TAULA INTERSECTORIAL AGROALIMENTACIÓ I SALUT Baix Vallès Amb el SUPORT de: INDUSTRIES QUÍMIQUES DEL VALLÈS INKEMIA UGT CAMBRA DE COMERÇ DE BARCELONA FUNDACIÓ HOSPITAL DE MOLLET CONSORCI RESIDUS DEL VALLÈS AGRUPACIÓ INDUSTRIALS BAIX VALLÈS Programa de suport al desenvolupament local , PDL. Convocatòria 2012.
OBJECTIUS HIPÒTESI TAULA INTERSECTORIAL AGROALIMENTACIÓ I SALUT, Baix Vallès OBJECTIUS Sensibilitzar vers una activitat sostenible i saludable en el territori implicant als agents relacionats. Promoure el discurs entre els agents relacionats sobre alimentació i salut, i seguretat alimentària. Facilitar i promoure la interacció entre les iniciatives empresarials del sector agroalimentari i del sector salut, en un marc de cooperació públic – privat, en el marc del Baix Vallès i al llarg de l’eix viari de la C-17 i de la B-30, creant sinergies amb els projectes en marxa. Animar el treball en xarxa per a afavorir l’eficàcia i rendibilitat del cicle de vida dels productes. HIPÒTESI La dinamització i foment de la coordinació entre els agents relacionats amb l’activitat agroalimentària i de salut, reforçarà la competitivitat del territori, mitjançant el diàleg que condueixi a determinar estratègies de futur sostenibles, rentables i diferencials, així com a definir les línies d’acció concretes que permetin reforçar la taula i coordinar als diversos agents en la mateixa direcció estratègica. CARACTERÍSTIQUES DEL PROGRAMA
BAIX VALLÈS: gestió compartida TAULA INTERSECTORIAL AGROALIMENTACIÓ I SALUT, Baix Vallès Territori BAIX VALLÈS: gestió compartida Àmbit prioritari en activitat econòmica, ocupació i indústria CARACTERÍSTIQUES DEL PROGRAMA: territori
TAULA INTERSECTORIAL AGROALIMENTACIÓ I SALUT, Baix Vallès La interrelació entre alimentació i salut ha anat creixent en els darrers anys en la perspectiva socioeconòmica. Les indústries alimentaries i l’accent en els productes de proximitat i agroecològics cada vegada fan més aportacions per a millorar la qualitat de vida i salut de la població. Afegeixen salut a la vida. Fan desenvolupament científic, investigador, de responsabilitat i autoregulació. Participen en el foment d’hàbits saludables, formació i informació als grups consumidors. Subministren més productes variats, més saludables i segurs. PERTINÈNCIA DEL PROGRAMA: una interrelació creixent
INDUSTRIA ALIMENTÀRIA TAULA INTERSECTORIAL AGROALIMENTACIÓ I SALUT, Baix Vallès IMPORTÀNCIA ECONÒMICA DEL SECTOR ALIMENTACIÓ I SALUT EN L’ENTORN COMARCAL Pes diferencial d’indústria farmacèutica i relacionats (indústria auxiliar i química farmacèutica) a la comarca, amb empreses clarament líders en el seu nínxol de mercat. En l’àmbit de les tecnologies mèdiques, dues de les primeres empreses a nivell català es situen a la comarca. Fundació Sanitària de Mollet, nucli assistencial per la salut i el benestar. Projectes en definició: Clúster de les ciències de la vida, Pol emprenedor per a la salut al Baix Vallés... INKEMIA, centre per a R+D+i, clarament vinculat amb el sector salut i biotecnologia. * Primer negoci de la comarca amb gairebé 120 empreses de mes de 3 M€ i més de 3.400 M€ de facturació. * Pes molt important de fabricants de productes alimentaris: Important presència d’empreses MARQUISTES MULTINACIONALS. Empreses locals de petita o mitjana dimensió, líders en els seus segments. Certa especialització en segments creixents del sector alimentari: productes ecològics i plats preparats. Indústria auxiliar amb les empreses líders internacionalment i amb fort component valor afegit. Presència GRAN DISTRIBUCIÓ. INDUSTRIA ALIMENTÀRIA SALUT RADIOGRAFIA: activitat econòmica
