CENTRE de RECURSOS MEDIAMBIENTALS Regidoria de Medi Ambient Ajuntament de Reus Cándido Álvarez Oneca.

Slides:



Advertisements
Presentaciones similares
ORGANITZACIÓ I FUNCIONS DE LA COMISSIÓ CENTRAL DE SUBMINISTRAMENTS
Advertisements

Taller Green BIZ Barcelona Obert al Futur 2016, formació de suport al
Taller Green BIZ Barcelona Obert al Futur 2016, formació de suport al
Generalitat de Catalunya
L’EMBOLCALL REHUTILITZABLE
LA PETJADA ECOLOGICA DE SANT BOI DE LLOBREGAT
LA GESTIÓ AMBIENTAL ALS PORTS DE CATALUNYA
i compra pública ambientalment correcta
Informació i sensibilització
i el que no es pot avaluar
IMPLANTACIÓ DE LES TECNOLOGIES DE LA INFORMACIÓ I COMUNICACIÓ A LA CIUTAT DE LLEIDA Anàlisi estadística - desembre 2000 IMPLANTACIÓ DE LES TIC A LA CIUTAT.
Turisme de Lleida Pla Operatiu 2014
SEMINARI: L’ORIENTACIÓ I LA PREVENCIÓ DE L’ABANDONAMENT ESCOLAR ALS CENTRES D’ADULTS. CURS Grup 1 La informació dels centres d’adults.
Elena Prieto Amengual Marina Reus Busquets Maria Roig Paredes
Prova pilot sensor de control volumètric a 4 municipis de la província de Barcelona Conchita Vicaria
Implantació del protocol Inserqual en la fase d’acollida
El paper dels barris en les xarxes socials a Catalunya. Una aproximació. José Luis Molina (UAB) Projecte finançat pel MICINN (CSO /SOCI), Estudio.
El Comerç Just com a model econòmic solidari
PROJECTE XARXA EMPRESES INCLUSIVES DEL GARRAF
La Planificació estratègica Territorial. De l’estratègia a l’Acció
Catàleg de béns homologats i de compra centralitzada
ORGANITZACIÓ I FUNCIONS DE LA COMISSIÓ CENTRAL DE SUBMINISTRAMENTS
AJUNTAMENTS I SEGUIMENT DE L'ACTIVITAT COMERCIAL
Els recursos de la TET. Un punt de partida.
MILLORA DE LA COMPETITIVITAT DELS COMERÇOS
EL RECICLATGE DELS RESIDUS DOMÈSTICS
Presentació dels resultats de la primera fase del projecte PLANS DOCENTS i MATERIALS BÀSICS Barcelona, 22 setembre de 2016.
XARXA D’HORTS SOCIALS programa
Projectes de demostració en ecologia industrial: GIS i DIRECTRIUS
CAMPANYA PER A L’ESTALVI D’ENERGIA
Barris al dia 2014 I Comissió Cívica 1 d’abril de 2014.
Ports Nets: Un model de gestió integrada
1r TRIMESTRE 2n TRIMESTRE 3r TRIMESTRE
Jornada Consell Comarcal del Maresme:
Campanya per fomentar l’ús del català en els establiments comercials
PLA DE FORMACIÓ DEL CENTRE
Una història de la tecnologia
SEEZ Formació en xarxa per a docents d’educació especial a la zona
COMERÇ VERD.
La creació del Consorci de Biblioteques de Barcelona Per Marta Clari
Taula contra la pobresa energètica de Tarragona i Reus
DISSENY GRÀFIC D’UN PORTAL DE TRANSPARÈNCIA PER AJUNTAMENTS
Direcció General d’Igualtat d’Oportunitats en el Treball
PLATAFORMA PIMEC COMERÇ VALLÈS
El dia del cribratge d’alcohol a Catalunya, una estratègia de sensibilització en el marc del programa Beveu Menys Autors: Díaz Álvarez, Estela; Segura.
Informació i sensibilització
XARXA D’ESCOLES PER LA SOSTENIBILITAT DE VIC
Pla estratègic de desenvolupament econòmic local i l’ocupació del Vallès Oriental ( ) Presentació del Pla de treball Consell d’Alcaldes del.
PROGRAMA EDUCATIU DE MEDI AMBIENT VIC
APICULTURA.
SETMANA DE L'ENERGIA D'OCTUBRE 2005 Granollers L'ENERGIA A L'ESCOLA
PRESENTACIÓ DEL PROJECTE GESMOPOLI
ESCOLA IGNASI MELÉ I FARRÉ
Badalona, 1 de desembre de 2005
INTEGRACIÓ DEL PROGRAMA D’ESCOLES VERDES DINS DE LA GESTIÓ DEL INSTITUT GIOLA Programa escoles verdes de la generalitat té com a objectius principals:
Gerència de Serveis de Comerç
Serveis de Consultoria
Pla Integral de Salut Mental
Jornades i sessions tècniques 2010
Estudiant: Eva Muñoz Altimis
LA GESTIÓ AMBIENTAL ALS PORTS DE CATALUNYA
Qui som? El Dr. Jordi Julvez, investigador principal del projecte, treballa al Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL, ubicat.
CAMPANYA DE CONSCIENCIACIÓ PER A LA RECOLLIDA DE RESIDUS D’APARELLS ELECTRÒNICS PROPOSTA PER ALS AMBAIXADORS DE LA CAMPANYA.
compra pública ambientalment correcta Sabadell, 3 d’octubre 2001
Elaboració del Pla de formació ajuntament de viladecans
CAMPANYA PER A L’ESTALVI DE PAPER
RECICLEU AMB NOSALTRES
Xarxa de lluita contra el maltractament i la violència de gènere
Transport Porta a Porta
Transcripción de la presentación:

