DIETES RACIONS ALIMENTÀRIES.

Slides:



Advertisements
Presentaciones similares
ALIMENTACIÓ SALUDABLE
Advertisements

ALIMENTACIÓ i NUTRICIÓ
Octubre 2017 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
GENER 2018 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
APORTACIÓ CALÒRICA D’ALGUNS ALIMENTS
ESCOLA LLUIS MILLET SENSE PORC
ESCOLA LLUIS MILLET NO OU
LA DIETA SALUDABLE 4t de Primària – curs
Bones vacances de Nadal i feliç 2017
ESCOLA CAMBRILS Basal OCTUBRE 17 Al.lergògens FESTA LA CASTANYADA
L’ALIMENTACIÓ EN L’ETAPA ESCOLAR
Setembre 2018 MALLORCA ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL www
Desembre 2017 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
Institut Front Marítim
Institut Front Marítim
GENER 2018 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
Novembre 2017 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
La nutrició i l’alimentació
L’alimentació saludable
Nutrició i Dieta Els principis immediats font de matèria i energia.
MENU ESCOLETA PIUS XII P2 I P3 DESEMBRE
Els elements i els compostos químics 5.
Octubre 2017 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
Novembre 2017 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
Octubre 2015 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
MAIG 2018 POVEDA ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
SOPARS MAIG 2017 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
Perquè mengem el que mengem?
Sopars Juny 2018 MALLORCA ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL www
SOPARS NOVEMBRE ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
Setembre 2016 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
MARÇ 2018 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
SESSIÓ V PES i EXERCICI FÍSIC.
ESCOLA BRESSOL SOL SOLET- MENÚ TRITURATS 7 MESOS FEBRER
Cuideu-vos per gaudir d’una bona salut
Novembre 2015 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
MAIG 2018 MALLORCA ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL www. alcoescat
Octubre 2018 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
FEBRER 2017 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
Proposta de Sopars FEBRER ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
SOPARS OCTUBRE 2018 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL www. alcoescat
ESCOLA VALL DE PALAU SENSE OU
Restaurant dinou vint-i-dos
SOPARS OCTUBRE 2017 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL www. alcoescat
TEMA 5 : FUNCIÓ DE NUTRICIÓ
Institut Front Marítim
Ajuntament de Vic. Regidoria de joventut: Judit Ramos.
Octubre 2016 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
Setembre 2018 MALLORCA ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL www
La dieta dels futbolistes
LA NUTRICIÓ I LA SALUT.
Saltells Menú Basal Febrer 19
Octubre 2017 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
SOPARS NOVEMBRE ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
FESTA DE LLIURE DISPOSICIÓ
PROPOSTA DE SOPARS DE ABRIL ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
Sopars DESEMBRE 2018 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
ABRIL 2018 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
Immaculada Maig Dilluns Dimarts Dimecres Dijous Divendres 01/05/2019
Setembre 18 Institut Front Marítim dilluns 10 dimarts 11 dimecres 12
Sopars MAIG 2018 POVEDA ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL www
Proposta de SOPARS octubre 2015 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
SOPARS OCTUBRE 2017 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL www. alcoescat
Desembre 2015 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
Maig 2017 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
LA NUTRICIÓ I LA SALUT.
BONES VACANCES D’ESTIU
SOPARS OCTUBRE 2018 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL www. alcoescat
ABRIL 2017 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
Transcripción de la presentación:

DIETES RACIONS ALIMENTÀRIES

Aliments grassos Oli oliva : 3-6 r / dia 1 ració = 10 ml oli = 1 cullera sopera Fruits secs: 3-7 r / set 1 ració = 20-30 g = 1 grapat

LàctiCs 2-4 racions / dia. Una ració 200 ml de llet 1 tassa de llet 125 g de iogurt 1 unitats de iogurt 15-20 g formatge semi 2-3 llesques 15-20 g formatge curat 2 culleres de formatge ratllat 30-40 g fresc 1 porció individual

