Generalitat de Catalunya

Slides:



Advertisements
Presentaciones similares
Estudi dels hàbits de consum dels catalans fora de la llar
Advertisements

INDEX 1. Introducció. El Moianès. El consorci del Moianès
EVOLUCIÓ DE LA SENSIBILITAT AL PREU DELS TURISTES ESPANYOLS
Els aliments ecològics
Generalitat de Catalunya
Sistemes de mesura i control per a l'agricultura.
CUESTIONARIO PARA EL DIAGNÓSTICO DE PERCEPCIONES CATALUÑA- ESPAÑA PRINCIPALES RESULTADOS Novembre de 2009 Estudio de la Universitat Oberta de Catalunya.
LA PETJADA ECOLOGICA DE SANT BOI DE LLOBREGAT
i compra pública ambientalment correcta
La nutrició i l’alimentació
Xarxa Productes de la terra
MEMÒRIA DELS SERVEIS SOCIALS DE L’AJUNTAMENT DE TORELLÓ. ANY 2010
Jornada Cloenda Esports
i el que no es pot avaluar
SEMINARI: L’ORIENTACIÓ I LA PREVENCIÓ DE L’ABANDONAMENT ESCOLAR ALS CENTRES D’ADULTS. CURS Grup 1 La informació dels centres d’adults.
EVOLUCIÓ DE LA SENSIBILITAT AL PREU DELS TURISTES ESPANYOLS
El paper dels barris en les xarxes socials a Catalunya. Una aproximació. José Luis Molina (UAB) Projecte finançat pel MICINN (CSO /SOCI), Estudio.
El Comerç Just com a model econòmic solidari
Els aliments ecològics
Departament de Justícia
AGRICULTURA DE PLANTACIÓ
POLÍTIQUES DE COORDINACIÓ DE CENTRES COMERCIALS URBANS
MILLORA DE LA COMPETITIVITAT DELS COMERÇOS
Unitat 3: El sector primari
1 u n i t a t La funció comercial de l’empresa.
va aprovar la Llei de Millora de barris.
Ports Nets: Un model de gestió integrada
1r TRIMESTRE 2n TRIMESTRE 3r TRIMESTRE
“ENQUESTA DE PERCEPCIÓ SOBRE EL MÓN RURAL “
ALIMENTACIO ESCOLAR I GRASSES TRANS
Estratègia de Catalunya en l’Aplicació de la metodologia LEADER Tremp avança! Suma’t al futur. Sessió 1 Les ajudes de que disposem Els instruments.
Jornada Cloenda Esports
ALIMENTACIO ESCOLAR I GRASSES TRANS
ANTECEDENTS El febrer de 2013 L’Hospitalet va iniciar un procés participatiu de reflexió estratègica amb la ciutadania per tal d’establir les bases de.
El marc normatiu La Llei 12/2007, d/11 d’octubre, de Serveis Socials i el Decret 202/2009, de 22 de desembre estableixen la creació d’òrgans de participació.
La creació del Consorci de Biblioteques de Barcelona Per Marta Clari
La Cigarreta Electrònica: Què en sabem?
LA PREVENCIÓ I LA REDUCCIÓ DE RISCOS EN EL CONSUM DE DROGUES
Necessita Catalunya un nou finançament?
PLA REACTIVACIÓ MUNICIPAL Ajuntament de Sant Pere de Ribes
Dispositiu Local d’Inserció
Direcció General d’Igualtat d’Oportunitats en el Treball
2ª REUNIÓ 2017 CONSELL D’ENTITATS
La Cigarreta Electrònica: Què en sabem?
Revetlles amb Precaució, 2011
Policia + Tecnologia Mataró, 1 de juliol de 2003.
Ajuntament de Vic. Regidoria de joventut: Judit Ramos.
MAPA CONCEPTUAL - Accions - Responsables - Temporalització.
XARXA D’ESCOLES PER LA SOSTENIBILITAT DE VIC
La formació professional, una opció de futur i amb futur
Llengua i identitat a Catalunya 2008
Pla estratègic de desenvolupament econòmic local i l’ocupació del Vallès Oriental ( ) Presentació del Pla de treball Consell d’Alcaldes del.
LA NUTRICIÓ I LA SALUT.
CNL de Terrassa i Rubí Balanç d’actuacions en el mandat
BALANÇ DE LA LLEI DE BARRIS
Resum Informe d’Enquesta d’Opinió de l’Empleat
Suports en l’elaboració del Projecte Educatiu de Centre
INTEGRACIÓ DEL PROGRAMA D’ESCOLES VERDES DINS DE LA GESTIÓ DEL INSTITUT GIOLA Programa escoles verdes de la generalitat té com a objectius principals:
Resum de resultats Enquesta als participants en els Cercles de comparació intermunicipals Octubre de 2018 Grandària del municipi 503 Fins a habitants.
Dr. Pere Mir Dr. Eduard Cristóbal Desembre de 2004
expansió internacional
Informe Observatori Barcelona 2016
LA NUTRICIÓ I LA SALUT.
Actuacions del Govern de les Illes Balears davant l’episodi de sequera agrària Palma, 22 de febrer de 2016.
EL CONSUM DE DROGUES ENTRE LA POBLACIÓ HOMOSEXUAL USUÀRIA D’ESPAIS D’OCI NOCTURN DE CATALUNYA.     UNA APROXIMACIÓ QUANTITATIVA.
D’on neix? Voluntat Necessitat Oportunitat.
Anàlisi de la qualitat de vida de les persones majors a Mallorca
Evolució del comerç als barris de Barcelona
Xarxa de lluita contra el maltractament i la violència de gènere
Transport Porta a Porta
Transcripción de la presentación:

