La resistència Concepte: “ Capacitat física bàsica de mantenir un esforç, sense que disminueixi de manera aparent la performance” (Zatziorskij, 1.978) “Capacitat de l’organisme per mantenir un esforç determinat o bé retardar la fatiga en els esports de llarga durada utilitzant l’energia produïda pels sistemes orgànics del cos humà”
Tipus de resistència Segons el grau d’implicació dels grups musculars Resistència general: implicació d’una part important de la massa muscular en l’acció Resistència específica: implicació de poca massa muscular en l’acció
Fonts i vies de producció d’energia Fosfat de creatina Hidrats de carboni Greixos Proteines Fonts ATP Aeròbica Vies Làctica Alàctica Anaeròbica
Les vies de producció d’energia Característiques de les diferents vies: Capacitat: quantitat total d’ATP que pot produir Potència: ritme de producció d’ATP. Quantitat per unitat de temps Inèrcia: temps que tarda en aconseguir la potència màxima. Durada: temps que tarda en esgotar les fonts energètiques Recuperació: temps que tarda en recuperar tota la capacitat
Continuum energètic de Fox
Característiques de les vies energètiques Característiques de les vies energètiques d’un home de 70 kg segons Sahlin
Elements condicionants de la resistència
Classificació de la resistència aeròbica Resistència mixta làctica anaeròbica alàctica Capacitat: temps que es pot mantenir una mateixa intensitat d’esforç amb una via energètica Potència: temps en que s’assoleix el màxim d’esforç que pot proporcionar una via energètica
Classificació de la resistència
Evolució de la resistència De 8 a 12 anys: millora progressiva Als 13 -14 anys: estancament De 15 a 22 anys: millora important Dels 30 a 35 anys: assoliment del màxim A partir dels 35 anys: disminució progressiva