“INTERACCIÓ ALIMENTS I MEDICAMENTS”

Slides:



Advertisements
Presentaciones similares
LA FUNCIÓ DE NUTRICIÓ A 3r D’ ESO AMB MATERIAL DIGITAL
Advertisements

El Mg es necesario para la obtención de ATP y para todas las enzimas que lo utilizan. EL Mg participa en más de 300 reacciones bioquímicas,
ALIMENTACIÓ SALUDABLE
AUTOMEDICACIÓ Estudiants de Farmàcia en Pràctiques Tutelades
ALIMENTACIÓ i NUTRICIÓ
Que els teus aliments siguin la teva medicina i els medicaments el teu aliment Hipòcrates Les dues paraules més boniques que es poden dir no son “t’estimo”,
Malnutrició Infantil a Catalunya Malnutrició Infantil a Catalunya.
Intercanvi terapèutic en atenció primària.
Puc utilitzar un analgèsic?
AIGUA I ACTIVITAT FÍSICA
Fármacos antimicrobianos.
Servei d’Urgències de l’Hospital de Sabadell i Centre Sociosanitari Albada Unitat de psicogeriatria Novembre 2013.
EQUILIBRI ACIDO-BÀSIC.
9. Els recursos del planeta
NUTRICIÓ CEL·LULAR Conjunt de processos mitjançant els quals les cèl·lules obtenen la matèria i l’energia necessàries per fer les funcions vitals.
La Recepta de la Vida Els elements químics que constitueixen majoritàriament als éssers vius són el C , H , O i N. Altres elements hi són en quantitats.
La nutrició i l’alimentació
P-3 P-4 P-5 QUÈ FEM AL LABORATORI ? ESCOLA PAU DELCLÒS. TARRAGONA Curs FEM HIPÒTESIS SOBRE ELS FENÒMENS FÍSICS I QUÍMICS OBSERVEM,
Polifenols.
Nutrició i Dieta Els principis immediats font de matèria i energia.
Programa de Formació a la Gent Gran
Alimenta el teu cos.
La Piràmide dels aliments
No tractar el càncer de pròstata, ¿és correcte?
L’ARTRITIS REUMATOIDE
CONCEPTES BÀSICS DE GENÈTICA.
Els elements i els compostos químics 5.
DEFINICIÓ DE CONCEPTES
Escola de cuidadors. Escola de cuidadors Una mica d'Història.
Perquè mengem el que mengem?
FES ESPORT FES SALUT.
Disponibilitat Espirometria + PBD *** ***
TREBALLS A LA INTEMPÈRIE
Nutrició i Dieta És el procés d’entrada a l’organisme de les substàncies que el formen i que asseguren el seu funcionament. Una bona alimentació és requisit.
de qualitat a l’administració local
Programa de Formació a la Gent Gran
Estem on estem perquè és on hem arribat (no on ens han portat)
TREBALLS D’ATENCIÓ AL PÚBLIC
Quan l’amor fa mal.
SESSIÓ V PES i EXERCICI FÍSIC.
PONÈNCIA. Denuncies associades a PRL (psicosocials).
T-3 Els éssers vius 1r ESO 3 COMPOSICIÓ QUÍMICA DELS ÉSSERS VIUS
EDUCACIÓ FARMACÈUTICA EN LA CRONOTERÀPIA
Nutrició i Dieta És el procés d’entrada a l’organisme de les substàncies que el formen i que asseguren el seu funcionament. Una bona alimentació és requisit.
COSES  QUE  ENS  FAN  POR!!!.
15 de novembre Dia sense alcohol
Son mamífers, vertebrats i herbívors.
HORT = TREBALL EN EQUIP - 4t
3. Aspectes nutricionals
TEMA 5 : FUNCIÓ DE NUTRICIÓ
NUTRICIÓ I PREVENCIÓ DEL CÀNCER DE MAMA
FORMACIÓ EN PREVENCIÓ DE RISC BIOLÒGIC PELS PROFESSIONALS D'INFERMERIA
El bon ús dels medicaments. Tractament amb anticoagulants orals.
L’ANABOLISME HETERÒTROF
LA LLUNA RUTH MORETA, HELENA CUNILL, HAIRAT ABUBAKAR, NOUH DAHOU, ROGER FONT I MIQUEL DELS SANTS.
Ajuntament de Vic. Regidoria de joventut: Judit Ramos.
Objectiu Educatiu Trienni
Programa de Formació a la Gent Gran
Presentació BATXILLERAT
HORT = TREBALL EN EQUIP - 4t
La dieta dels futbolistes
“CONVÈNCER EN POCS MINUTS”
LA NUTRICIÓ I LA SALUT.
15 de novembre Dia sense alcohol
PLA D’EVACUACIÓ Curs 2016/17 Generalitat de Catalunya
Al vostre gust amb el 8 Amb so ¯
LA NUTRICIÓ I LA SALUT.
Fármacos : su uso correcto. Dr. José Lucio García de la Fuente
Bronquitis Aguda.
Educació Farmacèutica en la Interpretació de Prospectes
Transcripción de la presentación:

“INTERACCIÓ ALIMENTS I MEDICAMENTS” Programa de Formació a la Gent Gran “INTERACCIÓ ALIMENTS I MEDICAMENTS” (administració oral)

Interaccions aliments-medicaments Entitats Departament de Salut. Generalitat de Catalunya Associació de Farmacèutics Rurals de Catalunya (AFRUC) Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona

Interaccions aliments-medicaments: no contraindicacions estrictes Hem de fer una valoració individual en el pacient. Però... Què són les interaccions? Interaccions aliments-medicaments (IAM): Influència dels aliments i de la dieta sobre els fàrmacs. Suplements dieta (vitamines, minerals, herbes) Aliments i begudes. Interaccions medicaments-aliments (IMA): Influència dels fàrmacs sobre l’aprofitament dels nutrients i sobre l’estat nutricional.

Científicament, parlem d’Interaccions...: Fisicoquímiques: es produeixen degut a la composició química i propietats FQ dels aliments i dels medicaments. Farmacocinètiques: interaccions a nivell del procés LADME que experimenten els medicaments en el nostre organisme. Farmacodinàmiques: interaccions que es produeixen un cop el fàrmac ha assolit el seu lloc d’acció.

Hem de prendre els medicaments tal i com ens han indicat ...A L’HORA DE MENJAR: Avantatges: Millora deglució, tolerància gàstrica i adherència al tractament. Millora absorció i/o acció del medicament. Inconvenients: Intervals d’administració irregulars (intervals 8-4-12h). Interacció

Hem de seguir les pautes que ens recomanen els professionals MEDICAMENTS... - ... EN DEJÚ: 1h abans o 2-3h després de la presa de qualsevol aliment. - ... ABANS DE MENJAR: 20-30 min. Abans de menjar. Ex. Glibenclamida, Glimepirida... (Sulfonilurees: Diabetis) Sucralfat (Refluxe esofàgic) Cleboprida (per a la motilitat intestinal) Metoclopramida (antiemètic, prevenció vòmits) - ... DESPRÉS DE MENJAR: 30-45 min. després de menjar. Ex. Antiàcids.

ANALGÈSIA, ANTIINFLAMACIÓ ARTRITIS, ARTROSIS, DOLOR, FEBRE, INFLAMACIÓ Exemples interaccions: PARACETAMOL + aliments rics en HdC* absorció lenta. Presa amb un gran got d’aigua. AAS, + aliments = efectes secundaris gàstrics AINE’s AAS + cafeïna = efecte analgèsic MORFINA + aliments = efecte analgèsic Aquest medicaments PRENDRE AMB ALIMENTS *HdC: Hidrats de Carboni

ANTICOAGULACIÓ MAJOR EFECTE MENOR EFECTE ANTICOAGULANTRisc trombosi Els pacients amb tractement ANTICOAGULANT, han de cuidar la seva alimentació: Plantes gènere Allium (ceba, alls, Calçots, suplements capsulats) MAJOR EFECTE ANTICOAGULANT Risc sagnat Dieta baixa en greixos rica en: HdC i proteïnes animals Vit K (civada, fetge, pèsols, soja, Cigrons, llenties, algues, blat, ous Cols, brocoli, espàrrecs, pastanaga) MENOR EFECTE ANTICOAGULANTRisc trombosi Proteïnes de soja i suplements CONTROL del INR (Controls del sintron®) INFORMAR el metge que li fa el seguiment