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Catalunya Principals magnituds del sector ecològic a 31/12/2009

Principals macromagnituds del sector agroalimentari ecològic Evolutiu 1995 - 2009 Dades: CCPAE

Principals macromagnituds del sector agroalimentari ecològic Evolutiu 2000 – 2009 per províncies Dades: CCPAE

Principals macromagnituds del sector agroalimentari ecològic Superfícies certificades 2009 Superfícies controlades (Ha) Conreus 15.028 Pastures, prats i farratges 42.362 Bosc i improductiu 14.123 Total 71.513 Conreus Dades: CCPAE

Principals macromagnituds del sector agroalimentari ecològic Evolució dels conreus 2002 - 2009 Dades: CCPAE

Principals macromagnituds del sector agroalimentari ecològic % conreu ecològic/convencional (2009 provisional) Dades: CCPAE

Principals macromagnituds del sector agroalimentari ecològic Ramaderia 2009 Dades: CCPAE

Principals macromagnituds del sector agroalimentari ecològic Evolució de la ramaderia 2002 - 2009 Dades: CCPAE

Principals macromagnituds del sector agroalimentari ecològic % Ramaderia ecològica/convencional (2008) Dades: CCPAE

Principals macromagnituds del sector agroalimentari ecològic Agroindústria 2009 Dades: CCPAE

Principals macromagnituds del sector agroalimentari ecològic Activitats industrials emergents Dades: CCPAE

Principals macromagnituds del sector agroalimentari ecològic Resultats 31/12/2009 Al 2009 s’ha produït un increment del 14% d’empreses inscrites al Consell respecte 2008 (16,8% de productors i 7% d’elaboradors) La superfície ha augmentat un 14,6% respecte al 2008 20.687 productes agroalimentaris ecològics autoritzats La superfície agrària ecològica representa gairebé el 5% de la superfície agrària útil de Catalunya Catalunya és líder en indústria agroalimentària ecològica a Espanya Dades: CCPAE

Generalitat de Catalunya Baròmetre de percepció i consum dels aliments ecològics Resultats 2009

Baròmetre de percepció i consum dels aliments ecològics Resultats 2009 OBJECTIU: Caracteritzar el consum i la percepció que tenen els consumidors catalans dels aliments ecològics Actuació del Pla d’Acció per a l’alimentació i l’agricultura ecològiques 2008 – 2012 1.600 entrevistes telefòniques Les entrevistes es fan a la tardor Població catalana de 16 anys i més, resident a Catalunya

Baròmetre de percepció i consum dels aliments ecològics Resultats 2009 CONEIXEN 78,8% NO CONEIXEN 21,2% CONSUMIDORS 31% NO CONSUMIDORS 47,8% Consum diari 2,6% Consum setmanal 15,2% Consum mensual 13,2% Consum esporàdic 16,4% No consumeixen 31,4%

Baròmetre de percepció i consum dels aliments ecològics Resultats 2009 – Coneixen els aliments ecològics (78,8%) El 34,1% creu que en el darrer any ha augmentat la informació relativa als aliments ecològics que es facilita als consumidors. El 83,2% confia que els productes certificats com a ecològics realment ho són (gairebé un 5% més que el 2008). Dels que tenen fills en edat escolar, un 76,9% estaria disposat a pagar més perquè els seus fills consumissin aliments ecològics en el menjador escolar (de mitjana, fins a un 27,8% més sobre el preu del menú).

