Paternitat/maternitat responsable

Slides:



Advertisements
Presentaciones similares
COM CANALITZAR LA IRA Es preciso afrontar los problemas que están a la base de su uso, promoviendo una mayor justicia, educando a los jóvenes en los valores.
Advertisements

EBM LA FONTANA Escola Bressol Municipal de gestió directa de l’Ajuntament de Barcelona Districte de Gràcia Escola de tres grups: 1 de 18 infants de 2-3.
Inspirant llàstima o fent-nos responsables
L'espectacle de la ciutat santa, protegida per un cèrcol de muntanyes, suscita l'actitud de profunda confiança en Déu, que es reflecteix en aquest.
Salut mental i prevenció
PROJECTE A.V.A.C. Aprendre a Viure / Aprendre a Conviure
“ESCOLTA’M” La vinculació del tutor/a com a factor protector i alhora creador de resiliència en els infants de risc d’exclusió social.
31 de l’any Regina Els “Records de pluja” de Marcel Olm ens fan desitjar una vida fecunda en l’amor.
PROJECTE DE PASTORAL I EDUCACIÓ EN VALORS
Desenvolupament afectiu
AVALUAR-QUALIFICAR PER COMPETÈNCIES
Les bones pràctiques per a la educació en família
PETITS REPORTERS Títol.
DE L´ESCOLA TRADICIONAL A L´ESCOLA NOVA
Coneixem el que estudien i ens hi impliquem
Recordem què vol dir ser adolescent
@sebastiani64.
Escola de Karate do Salvador Àlvarez
Senyor, ensenya’m a ser feliç i a donar pau!
LA QUALITAT DE LA RELACIÓ AMB ELS NOSTRES FILLS I FILLES
ANÀLISI DELS ESTATS FINANCERS DE L´EMPRESA
(Robert S. Baron & Norbert L.Kerr )
ESCOLA MUNICIPAL D’EDUCACIÓ ESPECIAL FÀTIMA
Escola de Karate do Salvador Àlvarez
ELS DRETS DE L’INFANT 1959, Nacions Unides: «Declaració dels Drets del Nen», 10 principis, caràcter no obligatori. 1978, Polònia presenta la versió provisional.
Un test per pensar... Materials de
L’ABRAÇADA ÈS SALVADORA DE VIDES
VALORS/VIRTUTS per créixer com a persones
WEBQUEST WEB...QUÈ ? Alumnes de l’Escola ESTEL VALLSECA.
Grups interactius a L’Esquitx
ELS LÍMITS EN ELS INFANTS, NECESSARIS?
Tallers d’Acció Socioeducativa itinerant del Tarragonès
Carta d’un infant als seus pares.
RACONS RECURS PEDAGÒGIC QUE PERMET CREAR ESPAIS DE JOC ORGANITZATS A L’AULA Amb els racons es simbolitza la realitat exterior i es recrea un escenari.
DIADA DE LA PAU A SJO.
La Bíblia, font de valors humans i socials
EN EL VENTRE DE LA TEVA MARE
Objectiu Educatiu Trienni
QUARESMA UN TEMPS IMPORTANT, PER PREPARAR LA GRAN FESTA
valors humans i socials
Estils de comunicació i relacions interpersonals: l’Assertivitat
"SENYOR, ENSENYA’M A SER FELIÇ I A DONAR PAU!"
Espai de Famílies El rol del coordinador/a de parentalitat.
La Presència Educadora
XIII a Setmana de la solidaritat
ELS NOSTRES FILLS: COM AJUDAR-LOS A CRÉIXER
ELABORAR-DESCOBRIR-IMAGINAR Diferents maneres de créixer jugant
QUAN FAS EQUIP, ETS FAN ÀSTIC!
Escola H.J. Tarradellas. 25 de maig de 2015
LA DIMENSIÓ RELACIONAL A L’ACP
AQUESTA QUARESMA TU POTS SER MÉS!
ELS AMBIENTS A EDUCACIÓ INFANTIL
SISTEMA DUNAR.
“Senyor, ensenya’m a ser feliç i a donar pau”
L’HANBOL.
+ En aquest breu i bonic salm s’estableixen les condicions necessàries per a esdevenir “hoste” del Senyor, és a dir, per a entrar en el Santuari i.
“NO TINGUIS POR, QUE JO SÓC AMB TU!"
“NO TINGUIS POR, QUE JO SÓC AMB TU”
ELS 5 SENTITS Com ho sap el nostre cos?.
DOMINIQUES de l'ENSENYAMENT Presentació del CARÀCTER PROPI
DEFINICIONS DEL TREBALL EN EQUIP
Temps de Quaresma.
Pureza de Maria Escola de pares - infantil
Al vostre gust amb el 8 Amb so ¯
PLA D’ACCIÓ TUTORIAL Organitza un conjunt d'activitats educatives interrelacionades destinades a l'entrenament i l'hàbit de les competències següents:
Setmana de la Solidaritat 2010 – 2011 Escola Pública “Josep Carner” (Badalona) L’ EDUCACIÓ, UN FUTUR EN IGUALTAT: el que han de fer nens i nens de tot.
ESQUEMA DE LA UNITAT DIDÀCTICA 1
La intervenció dels especialistes d’Educació Especial al centre
Aprendre junts alumnes diferents: Una escola per a tothom
Aprendre a Viure / Aprendre a Conviure
Transcripción de la presentación:

Paternitat/maternitat responsable

DOP Escolàpies Llúria https://www.youtube.com/watch?v=HcTdx0OJjl4

DOP Escolàpies Llúria VINCLE El vincle és la relació afectiva intensa que es genera entre els infants i les persones que en tenen cura. És un dels sistemes d’acció innats, evolutivament desenvolupat. És essencial per a la supervivència.

DOP Escolàpies Llúria VINCLE Constitueix un estat psicofisiològic i emocional intern, tant pel nen com per a l’adult. Es caracteritza per una connexió profunda emocional, psicològica i personal que proporciona a l’infant una sensació de seguretat.

Tipus de vincle Vincle segur Vincle insegur - evitatiu DOP Escolàpies Llúria Tipus de vincle Vincle segur Vincle insegur - evitatiu Vincle insegur – ambivalent

Vincle segur Equilibri entre exploració i vincle. DOP Escolàpies Llúria Vincle segur Equilibri entre exploració i vincle. Mare com a base segura. Ploren menys. No es desregulen si la mare abandona l’habitació i s’alegren de la seva tornada. Comunicació més completa i subtil amb la mare. Més cooperatiu. Mostra menys reaccions de ràbia. Manté més contacte ocular i corporal.

Vincle insegur - evitatiu DOP Escolàpies Llúria Vincle insegur - evitatiu Poc lligam. La mare no és base segura. Conductes d’apropament/evitació. Menys contacte ocular i menys comunicació. Dificultat amb el contacte físic. Toquen preferentment les parts perifèriques . No es relaxen en braços de la mare. Mostren més conductes d’indiferència, de rebuig i de ràbia.

vincle insegur - ambivalent DOP Escolàpies Llúria vincle insegur - ambivalent Nens molt preocupats per la ubicació de mares i pares. Ho passen malament quan l’adult surt de l’habitació i quan torna es mostren ambivalents (entre la ràbia i l’apropament). Les mares poden variar i ser fredes en ocasions i càlides en altres. Eviten la interacció i tendeixen a l’aïllament o bé es mostren exageradament amistosos.

Característiques de cuidadors/es vincle segur DOP Escolàpies Llúria Proximitat i accessibilitat. Atenció cap a l’infant. Afecte positiu. Regulació. Posa límits.

Característiques de cuidadors de vincle segur DOP Escolàpies Llúria Compromesos. Estat d’ànim positiu. Joc interactiu. Actius, però també accepten les necessitats del nen. Tranquils i regulats. Capaços de deixar les seves pròpies emocions al marge. Capaços de posar límits: Cicle: frustració- ruptura-reparació. Entén que els nens no poden posar-se límits a ells mateixos.

Característiques d’adults amb vincle insegur evitatiu DOP Escolàpies Llúria Característiques d’adults amb vincle insegur evitatiu Atenció selectiva o sesgada en front d’estímuls incorrectes . Més centrat en ell mateix i les seves emocions que en l’infant. El nen utilitza tots els seus recursos per optimitzar el vincle i reduir l’ansietat. No hi ha límits: el nen posa els límits.

Característiques d’adults amb vincle insegur ambivalent DOP Escolàpies Llúria Característiques d’adults amb vincle insegur ambivalent Freds emocionalment o exageradament intrusius. Impredictibles. El nen té la necessitat d’estar a prop d’algú que no tolera bé la proximitat en alguns moments, en altres sí.

Vincles Múltiples 7 m: 29% amb vincle a 2 persones DOP Escolàpies Llúria Vincles Múltiples 7 m: 29% amb vincle a 2 persones 10 m: 60% més d’una figura de vincle 18 m: 87% més d’una figura Fins els 18-24 mesos, el nen tindrà diferents patrons de vincle en funció de la relació del moment. A partir dels 2 anys anirà estabilitzant el seu estil de vincle.

