAL DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA 28 d’agost de 2018.
MILLORA DE LA COMPETITIVITAT DELS COMERÇOS
1 u n i t a t El departament de Recursos Humans.
Presentació dels resultats de la primera fase del projecte PLANS DOCENTS i MATERIALS BÀSICS Barcelona, 22 setembre de 2016.
1 u n i t a t La funció comercial de l’empresa.
Jornada de portes obertes
El model EDC: De la inserció laboral a la gestió corporativa de la diversitat De les dificultats a les oportunitats empresarials.
“ENQUESTA DE PERCEPCIÓ SOBRE EL MÓN RURAL “
INSTITUT GUILLEM DE BERGUEDÀ
De la gestió de la força de treball a la del coneixement
Cambra Oficial de Comerç i Indústria de Sabadell
COMUNICACIÓ I INTERACCIÓ EDUCATIVA II (CIE II)
El paper de les ciutats en el procés d’innovació empresarial
Infraestructures i Productivitat Universitat de Barcelona
Els sous de les dones a CATALUNYA
Presentació de la Guia per a la identificació i
Els sectors econòmics Repàs del tema.
Xarxa d’agrònoms de Catalunya
Perspectives econòmiques i reptes del sector de la salut
5 SERVEI PER LA SOCIETAT DE LA INFORMACIÓ PROJECTES ENDEGATS
ESTRUCTURA MATRICIAL (Orientada al projecte)
La formació professional, una opció de futur i amb futur
Pla estratègic de desenvolupament econòmic local i l’ocupació del Vallès Oriental ( ) Presentació del Pla de treball Consell d’Alcaldes del.
L’empresa com a sistema organitzat
Creixement econòmic de Liquats Vegetals: Presència als lineals de les grans distribuidores d’alimentació. Núria Arimany Anna Sabata Xavier Ferràs Petra.
Global Cook Service.
PRESENTACIÓ DEL PROJECTE GESMOPOLI
La indústria tèxtil a Catalunya al segle XIX i avui en dia
Dr. Pere Mir Dr. Eduard Cristóbal Juliol de 2003
Geografia.
DOSSIER DE PREMSA Resultats OPE 2010, projectes actuals i reptes de futur Manlleu, 6 de juliol de 2011 Per a més informació: Gabinet de Comunicació T.:
CRAI: Unitat de Recerca
Dr. Pere Mir Dr. Eduard Cristóbal Desembre de 2004
Els reptes de la indústria a Sant Boi de Llobregat
expansió internacional
Informe Observatori Barcelona 2016
Riquesa sense treball Plaer sense consciència Ciència sense humanitat Política sense principis Comerç sense moral Devoció sense sacrifici Mahatma Ghandi.
BONES PRÀCTIQUES MODELS D’ÚS DIDÀCTIC DE LES TICS
Anàlisi de la qualitat de vida de les persones majors a Mallorca
La inserció laboral dels graduats de grau de la UPF
El departament de Recursos Humans
ESTAT ACTUAL DELS SERVEIS SOCIALS BÀSICS A CATALUNYA
Transcripción de la presentación:

Les TIC i la indústria agroalimentària a Catalunya. Premi a la Innovació Tecnològica Agrària (PITA) 2004 Les TIC i la indústria agroalimentària a Catalunya. Jordi Vilaseca i Requena Universitat Oberta de Catalunya Barcelona, 10 de maig de 2005

SUMARI 1.- TIC i empresa: el Projecte Internet Catalunya (PIC)                                                              SUMARI 1.- TIC i empresa: el Projecte Internet Catalunya (PIC) 2.- El sector agroalimentari a Catalunya. 3.- Usos TIC i sector agroalimentària. 4.- Els resultats del canvi tecnològic al sector agroalimentari

