CSMIJ Sarrià-Sant Gervasi

Slides:



Advertisements
Presentaciones similares
en els centres educatius de la ciutat de Barcelona
Advertisements

T La infermera a pediatria CASAP Can Bou. Xerrades Programa Formació pares i mares Lactància materna SiE Espai Nadó Vacunacions escolars Benvinguda Nounat.
ELS EQUIPS D´ASSESSORAMENT PSICOPEDAGÒGIC
d' a s s i s t è n c i a al g o v e r n l o c a l
Cap a l’escola dels grans de la mà del CDIAP i l’EAP
XARXA DE DEBAT EDUCATIU
“MESURES PENALS ALTERNATIVES EN LA COMUNITAT” Pilar Casaus
Jornada Cloenda Esports
i el que no es pot avaluar
La Consolidació de la Infermera com a Gestora de Casos
Què és un pla Individualitzat ?
SEMINARI: L’ORIENTACIÓ I LA PREVENCIÓ DE L’ABANDONAMENT ESCOLAR ALS CENTRES D’ADULTS. CURS Grup 1 La informació dels centres d’adults.
Taules sectorials del CMSS Avaluació
Taula sectorial de Gent gran en risc Avaluació i línies de treball
Programa Pacient Expert ICS en MPOC
Estudi per a la identificació de
FORMACIÓ CONTINUADA · DAP CAMP DE TARRAGONA
Escola de cuidadors. Escola de cuidadors Una mica d'Història.
Departament de Justícia
EXCEL·LÈNCIA PROFESSIONAL I INCREMENT
Els recursos de la TET. Un punt de partida.
CONVIVÈNCIA OBSERVATORI PER A LA E S C O L A R.
Taula local d’infància de Santa Coloma de Gramenet Sessió de constitució Secretaria tècnica 11 de Desembre de 2015.
CURS PRESENTACIÓ 20 de maig de 2014.
Àrea de Serveis personals, Benestar i Famílies
CONSULTA OBERTA LA CONSULTA OBERTA COM A REPTE PERSONAL I PROFESSIONAL. AJUDAT A VALORAR ELS ADOLESCENTS D’UNA ALTRA MANERA, FINS ARA, AL MENYS PER MI.
Presentació dels resultats de la primera fase del projecte PLANS DOCENTS i MATERIALS BÀSICS Barcelona, 22 setembre de 2016.
Notificació en casos de malalts mentals i dogodependències
LES UNITATS DE SUPORT A L’EDUCACIÓ ESPECIAL (USEE)
Barcelona, 2 de desembre de 2.002
Pressupostos Participatius: educar per la democràcia
EL PLA INDIVIDUALITZAT
ESCOLA MUNICIPAL D’EDUCACIÓ ESPECIAL FÀTIMA
COMUNICACIÓ I INTERACCIÓ EDUCATIVA II (CIE II)
PLA DE FORMACIÓ DEL CENTRE
P E L C 0 a 3 anys Programa Per l’Estimulació Del Llenguatge
SEEZ Formació en xarxa per a docents d’educació especial a la zona
EAP ANOIA COMPOSICIÓ PROFESSIONALS
QUI SOM? ASPAS, Associació de pares de persones amb discapacitat auditiva Missió: Defensar, reivindicar i garantitzar els drets e interessos de la persona.
SALUT MENTAL I EDUCACIÓ. Departament de Docència I Formació
Jornada 10è Aniversari FCCSM
Dispositiu Local d’Inserció
XARXA INFÀNCIA ADOLESCÈNCIA I FAMÍLIA
Reunió Plenària 13 de novembre de 2015
Taula Rodona 3 Salut Mental i Educació: Esculls i reptes de futur, des de l’experiència dels programes actualment en funcionament. Marta Colomer Bolló.
Seminari d’Educació Especial
Programa Salut i Escola
en els centres educatius de la ciutat de Barcelona
Equip d’Inserció Laboral Comunitat Terapèutica del Maresme
PLA DE SERVEIS INDIVIDUALITZATS
Intervenció multicentre davant un cas repte
La formació professional, una opció de futur i amb futur
PLA D’ATENCIÓ A LA DIVERSITAT
Estrès laboral i L'estrès laboral és una resposta de l’organisme davant de qualsevol demanda o exigència a la qual està sotmès i que l’individu interpreta.
Taula sectorial de Salut Mental i Addiccions Avaluació i línies de treball Secretaria del CMSS Setembre 2014.
Equip d’Assessorament i Orientació Psicopedagògica EAP DE SANT ANDREU
Taula sectorial de Diversitat funcional Avaluació i línies de treball
Formació per als equips directius d’educació secundària
PRIMERES VISITES AMB PROCEDÈNCIA ENSENYAMENT
GRUP DE TREBALL: ATENCIÓ DE CASOS
PLA DE FORMACIÓ DE ZONA DE NOU BARRIS
Dr. Jordi Fàbrega Dr. Andreu Parareda.
Quin poble volem? CP Mare de Déu del Toro Es Mercadal
GRUP DE TREBALL: ATENCIÓ DE CASOS
“SALUT MENTAL I EDUCACIÓ”
PLA EDUCATIU D’ENTORN DEL BARRI DE SANT ILDEFONS DE CORNELLÀ DE LLOBREGAT 11/07/2019.
Àrea d’Atenció a les Persones
IMPULS DE LA LECTURA FORMACIÓ
DIVERSITAT I INCLUSIÓ L’atenció als alumnes amb MNM
Servei Educatiu Baix Llobregat 5 EAP B 07 Cornellà-St.J.Despí
Transcripción de la presentación:

CSMIJ Sarrià-Sant Gervasi PROGRAMA SALUT I ESCOLA Gemma Castells, psicòloga clínica Juan José Gil, diplomat en infermeria

PERQUÈ S’INCLOU LA SALUT MENTAL AL PROGRAMA SiE? Diversos estudis realitzats en diferents països han demostrat que una intervenció precoç en la detecció de signes i símptomes d’una malaltia mental pot millorar la seva evolució i l’impacte sobre la vida de l'individu que la pateix. Treballar envers la disminució de l’estigma a la societat pot afavorir la utilització dels serveis especialitzats. Gairebé el 50% dels trastorns mentals apareixen durant l'adolescència. En el Pacte Europeu de Salut Mental i Benestar del 2008, es va incidir en la importància de: Assegurar plans d’intervenció precoç dintre del sistema educatiu. Proveir programes de promoció d’habilitats parentals. Promocionar la formació en temes de Salut Mental dels professionals que treballen en sanitat, educació, i d’altres que estan en contacte amb la població jove.

INICI PROGRAMA SiE AL DISTRICTE DE SARRIÀ-SANT GERVASI El nostre CSMIJ va començar a participar en el Programa Salut i Escola a finals del 2007, amb l’encàrrec d’elaborar un pla de suport en temes de Salut Mental per als professionals de la Consulta Oberta. En aquest districte tenim: - 4 IES públics. - 28 Escoles de Secundària concertades o privades. De les 32 centres escolars al nostre districte, 19 han acceptat el Programa SiE.

DADES ESCOLARITZACIÓ DISTRICTE DEL 2007-2008* POBLACIÓ 0-17 anys POBLACIÓ en edat E.S.O. (12-16 anys residents al districte) POBLACIÓ ESCOLARITZADA E.S.O (12-16 anys al districte) 25.987 5.626 9.636 *Dades extretes del Informe sobre l’Escolarització a Barcelona elaborat pel Consorci d’Educació referents a l’any 2007-2008.

INTERVENCIÓ DEL CSMIJ EN EL MARC DEL PROGRAMA SiE Demanda dels Consorcis d’Educació i de Salut: Accessibilitat per els casos derivats des de la C.O. en menys de 48 hores on es donin algun dels següents supòsits: - Possible Trastorn Mental Greu. - Ideació o risc de conducta suïcida. Assessorament als professionals d’infermeria de la C.O.

METODOLOGIA Presentació de l’Equip de SiE del CSMIJ amb visites a cada un dels Equipaments d’Atenció Primària de Salut del districte. Reunions mensuals amb infermeria, que están obertes a la participació de l’EAP d’Educació del districte. Via de comunicació directa per suport i orientació als professionals de la Consulta Oberta mitjançant el e-mail i el telèfon. Assistència clínica de les derivacions de la C.O.

PRESENTACIÓ DE L’EQUIP DE SiE DEL CSMIJ ALS EAPs DE SALUT EQUIPS ATENCIÓ PRIMÀRIA DE SALUT: EAP Sarrià. CAP Adriano. EAP Vallcarca - Sant Gervasi OBJECTIUS: Presentació dels diferents professionals que participen al Programa SiE per afavorir la comunicació entre els equips de Salut. Recollir les demandes i necessitats dels professionals d’infermeria que treballaran a la C.O.

REUNIONS MENSUALS AMB INFERMERIA Les reunions es realitzen al nostre servei amb una duració de 2 hores. CONTINGUTS: Criteris i protocols de derivació al CSMIJ. Treball de casos en temes de Salut Mental de la C.O. Assessorament sobre aspectes emocionals a l’adolescència. Detecció de senyals de risc i alarma en Salut Mental. Entrevista amb l’adolescent en el marc de la C.O.

VIA DE COMUNICACIÓ DIRECTA Als professionals d’infermeria se’ls va proposar una via directe de consulta mitjançant l’e-mail i el telèfon: Respostes a les consultes de manera inmediata. Assessorament i orientació sobre aspectes de Salut Mental a través d’aquesta via, per afavorir la comunicació fluïda entre el professional referent de la C.O. i l’equip de SiE del CSMIJ.

DERIVACIONS I CONSULTES - Hem rebut 2 derivacions procedents del Programa SiE al nostre servei durant el curs 2008-2009. CONSULTES. - Demanda d’assessorament en 12 situacions generades des de l’atenció de la C.O., en 8 de les quals s’ha mantingut el contacte per seguir l’evolució del cas fins a una resolució satisfactòria.

REFLEXIONS Considerem que en el nostre districte aquest programa s’està consolidant. Caldrà que tots els serveis i professionals implicats, continuem fent l’esforç en el treball conjunt dins l’especificitat de cada servei. El programa de SiE suposa una nova via per la promoció i la prevenció de la Salut en l’adolescència, gràcies a la millora de l’accessibilitat i la realització d’activitats d’educació per la salut dins el marc escolar. Queda pendent de portar a terme, tal com s’ha expressat amb anterioritat des del Consorci de Salut, un treball complementari amb la familia.

MOLTES GRÀCIES PER LA SEVA ATENCIÓ Centre de Salut Mental Infantil I Juvenil de Les Corts i Sarrià-Sant Gervasi Numància, 107-109– 08029 Barcelona Telèfon 93 419 09 19* - Fax 93 419 22 09 – E- mail: csmij@chmcorts.com. www.chmcorts.com