Innovació i Coneixement a Catalunya. L’Agenda

Slides:



Advertisements
Presentaciones similares
PRESENTACIÓ CONSORCI BIOPOL’H Comunicació - Consorci Biopol’H.
Advertisements

ECONOMIA DE L’EMPRESA 1 BATXILLERAT UNITAT 1 L’EMPRESA I L’ENTORN.
Institut Sunsi Móra Batxillerat STEM
e-health i terciarisme
Clúster dels Sistemes Intel·ligents de Suport a la Mobilitat des del Delta del Llobregat Ajuntaments de Castelldefels, Gavà, El Prat de Llobregat,
Presentació de la IoT Catalan Alliance
Per realitzar la inscripció de forma gratuïta
La universitat catalana avui
Safe: Grup de recerca en salut, Activitat física i esport
UNITAT 1 L’EMPRESA I L’ENTORN ECONOMIA DE L’EMPRESA 1 BATXILLERAT.
Pla estratègic del Servei de Biblioteques
Disseny de la interfície d’un smartwatch i l’aplicació mòbil
IMPLANTACIÓ DE LES TECNOLOGIES DE LA INFORMACIÓ I COMUNICACIÓ A LA CIUTAT DE LLEIDA Anàlisi estadística - desembre 2000 IMPLANTACIÓ DE LES TIC A LA CIUTAT.
SEMINARI: L’ORIENTACIÓ I LA PREVENCIÓ DE L’ABANDONAMENT ESCOLAR ALS CENTRES D’ADULTS. CURS Grup 1 La informació dels centres d’adults.
Una experiència a sisè de Primària
Catalunya: 10 pols de competitivitat 8 de juny del 2010
Taula sectorial de Gent gran en risc Avaluació i línies de treball
EL ROL DE LES EMPRESES INSTAL·LADORES EN L’EFICIÈNCIA ENERGÈTICA
El Projecte Qualitat és la proposta pel canvi en el context de l’escola vers una cultura de la Qualitat que cerca la sistematizació com a procés per a.
El paper dels barris en les xarxes socials a Catalunya. Una aproximació. José Luis Molina (UAB) Projecte finançat pel MICINN (CSO /SOCI), Estudio.
La Planificació estratègica Territorial. De l’estratègia a l’Acció
Valorizació de la innovació en la CSPT
IMPACTE Recerca Innovació
Curs de formació: La valorització de la recerca a l’entorn sanitari
1 u n i t a t La funció comercial de l’empresa.
Ports Nets: Un model de gestió integrada
L’educació en valors cívics a través de l’educació física i l’esport
Col·laboracions i recerca de sinèrgies per a l'estructuració del sector: experiència de La Confederació II Trobada anual d’entitats del Club de Suport.
PLA DE FORMACIÓ DEL CENTRE
El marc normatiu La Llei 12/2007, d/11 d’octubre, de Serveis Socials i el Decret 202/2009, de 22 de desembre estableixen la creació d’òrgans de participació.
INTERVENCIÓ COMUNITÀRIA INTERCULTURAL
Matèries de modalitat i optatives de 2n de batxillerat
EAP ANOIA COMPOSICIÓ PROFESSIONALS
NUTRICIÓ I PREVENCIÓ DEL CÀNCER DE MAMA
Direcció General d’Igualtat d’Oportunitats en el Treball
PSICOLOGIA I SOCIOLOGIA
Equips docents: Una forma diferent de fer docència
PROJECTE D’IMPLANTACIÓ SISTEMA DE GESTIÓ PER COMPETÈNCIES (SGC)
XARXA D’ESCOLES PER LA SOSTENIBILITAT DE VIC
INDEX 1.- Introducció 2.- Abast i objectius del projecte
Ateneu de Dades: Laboratoris ciutadans de dades
La formació professional, una opció de futur i amb futur
1a JORNADA D’EMPRENEDORIA I EMPRESA
Resum Executiu El Mapa Global d’Oportunitats d’ACCIÓ 2016, adreçat a les empreses catalanes que vulguin internacionalitzar-se, identifica les oportunitats.
Pla estratègic de desenvolupament econòmic local i l’ocupació del Vallès Oriental ( ) Presentació del Pla de treball Consell d’Alcaldes del.
Treball i aprenentatge en xarxa
Per què les aliançes estratègiques entre institucions sanitàries
Creativitat: Font de millora personal i empresarial
PRESENTACIÓ DEL PROJECTE GESMOPOLI
La imatge corporativa Una eina fonamental en l’actualitat
Equip d’Assessorament i Orientació Psicopedagògica EAP DE SANT ANDREU
TAULA D’ITINERARIS PROFESSIONALS ITINERARI
Gestió participativa dels projectes de centre
Suports en l’elaboració del Projecte Educatiu de Centre
Pla Integral de Salut Mental
Tindrem prou energia?.
Consell tècnic assessor en comunicació i RSC de La Unió
PRESENTACIÓ RIS VICEPRESIDENCIA I CONSELLERIA INNOVACIÓ
ESTRATÈGIES I OBJECTIUS
Informe Observatori Barcelona 2016
Jornada sobre el Projecte de reforma de l’Estatut d’autonomia de Catalunya Finançament de la Generalitat i aportació catalana a les finances de l’Estat.
més enllà del PIB: de la mesura a la política i les polítiques
Recursos d'informació en globalització i sostenibilitat
La vulneració dels drets socials
El Pla de formació del centre
Connectant recerca i societat 46
Biblioteca escolar “puntedu”, espai de coneixement i aprenentatge
Aprendre junts alumnes diferents: Una escola per a tothom
Aproximació telemàtica a l’art contemporani: Comunicació, art i educació Modalitat A. Classificació: Educació artística. Educació Visual i Plàstica.
El desplegament de les COMPETÈNCIES BÀSIQUES en el currículum
Transcripción de la presentación:

Innovació i Coneixement a Catalunya. L’Agenda 2013-2020. El Rol dels Centres de Recerca   Miquel A. Pericàs Director de l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ) Vocal de la Junta Directiva de l’Associació Catalana d’Entitats de Recerca (ACER)

Els Centres de Recerca de Catalunya Objectius del Programa (2000) Creació d’un petit nombre de centres d’alt nivell, pensats per arribar a esdevenir de referència en les seves àrees d’activitat Que assoleixin una massa crítica suficient Que estiguin organitzats per tal d’oferir entorns altament creatius als científics que hi treballin Amb temàtiques surgides de l’anàlisi dels potencials de Catalunya i de les tendències científiques/tecnològiques actuals

Els Centres de Recerca de Catalunya Situació Actual (2013) 47 Centres agrupats a iCERCA Molts d’ells en posicions capdavanteres en els rànquings d’institucions de recerca Un 41 % dels investigadors ICREA hi treballen Acullen un 28% dels investigadors finançats pel Consell Europeu de Recerca (ERC) amb Starting Grants (26%) i Advanced Grants (30%) a Espanya De la doble missió (recerca/transferència) que molts dels Centres comparteixen, els aspectes de transferència estan comparativament menys desenvolupats

Els Centres de Recerca de Catalunya Ajuts del Consell Europeu de Recerca (ERC) Posició Institució Starting Grants Advanced Grants Total 3 CRG 9 12 4 ICFO 6 CREI 7 ICIQ 5 2 11 IRBB 1 15 CIMNE 16 ICN

Els Centres de Recerca de Catalunya Posició al Rànquing Institucional Scimago (Excellence Rate)

2013-2020: Marc Europeu i Transcripció a Catalunya L’estratègia Europa 2020 vincula Creixement i Innovació Unió per a la Innovació Programa Horizon 2020 Estratègies per a l’especialització intel·ligent (RIS3) Desenvolupar ciència d’excel·lència Assolir el lideratge industrial (KET’s) Orientar-se cap als reptes socials per tal de construir una millor societat

2013-2020: Marc Europeu i Transcripció a Catalunya Europa 2020 ECAT 2020 Unió per a la Innovació Programa Horizon 2020 RIS3 RIS3CAT Desenvolupar ciència d’excel·lència Assolir el lideratge industrial (KET) Orientar-se cap als reptes socials per tal de construir una millor societat Àmbits sectorials líders Clústers emergents Tecnologies Facilitadores Transversals (TFT) Entorn d’innovació

2013-2020: El Rol dels Centres de Recerca En el marc d’ECAT 2020, Horizon 2020 i RIS3CAT Desenvolupar recerca d’excel·lència Priorització en funció de temàtiques Assoliment de massa crítica Lideratge en col·laboració Reforçament dels avantatges competitius

Canvis en el Sistema de Centres de Recerca? Relació amb les Tecnologies Facilitadores Transversals (TFT) i incidència sobre els àmbits sectorials líders La Institució CERCA agrupa 47 centres de recerca. 12 d'ells tenen relació directa amb les TFT (o amb les KET del Programa Horizon2020): 4 en l’àmbit de les TIC 3 en l’àmbit de la nanotecnologia 2 en l’àmbit de la manufactura avançada 1 en l’àmbit de la fotònica 1 en l’àmbit de la nanotecnologia 1 en l’àmbit dels materials avançats De tots ells, únicament dos tenen denominacions plenament coincidents amb les d’una TFT.

Canvis en el Sistema de Centres de Recerca? Relació amb les Tecnologies Facilitadores Transversals (TFT) i incidència sobre els àmbits sectorials líders La Institució CERCA agrupa 47 centres de recerca. 39 dels 47 Centres CERCA tenen incidència sobre àmbits sectorials líders: 21 sobre les indústries de la salut (A.6) 8 en sistemes industrials (A.3) 5 en recursos i energia (A.2) 4 en alimentació (A.1) 1 sobre les indústries basades en l’experiència Cap dels centres CERCA està connectat preferentment amb les indústries relacionades amb el disseny (A.4) o amb la mobilitat sostenible (A.5)

Canvis en el Sistema per a una Millor Coordinació entre els Centres de Recerca i Altres Actors? Com gestionar el lideratge en col·laboració inherent a les estratègies de Partenariat Públic Privat (PPP) o a la Unió per a la Innovació? L’organització d’equips on s’articulen diversos actors (públics, privats, investigadors, innovadors, emprenedors,...) és complexa i difícilment ocorre de forma espontània Els projectes amb fort potencial transformador que es puguin definir per al període considerat implicaran diverses TFT; en la pràctica, això vol dir que equips pertanyents a diferents Centres de Recerca treballaran sobre un mateix problema, generalment amb lideratge compartit Per tal d’implementar amb èxit tota aquesta complexitat serà imprescindible la presència d’uns agents transversals (públics o privats), avui inexistents, que liderin els projectes

Exemples de Lideratge an Col·laboració

Exemples de Lideratge an Col·laboració

Exemples de Lideratge an Col·laboració

Del Coneixement a la Innovació