Els sectors d’activitat, la grandària i el territori L’intrument d‘análisi del Projecte Internet Catalunya PIC_Empreses Els sectors d’activitat, la grandària i el territori Indústria de la informació Sector TIC Ensenyament, I+D i activitats d’edició i difusió del coneixement Indústria dels continguts digitals Industria de baixa tecnología Indústria agroalimentària Tèxtil Fusta, paper, mobles reciclatge i altres indústries manufactureres Activitats primàries Altres activitats industrials i de construcció Indústria de tecnologia mitjana Indústria de productes metàl·lics, minerals no metàl·lics i metal·lúrgia Indústria energètica, cautxú i plàstic i drassanes Indústries d’alta tecnologia Aeronaus i naus espacials Productes farmacèutics Equips medicoquirúrgis i aparells ortopèdics Maquinària i equips Material de transport Indústria química Serveis menys intensius en coneixement Activitat comercial Hotels i restaurants Transports i activitats postals Resta de serveis Serveis intensius en coneixement Mediació financera, assegurances i activitats immobiliàries Serveis a l’empresa Serveis socials i de salut Activitats d’associacions Nombre de treballadors Menys de 5 De 6 a 19 De 20 a 99 Més 100 MIcroempreses Petita Empresa Mitjana Empresa Gran Empresa Indústria agroalimentària Activitats primàries Territori Barcelona Tarragona Lleida Girona

Branques d’activitat del sector agroalimentari El sector agroalimentari al PIC_Empreses Branques d’activitat del sector agroalimentari Agricultura, ramaderia i pesca Producció agrícola Producció ramadera Producció agrícola combinada amb la producció ramadera Activitats dels serveis relacionats amb l’agricultura i la ramaderia, llevat de les activitats veterinàries Caça, captura d’animals i repoblació cinegètica, incloses les activitats dels serveis que s’hi relacionen Silvicultura, explotació forestal i activitats del serveis que s’hi relacionen Indústria d’aliments Indústries càrnies Elaboració i conservació de peix i productes a base de peix Preparació i conservació de fruites i hortalisses Fabricació de greixos i olis (vegetals i animals) Indústries làcties Fabricació de productes de molineria, midons i productes amilacis Fabricació de productes per a l’alimentació animal Fabricació d’altres productes alimentaris Elaboració de begudes Indústries del tabac

El sector agroalimentari al PIC_Empreses Fitxa Tècnica Descriptius PIC_Empreses Univers 515.173 empreses que desenvolupen la seva activitat a Catalunya Dimensió 2.038 entrevistes personals a empresaris i alts directius Marge d’error Del  2,22% per a les dades globals en el cas de màxima indeterminació (p=q=50) i per un nivell de confiança del 95,5% Dimensió sector agroalimentari 50 entrevistes personals a empresaris i alts directius. Univers: 5.267 Marge d’error sector agroalimentari Del  13,86%, per les dades del sector agroalimentari en el cas de màxima indeterminació (p=q=50) i per un nivell de confiança del 95,5%. Mostra resultant Fixada per ponderació Dates treball de camp De gener a maig del 2003 Selecció de la mostra Procediment per quotes marginals. Selecció aleatòria d’empreses Font: Elaboració pròpia.

SUMARI 1.- TIC i empresa: el Projecte Internet Catalunya (PIC)                                                              SUMARI 1.- TIC i empresa: el Projecte Internet Catalunya (PIC) 2.- El sector agroalimentari a Catalunya. 3.- Usos TIC i indústria agroalimentària. 4.- Els resultats del canvi tecnològic al sector agroalimentari

El sector agroalimentari català es caracteritza per una dimensió mitjana... La dimensió (nombre de treballadors) de la indústria agroalimentària a Catalunya En percentatge sobre el total d’empreses 100 o més treballadors 20 a 99 treballadors 10 a 19 treballadors 6 a 9 treballadors 5 o menys treballadors Empresa Catalana Sector Agroalimentari FONT: DIRCE 2002

... una activitat realitzada amb diversos establiments... Els establiments de l’activitat agroalimentària a Catalunya. 2003 En percentatge del total

L’estructura empresarial del sector agroalimentari a Catalunya. 2003 ... una presència molt important d’empreses familiars, amb pocs grups empresarials... L’estructura empresarial del sector agroalimentari a Catalunya. 2003 En percentatge d’empreses

