El monestir de Ripoll Treball previ

Slides:



Advertisements
Presentaciones similares
AIGUAMOLLS DE L’ALT EMPORDÀ CdA Empúries.
Advertisements

A D V E N T La corona d’Advent.
X. Amb Jesús, per sempre, a la casa del Pare
MONESTIR DE SANT PAU DEL CAMP
CATECISME de la Conferència Episcopal Espanyola Jesús és el Senyor.
LA BÍBLIA DE RIPOLL Estudi del manuscrit Vaticà, Lat.5729
Monges de Sant Benet de Montserrat
VISITEM LA RESIDÈNCIA.
ART ROMÀNIC.
BAUHAUS, una escola d’art
26 de l’any Regina Escoltant “Converteix-te, Jerusalem” de Narcís Casanoves, sentim-nos Església “santa i pecadora”
31 de l’any Regina Els “Records de pluja” de Marcel Olm ens fan desitjar una vida fecunda en l’amor.
Amb algunes lleus modificacions (v Amb algunes lleus modificacions (v. 6), aquest salm és una repetició del salm 13, i s’hi descriuen els pecats que.
Scala era el nom que els romans donaven a una platja propera a Empúries.
La Terra.
Temps era temps, hi havia un pagès molt i molt alt i gros que semblava un gegant.
JESÚS DE NATZARET.
III. Jesús ve a salvar-nos
Portada de Santa Maria de Ripoll
15 de l’any B Regina “El viatge” d’Eleni Karaindrou ens evoca la vida missionera, sempre en camí.
Hi havia una vegada un lloc màgic, ple de color i aromes on vivia un drac panxa contenta. Era molt simpàtic, rialler i un enamorat del seu país, El Jardí.
Ens alimentam amb el cos i la sang del Senyor
LA MENTIDA DESCOBERTA.
En aquesta bonica oració –composta per celebrar la collita (Ex 23,16)– la comunitat agraeix al Senyor els fruits de la terra (v. 7). A més, li suplica.
ESGLÉSIA DE SANT JULIÀ Es troba a Vallfogona del Ripollès, un poble molt petit que està entre Ripoll i Olot, està al carrer Puig de Sant Miquel. Es va.
Religió i els déus romans
MONESTIR DE PEDRALBES El Monestir de Pedralbes és un dels edificis més valuosos del gòtic català, que conserva el claustre gòtic considerat el més gran.
CALES DE L’ESCALA.
L’EDAT MITJANA.
Aquest salm presenta la figura d'un home que té la seva casa entre els gentils; els seus ulls, però, estan fermament fixos a Jerusalem, on, en el.
- l’arbre ple de vitalitat simbolitza la felicitat dels justos; El Salteri comença amb aquesta “Benaurança”, que ve a ser un pròleg de tot el llibre.
- l’arbre ple de vitalitat simbolitza la felicitat dels justos; El Salteri comença amb aquesta “Benaurança”, que ve a ser un pròleg de tot el llibre.
L’Advent és el temps litúrgic de preparació del Nadal. Són 4 setmanes.
Castell de Castelldefels
D’ara endavant, ja no podem ser més esclaus del pecat, sinó
IMPLIQUEM A TOTES LES CLASSES EN EL NOSTRE PROJECTE
TORRES DE DEFENSA A BEGUR.
▬ El salmista, un ministre de la casa de Déu, assisteix a la intriga d’un rival sense escrúpols, que vol suplantar-lo en les seves funcions dins el.
EL POBLE DE LA FANTASIA.
LA SOCIETAT FEUDAL Els que combaten 3 grans grups Els que preguen
Sant Bartomeu Classe de cinquè i sisè CEIP La Valldan.
Inma Torres Bisquert 4t ESO B.
Llegendes sobre la Lluna
AIGUAMOLLS DE L’ALT EMPORDÀ.
LA FESTA MAJOR I ELS GEGANTS
DRAMES RURALS EN MET DE LES CONQUES.
Celebració FINAL DE CURS.
CAP DE CREUS.
EL REGNE ÉS ENMIG NOSTRE EL REGNE ÉS ENMIG NOSTRE
El Camí Forestal i el pas del temps
Els nyama i el camperol Conte de Mali.
EL REGNE ÉS ENMIG NOSTRE EL REGNE ÉS ENMIG NOSTRE
ELS ORÍGENS DE CATALUNYA
EL BAPTISME SAGRAMENT QUE ENS FA FILLS DE DÉU I MEMBRES DE L’ESGLÉSIA.
Aquest cant litúrgic d’acció de gràcies està estretament vinculat amb el salm 19; la súplica del poble abans de la batalla ha estat escoltada, i el.
XIII a Setmana de la solidaritat
EL REGNE ÉS ENMIG NOSTRE EL REGNE ÉS ENMIG NOSTRE
Al vostre gust amb el 8 Amb so ¯
ABBÀ, PARE ! PENTECOSTA 2007.
Els alumnes de 3r ens presenten SANT HILARI SACALM
Concurs bíblic: La Bíblia font de valors humans i socials.
“DÉU ET PARLA. DESCOBREIX LA SEVA PARAULA”
IV Part Música Catalana d’avantguarda “Epigrames” de Benet Casablanques (composició 2003) Monges de Sant Benet de Montserrat.
EL RIPOLLÈS.
HANSEL I GRETEL Hansel i Gretel vivien amb el seu pare un pobre llenyataire i la cruel madrastra. Eren tan pobres que gairebé ja no tenien ni menjar per.
Religió Catòlica 2 Educació Primària.
Aquesta és la llegenda de la vella de sant hilari
El que ha passat està molt bé
Anem al Cap de Creus... I això ¿on para?.
+ Envoltat d’enemics que miren d’arrabassar-li la confiança en Déu (v + Envoltat d’enemics que miren d’arrabassar-li la confiança en Déu (v.3), el.
Transcripción de la presentación:

El monestir de Ripoll Treball previ

LA HISTÒRIA Abans de descobrir els secrets i els racons del monestir de Santa Maria de Ripoll, hem de tirar enrere en el temps i conèixer què passava a Catalunya fa més de 1.000 anys. Comencem pel principi: així segur que no ens perdem. SOM-HI!!!

LA HISTÒRIA 500 1000 Ara 1500 Segle VIII Europa: El rei franc Carlemany uneix diversos regnes i crea un gran imperi europeu. Catalunya: Els visigots són expulsats per una invasió de pobles nord-africans de religió musulmana. Segle I Europa: Està tota dominada per l’Imperi Romà. Catalunya: La província Tarraconense, dominada pels romans, incloïa els futurs territoris catalans. Segle V Europa: Pobles germànics del nord d’Europa (visigots, francs, ostrogots,...) es reparteixen l’Imperi Romà. Catalunya: Territori dominat pels visigots.

LA HISTÒRIA Europa: Està dominada per l’Imperi Franc. 500 1000 Ara 1500 Segle XI Europa: Està dominada per l’Imperi Franc. Catalunya: El comte de Barcelona Borrell independitza Catalunya de l’Imperi Franc. Segle IX Europa: L’imperi Franc crea les marques: diverses zones de terreny per protegir les fronteres. Catalunya: Es crea la Marca Hispànica. Guifré el Pilós uneix tots els comtats catalans. Es funda el monestir de Santa Maria de Ripoll. Catalunya nova Catalunya vella

LA PORTALADA La portada del monestir de Ripoll, amb la seva forma d’arc de triomf, ens dóna la benvinguda al monestir de Santa Maria de Ripoll.