AGROALIMENTACIÓ I SALUT, Baix Vallès TAULA INTERSECTORIAL AGROALIMENTACIÓ I SALUT, Baix Vallès La industria alimentària catalana ocupa una posició líder en el conjunt d’Espanya L’entorn de Barcelona, com ara el Vallès Oriental: concentra un gran volum de producció: 18% sobre el conjunt d’activitats. i la major part de les activitats d’investigació, innovació i inversió estrangera que genera el sector. De les empreses agroalimentàries de la comarca, el 20,8% es troben a Granollers i el 9,4% a Mollet del Vallès. El sector agroalimentari del Vallès Oriental factura uns 3.000 milions d'euros anuals. Grans Empreses líders en facturació, ubicades a Granollers i Mollet del Vallès: Kraft Foods España Biscuits Holdings Sara Lee Southern Europe Bimbo RADIOGRAFIA DE L’ACTIVITAT AGROALIMENTÀRIA_Generalitats entorn
AGROALIMENTACIÓ I SALUT, Baix Vallès TAULA INTERSECTORIAL AGROALIMENTACIÓ I SALUT, Baix Vallès La industria alimentària catalana ocupa una posició líder en el conjunt d’Espanya Catalunya: clúster avançat en alimentació, una de les principals especialitzacions productives important know-how en producció i tecnologia alimentària líder en proveïdors d’ingredients i en empreses d’empaquetatge RADIOGRAFIA DE L’ACTIVITAT AGROALIMENTÀRIA_Generalitats entorn
AGROALIMENTACIÓ I SALUT, Baix Vallès TAULA INTERSECTORIAL AGROALIMENTACIÓ I SALUT, Baix Vallès La indústria de l’alimentació, begudes i tabac és la primera branca industrial en volum de negoci de Catalunya (18% del total). El sector concentra 2.580 empreses, moltes d’elles a l’àrea metropolitana de Barcelona, generant 74.690 llocs de treball directes. RADIOGRAFIA DE L’ACTIVITAT AGROALIMENTÀRIA_Generalitats entorn
AGROALIMENTACIÓ I SALUT, Baix Vallès TAULA INTERSECTORIAL AGROALIMENTACIÓ I SALUT, Baix Vallès Nº EMPRESES INDUSTRIALS BAIX VALLÈS 34 empreses,18% del total d’empreses agroalimentàries de la comarca. Incloent les empreses de Santa Perpètua i Polinyà, fan un total de 52 empreses. Gairebé el 2% dels assalariats del Baix Vallès treballen a la indústria alimentària. DISTRIBUCIÓ INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA: Total Comarca Vallès Oriental: 203 Municipis al voltant C17: 108 Només Baix Vallès: 34 7 6 2 1 4 11 RADIOGRAFIA DE L’ACTIVITAT AGROALIMENTÀRIA_Baix Vallès
AGROALIMENTACIÓ I SALUT, Baix Vallès TAULA INTERSECTORIAL AGROALIMENTACIÓ I SALUT, Baix Vallès Resta C17: Aiguafreda, Canovelles, Granollers, La Garriga, L’Atmella del Vallès, Les Franqueses del Vallès, Lliçà d’Amunt, Lliçà de Vall, Tagamanent RADIOGRAFIA DE L’ACTIVITAT AGROALIMENTÀRIA_Baix Vallès i entorn
AGROALIMENTACIÓ I SALUT, Baix Vallès TAULA INTERSECTORIAL AGROALIMENTACIÓ I SALUT, Baix Vallès % sobre el total agroalimentari de cada territori RADIOGRAFIA DE L’ACTIVITAT AGROALIMENTÀRIA_Baix Vallès i entorn
..../... TAULA INTERSECTORIAL AGROALIMENTACIÓ I SALUT, Baix Vallès En el territori del Baix Vallès i a la comarca del Vallès Oriental, la indústria alimentària i la indústria de la salut tenen un paper molt destacat, tot generant un gran volum de negoci i desenvolupant-se iniciatives col·laboratives en la producció agroecològica com a Gallecs. Pel que fa a l'alimentació, el territori compta amb una gran presència de marques multinacionals, però també empreses locals, de petita o mitjana dimensió, líders en els seus segments i iniciatives importants vers el producte local i agroecològic. També té un pes molt important la indústria farmacèutica i existeixen centres de R+D+I vinculats al sector de la biotecnologia i la salut. ..../... RADIOGRAFIA ALIMENTACIÓ I SALUT: els agents i l’oportunitat de col·laboració
Millora en la composició dels productes TAULA INTERSECTORIAL AGROALIMENTACIÓ I SALUT, Baix Vallès ALIMENTACIÓ I SALUT a la industria : una sinergia com a resposta a noves demandes Productes per a persones amb diabetis Millora en la composició dels productes Montornès del V. Parets del V. Projectes d’innovació per a millores nutricionals i funcionalitat envasos (menys greixos, sucre, calories, ...) Promoció d’hàbits de salut Granollers Parets del V. BONES PRÀCTIQUES (alguns exemples)
