La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

Sant Bartomeu Classe de cinquè i sisè CEIP La Valldan.

Presentaciones similares


Presentación del tema: "Sant Bartomeu Classe de cinquè i sisè CEIP La Valldan."— Transcripción de la presentación:

1 Sant Bartomeu Classe de cinquè i sisè CEIP La Valldan

2 L'església és d' estil romànic, segle XII
L'església és d' estil romànic, segle XII. Van treure l'absis per fer una ampliació moderna. És tota feta de pedra i les parets són gruixudes. Està situada al camí Ral entre Berga i Solsona i està unida amb la parròquia de Sant Pere de Madrona.

3 L'església és romànica però el campanar és nou, hi ha dues campanes, ara es toquen a través d'un programa d'ordinador. L'església està feta de pedra tallada a mà i el campanar de maons ja que és més nou Els arcs de la porta són romànics. Són arcs de mig punt, n'hi ha dos i no tenen cap decoració. Sobre la porta hi ha una finestra petita.

4 L' imatge de Sant Bartomeu es representa amb un ganivet perquè abans de morir li van treure la pell, també porta als peus el dimoni encadenat. Diu la tradició que el va atrapar a L'Índia. Quan el va treure d' una princesa endimoniada. A sobre de l'entrada hi ha el cor de fusta. Per pujar-hi, hi han unes escales de pedra. Per bateigs, comunions i casaments , a vegades, puja a cantar una coral.

5 Quan es va construir es va fer ample per fora perquè entrés la llum i estreta per dintre perquè no entressin a robar. Es pot observar que la paret fa aproximadament un metre d'amplària. Quan es construïa una església romànica sempre es feia una porta a llevant, a Sant Bartomeu n'hi ha una a la banda nord que és més gran. Actualment només es conserva la forma de l'arc romànic, la porta està tapada perquè era petita i per necessitats de l'església.

6 El cementiri: la gent abans enterraven els seus difunts a sota terra.
Ara els enterrem en nínxols. Per saber on estaven les tombes posaven una creu, els noms, i la data de quin dia van morir. Al final del cementiri hi ha una caseta petita on feien autòpsies a la gent que havia mort. Ara es fan les autòpsies als hospitals. Al costat de l’església hi ha una porta de ferro que a sobre té una creu. Aquesta porta és l’entrada del cementiri és molt petit, té poques tombes i està tancat amb un cadenat i una reixa. Actualment ja no s’hi enterra gent en aquest cementiri. Ara s’enterra la gent al cementiri municipal de Berga


Descargar ppt "Sant Bartomeu Classe de cinquè i sisè CEIP La Valldan."

Presentaciones similares


Anuncios Google