CENTRE de RECURSOS MEDIAMBIENTALS Regidoria de Medi Ambient Ajuntament de Reus Cándido Álvarez Oneca

Comerç Verd Unió Europea

Perquè la campanya? Cada vegada hi ha més gent que, sensibilitzada amb la situació mediambiental, voldria col·laborar de manera més activa també a l’hora de comprar. L’objectiu d’aquesta campanya és promoure els productes ecològics i garantir la credibilitat del terme ecològic mitjançant l’ecoetiquetatge oficial, alhora que es difonen les propietats i avantatges d’aquests productes, així com els beneficis sobre la salut i l’entorn que comporta el seu consum.

COMERÇ VERD El COMERÇ VERD és una iniciativa per promoure un comerç més honest, amable i sostenible a Reus.

SELECCIÓ DELS ESTABLIMENTS PARTICIPANTS Contacte inicial amb els establiments mitjançant carta, difosa a través de les organitzacions locals: Unió de Botiguers Associació paradistes del Mercat Central Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Reus Realització de visites personalitzades als establiments interessats

Què són els productes ecològics? L’ESTUDI Què són els productes ecològics? Un producte ecològic és un producte que, amb les mateixes característiques de qualitat que un de convencional, presenta algunes millores mediambientals en el seu procés d’elaboració, ús o eliminació.

 estalvia energia i recursos, i/o L’ESTUDI Un producte ecològic:  estalvia energia i recursos, i/o  utilitza recursos sostenibles, i/o  és reciclable, i/o  està fet amb materials reciclats, i/o  és menys contaminant, i/o  és menys sorollós, i/o  té una vida més llarga.

AENOR ETIQUETA DISTINTIU Medio Ambiente ECOLÒGICA DE GARANTIA L’ESTUDI Un producte ecològic està regulat per uns criteris ambientals segons el tipus de producte i per una normativa d’ecoetiquetatge oficial. Els podrem reconèixer si porten un d’aquests logotips: AENOR ETIQUETA DISTINTIU Medio Ambiente ECOLÒGICA DE GARANTIA EUROPEA DE QUALITAT AMBIENTAL AENOR Medio Ambiente

L’ESTUDI A Catalunya, també podem trobar alguns productes ecològics regulats a altres països, entre d’altres: àngel blau cigne blanc ALEMANYA PAÏSOS NÒRDICS

Els aliments ecològics els reconeixerem perquè: L’ESTUDI Els aliments ecològics els reconeixerem perquè: A l’etiqueta trobem:  una referència a “Agricultura ecològica/ biològica/orgànica”  codi i nom de l’organisme controlador A l’Estat Espanyol, a més trobarem un d’aquests logotips: resta CCAA Andalucía ANDALUCÍA CAAE

L’agricultura ecològica a Europa. L’ESTUDI L’agricultura ecològica a Europa.

