GASTRONOMIA ROMANA.

Slides:



Advertisements
Presentaciones similares
ALIMENTACIÓ SALUDABLE
Advertisements

Octubre 2017 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
GENER 2018 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
Bones vacances de Nadal i feliç 2017
ESCOLA CAMBRILS Basal OCTUBRE 17 Al.lergògens FESTA LA CASTANYADA
DIETES RACIONS ALIMENTÀRIES.
Setembre 2018 MALLORCA ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL www
Desembre 2017 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
Institut Front Marítim
Institut Front Marítim
GENER 2018 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
Les entrevistes: Segona part
Alimenta el teu cos.
Octubre 2017 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
Novembre 2017 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
Octubre 2015 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
MAIG 2018 POVEDA ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
Setembre 2016 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
CANELONS DE PERNIL DOLÇ,PINYA,NOUS,FORMATGE I FIGUES
ELS ROMANS Alimentació Activitats Econòmiques:
Religió i els déus romans
EL CONTE DEL DOFÍ.
LA FAULA.
MARÇ 2018 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
SESSIÓ V PES i EXERCICI FÍSIC.
Fem de cuiners! Els nens i nenes de 2n. estem treballant els aliments per això hem anat al Nútrim a fer un taller de cuina per aprofundir en el tema.
Novembre 2015 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
MAIG 2018 MALLORCA ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL www. alcoescat
EGIPTE I EL NIL HUGO M I SERGI H.
Octubre 2018 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
La família de les tortugues
MERLA VERTEBRAT AU OMNíVOR.
IMPLIQUEM A TOTES LES CLASSES EN EL NOSTRE PROJECTE
El Reflex dels teus Actes
FEBRER 2017 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
ESCOLA VALL DE PALAU SENSE OU
EL CAVALLET DE MAR I ELS SEUS FILLS
La història de la conservació dels aliments comença amb l'aparició dels primers éssers humans.
BIG BANG I VIA LÀCTIA.
Ajuntament de Vic. Regidoria de joventut: Judit Ramos.
Els nyama i el camperol Conte de Mali.
Octubre 2016 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
THE COMMERCE KINGS CATÀLEG DE PRODUCTES IES LA BISBAL CURS 2016/17.
Setembre 2018 MALLORCA ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL www
Excursió:Museu d’Arqueologia de Catalunya
Una historia a Castelldefels.
Saltells Menú Basal Febrer 19
MOHAMED ELAGOUBI ABRIL 2009 IES OLORDA
Automàtic o al vostre gust amb el 8 Amb so ¯
HAMBURGUESA DE BRÒQUIL
FESTA DE LLIURE DISPOSICIÓ
ABRIL 2018 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
Setembre 18 Institut Front Marítim dilluns 10 dimarts 11 dimecres 12
Proposta de SOPARS octubre 2015 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
Pa i beguda inclosos 19,50€ (IVA inclòs)
Desembre 2015 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
Desembre 2015 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
Maig 2017 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
Diumenge 11 de maig de 2017 PRIMERS
Diumenge 16 de juliol de 2017 PRIMERS Amanida laieta
BONES VACANCES D’ESTIU
SOPARS OCTUBRE 2018 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL www. alcoescat
RESTA PORTANT-NE.
El que ha passat està molt bé
Setmana de la Solidaritat 2010 – 2011 Escola Pública “Josep Carner” (Badalona) L’ EDUCACIÓ, UN FUTUR EN IGUALTAT: el que han de fer nens i nens de tot.
Què fas a la universitat?
Què fas a la universitat?
Com fer un Prezi?.
ABRIL 2017 ALIMENTACION COMEDORES ESCOLARES SL
Transcripción de la presentación:

GASTRONOMIA ROMANA

ELS ÀPATS I ELS ALIMENTS Els romans feien tres àpats al dia: Ientaculum Prandium Cena

El triclinium Era la sala dels àpats Hi havia 3 llits LECTUS SUMMUM (locus summus) LECTUS MEDIUS (locus medius) LECTUS IMUS (locus imus) Al mig hi havia la mensa, una taula rodona on col·locaven el menjar i el vi

Coberteria romana

L’àpat principal: La cena Era l’àpat més important Solia tenir 3 fases: GUSTUS O GUSTATIO Entremesos, amanida, ous… CENA Plats de carn i peix SECUNDAE MESAE Fruites seques, formatges i llaminadures.