... una presència aclaparadora de capital català, amb presència insignificant de capital internacional... L’origen geogràfic del capital no català de la indústria agroalimentària a Catalunya. 2003 En percentatge del capital (en mitjana)

… una orientació de l’oferta de productes dividida entre les sèries curtes i les llargues… Caracterització de l’oferta de productes de la indústria agroalimentària i de les altres indústries a Catalunya. 2003 En percentatge d’empreses sobre el total

...un nivell mitjà de formació dels seus treballadors baix... El nivell de formació de la indústria agroalimentària catalana. 2003 Percentatge de treballadors amb nivell màxim d’estudis finalitzats

Sector agroalimentari ... una alta interacció amb competidors, i clients de fora de l’Estat Espanyol... La procedència dels agents externs immediats de la indústria agroalimentària catalana. 2003 Percentatge d’empreses amb clients, proveïdors i competidors Empresa catalana Sector agroalimentari

... un model competitiu basat en la qualitat i la diferenciació de producte... Les estratègies competitives de la indústria agroalimentària a Catalunya. 2003 En percentatge sobre el total d’empreses

i unes expectatives per al futur immediat sense canvis... Les previsions a l’alça de les plantilles de la indústria agroalimentària catalana. 2003 Percentatge d’empreses amb previsió d’ajust de plantilla els propers 2 anys

SUMARI 1.- TIC i empresa: el Projecte Internet Catalunya (PIC)                                                              SUMARI 1.- TIC i empresa: el Projecte Internet Catalunya (PIC) 2.- El sector agroalimentari a Catalunya. 3.- Usos TIC i indústria agroalimentària. 4.- Els resultats del canvi tecnològic al sector agroalimentari

L’activitat agroalimentària a Catalunya està digitalment ben equipada Usos i equipaments de les TIC a la indústria agroalimentària catalana. 2003 En percentatges sobre el total d’empreses Equipaments i Usos TIC Empresa catalana Ind. Agroalimentària Telèfon mòbil 93,2% 98,2% Ordinadors 97,3% Connexió a Internet 90,8% 96,5% Connexió a Internet amb ADSL 67,0% 29,8% Xarxa d’àrea local (LAN) 53,9% 16,8% Sistema electrònic d’intercanvi (EDI) 29,2% 7,5% Pàgina web 46,1% 47,8% Correu electrònic 87,4% 91,7% Font: Elaboració pròpia.

Comparació usos i equipaments TIC a la indústria agroalimentària catalana i a UE-5*. 2003 En percentatges sobre el total d’empreses Equipaments i Usos TIC CATALUNYA UE - 5 Ordinadors 98% 82% Connexió a Internet 97% 70% RTB/Mòdem 62% 35% ISDN 6% 40% ADSL 30% 18% Correu electrònic 92% 55% Xarxa d’àrea local (LAN) 17% 25% Sistema electrònic d’intercanvi (EDI) 8% Sistema gestió clients (CRM) 4% Sistemes gestió integrada (ERP) 12% Pàgina web 48% 34% Vendes a través d’Internet 3% 5% Compres a través d’Internet 36% Font: Elaboració pròpia a partir de dades de The European e-Business Market Watch (Juliol 2003) (*) UE – 5 formada per Alemanya, Espanya, França, Itàlia i Regne Unit

El equipaments d’Internet de la indústria agroalimentària catalana són baixos... Els equipaments d’Internet de la indústria agroalimentària catalana. 2003 En percentatge del total d’empreses Nivells d’equipament - Molt baix: Sense connexió a Internet - Baix: Connexió a Internet amb banda estreta - Normal: Connexió a Internet banda estreta i pàgina web - Avançat: Connexió a Internet amb banda ampla i pàgina web

