GASTRONOMIA ROMANA
ELS ÀPATS I ELS ALIMENTS Els romans feien tres àpats al dia: Ientaculum Prandium Cena
El triclinium Era la sala dels àpats Hi havia 3 llits LECTUS SUMMUM (locus summus) LECTUS MEDIUS (locus medius) LECTUS IMUS (locus imus) Al mig hi havia la mensa, una taula rodona on col·locaven el menjar i el vi
Coberteria romana
L’àpat principal: La cena Era l’àpat més important Solia tenir 3 fases: GUSTUS O GUSTATIO Entremesos, amanida, ous… CENA Plats de carn i peix SECUNDAE MESAE Fruites seques, formatges i llaminadures.
Els aliments més comuns PA LLEGUMS BOLETS FRUITES CARNS PEIX Pa negre Pa blanc Pa de luxe Faves Llenties Cigrons Pèsols Col Porro Enciam Espàrrecs Cogombre Pastanagues Bròquil Rovellons Pinetells Tòfones Pomes Peres Préssecs Cireres Albercocs Magranes Raïm Codony Figues Melons Prunes Sindria Porc Xai Vedella Bou Porc senglar Cérvol Llebre Conill Gallina Ànec Paó Perdiu Anguila Orada Escórpora Llobina Sardina Llenguado Tonyina Llagostí Gamba Calamar Pop Sipia
Tècniques culinàries Barrejaven sabors forts i dolços Salsa principal: GARUM Condimentava molts plats Beguda principal: VI Hi havien molts tipus Les dones no en podien veure Especialitat romana: mulsum
culina Totes tenien un petit fogó fet d’obra
A la Taula amb els romans curiositats A la Taula amb els romans Obtenien aliments de la terra. Els romans desenvoluparan una cuina molt més rica i elaborada Bolets amb mel i garum
curiositats Utilitzaven sal? Sí. Van comerciar amb ella a través del Mediterrani. La posaven als plats amb verdures i van aprendre a salar productes com el pernil. Un romà ingeria de mitja 25 grams de sal al dia. La utilitzaven també per arrasar els camps en terminis de venjança, evitant que es poguessin tornar a cultivar.
Utilitzaven herbes aromàtiques? curiositats Utilitzaven herbes aromàtiques? Sí. De fet, les utilitzaven per a diversos motius: Realçar el sabor dels seus plats. Solucionar molts problemes, ja que en encara no existien els medicaments.
curiositats fEIEN picada? UTILITZAVEN L’oli d’oliva? i el vi? PICADA: amb fruites seques (pinyons, ametlles...) OLI: aliment molt apreciat. VI: es barrejava amb espècies La deScoBerta del foie gras Van descobrir el foie gras o fetge gras
Llatinismes relacionats “Ab ovo usque ad mala” Els romans començaven a menjar l’ou i acabaven amb les pomes. “Ad nauseam” Fins a la sacietat: “menjar fins a la sacietat” “Iliacos intra muros peccatur et extra” En todas partes cuecen habas “Post vinum, verba” La beguda deslliga la llengua “Prosit” Expresió de bon auguri dirigida a algú que va a menjar o beure o que ho està fent
Textos llatins relacionats Et semblo cruel i massa golafre, Rústic, perquè per un sopar assoto el meu cuiner? Si trobes que això no es motiu suficient per fuetejar ningú, per què vols, doncs, que s’apallissi un cuiner? (MARCIAL, Epigrames) Sort vam tenir que van arribar les postres, si no encara estaríem aguantant aquelles bajanades. Primer van portar unes merles de pastisseria farcides amb panses i nous. Després van ser codonys decorats amb espines perquè semblessin eriçons. (PETRONI, Satiricó)
DE RECOQUINARIA – APICI COELII LLIBRE DE RECEPTES DE RECOQUINARIA – APICI COELII
Formatge feta amb mojama i cogombre recepta Formatge feta amb mojama i cogombre Ingredients: Formatge grec feta Mojama (tonyina fumada) Cogombre Oli d’oliva. Pebre (opcional)
Pràctica: la recepta tortella de llet i mel Ingredients: IV Ous I/IV L. Llet XXV g Oli d’oliva Mel Pebre