L’ESTUDI Fabricants per categories de productes (any 2000) 52% alimentació 48% resta bosses 10% 2% matalassos d'escombraries 2% bosses tipus oli per motors 5% samarreta 2% calçat 5% paper domèstic calefacció 12% papereria 2% 22% pintures i vernissos 2% càmpings 5% construcció 9% productes agraris productes per a la 3% 3% cosmètica ramaderia 2% recollida selectiva 2% eixugamans 3% tèxtils 2% envasos 7% fontaneria

Comunicació i formació Accions formatives generals 9/11/99: III Jornades de Debat mediambiental: Consum amable i sostenible (Presentació “campanya Buy Green”) 22/03/00: Seminari Comerç Verd 21/09/00: Jornada d’estalvi energètic i d’aigua 26/10/00: IV Jornades de Debat mediambiental: El Comerç Sostenible (Clausura “campanya Buy Green”) Accions formatives específiques per a establiments 13/4/2000 Sessió formativa inicial 13/5/2000 Seminari sobre productes ecològics i certificacions pel sector alimentari (propietats i garanties) 27/09/2000 Seminari sobre certificació ecològica dirigida a tots els sectors 23/11/2000 Sessió amb tots els establiments participants per valorar passat i futur

Divulgació Jornades de debat Exposició de productes ecològics Edició de 2 revistes: 35.000 exemplars Bossa de pa en col·laboració amb el gremi de forners

Conclusions Creació de la “Xarxa Comerç Verd”, per tal de garantir la continuació de les accions de promoció de productes ecològics Alguns comerços enlloc de canviar de proveïdor, van demanar al seu proveïdor habitual productes ecològics Bona disposició del públic per informar-se i provar els productes ecològics Necessitat de divulgació i informació sobre els beneficis dels productes ecològics sobre l’entorn i la salut Impuls del sector alimentari ecològic després de les darreres crisis alimentàries, degut a la desconfiança dels consumidors envers els productes convencionals

Entitats col·laboradores CAMBRA DE COMERÇ, INDÚSTRIA I NAVEGACIÓ de Reus CCPAE (Consell Català per a la Producció Agrària Ecològica) OCUC (Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya) OMICIC (Oficina Municipal i Comarcal d’Informació al Ciutadà) SETEM (Organització no governamental) D.O.P. SIURANA(Denominació d’origen protegida Siurana), UNIÓ DE PAGESOS: Sindicat agrari. GEPEC: Grup ecologista DIRECCIÓ GENERAL DE QUALITAT AMBIENTAL DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA

per un comerç honest, amable i sostenible. CONTINUACIÓ PROJECTE XARXA COMERÇ VERD, per un comerç honest, amable i sostenible. Ampliació del programa i dels agents implicats Àmbits d’actuació: Defensar el mercat ecològic Ambientalitzar les compres de l’Administració: de productes i de serveis Introduir el consum de productes ecològics a escoles i hospitals Minimització dels envasos

Ambientalitzar les compres de l’Administració CONTINUACIÓ PROJECTE Ambientalitzar les compres de l’Administració Ambientalitzar les compres de productes consumibles i de contractes de serveis Aplicar criteris ambientals en el disseny i execució de projectes Ambientalitzar els serveis externalitzats Ambientalitzar els actes lúdics, culturals, … Definir i aprovar objectius polítics Emmarcar la CPAC en l’Agenda 21. Definir una política de CPAC Definir objectius i metes

Introducció de productes ecològics a escoles i hospitals CONTINUACIÓ PROJECTE Introducció de productes ecològics a escoles i hospitals Incrementar la informació sobre els beneficis que, sobre la salut i l’entorn, comporten aquests productes Utilitzar la introducció de productes ecològics com a eina pedagògica a les escoles, i als hospitals pels beneficis sobre la salut

Minimització de residus d’envasos CONTINUACIÓ PROJECTE Minimització de residus d’envasos Elaborar una bossa de material 100% compostable coincidint amb la implantació de la recollida selectiva de MO a tota la ciutat A través de la informació sobre els envasos, afavorir uns hàbits de consum que comportin la minimització de residus Fomentar la gestió ambiental als establiments: “pacte cívic”