Características. Clasificación. Tipos. LÍPIDOS Características. Clasificación. Tipos.
LÍPIDOS Moléculas orgánicas formadas por C,H e O os de maior complexidade tamén N, P, e S. Moléculas heteroxeneas Insolubles en auga Solubles en disolventes orgánicos (benceno, eter..)
Clasificación dos lípidos Acidos graxos - saturados - insaturados Lípidos con ac. graxos (saponificables) Simples - acilglicéridos (graxas) - ceras Complexos - fosfoglicéridos (fosfolípidos)
Lípidos sin ac.graxos (insaponificables) Terpenos ou isoprenoides Esteroides Prostaglandias
Acidos graxos Ácidos carboxílicos de cadea longa, > nº C par A. g Acidos graxos Ácidos carboxílicos de cadea longa, > nº C par A.g. saturados non presentan dobres enlaces
A. g. insaturados presentan enlaces dobres
Propiedades físicas: -Carácter anfipático (parte soluble, parte insoluble) -Solubilidade. Formación de micelas -Punto de fusión baixo. Aumenta coa lonxitude da cadea Baixa pola presenza de dobres enlaces Propiedades Químicas: -Esterificación -Saponificación
LÍPIDOS SAPONIFICABLES Conteñen ácidos graxos esterificados. Cando son sometidos a unha hidrólise alcalina forman xabóns (sales de ácidos graxos) está reacción química denomínase saponificación
Acilglicéridos, glicéridos ou graxas
Ceras Alcohol + ácido graxo
Lípidos sin ac. graxos (insaponificables) Terpenos o isoprenoides: Carotenos, vit A. Esteroides: Colesterol, hormonas sexuais, vit K, vit D. Busca a función de estas vitaminas.
Funcións dos lípidos Enerxética: Graxas, ac. graxos Estructural: fosfolípidos, colesterol Protectora: ceras, Hormonal: Esteroides. Vitamínica: Terpenos e esteroides
Indica o tipo de composto que forma as vit : A, D, K e E e a súa función no organismo.