per a posar en valor i treballar en.... TAULA INTERSECTORIAL AGROALIMENTACIÓ I SALUT, Baix Vallès L’educació alimentària, des de la infància fins als adults com a mecanisme essencial per una millor qualitat de vida. El paper de la producció local i ecològica com a garant d’una forma d’alimentar-se més saludable i sostenible. La recuperació de les llavors i dels productes tradicionals El rol dinamitzador dels agents públics a fi de promoure el concepte d’alimentació sana i equilibrada amb el suport del món de la salut. Cercar noves formes i mecanismes per reduir el impacte mediambiental de les activitats productives i de comercialització dels productes alimentaris, tot millorant la xarxa des de la producció al consum per a reduir, reciclar i revaloritzar els productes TAULA INTERSECTORIAL per a posar en valor i treballar en.... POTENCIALS ÀMBITS D’ACTUACIÓ CONJUNTA DE LA TAULA
Qualitat i Seguretat Alimentària Salut i Qualitat de vida TAULA INTERSECTORIAL AGROALIMENTACIÓ I SALUT, Baix Vallès Qualitat i Seguretat Alimentària Escenari de futur: increment del nivell de la seguretat alimentària Salut i Qualitat de vida Tendència creixent: Producte de proximitat Producte ecològic Aliments funcionals Recerca - Desenvolupament - Innovació conjunta (R+D+I) Oportunitat de finançament: Horizon 2020. nou programa marc de recerca i innovació de la Unió Europea (2014-2020) Cadena alimentaria Sinergia estratègica per a la creació de valor: Apropar als diferents subjectes Establir aliances Cercar noves oportunitats conjuntes TAULA INTERSECTORIAL Una cooperació públic privada cercant estratègies en comú POTENCIALS ÀMBITS D’ACTUACIÓ CONJUNTA DE LA TAULA
TAULA INTERSECTORIAL per a fomentar la cooperació empresarial AGROALIMENTACIÓ I SALUT, Baix Vallès TAULA INTERSECTORIAL per a fomentar la cooperació empresarial Cooperació empresarial: punt estratègic i fonamental de les cadenes de valor. Cadena alimentaria: Sinergia per a la creació de valor. Xarxa estratègica que reconeix la necessitat mútua de treballar junts per identificar objectius estratègics, que comparteixen riscos i beneficis, i inverteixen temps, energia i recursos per realitzar el treball articulat. CADENA DE VALOR: Model de producció i gestió del producte que millora la competitivitat i introdueix noves variables. Element clau que assegura la seguretat alimentària i el control de productes. POTENCIALS ÀMBITS D’ACTUACIÓ CONJUNTA DE LA TAULA
Una oportunitat per a treballar plegats en escenaris de futur Oportunitats i reptes marcats per les característiques de l’entorn I les estratègies supraterritorials TAULA INTERSECTORIAL AGROALIMENTACIÓ I SALUT, Baix Vallès TAULA INTERSECTORIAL Una oportunitat per a treballar plegats en escenaris de futur Oportunitats i reptes marcats per les característiques de l’entorn I les estratègies supraterritorials Oportunitat de finançament per al sector agroalimentari Inversió en R+D com una solució necessària perquè el sector agroalimentari europeu sigui competitiu a través d'un augment sostenible de la productivitat agrícola al llarg de tota la cadena alimentària Estratègia per a l'especialització intel·ligent de Catalunya Alimentació i Salut, 2 dels sectors clau per a la transformació del sector productiu cap a un creixement intel·ligent, sostenible i integrador. L’objectiu principal d’aquest instrument és impulsar noves activitats econòmiques en àmbits emergents, basades en una oportunitat de mercat, en una necessitat tecnològica o en nou coneixement generat a partir de la col·laboració d’agents d’àmbits diferents. POTENCIALS ÀMBITS D’ACTUACIÓ CONJUNTA DE LA TAULA