Baròmetre de percepció i consum dels aliments ecològics Resultats 2009 – Consumeixen aliments ecològics (31%) Llet, iogurts i formatges ecològics Verdura i llegums ecològics Fruita ecològica Ous ecològics Pa, cereals i pasta ecològics Carn ecològica Oli ecològic Menjar preparat ecològic Vi ecològic més consumits consum mitjà menys consumits

Baròmetre de percepció i consum dels aliments ecològics Resultats 2009 – Consumeixen aliments ecològics (31%) El 21% té la intenció d’augmentar el consum d’aliments ecològics en els propers 6 mesos, sobretot de verdures i llegums, carn i fruita. Un 38,6% dels consumidors ecològics declaren que es gasten entre un 15 i un 30% de la despesa setmanal total d’alimentació en aliments ecològics, mentre que un 25,6% d’aquests declara un percentatge inferior al 15%. La majoria afirma que el producte ecològic és fresc i està en bon estat, amb l’etiquetatge clar i que la presentació del producte és adequada i atractiva.

Baròmetre de percepció i consum dels aliments ecològics Resultats 2009 – Consumeixen aliments ecològics (31%) Aproximadament la meitat prefereix comprar un aliment no ecològic però produït a Catalunya que comprar-lo ecològic encara que hagi estat produït a un altre lloc. Els consumidors declaren que el sobrepreu dels aliments ecològics oscil·la entre un 20 i un 30% del preu del mateix aliment en producció convencional. Prefereixo comprar-lo ecològic encara que hagi estat produït a un altre lloc. Prefereixo comprar-lo no ecològic però produït a Catalunya

Baròmetre de percepció i consum dels aliments ecològics Resultats 2009 – Consumeixen aliments ecològics (31%) El 66,3% dels consumidors afirmen que compren aliments ecològics per raons de salut. El 82,9% dels consumidors reconeixen els aliments ecològics per les indicacions o segells presents en l’etiqueta. Els factors que més limiten el consum d’aliments ecològics són el preu i que no es trobin en els llocs habituals de compra. Aquests mateixos factors són els que frenen el consum dels ciutadans que coneixen però no consumeixen aliments ecològics.

Generalitat de Catalunya Pla d’Acció per a l’alimentació i l’agricultura ecològica 2008-2012 Principals actuacions 2010

Principals actuacions 2010 Foment de la informació i el consum Campanya institucional de promoció dels aliments ecològics (interdepartamental)

Principals actuacions 2010 Foment de la informació i el consum Campanya institucional de promoció dels aliments ecològics (interdepartamental) Participació en fires nacionals (BioCultura, Sant Miquel, Sant Narcís, ...) i internacionals (Alimentaria, Biofach) Impulsar la presència dels aliments ecològics en els mercats municipals Crear un apartat específic pels aliments ecològics en el portal www.gastroteca.cat

Principals actuacions 2010 Foment de la informació i el consum Campanya institucional de promoció dels aliments ecològics (interdepartamental) Participació en fires nacionals (BioCultura, Sant Miquel, Sant Narcís, ...) i internacionals (Alimentaria, Biofach) Impulsar la presència dels aliments ecològics en els mercats municipals Crear un apartat específic pels aliments ecològics en el portal www.gastroteca.cat Millorar el portal temàtic de producció agroalimentària ecològica www.gencat.cat/dar/eco

Principals actuacions 2010 Foment de la informació i el consum Fomentar el consum d’aliments ecològics en els menjadors escolars (interdepartamental) Editar un manual pràctic per a la introducció d’aliments ecològics en els menjadors escolars Elaborar materials educatius sobre PAE i crear un apartat específic al web d’educació ambiental Elaborar una nova edició del Baròmetre de percepció i consum dels aliments ecològics a Catalunya

Principals actuacions 2010 Foment de les produccions Ajuts específics inclosos en el Pla de Desenvolupament Rural (PDR): Agricultura ecològica Foment de la ramaderia ecològica Participació en programes de qualitat Prioritzar i/o incentivar els productors ecològics en línies d’ajuts generals inclosos en el PDR: Primera instal·lació de joves Modernització de les explotacions Assessorament agrari Estudiar els costos dels sistemes productius ecològics

Principals actuacions 2010 Foment del sector Ajuts per al foment de la distribució d’aliments ecològics a programes de consum social i/o local Ajuts a organitzacions sense ànim de lucre i entitats locals per actuacions de difusió de l’alimentació ecològica Ajuts per la modernització d’establiments comercials Creació d’una llotja virtual de matèries primeres ecològiques Avançar en la creació d’una plataforma sectorial

Principals actuacions 2010 Altres Desplegament del primer pla de treball anual de l’equip de dinamitzadors territorials de la PAE Creació de l’Observatori de l’alimentació i la producció ecològica Elaborar un sistema específic de control per a les produccions aqüícoles ecològiques Actualitzar la normativa catalana de producció ecològica (nou Quadern de normes tècniques de la PAE)

Generalitat de Catalunya Més informació a: http://www.gencat.cat/dar/eco