LA PORTALADA La portalada està plena de figures i històries bíbliques esculpides a la pedra. Per això se la coneix com la Bíblia en pedra. Futur Cel Hi podem diferenciar 3 parts principals: El present El passat El futur Passat Terra Passat Terra Present Terra Futur Infern Futur Infern

LA PORTALADA El Pantocràtor A la portalada, com a tot el romànic, es  representa Déu a dalt del cel. Per això sempre és dins d'un cercle allargat, dit mandorla o ametlla  mística. És un Déu tot poderós, i per això, se'l representa en un tron i vestit com els emperadors que a la terra tenien tot el poder. Pantocràtor és una paraula d’origen grec. Panto significa tot , i crator, poder. Tron Ametlla mística

LA PORTALADA El Pantocràtor de Ripoll va vestit i actua com un emperador tot poderós. Quina d’aquestes imatges correspon al pantocràtor de Ripoll? Un bisbe Quin personatge representa el Pantocràtor de la portada del monestir? Un rei Déu

LA PORTALADA De les moltes figures de la portada fixa’t bé en aquestes tres. Quina creus que s’associa al present? Quina al passat? I quina al futur? Maig: Recollint fruita d’un arbre Déu rebent els bons cristians al cel Caïm matant el seu germà Abel

A quina d’aquestes imatges de la portalada correspon el dibuix? Aquesta imatge bíblica extreta d’una Bíblia opiada i il·lustrada a l’Scriptorium de Ripoll també està esculpida a la portada del monestir. A quina d’aquestes imatges de la portalada correspon el dibuix? 1 La gent del poble d’Israel havien passat molts anys d’immigrants a Egipte, on no els volien. Tornaven a Israel caminant pel desert, i feia molta calor. Un home molt savi, Moisès, amb el seu bastó màgic va picar sobre una roca, d’on va néixer una font perquè la gent no morís de set. 2 3

LA PORTALADA A la portalada del Monestir de Ripoll hi ha la història de diferents reis i personatges bíblics. Entre aquests hi destaquen el rei David i el rei Salomó. (Text 1) Així, doncs, el Senyor va enviar la pesta sobre Israel, i van caure setanta mil israelites. Déu va enviar un àngel contra la ciutat emmurallada de Jerusalem per destruir-la, però quan era a punt de destruir-la, el Senyor va mirar i es va desdir d’aquell càstig , i va dir a l’àngel exterminador: “Ja n’hi ha prou; retira la teva mà!” (Text 2) El Senyor es va aparèixer a Salomó, que somiava estirat dormint en un llit durant la nit. Déu li va dir: - Demana'm què vols que et doni. Salomó va contestar: -Concedeix, al teu servent, que tingui enteniment per a poder jutjar el teu poble i discernir entre el bé i el mal.

El creuer és el punt de la creu que correspon al cor de Crist EL CIMBORI Al creuer de l’església i a sobre de l’altar hi ha el cimbori. Una estructura construïda sobre el lloc més sagrat i amb una simbologia especial. Monestir de Ripoll Monestir de Ripoll El creuer és el punt de la creu que correspon al cor de Crist Cimbori Catedral de València El cimbori de Ripoll és un octògon, és a dir, té 8 costats. Sabeu perquè?

EL CIMBORI 7+1=8 Déu va crear el món en 7 dies. El 8è dia va ser el primer de la humanitat. 7+1=8 El núm. 8 simbolitza la creació del món. Monestir de Ripoll Cimbori Octògon de 8 costats

EL CLAUSTRE Els monestirs eren semblants a les antigues cases romanes. Al monestir hi vivíem els monjos i per això havia de ser una casa amb totes les seves estances (cuina, habitacions, claustre,...).

EL CLAUSTRE El claustre era un pati enjardinat que està voltat de columnes i arcs. Aquestes columnes estan compostes per: Un capitell amb diferents imatges esculpides. Un cos o fust. Un base o peu. Tot passejant pel claustre els monjos resàvem i meditàvem. Tot observant els capitells reflexionàvem sobre el bé i el mal.