VI JORNADA D’HORTS ECOLÒGICS ESCOLARS

Slides:



Advertisements
Presentaciones similares
LES PLANTES.
Advertisements

Els ecosistemes i el medi ambient
Prevenció de riscos laborals i tractament de residus
NUTRICIÓ CEL·LULAR Conjunt de processos mitjançant els quals les cèl·lules obtenen la matèria i l’energia necessàries per fer les funcions vitals.
QUÍMICA 2 BATXILLERAT Unitat 10 PROPIETATS PERIÒDIQUES DELS ELEMENTS.
La Recepta de la Vida Els elements químics que constitueixen majoritàriament als éssers vius són el C , H , O i N. Altres elements hi són en quantitats.
P-3 P-4 P-5 QUÈ FEM AL LABORATORI ? ESCOLA PAU DELCLÒS. TARRAGONA Curs FEM HIPÒTESIS SOBRE ELS FENÒMENS FÍSICS I QUÍMICS OBSERVEM,
Reaccions químiques.
La Condició Física i les Qualitats Físiques Bàsiques
Alimenta el teu cos.
BICENTENARI 12 de febrer de 2009
LES PLANTES I LES SEVES PARTS
Mantenir nets els espais comuns.
APLICACIÓ DE SAPONINES PER AL CONTROL
ELS ECOSISTEMES CURS TERCER.
Sector secundari a) Definició de sector secundari.
TECNOLOGIA 1º D’ESO MATERIALS: LA FUSTA.
QUÍMICA 2 BATXILLERAT Unitat 9 APLICACIONS DE LES REACCIONS REDOX.
La funció de relació en els vegetals
PROPIETATS PERIÒDIQUES DELS ELEMENTS
TREBALLS D’ATENCIÓ AL PÚBLIC
METAL·LÚRGIA I SIDERÚRGIA
LA REVOLUCIÓ INDUSTRIAL
EL RECICLATGE DELS RESIDUS DOMÈSTICS
Tema 5. L’atmosfera. Pàg 66 La Terra està envoltada per una barreja de gasos que anomenem atmosfera. Aquesta barreja de gasos és l’aire que respirem,
Mireia González Marta Beneyto Genís López Martí Fabregat
TEMA 5 : FUNCIÓ DE NUTRICIÓ
QUÈ FA QUE UNA PILOTA BOTI MÉS QUE UNA ALTRA?
Què hi ha a l'Univers?.
LA NUTRICIÓ EN LES PLANTES
Son mamífers, vertebrats i herbívors.
HORT = TREBALL EN EQUIP - 4t
L ´ AIGUA QUE ENS ENVOLTA
El contenidor orgànic Jaume Martín Judit Martínez Aram Puig
Infraestructures i Productivitat Universitat de Barcelona
6è ESCOLA CERVANTES. BARCELONA.
VERMICOMPOSTAGE 4t DE PRIMÀRIA S.J.O. Curs
CLASSIFICACIÓ DE LA MATÈRIA
LA DISTRIBUCIÓ DE TASQUES DE NETEJA DINS DE LA LLAR
El dinosaure i el cavernícola
- Treballem un projecte a l’aula d’acollida -
Mireya Reina i Aida Bauzà
Presentació BATXILLERAT
INTRODUCCIÓ En aquesta exposició, anem a parlar sobre el reciclatge, les seues causes i conseqüències i el tractament dels residus. A mesura que anem parlant,
APLICACIÓ DE SAPONINES PER AL CONTROL
ELS CUCS ESTRENEN CASA NOVA!
Sòlids Líquids Gasos Plasma
L’Aparell Circulatori
HORT = TREBALL EN EQUIP - 4t
L’Energia de la Biomassa i els RSU
La dieta dels futbolistes
LAURA FUSTER, SUSANA MARTÍN, MARTA MARTÍNEZ
XIII a Setmana de la solidaritat
LA FORÇA.
La conservació del medi depèn de tu
Treball efectuat per GUILLEM BIRBA i MARIA JORDANA
Introducció Al posicionament Web.
Emprimacions i aparells
REAXYS.
Dipòsit Digital de la Universitat de Barcelona
Resum de resultats Enquesta als participants en els Cercles de comparació intermunicipals Octubre de 2018 Grandària del municipi 503 Fins a habitants.
Tema 4: Clima i Vegetació d’europa
Quin poble volem? CP Mare de Déu del Toro Es Mercadal
Als de la Bisbal tan els fots quedar bé com mal.
ANEM A L’HORT AQUEST CURS ELS NENS I NENES DE P-3 S’HAN INCORPORAT A LA TASCA DE CUIDAR L´HORT. PREPARAR LA TERRA, PLANTAR ,REGAR, RECOLLIR FULLES.
CONDICIÓ FÍSICA.
DESCRIPCIÓ DELS HORITZONS.
RECICLEU AMB NOSALTRES
LA TERRA.
EXPERIMENTEM AMB L'AIGUA
Transcripción de la presentación:

