Alimentación e nutrición Unidade 2 Alimentación e nutrición
Actividade de inicio Fabricación do chocolate https://www.youtube.com/watch?v=_jQMd55nvsA Que medidas hixiénicas observas nas persoas que manipulan o producto?
1. Alimentación e nutrición Qué son os alimentos? Qué son os nutrintes? Cales son? Diferenza entre alimentación e nutrición. Glúcidos: - Función Lípidos: - Funcións Proteínas Sales minerais Auga Vitaminas En que alimentos se encontran estes nutrientes?
Páx 29: 1,2,4 e 5
Diferencia entre alimento e nutrinte
Alimentos ricos en glúcidos
Alimentos ricos en lípidos
Alimentos ricos en proteínas
Estrutura das proteínas
2. Os alimentos Tipos de alimentos e nutrientes segundo a súa función. Que é a roda de alimentos? Que indican os sectores da roda de alimentos? Cales son os grupos da roda de alimentos. Cales son os nutrientes predominantes en cada un dos grupos da roda de alimentos? E os alimentos que os conteñen? E a función que levan a cabo? Que é a pirámide de alimentos?
Pirámide alimentaria
Páx 30: 7 e 8 Páx 40: 30
3. O valor enerxético dos alimentos Que é a respiración celular? En que orgánulo ten lugar? En que se mide a enerxía obtida no proceso de respiración celular?
Páx 32: 13
4. As necesidades enerxéticas nas persoas Que é a taxa de metabolismo basal (TMB) Que factores inflúen sobre esta taxa?
Páx 33: 14
5. Unha dieta saudable e equilibrada Dieta equilibrada. Dieta equilibrada según a OMS. Dieta mediterránea, alimentos que predominan e os seus beneficios. Condicións para unha dieta equilibrada
6. A conservación e manipulación dos alimentos Causas do deterioro dos alimentos. Procesos para preservar os alimentos. Que é un alimento transxénico?
Páx 36: 19, 20 Páx 37: 25
7. Transtornos asociados á alimentación Que é una intoxicación alimentaria? Que é unha alerxia alimentaria? Que é unha intolerancia alimentaria? Que é a malnutrición? Que é a obesidade? Que é a desnutrición? Que é a anorexia? Que é a bulimia?
Malnutrición Marasmo
Síndrome de Kwashiorkor
Páx40: 29, 32, 33, 34, 36, 37, 40 Páx 41: 42 Páx 42 e 43: Interpretar as etiquetas dos alimentos: 49, 51
4. Conservación e hixiene dos alimentos Causas polas que os alimentos se deterioran Métodos de conservación dos alimentos -Frío: Refrixeración, esterilización, conxelación -Calor: UHT, ultraconxelación, pasteurización - Desecamento: liofilización - Envasado ao baleiro - Irradiación - Fermentación - Enlatado - Afumado - Uso de conservantes Datos que contén a etiquetaxe dos alimentos
Afumado https://www.youtube.com/watch?v=YSbqJf8yQjU Ultraconxelación https://www.youtube.com/watch?v=_BJqf9vOKXE UHT https://www.youtube.com/watch?v=p9Pf_wNg9ZU
Páx 30: 34
5. Hábitos alimentarios Que é un OMX (organismo modificado xenéticamente)? Que é un alimento transxénico? Vantaxes dos alimentos transxénicos. Inconvenientes dos alimentos transxénicos.
Páx 38: 2, 3, 12 Páx 39: 17, 18