Aliments proteics 2 racions / dia alternat Peix-marisc : 3-4 set Carn magre: 3-4 set Ous: 3-4 set Llegums: 2-4 set Una ració 125-150 g peix 1 filet o 2 o 3 rodanxes 100-125 g de carn 1 filet, ¼ de pollastre o conill 40-60 g ous 1-2 unitats 60-80 g de llegums 1 plat normal

Cereals i tubercles 4 -6 racions / dia Una ració 60-70 g pasta o arròs 1 plat normal 40 g de pa 3 llesques / 1 panet 150-200 g patates 1 gran o 2 petites 30-40 g de cereals ½ tassa 40 g galetes 4-5 unitats 40 g torrades 2-4 unitats

Verdures i hortalisses > 2 racions /dia 1 ració: 120-200 g. 1 plat d’amanida variada 1 plat de verdura cuita 1 tomàquet gran 2 pastanagues 1 bol de gaspatxo

fruites > 3 racions /dia 1 ració: 120-200 g. 1 got de suc (150ml) 1 peça mitjana de fruita (150-200g) 1 tassa de cireres, maduixes o raïm 3 prunes, mandarines 2 rodanxes de síndria o meló

DIETES àpats

ESMORZAR-mig matí Hauria d’incloure: CEREALS LÀCTICS FRUITA 25 % de AET (aportació energètic total)

dinar Hauria d’incloure els grups d’aliments següents: CEREALS, TUBERCLES O LLEGUMS VERDURES I HORTALISSES PROTEICS OLI OLIVA FRUITA I/O LÀCTICS AIGUA 30-40 % de AET (aportació energètic total)

BERENAR Poden formar part del berenar: CEREALS LÀCTICS FRUITA FRUITS SECS 10-15 % de AET (aportació energètic total)

SOPAR Ha ser més digerible Recomanable que inclogui: CEREALS O TUBERCLES VERDURES PROTEICS FRUITA I / O LÀCTICS OLI AIGUA 25-30 % de AET (aportació energètic total)

GUIA DIÀRIA D’ALIMENTS DIETES GUIA DIÀRIA D’ALIMENTS

ESMORZAR- MIG MATÍ DINAR BERENAR SOPAR 1 rac. làctic Cereals i tubercles (2) Làctics (1) Cereals i tubercles (1,5-2) 1 rac. cereals Proteics/ ous/ llegums (1) Cereals (0,5-1) Proteics /ous/ llegums (1) 1 rac. fruita Verdura (1) Fruita (opcional) 1 rac. greix Fruita (1) Complements: sucre... COMPLEMENTS: sucre, melmelada, pernil...) Greix (1) 20-25 % AET 30-40 % AET 10-15 % AET 25-30 % AET

DIETES Model de guia setmanal

DIA 1 2 3 4 5 6 7 ESMORZAR - MIG MATÍ DINAR BERENAR SOPAR

DIETES DIETES TERAPEUTIQUES

DIETes progressives ABSOLUTA LÍQUIDA No ingereix res via oral Alimentació parenteral o per sonda Aigua, infusions, té, sucs (no cítrics) Brous sense greix o vegetals Llet (si es tolera) Sorbets Gelatines Preparats comercials líquids o en pols. SEMI - LÍQUIDA Pures (patata...) Brous sense greix o vegetals amb sèmola, tapioca, arròs o pasta Proteïnes: ous afegits a les sopes o purés

Làctics: formatge fresc i mató Truita o ou passat per aigua DIETA TOVA Sopes de pa Làctics: formatge fresc i mató Truita o ou passat per aigua Peix blanc i carn magre Pa de motlle Pasta i purés de patata o llegums Verdures (no flatulentes) en puré Fruita molt madura o en batut Brioxeria suau

Demència senil o alzheimer Menjar en entorn tranquil Grans tovallons per evitar taques Utensilis de plàstic Plat únic complet Si no menja amb coberts preparar menjar que pugui agafar amb les mans.

obesitat 2 litres d’aigua diaris No salses comercials. Si tomàquet natural, vinagre, llimona i espècies. Làctics desnatats. 5 àpats diaris, no picar entre hores i menjar poc a poc, mastegant bé. No begudes alcohòliques. Disminuir l’oli. No fregits, ni guisats, ni estofats. Si planxa, vapor, bullits o forn. Realitzar exercici físic, adequat a l’edat la condició física de la persona. No sucre o mel, si sacarina. Millor peix que carn. Les carns magres.