VI JORNADA D’HORTS ECOLÒGICS ESCOLARS Compostatge a les escoles Pau Suy i Frigolé 13/04/2018

Introducció 45-50% de la brossa domèstica és matèria orgànica (restes de menjar i jardí). Si no es recicla  Als abocadors (gasos, líquids, olors desagradables, etc).

Introducció Segle XX  “Pare del compostatge modern”, Sir Albert Howard (1883-1974)  Estableix els paràmetres i condicions. MATÈRIA ORGÀNICA Matèria orgànica fresca i fermentable Provoca pudors i atrau insectes. Residu COMPOST Matèria orgànica més estable en el temps No provoca pudors i no atrau insectes. Terra «bona» fosca, esponjosa, humida Redueix i transforma

Sistemes intensius de producció agrícola Problemàtica A la conca mediterrània Gran dèficit de matèria orgànica a la terra Les elevades temperatures La desforestació Sistemes intensius de producció agrícola

Què ens aporta el compost? Què aporta el compost? Què ens aporta el compost? Després d'anys de treball al camp, el terreny queda empobrit i disminueix la matèria orgànica (MO). La MO al sòl li proporciona: Millorar les propietats físiques i químiques Estimular la microbiolologia del sòl Més capacitat de retenció de H2O Augmentar la fertilitat i conservació del sòl Reintroduir MO COMPOST

Com es fa el compostatge? Els responsables són els microorganismes aerobis (ja hi són). S’ha d’intentar que estiguin en les millors condicions possibles i es reprodueixin. Materials necessaris: Compostador: Rasclet: Cubells: Sedàs: Regadora: Forca o punxó:

El compostador Col·locar en un terreny a nivell: Hivern exposició directa del sòl. Estiu estigui ombrejat. Llit de restes vegetals seques (mínim 30 cm): - sucs + circulació d’aire Un cop assentat capa de restes vegetals triturades de 5 o 10 cm. Si treballem amb piles Màxim 1,5m d'alt i 2m d'ample (llargada indiferent).

Necessitats del procés Aigua Sense aigua l’activitat s’atura però amb un excés també, i crea problemes d’olors. Depèn del tipus de brossa i de les condicions climatològiques. Regar la barreja un cop a la setmana. Aire La barreja haurà de tenir una estructura esponjosa  restes vegetals seques i triturades. Contingut en C/N (Carboni/Nitrogen) Si cal augmentar Nitrogen: Gespa, marro de cafè, restes de cuina. Carboni-nitrogen correcte: Fems ovella o cavall+palla, fulles, arbres fruiters, branques de poda triturades. Si cal augmentar el Carboni: serradures, paper-cartró, palla o blat.

Necessitats del procés Alimentació SÍ: Restes de cuina i tendres de jardí. Nutrients molt equilibrats. Restes vegetals seques i triturades. Incorporar restes vegetals seques (a parts iguals) per equilibrar nutrients, humitat i facilitar la circulació d’aire. NO: Les restes vegetals massa tendres (gespa). Ossos, espines i closques de marisc. Paper de cuina brut de menjar i taps de suro. Pells de cítrics. Pinassa i cendres. Altres: Fustes tractades o aglomerats, excrements d’animals, vegetals podrits i residus inorgànics.