Els aliments més comuns PA LLEGUMS BOLETS FRUITES CARNS PEIX Pa negre Pa blanc Pa de luxe Faves Llenties Cigrons Pèsols Col Porro Enciam Espàrrecs Cogombre Pastanagues Bròquil Rovellons Pinetells Tòfones Pomes Peres Préssecs Cireres Albercocs Magranes Raïm Codony Figues Melons Prunes Sindria Porc Xai Vedella Bou Porc senglar Cérvol Llebre Conill Gallina Ànec Paó Perdiu Anguila Orada Escórpora Llobina Sardina Llenguado Tonyina Llagostí Gamba Calamar Pop Sipia

Tècniques culinàries Barrejaven sabors forts i dolços Salsa principal: GARUM  Condimentava molts plats Beguda principal: VI Hi havien molts tipus Les dones no en podien veure Especialitat romana: mulsum

culina Totes tenien un petit fogó fet d’obra

A la Taula amb els romans curiositats A la Taula amb els romans Obtenien aliments de la terra. Els romans desenvoluparan una cuina molt més rica i elaborada Bolets amb mel i garum

curiositats Utilitzaven sal? Sí. Van comerciar amb ella a través del Mediterrani. La posaven als plats amb verdures i van aprendre a salar productes com el pernil. Un romà ingeria de mitja 25 grams de sal al dia. La utilitzaven també per arrasar els camps en terminis de venjança, evitant que es poguessin tornar a cultivar.

Utilitzaven herbes aromàtiques? curiositats Utilitzaven herbes aromàtiques? Sí. De fet, les utilitzaven per a diversos motius: Realçar el sabor dels seus plats. Solucionar molts problemes, ja que en encara no existien els medicaments.

curiositats fEIEN picada? UTILITZAVEN L’oli d’oliva? i el vi? PICADA: amb fruites seques (pinyons, ametlles...) OLI: aliment molt apreciat. VI: es barrejava amb espècies La deScoBerta del foie gras Van descobrir el foie gras o fetge gras

Llatinismes relacionats “Ab ovo usque ad mala” Els romans començaven a menjar l’ou i acabaven amb les pomes. “Ad nauseam” Fins a la sacietat: “menjar fins a la sacietat” “Iliacos intra muros peccatur et extra” En todas partes cuecen habas “Post vinum, verba” La beguda deslliga la llengua “Prosit” Expresió de bon auguri dirigida a algú que va a menjar o beure o que ho està fent

Textos llatins relacionats Et semblo cruel i massa golafre, Rústic, perquè per un sopar assoto el meu cuiner? Si trobes que això no es motiu suficient per fuetejar ningú, per què vols, doncs, que s’apallissi un cuiner? (MARCIAL, Epigrames) Sort vam tenir que van arribar les postres, si no encara estaríem aguantant aquelles bajanades. Primer van portar unes merles de pastisseria farcides amb panses i nous. Després van ser codonys decorats amb espines perquè semblessin eriçons. (PETRONI, Satiricó)

DE RECOQUINARIA – APICI COELII LLIBRE DE RECEPTES DE RECOQUINARIA – APICI COELII

Formatge feta amb mojama i cogombre recepta Formatge feta amb mojama i cogombre Ingredients: Formatge grec feta Mojama (tonyina fumada) Cogombre Oli d’oliva. Pebre (opcional)

Pràctica: la recepta tortella de llet i mel Ingredients: IV Ous I/IV L. Llet XXV g Oli d’oliva Mel Pebre