Cal realitzar una dieta hipocalòrica no inferior a 1500 kcal. Reducció del 10-25 % de l’AET de la dieta habitual del pacient. A mesura que es va perdent pes podem baixar les calories de la dieta. La dieta ha de ser rica en fibra Suplementar-la amb vitamines i minerals si és necessari. PROTEÏNES CARBOHIDRATS (mai menys de 70gr) GREIXOS (insaturats) 15-20% 50-55% 30%

HIPERCOLESTEROLÈMIA Reduir l’aportació d’aliments rics en lípids. Substituir el greix animal per oli d’oliva. Incloure omega-3 (peix blau, fruits secs i algunes llavors) Incloure omega-6 (oli de gira-sol) Evitar fregits, arrebossats i precuinats. Evitar grasses vegetals hidrogenades (margarines, brioxeria, pastisseria...)

2 peces de fruita diàries Cereals integrals cada dia Increment de fibra 2 peces de fruita diàries Cereals integrals cada dia Llegums (2-4 rac/ set) Verdures (2 rac. dia) Increment de greix insaturat 5 unitats de fruits secs diàries. Oli oliva enlloc de greix animal (no més quantitat !!!) Peix blau: sardines, tonyina... Increment d’antioxidants Fruites i hortalisses Cereals integrals Fruits secs All i ceba!!!

Reducció de colesterol Ous Formatge i llet Mantega ... Reducció de greixos saturats Ous Làctics sencers Mantega ... Carns no magres Pastisseria industrial...

diabetis Dieta equilibrada Excloure aliments rics en sucres d’absorció ràpida Moderar el consum de greixos que poden conduir a la obesitat i incrementar els nivells de sucre en sang. 4 o 5 àpats al dia Repartir i controlar els hidrats de carboni ingerits segons la medicació i l’exercici realitzat No abusar de la fruita Consumir força fibra soluble, que disminueix la velocitat d’absorció.

Alteració proteica 1 g de prot · kg / dia HIPOPROTÈICA HIPERPROTÈICA Màxim 40-50 g de proteïna diaris. Reduir les racions de carn, peix, ous, làctics i llegums a la meitat. 1 g de prot · kg / dia

Laxant Incrementar exercici Incrementar consum hídric (3 l /dia) Menjar poc a poc (15-20min per fer la digestió) Incrementar el consum de fibra (30g / dia) : aliments integrals, raïm, prunes, figues, pomes, llegums, hortalisses, verdures...

Astringent Evitar la fibra vegetal. Menjars poc abundants. Excloure làctics. Excloure guisats, fregits, embotits, salats... Suprimir els cítrics, el cafè i ensucrats. L'arròs bullit, la poma ratllada, pa torrat, peix o pollastre bullit. FASE I FASE II FASE III FASE IV Dieta líquida Dieta semi-líquida Dieta tova astringent Dieta normal 2-3 dies Si no la tolera tornar a la fase I Pocs greixos, fibra i lactosa Introduir-la progressivament

hipertensió Mantenir el pes adequat Evitar l’alcohol i el tabac Practicar esport regular i adequadament Alimentació hiposòdica Medicació receptada.

Carns salades, fumades o curades. Embotits. DIETA HIPOSÒDICA ELIMINAR Sal de cuina Carns salades, fumades o curades. Embotits. Peixos fumats o sacats. Crustacis, mol·luscs i caviar Formatge Pa i torrades amb sal. Olives i fruits salats Sopes, pures, xips o altres preparats de sobre. Plats preparats i conserves. Aigua amb gas Pastisseria i brioxeria industrial Mantega salada.

COM POTENCIAR EL GUST Llimona o vinagre Espècies i herbes aromàtiques Oli d’oliva Sals de règim (conté potassi en comptes de sodi) Cuinar a la planxa, vapor o guisat, ja que conserva millor el gust que el bullit.

FI