¿Por què es tan important el vincle ? DOP Escolàpies Llúria ¿Por què es tan important el vincle ? És factor de protecció contra les experiències adverses a la infantesa, tant per prevenció com per reparació. Influeix en la imatge de si mateix i l’autoestima. Està relacionat amb la salut i la salut mental Els «vincles febles» es relacionen amb patologies adultes, com la dependència, ansietat, depressió… Els “vincles desorganitzats» estan relacionats amb psicopatologies greus en adults.

Estimar i educar: L’afecte DOP Escolàpies Llúria Estimar i educar: L’afecte - Estimar a canvi de res - Cal que sigui explícit - Paraules, contacte físic, rialles… - Acceptant-los tal com són - Valorant-los - No confondre estimar amb mimar

Estimar i educar: El respecte DOP Escolàpies Llúria Estimar i educar: El respecte Escoltar-los Fer-los partíceps del que els fem Tenir en compte els seus gustos i opinions No etiquetar-los No enganyar-los

Estimar i educar: La confiança DOP Escolàpies Llúria Estimar i educar: La confiança - Ells confien que nosaltres atendrem les seves necessitats - Nosaltres confiem en les seves capacitats - Donar al nen l’oportunitat d’actuar amb autonomia - Donar temps per fer i per aprendre a fer - Exigir allò que poden fer - La confiança dels altres ens fa sentir tan bé, que ningú vol defraudar-la

Estimar i educar: L’autonomia DOP Escolàpies Llúria Estimar i educar: L’autonomia - Implica iniciativa, esforç, constància… - Prioritat en l’etapa 0 – 3 anys - Autonomia de moviment i autonomia personal - Paciència, donar temps - Donar-los oportunitats (no fer, no pensar… per ells). - Confiar en les seves capacitats d’aprenentatge - Posar-los en situació d’escollir - Permetre que s’equivoquin

Estimar i educar: L’autoritat DOP Escolàpies Llúria Estimar i educar: L’autoritat - Basada en l’afecte, la confiança i la llibertat. - La necessita per sentir-se segur - Poques pautes, però clares. - Coherència, constància, energia i fermesa. - Flexibilitat, es pot rectificar. - Complir el que es diu. - Serveix per aprendre a contenir els impulsos, per diferenciar entre bo i dolent, aprendre normes socials, relació de respecte, adquirir la noció de risc, etc.

Estimar i educar: L’autoritat DOP Escolàpies Llúria Estimar i educar: L’autoritat - Ser un model educatiu coherent - Transmetre pautes clares i raonades - No controlar tot el dia les criatures - Assumir l’autoritat, no delegar - Deixar que rebin les conseqüències de les seves accions - No etiquetar-los quan se’ls ha de renyar - Contenir-los des de la comprensió

Estimar i educar:Superació de conflictes DOP Escolàpies Llúria Estimar i educar:Superació de conflictes Pors i ansietat - Angoixa de separació - Quan més fort és el vincle, menys ansietat - Ho va superant si ho viu com a separació i no com a desaparició - Ambivalència: vol fer les coses sol, però se sent indefens. - Això provoca pors i malsons. - Què fer: primer tranquil·litzar-lo

Estimar i educar: Afirmació de la identitat DOP Escolàpies Llúria Estimar i educar: Afirmació de la identitat Conductes d’oposició - Oposar-se als pares també comporta conflicte emocional… deixaran d’estimar-me? - Es barreja amb la frustració: desproporció entre el desig d’actuar amb independència i les seves possibilitats reals

Estimar i educar: Afirmació de la identitat DOP Escolàpies Llúria Estimar i educar: Afirmació de la identitat Conductes d’oposició - Tenir un tracte respectuós amb el nen - Canalitzar la necessitat d’autoafirmació i d’independència afavorint i potenciant l’autonomia - Posar límits i aturar les conductes descontrolades - Mantenir l’autoritat en els moments crítics

Estimar i educar: Procés de socialització DOP Escolàpies Llúria Estimar i educar: Procés de socialització La relació amb els iguals - A relacionar-se i a conviure se n’ha d’aprendre - Per aprendre necessita educadors, no jutges - Ajudar a relacionar la conducta agressiva amb mal - Anar elaborant recursos per obtenir allò que desitgen, defensar-se o dirimir els conflictes de convivència - Desenvolupar la capacitat d’empatia

Gràcies per la vostra atenció!!! DOP Escolàpies Llúria Gràcies per la vostra atenció!!!