SEGUIR AQUESTES PAUTES: IMPORTANT PER A L’EFECTITIVAT DEL TRACTAMENT ANTIBIÒTICS Prendre’n només quan ho prescriu un metge Acabar els tractaments per evitar resistències dels bacteris SEGUIR AQUESTES PAUTES: IMPORTANT PER A L’EFECTITIVAT DEL TRACTAMENT Tetraciclines i Quinolones: Infeccions ORL, dentals, gastrointestinal, genitourinaria, de pell… Evitar aliments rics en FERRO i CALCI: Eviten absorció GRISEOFULVINA (antifúngic): Infeccions pell, cabell, ungles Prendre DESPRÉS de les menjades ISONIAZIDA (antituberculós): Prendre EN DEJÚ Evitar aliments rics en TIRAMINA (formatge, vi, embotits): RISC CRISIS HIPERTENSIVES

HIPERTENSIÓ ARTERIAL (HTA) I CARDIOPATIES REGALÈSSIA (Àcid Glicerretínic) RISC CRISI HIPERTENSIVA HIDRALAZINA (dilatador dels vasos) Diurètics (Furosemida) Beta-blocadors (Atenolol …) NIFEDIPI (alliberació normal, NO OROS) PRENDRE SEMPRE IGUAL (amb o sense menjar però sempre igual) DIGOXINA + aliments rics Vitamina D, CALCI = EFECTE: Risc ARRITMIES Evitar administració amb sardines, boquerons, tonyina, formatges, suplements vitD, Ca,… IECA (Enalapril), Espironolactona + aliments rics POTASSI = HIPERPOTASSEMIA

ALTRES MALALTIES CRÒNIQUES 1. HIPERCOLESTEROLÈMIA, HIPERTRIGLICERIDÈMIA LOVASTATINA + aliments = efecte. No prendre’l amb fibra 2. OSTEOPOROSIS BIFOSFONATS : Prendre EN DEJÚ, pel matí i de peu. AMB AIGUA 3. PARKINSON L-DOPA: Prendre EN DEJÚ. Evitar l’administració amb proteines. 4. TRANSTORNS DE LA SON BENZODIAZEPINES i Inductors de la son: Prendre EN DEJÚ i abans de sopar.

NO ADMINISTRAR MEDICAMENTS AMB AQUEST ALIMENTS!!! Verdures crucíferes bledes, berros, col-i-flor, col, cols de brusel.les Metilxantines cafè, te, xocolata ACCELEREN EL METABOLISME DELS FÀRMACS = L’EFECTE DURA POC Aliments rics en quercetina “pomelo”, alls, cebes, vi negre, pomes RETARDEN EL METABOLISME DELS FÀRMACS = L’EFECTE DURA MASSA Aliments i suplements rics amb FIBRA = ABSORCIÓ DELS FÀRMACS

FITOTERÀPIA EXTRACTE DE PLANTA INDICACIÓ INTERACCIÓ AMB RESULTAT Pebroter: Capsicum spp. Desordres tracte gastrointestinal IECA MÉS tos seca Trompera: Ephedra spp. Afeccions respiratòries Β-Blocadors MÉS efecte secundaris Jengibre: Zingiber officinale, L Profilaxis nàusees i vòmits, cinetosis Anticoagulants MENYS Efecte anticoagulant Ginkgo: Ginkgo biloba, L Varius, hemorroides, insuf. circulatòria cerebral crònica, cefalees, pèrdua de memoria AAS, Paracetamol RISC SANGRAT Herba de St. Joan: Hipericum perforatum, L Ansietat, depresió, terrors nocturns associats a la menopausa. ANTIDEPRESIUS BENZODIAZEPINES DIGOXINA SIMVASTATINA EVITAR ÚS SI EN TRACTAMENT AMB AQUESTS MEDICAMENTS Valeriana: Valeriana officinalis, L Ansietat i transtorns son origen nervios MÉS efecte (x2) Ginseng: Panax ginseng, L Agotament físic i mental, astènia RISC MASSA COAGULACIÓ INSULINA RISC HIPOGLUCÈMIA

ABANS DE PRENDRE UN ESTRACTE DE PLANTES CONSULTEU AL VOSTRE METGE, FARMACÈUTIC

Interaccions aliments-medicaments ALGUNA PREGUNTA? 15

Interaccions aliments-medicaments Gràcies per la vostra atenció