Empresa catalana S.Agroalimentari ... i s’empren bàsicament en tasques de gestió, obtenció d’informació i comunicació... Principals usos empresarials de les TIC a la indústria agroalimentària catalana. 2003 En percentatges sobre el total d’empreses Principals usos empresarials de les TIC Empresa catalana S.Agroalimentari Gestió, administració, comptabilitat 44,4% 58,1% Obtenció d’informació / Internet 29,3% 42,6% Comunicació amb clients i proveïdors 27,4% 39,2% Eina bàsica de treball 15,6% 0,6%

Empresa catalana S.Agroalimentari ... no considerant necessària la implantació de les TIC en les seves operacions ... Motius pels quals no ha implantat TIC en operacions. Indústria agroalimentària catalana. 2003 En percentatges sobre el total d’empreses Motius no implantat TIC en operacions Empresa catalana S.Agroalimentari No és necessari 58,8% 46,6% Pel tipus de producte 16,7% 31,9% Es prefereixen altres procediments 2,2% 9,8% Pel tamany de l’empresa 10,3% 8,4% En estudi 4,0% 3,4%

Els usos TIC a la indústria agroalimentària catalana. 2003 ... tot i que el nivell d’usos empresarials de les TIC són considerables. Els usos TIC a la indústria agroalimentària catalana. 2003 En percentatges sobre el total d’empreses Indicador d’usos TIC - Usos baixos: No disposició de cap sistema tecnològic per a cap dels àmbits de les operacions (producció i proveïdors/distribució), el màrqueting i l’organització i els recursos humans (bàsic i complex), o bé només disposició per a un dels cinc. - Usos mitjans: Disposició de sistemes tecnològics per a dos o tres dels cinc àmbits esmentats. - Usos avançats: Disposició de sistemes tecnològics per a quatre o cinc dels àmbits esmentats.

S.Agroalimentari Empresa catalana L’agilitat, rapidesa en la gestió i la millora de la qualitat i el control són els principals avantatges percebuts. Principals avantatges percebudes dels usos empresarials de les TIC a la indústria agroalimentària catalana. 2003 En percentatges sobre el total d’empreses catalanes Principals avantatges ús TIC a l’empresa S.Agroalimentari Empresa catalana Agilitat i rapidesa en la gestió 97,2% 72,1% Millora de la qualitat i el control 87,1% 21,9% Augment de la fiabilitat i la seguretat 47,9% 13,4% Accessibilitat a la informació 19,9% 35,8% Reducció de costos 12,4% 17,5%

El comerç electrònic de l’activitat agroalimentària a Catalunya. 2003 La penetració del comerç electrònic a la indústria agroalimentària catalana és força baixa. El comerç electrònic de l’activitat agroalimentària a Catalunya. 2003 En percentatges sobre el total d’empreses

SUMARI 1.- TIC i empresa: el Projecte Internet Catalunya (PIC)                                                              SUMARI 1.- TIC i empresa: el Projecte Internet Catalunya (PIC) 2.- El sector agroalimentari a Catalunya. 3.- Usos TIC i indústria agroalimentària. 4.- Els resultats del canvi tecnològic al sector agroalimentari

La innovació empresarial de la indústria agroalimentària catalana. El dinamisme innovador de la indústria agroalimentària a Catalunya amb l’ús de les TIC. 2003 Percentatge d’empreses. Empreses innovadores: aquelles empreses que han introduït una innovació de producte, procés o organització durant els darrers dos anys amb l’ús de les TIC

Es confirma l’existència d’un salari premi a les activitats agroalimentàries intensives en l’ús de les TIC Salari mitjà brut per treballador i els usos TIC de l’activitat agroalimentària de Catalunya Desviació en percentatge respecte al salari mitjà de l’economia catalana (17.846 euros)

El nivell d’us d’Internet condiciona les millores de productivitat de la indústria agroalimentària catalana La productivitat del treball i els equipaments d’Internet de la indústria catalana En euros del 2001 +1,6 -11,1 +20,5

Les TIC i la indústria agroalimentària a Catalunya. Premi a la Innovació Tecnològica Agrària (PITA) 2004 Les TIC i la indústria agroalimentària a Catalunya. Jordi Vilaseca i Requena Universitat Oberta de Catalunya Barcelona, 10 de maig de 2005