Necessitats del procés El compostador A la capa superior sempre resta vegetal triturada (dificulta l’entrada d’insectes i fa de filtre de pudors) El sistema més fàcil és el «sandwich». Barreig de material.

Necessitats del procés L’aeració Els organismes han de respirar. Si falta oxigen, apareixeran fermentadors. Voltejar mínim un cop per setmana per evitar problemes (no capes). S’evitarà: males olors (d’amoníac) compactació de la mescla aparició d’insectes excés d’humitat Temperatura Al llarg del procés de compostatge l’activitat microbiana genera escalfor. Com més material hi ha dins del compostador, més temperatura. Permet reduir la presència de llavors de males herbes i de microorganismes no desitjats.

Indicadors de bon funcionament La temperatura (45 – 70 ºC) Si fumeja Microorganismes estan treballant. Si és freda Manca de matèria humida. La humitat (45 – 55 %) Ni molt seca ni molt humida (terra del bosc). Molt seca regar o matèria verda, i remenar. Si està molt humida matèria seca i remenar.

Indicadors de bon funcionament La presència d’insectes És normal, són part dels organismes responsables del procés. Moltes formigues/han fet un formiguer  Voltejar més sovint. Si hi ha un excés de mosques de la fruita  Afegir matèria seca i voltejar. Si hi ha paneroles  Compost ja està llest per collir. Cal remenar bé i deixar la tapa oberta durant la nit perquè puguin sortir.

Quan està llest? Indicadors El compost  3-16 mesos a madurar. Hivern  el procés és més lent que a l’estiu. Si està llest: Fa olor de terra de bosc. Té un color marró fosc o negre, no és gaire humit. No hi reconeixeu cap tipus de resta. A temperatura ambient per la falta d’activitat dels organismes.

Fases del compostatge Fases del compostatge FASE 1 Activació FASE 2 Escalfament FASE 3 Refredament FASE 4 Maduració

Fases del compostatge Fase 1: MESÒFILA Temperatura fins 40 ºC. Ph: 5,5 a 6 (s’acidifica). Humitat: activitat microbiana  40-60 %. Ventilar el compost i mida de residus similars. Aspecte: amb olor a fruita, verdura, fulles seques.

Fases del compostatge Fase 2: TERMÒFILA Temperatura: fins 75 ºC Ph: de 5,5 a 7,5 (es manté tot el procés) Desaparició de patògens: (Esterichia coli) gràcies a l’elevada temperatura. Aspecte: color més fosc i olor semblant a terra.

Fases del compostatge Fase 3: REFREDAMENT Fase 4: MADURACIÓ Temperatura baixa fins a temperatura ambient (20º C aprox). Nutrients i energia inicials desapareixen i no aporten aliment als microorganismes termòfils (resistents a altes temperatures). Fase 4: MADURACIÓ Temperatura estable, ambient. Ph neutre (7,5 aprox). Si és àcid, és inmadur, hi ha activitat microbiana. Presència d´insectes com escarabats, cucs…que ajuden a airejar el compost. Aspecte: color fosc i olor a terra de bosc. Inexistència de residus orgànics inicials.

Vermicompostatge Tècnica d'elaboració de fertilitzant orgànic aprofitant l'activitat dels cucs (roigs, California Eisenia foetida) de terra amb les restes orgàniques.

Avantatges de l’humus de cuc Apte per qualsevol cultiu. Aporta minerals i matèria orgànica al sòl. Ajuda a recuperar l'estructura de sòls degradats. Estimula i accelera la formació d'humus. Augmenta l'activitat biològica del sòl. En excés no és perjudicial (té Ph neutre).

Principals aplicacions Horticultura: 100 a 150 gr/planta Aplicació en contacte amb l´arrel Viverisme: 50% humus de cuc 50 % terra Jardineria: 100 a 300 gr/planta

Vídeos complementaris https://www.youtube.com/watch?v=sjhBWhUl8Io Elaboració d’humus a partir de restes orgàniques domèstiques i cucs